Безопасен ли е Torrenting? Незаконно ли е? Има ли вероятност да ви хванат?

какво е порой
Три въпроса, които често ми задават, са: безопасни ли са торентите, законни ли са изтезанията и какво ще стане, ако ме хванат? Тази публикация отговаря на тези въпроси и разглежда методите, които торентъри използват, за да останат в безопасност и анонимни.


Безопасност и законност на торентите: Накратко

Законни са или незаконни? Самото торентиране не е незаконно, но изтеглянето на несанкциониран материал, защитен с авторски права, е. Не винаги веднага става ясно кое съдържание е законно за торент и кое не. Някои попадат в сива зона, така че може да се окажете неволно от грешната страна на закона.

е торент незаконноВашият доставчик на интернет услуги (ISP) и троловете за авторски права, които наблюдават мрежата на BitTorrent, могат да предприемат действия, ако ви хванат незаконно торент. Това може да варира от предупредително писмо и заглушаване (забавяне) на вашата интернет връзка до съдебни действия - въпреки че последното е все по-рядко.

Поверителните торенти ще използват VPN или виртуални частни мрежи, за да запазят своята интернет активност скрита от своя интернет доставчик. С широк спектър от приложения, някои VPN мрежи са по-подходящи за торенти от други. Ако искате да защитите вашия интернет доставчик от проникване върху вашата дейност, изберете VPN, което: a) не поддържа регистър на вашата дейност; и в) е достатъчно бърза, че няма да забави изтеглянията. Закръстихме доставчиците, които отговарят на тези критерии, и други в нашия списък с най-добрите VPN услуги за изтегляне.

как да торент безопасно

Как да се торент безопасно

Сравнително лесно е да се торент безопасно и да запазите вашата онлайн активност поверителна. Обърнете внимание, че докато VPN ще запази дейността ви поверителна и защитена от любопитни очи, все пак може да сте податливи на злонамерен софтуер от някои торент сайтове. Следвайте тези 5 стъпки за торент на частно с VPN.

Ето как да торрент безопасно:

  1. Изтеглете и инсталирайте VPN, отговарящ на горепосочените критерии. Препоръчваме ExpressVPN.
  2. Активирайте превключвателя за убиване на вашия VPN, ако има такъв (ExpressVPN нарича това „мрежово заключване“)
  3. Свържете се с VPN сървър, за предпочитане в P2P-приятелска страна
  4. След като връзката е установена, отворете вашия торент клиент и започнете да изтегляте както обикновено
  5. Вашата онлайн активност вече е шифрована от вашата VPN

Torrenting без VPN

Torrenting без VPN означава, че вашият доставчик на интернет услуги (ISP) може да вижда вашата онлайн активност, включително сайтовете, които посещавате, и съдържанието, което преглеждате. В някои страни, включително САЩ, интернет доставчиците имат право да споделят тази информация с трети страни. VPN ще запази личната ви активност от вашия интернет доставчик.

UTorrent безопасно ли е?

uTorrent е официалният торент клиент от създателите на протокола BitTorrent. Това е патентен, а не с отворен код софтуер, поддържан от легална американска компания. Подобно на BitTorrent, самият софтуер uTorrent е легален, въпреки че може да се използва за пиратство. Официалният uTorrent е без зловреден софтуер и може да се използва безопасно и частно в комбинация с VPN. Това обаче не пречи на потребителите да изтеглят злонамерени файлове, които могат да заразят устройството им.

Безопасен ли е utorrent

Подробно

Протоколът BitTorrent се превърна в най-популярната среда за съвместно ползване на файлове в света след прекратяването на централизирани услуги като Napster и Limewire. За разлика от тези услуги, торентингът е почти напълно децентрализиран освен за тракерите, които позволяват на потребителите да търсят и изтеглят торент файлове и магнитни връзки. Торент файлове и връзки с магнит се използват за намиране на други потребители в мрежата, които хостват желания файл или файлове, но всъщност не съдържат тези файлове за изтегляне.

Безопасен и легален ли е BitTorrent?

