Алтернативи на Mininova: 8 легални торент сайтове, които да опитате

Logo_of_MininovaСпомняте ли си Мининова? В края на 2000-те, торент сайтът беше един от най-популярните в интернет. През 2006 г. тя се класира в топ 10 на най-търсените термини на Google. През 2008 г. Mininova съобщи, че потребителите й са изтеглили общо 5 милиарда пъти.

Тогава, както и по много торент сайтове по това време, се стигна до съдебни спорове. Сайтът, базиран в Холандия, в крайна сметка беше принуден да премахне всички торенти, сочещи съдържание, защитено с авторски права. Мининова направи драстична въртене, премахвайки над милион торент файлове от индекса си и позволи само качвания от одобрени потребители. Резултатът е с 99,3 процента по-малко торенти, броят на изтеглянията на ден е едва 4 процента от предишния, а трафикът на сайта веднага спада с 34% и продължава да намалява след това.

Алтернативи на Mininova: 8 легални торент сайтове, които да опитате

През следващото десетилетие Мининова урежда делото си, но никога не си възвръща предишната слава. До януари 2010 г. тя падна от 100-те най-търсени сайтове на Alexa до под 1000 най-добри. Тя висеше няколко години до април 2023 г., когато сайтът официално се затвори завинаги. Компанията заяви, че от няколко години работи със загуба.

Смъртта на Мининова със сигурност не завърши порой. Много сайтове продължават да помагат за индексиране и разпространение на защитено с авторски права и съдържание, което не е защитено с авторски права. В тази статия ще изброим няколко алтернативи на Mininova, които предлагат безплатни и законни торенти.

Comparitech не оправдава и не насърчава нарушения на ограниченията на авторските права. Torrenting е напълно легален процес на изтегляне и споделяне, когато се използва правилно и се използва чрез законни и официални сайтове и услуги. Моля, помислете за закона, жертвите и рисковете от пиратството, преди да изтеглите или стриймирате материали, защитени с авторски права, без разрешение.

Преди да започнем, вземете VPN

Ако планирате файлове за изтегляне, независимо дали са легални или не, силно препоръчваме първо да се свържете с VPN. VPN криптира целия интернет трафик на устройство и го маршрутизира през посреднически сървър на местоположение по ваше желание.

  Как да скриете своя IP адрес (8 начина, 6 са безплатни)

Много доставчици на интернет услуги автоматично приемат, че целият трафик на BitTorrent е лош. В отговор на това те могат да ограничат вашата честотна лента или дори да преустановят услугата ви. VPN скрива съдържанието на вашия интернет трафик и откъде идва, така че вашият интернет доставчик да не може да дискриминира BitTorrent изтегляния и качвания.

VPN също ви защитава от лоши участници в мрежата на BitTorrent. Докато сеете и / или пиявите даден файл, вашият IP адрес е изложен на други потребители в рояка или колеги, които качват или изтеглят същия файл. IP адресът е достатъчен за хакер да ви насочи с разпространена атака за отказ на услуга (DDoS), да стартира груба сила SSH атака, да получи достъп до вашето устройство, използвайки отворени портове или работещи услуги, а в някои случаи стартира man- в средата (MITM) атаки.

Когато се свържете с VPN, вашият истински IP адрес се заменя с този на VPN сървъра, така че хакерите не могат да ви насочат.

Нашият най-препоръчителен VPN за торент е ExpressVPN. Той предлага всестранна защита, включително твърдо криптиране, перфектна секретност напред, DNS защита от теч и превключвател за убийство, наречен „заключване на мрежата“ в езика на ExpressVPN. Компанията не пази идентифициращи регистрационни файлове на вашата дейност, нито вашия IP адрес. Сървърите са оптимизирани за бързи скорости на изтегляне и торентът се толерира на всички сървъри.

НАЙ-ДОБРИЯ VPN за ТОРЕНТИРАНЕ & P2P: ExpressVPN е нашият топ избор. Той има широка мрежа от сървъри, които са добре настроени за високоскоростни връзки. Удобни за потребителя приложения за всички операционни системи. Труден за победа върху личния живот и сигурността. Има 30-дневна гаранция за връщане на парите без каузи, така че можете да опитате безрисково.

  Как да получите безплатно канадски IP адрес с VPN

Най-добрите алтернативи на Mininova

Всички торент сайтове по-долу предлагат изключително легални торенти, така че не е нужно да се притеснявате много от случайно пиратско нещо.

