AIM прекратено, опитайте тези сигурни алтернативи

AIM прекратено, опитайте тези сигурни алтернативи


През декември 2017 г. AOL Instant Messenger (AIM) бе спрян завинаги. Възлюбена от мнозина, това беше първата платформа, която предлагаше онлайн незабавни съобщения и продължителността на живота му продължи повече от две десетилетия. Мнозина ще си спомнят за неудобните имена на екрана и обвързването на телефонните линии на родителите си, но разбира се, всички хубави неща трябва да свършат. С други приложения за съобщения, които заемат централно място, просто беше време да нарисувате завесите на ерата AIM.

За щастие, много други опции излизат добре оборудвани, за да заменят AIM като любимата система на всички съобщения. В действителност, по време на стабилния си спад през последните години, много от любимите вече изплуват, включително WhatsApp, Messenger и Telegram. Докато повечето от тези системи предлагат сигурност, по-добра от тази на AIM, всяка от тях има набор от плюсове и минуси.

В тази публикация ще разкрием десет алтернативи на AIM и ще опишем какво могат да предложат. Тъй като ние приемаме поверителност и сигурност изключително сериозно (и вярваме, че и вие трябва), ще поставим допълнителен акцент върху тези аспекти на всяка платформа. Да започваме!

Какво да търсите в алтернативите на AIM

Преди да скочим в опциите там, ще разгледаме най-важните неща, които трябва да търсим, когато избираме най-подходящия за вас.

Сигурност и поверителност

На преден план е сигурността и неприкосновеността на личния живот. Освен че първо е приложението за съобщения, за да получи широко обжалване, AIM се гордееше, че предлага шифровани съобщения. Въпреки това, той влезе в метаданни като време за влизане и потребителски IP адрес.

Както при всяко приложение, което използвате днес, ще искате да знаете как се обработва информацията ви. Системите за съобщения не само са застрашени от прихващане, но съществува и опасност други лични данни да попаднат в грешни ръце.

Най-важното, което трябва да разгледате е дали избраната от вас платформа предлага криптиране от край до край. С тази функция само подателят и получателят могат да преглеждат съдържанието на всяко съобщение. В идеалния случай дори компанията, която е собственик на приложението, не може да види какво има там. Добре е да прочетете малкия шрифт, за да сте сигурни. Някои приложения рекламират криптиране от край до край, но всъщност криптират само определени форми на медия, а не други. Например текстът и снимките могат да бъдат криптирани, но не и гласови или видео разговори.

Съдържанието на съобщенията не е единственото нещо, което може да искате да защитите. Някои доставчици регистрират метаданни като идентификатор на изпращач и получател и време на изпращане на всяко съобщение. Ако тези файлове се съхраняват, те потенциално могат да бъдат предадени на трети лица или достъп по друг начин. Те могат да включват правоприлагащи органи, рекламодатели или хакери.

Друга голяма продажна характеристика на някои системи за съобщения е, че те са с отворен код. Това означава, че всеки може да прегледа кода си и наистина много от големите играчи са били прегледани от експерти в областта на сигурността.

Популярност и практичност

Освен сигурността и поверителността, много други фактори ще повлияят на вашето решение относно това коя е най-добрата система за използване. Ако е за лична употреба, един от първите въпроси, които ще си зададете, без съмнение ще бъде „Какво използват моите приятели?“ Това е важно, тъй като повечето приложения изискват както подателя, така и получателя да имат акаунт..

Нещо повече, ще трябва да се уверите, че платформата има клиент, съвместим с устройството, което използвате. Например, някои предлагат само приложения за iOS и Android и не могат да се използват с настолен компютър. По същите линии, ако сте склонни да превключвате между устройства редовно, ще трябва да знаете дали разговорите могат да бъдат синхронизирани между тях.

Други съображения

И накрая, различните системи се предлагат с набор от функции, които можете или не смятате за важни. Например, ако обичате да споделяте видеоклипове, ще трябва да знаете какви видове медии се поддържат. Някои доставчици предлагат различни версии за бизнес или корпоративни потребители с допълнителни предимства, като голям капацитет за споделяне на файлове и конферентни разговори. В тази бележка има и разходи за разглеждане. Въпреки че повечето услуги за лично ползване са безплатни, може да се наложи да заплатите премия за алтернативи, богати на функции.

10 сигурни алтернативи на AIM

Има множество приложения за съобщения, от които да избирате, и най-подходящото за вас наистина ще зависи от това как смятате да го използвате. Както споменахме, в горната част на списъка със задължителни функции е криптирането от край до край. Всички приложения в списъка имат това за тях. Освен това, всички те могат да предложат нещо малко по-различно. Нека разгледаме какво можете да очаквате от всеки!

1. Сигнал

Началната страница на сигнала.

Signal е добре познат и високо ценен софтуер за безплатни съобщения от реномираната Open Whisper Systems. На началната страница на своя сайт тази компания с гордост демонстрира одобрението си от известния адвокат и защитник на личните данни Едуард Сноудън.

Един от големите плюсове на този е, че той е с отворен код. Това означава, че всеки експерт може да получи достъп до софтуера и да прегледа неговата компетентност. Той използва криптиране с военен клас с нови ключове AES, използвани за всяко едно съобщение.

Приложенията са налични за Android, iOS, MacOS, Windows и Linux. Те поддържат текст, глас, видеоклипове, снимки, документи и групи. Една удобна функция - която се предлага от доста други в този списък - е възможността да се определят конкретни интервали за изчезване на съобщенията. Освен това всеки разговор има „номер за безопасност“, който ви позволява да проверите дали вашият контакт е защитен.

2. WhatsApp

Уебсайтът на WhatsApp.

Няма съмнение, че WhatsApp е победител във фронта на популярността с 1,3 милиарда потребители към юли 2017 г. Това безплатно приложение, което е собственост на Facebook, използва същия протокол като Signal от април 2016 г. Въпреки това не означава, че е еднакво сигурен.

Както е посочено в политиката за поверителност на WhatsApp, тя събира информация за използване и регистрация. Това означава, че въпреки че не може да чете съдържанието на съобщенията, той съхранява данни за връзка, включително вашия IP адрес. Нещо повече, последните проучвания предполагат, че може да има уязвимост в софтуера на WhatsApp, която може да даде възможност на хакерите да влизат в частни групови чатове. Въпреки че WhatsApp отрича, че това е възможно. Плюс това, това не е първият път, когато уязвимостите в WhatsApp правят новината.

Приложението включва гласови и видео разговори, както и текстови, видео, изображения и гласови съобщения. Той има вградена камера и диктофон, така че не е необходимо да превключвате приложения, за да изпращате медии. Капацитетът за документи е 100MB. Груповите чатове могат да приемат до 256 души и можете да синхронизирате чатовете на устройства. По-специално, синхронизирането между устройства не е нещо, което е възможно с шифрованата версия на другото приложение за съобщения на Facebook, Messenger.

Версиите са налични за Android, iOS, Windows, MacOS и Windows Phone. Освен това, можете да получите достъп до разговори чрез WhatsApp Web, като сканирате QR код с телефона си. WhatsApp предлага бизнес версия за Android, която е насочена най-вече към собствениците на малък бизнес.

3. Телеграма

Началната страница на Telegram

В момента Telegram прави новина за своето навлизане на пазара на криптовалути. Но много преди това тя получи признание като създател на сигурна и широко използвана система за безплатни съобщения.

Апелите на това приложение включват неговата лекота на използване и способността да се синхронизира между устройства. Той може да обработва различни видове медии, включително снимки, видеоклипове и файлове. Той има потенциална употреба в бизнес среда с възможност за създаване на групи до 75 000 членове. Можете да унищожите съобщения с помощта на таймер или да съхранявате медиите в облака. Приложенията са налични за Android, iOS, Windows Phone, Windows, MacOS и Linux, или можете да влезете в мрежата.

Що се отнася до сигурността, Telegram твърди, че е „по-сигурен от пратениците на масовия пазар като WhatsApp и Line.“ Това звучи като малко напрежение. Той осигурява криптиране от край до край, но не по подразбиране. Ще трябва да използвате функцията „защитени чатове“ и след това ще загубите способността да синхронизирате между устройства.

4. Цеер

Уебсайтът на Ceerus.