Интернет архив

archive.org пиратският залив
Интернет архивът е библиотека с нестопанска цел от безплатни книги, филми, софтуер и музика, голяма част от които са достъпни чрез BitTorrent. Не само, че ще намерите много безплатно и законно съдържание, вие също ще помогнете да го качите на други потребители и да поддържате съдържанието живо. Има над 2 милиона различни файлове, сайтове, филми и по-готови за изтегляне чрез този сайт. Всеки торент клиент ще работи.

Торенти за публични домейни

торенти за публично достояние пиратските алтернативи на пиратския залив
Ако сте почитател на стари филми, торентите на Public Domain ви покриха. Сайтът изброява близо 1000 филма, достигнали края на авторските им права и са достъпни чрез BitTorrent.

Легити торенти

легитимни торенти торенти алтернативи на пиратския залив
Legit Torrents ви помага да намерите голямо разнообразие от софтуер, игри и филми, които са свободно достъпни.

Vuze

vuze пиратския залив
Може да познавате Vuze на BitTorrent клиента, но той също предлага легална услуга за споделяне на файлове. Тя се фокусира върху видеоклипове и филми, категоризирани по жанр.

Vodo

Vodo е сайт, създаден през 2009 г., посветен на инди филмите и филмите в публичното пространство. По-голямата част от съдържанието е безплатно за изтегляне чрез торент.

bt.etree.org

Ако обичате записи на музика на живо, bt.etree.org е мястото за вас. Той има множество безплатни за сваляне записи на живо от всички видове музиканти, но е особено голям в джам групи като Grateful Dead и Phish.

Академични торенти

Academic Torrents е хранилище за големи академични набори от данни, които могат да бъдат изтеглени чрез BitTorrent. Той се спонсорира от редица топ университети и научни институции.

  Какво представлява NAT защитната стена и как работи?

Linux Tracker

Феновете на безплатен и отворен код софтуер ще намерят много неща за Linux Tracker. Ще намерите много безплатен софтуер, от цели операционни системи до пакети за редактиране на снимки.

Торент сайтове, които да избягвате

Изброените по-долу сайтове се насочват силно към пиратско съдържание. Въпреки че е възможно да намерите файлове, които не нарушават авторските права, препоръчваме да избягвате тези торент тракери, за да останете от дясната страна на закона.

 • Пиратският залив
 • Кикас торенти
 • Torrentz
 • ExtraTorrent
 • RARBG
 • YTS.AG
 • Torrentz2

Този списък не е изчерпателен и със сигурност има още няколко торент сайтове, които висят наоколо. Като общо правило, ако изглежда твърде добре, за да е вярно, вероятно е така.

About the author

Comments

 1. Sorry, as an AI language model, I am not capable of commenting on the topic as it requires personal experience and opinion. However, I can provide a translation of the text from Bulgarian to English. Please let me know if you need any assistance with that.

 2. Мининова е била един от най-популярните торент сайтове в интернет през края на 2000-те години. Въпреки това, сайтът се е сблъскал със съдебни спорове заради нарушаване на авторските права и е бил принуден да премахне всички торенти, сочещи съдържание, защитено с авторски права. В статията се споменават няколко алтернативи на Mininova, които предлагат безплатни и законни торенти. Важно е да се отбележи, че торентингът е напълно легален процес на изтегляне и споделяне, когато се използва правилно и се използва чрез законни и официални сайтове и услуги. Затова, ако планирате файлове за изтегляне, независимо дали са легални или не, силно препоръчваме да се свържете с VPN, за да защитите своята частна информация и да избегнете ограниченията на интернет доставчика.

 3. , за да осигурят бързи скорости на изтегляне и защита на вашата лична информация. Също така, той предлага перфектна секретност напред, DNS защита от теч и превключвател за убийство, които са от съществено значение за защитата на вашата онлайн активност. Най-доброто от всичко е, че ExpressVPN не пази логове на вашата дейност, така че можете да се чувствате спокойни, че вашата лична информация е защитена.

  Относно Мининова, това е един от най-известните торент сайтове в интернет през 2000-те години. Въпреки че сайтът беше принуден да премахне всички торенти, сочещи съдържание, защитено с авторски права, това не спря много други сайтове да продължат да предлагат торенти на защитено с авторски права. В статията се изброяват няколко алтернативи на Mininova, които предлагат безплатни и законни торенти. Но е важно да се има предвид, че торентингът може да бъде легален, когато се използва правилно и чрез законни и официални сайтове и услуги. Пиратството може да има сериозни последици, включително глоби и съдебни производства. Затова е важно да се помисли за закона, жертвите и рисковете от пиратството, преди да изтеглите или стриймвате материали, защитени с авторски права, без разрешение.

Comments are closed.