Обединената компания SQR Systems предлага на пазара Ceerus за корпоративни и правителствени клиенти, така че всъщност не е опция за отделни потребители. Това обаче е сигурно. Той предлага криптиране от край до край за глас, видео и съобщения и използва одобреното от правителството на Обединеното кралство Mikey-Sakke за управление на ключовете. Въпреки че, имайки предвид последните искания от правителството на Обединеното кралство, неговото одобрение може да не е най-добрата точка за продажба.

Друга основна характеристика на Ceerus е използването на компресия за осигуряване на по-надеждна услуга. С това не бива да изпитвате проблеми със закъсненията, с които са изправени много други гласови и видео услуги.

Можете да използвате безплатното стандартно приложение, което е достъпно за iOS и Android, или да платите такса за лицензиране и да създадете собствено персонализирано приложение, което да отговаря на вашия бизнес.

5. Pryvate

Началната страница на Pryvate.

Pryvate твърди, че е „единствената напълно защитена платформа за мобилно криптиране, която позволява на бизнес и личните комуникации да останат частни и да не се хакнат.“ Използва ZRTP протокол, разработен от създателя на PGP Фил Цимерман и използван от Silent Circle (вижте по-долу ).

Pryvate твърди, че не поддържа абсолютно никакви записи на комуникации, тъй като няма достъп до каквато и да е информация. С Pryvate съобщенията, изображенията и гласовите повиквания са безплатни. Ако искате да добавите видео разговори, това ще струва $ 5,62 (£ 3,96 GBP) на месец. Този план включва други функции, като частен имейл и сигурно прехвърляне и съхранение на файлове.

6. Мълчание

Уебсайтът Silence

Silence (преди SMSSecure) е друг софтуер с отворен код, който предлага криптиране от край до край. Подобно на WhatsApp, той прие протокола за криптиране на сигнала. Silence не събира и не предава лична информация. Той чете само контакти, но никога не ги предава от устройството.

В момента това приложение е достъпно за Android и ще работи само за SMS / MMS съобщения. Това е далеч от много конкуренти, които предлагат мултимедийни съобщения и обаждания, както и други интегрирани функции. От плюс, той е безплатен, но приема биткойн дарения.

7. Безшумен телефон

Страницата за информация за безшумния телефон.

Silent Circle е може би най-известният със своя водещ продукт - Blackphone - смартфон, изграден изцяло с уединение. Същата компания предлага управление на сигурността под формата на Silent Manage и защитена система за съобщения, наречена Silent Phone.

Приложенията са налични за iOS и Android, както и за Silent OS (собственият софтуер базиран на Android на Silent Circle).

Това приложение ви позволява да изпращате текстови съобщения и да провеждате гласови и видео разговори, включително конферентни разговори с до шест души. Файлове с размер до 100MB могат да се изпращат и получават. Тя включва функция за изгаряне, което означава, че можете да изберете кога съобщението да бъде изтрито.

Това е солидна опция за тези, които търсят максимално уединение, но той идва на цена. При $ 9.95 (£ 7.00 GBP) на месец, ще трябва да претегляте, ако можете да се споразумеете за по-ниска цена или безплатна опция.

Преди да продължим, има още нещо, което този може да предложи. Като добавка можете да изберете Silent Phone с конвенционални разговори. Това означава, когато се обаждате на мобилни или стационарни номера; краят ви на разговора ще бъде кодиран, така че не е нужно да се притеснявате за подслушване.

8. Wickr

Уебсайтът на Wickr.

Wickr предлага три месенджера в зависимост от вашите нужди. Има Wickr Me за индивидуална употреба, Wickr Pro за бизнеса и Wickr Enterprise за корпорации с по-голям мащаб. Първата е безплатна, а бизнес версиите започват от $ 25 (£ 17,60 GBP) на потребител на месец. Той е съвместим с iOS, Android, Windows, Mac и Ubuntu.

Софтуерът за криптиране от край до край на Wickr е отворен код и е достъпен за обществено разглеждане. Всъщност той е валидиран от експерти по информационна сигурност. В политиката за поверителност изрично се посочва, че не съхранява метаданни, така че никога не трябва да се притеснявате за изтичане на информация.

Подобно на останалите в списъка, това приложение има функция за самоунищожение, наречена от този доставчик като „постоянна ефемералност.“ Това ви позволява да контролирате времето, за което вашите съобщения и файлове са достъпни. Wickr работи с перфектна тайна напред и назад, така че никое от потребителското съдържание не може да бъде достъпно. Всяко съобщение или обаждане генерира нов ключ.

Wickr Pro предлага някои допълнителни функции. Той осигурява удостоверяване на контакта, което предупреждава потребителите в случай, че даден контакт стане непроверен. Той има опция за сигурна стая и позволява споделяне на файлове с размер до 5 GB.

9. Пратеник

Страницата за информация на Messenger.

Подобно на Telegram, използвайки настройките по подразбиране, Facebook Messenger не е криптиран от край до край. Вместо това можете да включите функция, наречена „Тайни съобщения“, която ще гарантира, че съобщенията ви са защитени от прихващане. Тъй като криптирането се случва на ниво устройство, няма да можете да преглеждате секретни съобщения на множество устройства. Нещо повече, груповите съобщения с криптиране от край до край не се поддържат.

Ако не включите ръчно тайната функция, всичките ви съобщения се съхраняват на сървърите на Facebook. И все пак с 1,2 милиарда потребители към април 2017 г. може да се окажете принудени от това безплатно приложение от приятели. Приложенията могат да се изтеглят за iOS, Android и Windows Phone, а съобщенията могат да бъдат достъпни онлайн.

10. Трема

Уебсайтът Threema

Threema е може би една от най-отличителните системи в този списък по отношение на това, което може да предложи. На повърхността той е подобен на останалите по това, че криптира съобщения, гласови повиквания, групови чатове и файлове.

Една от най-големите рисунки на това приложение е, че създава случаен идентификатор на Threema. Не е необходимо да свързвате телефонен номер или имейл адрес с него, освен ако не искате хората да могат да ви намират лесно. Друга информация като групи и списъци с контакти се намира само на устройството на потребителя, а съобщенията се изтриват веднага след доставката. Не се събират метаданни.

Криптографската библиотека Threema е с отворен код и е достъпна за преглед. Платформата може да се използва с iOS, Android и Windows Phone, а Threema Web означава, че можете да преглеждате съобщения онлайн по всяко време. Ако търсите нещо за бизнес, има Threema Work, който започва от 1,40 CHF (1,48 USD или 1,04 GBP) на месец.

Всички тези платформи със сигурност надминават възможностите на AIM. Вероятно е, че вече сте изпробвали няколко за себе си. Много от тези мрежи ще се променят с течение на времето, особено след като правителствата въвеждат нови разпоредби относно неприкосновеността на личния живот и наблюдението.

Ето защо е важно да сте в крак с това, което се случва в света на сигурността на данните и да изберете ръчно опцията за съобщения, която е подходяща за вас. Вашите приятели или колеги колебаят ли се да следват примера? Сега сте въоръжени с цялата информация, която ви е необходима, за да ги убедите да преминат!

Съвети за запазване на комуникацията сигурна и поверителна

Освен да търсите защитена система за съобщения, можете да направите още няколко неща, за да запазите комуникацията си сигурна и поверителна:

  • Използвайте VPN: VPN криптира вашия трафик и го насочва през сървър-посредник. Това означава, че вашата активност вече не може да се проследява от вашия IP или трети страни. Има много безплатни опции, въпреки че платените планове обикновено са много по-добри и няма да ви върнат толкова много.
  • Шифровайте имейла си: Дори ако използвате системи за съобщения за някои комуникации, е много вероятно да използвате имейл за други. Шифроването на имейла ви кодира съдържанието му, така че дори и да бъде прихванат, той може да бъде прочетен само от предвидения му приемник.
  • Използвайте по-силни пароли: С толкова много пароли, които трябва да запомните, е изкушаващо да използвате същите или лесни за запомняне идентификационни данни. Очевидно това ще постави в опасност сигурността на вашия акаунт. Струва си да създадете силни пароли и по възможност да използвате мениджър на пароли, за да ви помогне да следите.
  • Следвайте най-добрите практики, когато пътувате: Независимо дали използвате киберкафе или имате достъп до обществен wifi, докато пътувате, комуникациите ви са изложени на риск. Следвайте най-добрите практики за повишаване на сигурността и поверителността. Това не се отнася само за пътуване в чужбина; дори използването на wifi в местния ви Starbucks може да ви направи уязвими.

"Писане”От Кийт Ропър, лицензиран под CC BY 2.0

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 41