Протоколът BitTorrent сам по себе си не е незаконен или опасен. Това е само средство за споделяне на всякакъв тип файлове и съществуват множество легални услуги за изтегляне. Най-популярните тракери като ThePirateBay и KickassTorrents обаче работят в законна сива зона, предлагайки на потребителите безплатен достъп до съдържание, защитено с авторски права. Споделянето и изтеглянето на съдържание, защитено с авторски права от BitTorrent или други средства, е незаконно в много страни и може да бъде опасно, тъй като за сайтове, включително KickassTorrents, е показано, че е домакин на зловреден софтуер.

е безопасен за потоци

Тези тракери биха спорили, че те просто намират и организират информация, която вече е навън, и не провеждат нелегално съдържание, защитено с авторски права, на собствените си сървъри. Точно като самия протокол BitTorrent, те са средството за постигане на цел. Не всички са убедени. Основните тракери попаднаха под тежък правен контрол от създателите и разпространителите на съдържание, които твърдят, че тракерите позволяват и насърчават кражбите.

Вината в крайна сметка се прехвърля върху потребителите, милионите хора, които хостват файлове на своите лични компютри, теглят и качват филми, игри, софтуер, музика, електронни книги и други. Потребителите, свързани с един и същ тракер, се наричат ​​връстници и те попадат в две категории. Пиявица използва торент файл или връзка с магнит, за да изтегли файла от други потребители в мрежата, които вече имат файла. Тези потребители, които вече имат файла, се наричат ​​семена. Когато пиявицата приключи с изтеглянето на файл (или дори само част от файл), той или тя се превръща в потомство, което позволява на други пиявици да изтеглят файла от своя компютър. Като общо правило се счита за правилен пиратски етикет, за да семете толкова, колкото пиявица.

Comparitech не оправдава и не насърчава нарушения на ограниченията на авторските права. Моля, обмислете закона, жертвите и рисковете от пиратството, преди да изтеглите материали, защитени с авторски права, без разрешение.

Юридически погледнато, засяването и пиявизацията с авторски права попадат в различни престъпни категории. Мислете за това като купуване на незаконни наркотици: закупуването на наркотици за лична употреба определено е престъпление, но сравнително малко. Обръщането и продажбата на тези лекарства на други хора е много по-сериозно престъпление. Намирането на оригиналния източник на наркотиците или в този случай HD-рип на новия филм на Отмъстителите би било най-добрият сценарий за правоприлагане, но това не винаги е възможно. Проследяващите действат като пазарите в сенчести задни алеи, където всички тези транзакции намаляват, но те лично не се справят с нито едно от наркотиците.

Какво се случва, ако ви хванат торенти?

Преследването на торент потребители е спорадично. Шансовете действително да отидете в съда или да се наложи да платите споразумение са доста малки, но наказанията могат да бъдат изключително високи. Честотата на притежателите на авторски права съдят торенти за пиратство достигна своя пик в края на 2000-те. Пиратите бяха съдени за диво непропорционални суми пари и повечето се уредиха извън съда.

Тези публични тактики на плашене блестяха слабо на звукозаписната и филмовата индустрия, защото бяха представяни като дребни милионери, тормозили бедни студенти от колежа. Преките съдебни дела са много по-рядко срещани в наши дни, но кампанията срещу поройниците далеч не е приключила.

Авторски тролове

Сега работата на отделните пирати е възложена на все по-голям брой малки фирми, известни като тролове за авторско право. Тези компании намират торенти, които изтеглят незаконно съдържание, защитено с авторски права, чрез своите IP адреси. След това те се обръщат към притежателите на авторски права и подписват сделка, която им позволява да предприемат юридически действия от тяхно име. Други се наемат директно от холивудските продуцентски компании, за да издушат пирати.

Със законни лостове и списък с имена троловете за авторски права следват поредици чрез поща, имейл или дори като отиват от врата до врата и раздават писма за уреждане. Тези писма не са правно обвързващи документи или разпореждания. Авторските тролове използват сплашване, страх и срам, за да накарат поройниците да плащат, без изобщо да се обръщат към съда. Обща тактика е да заплашвате да съдите за над 100 000 долара, но само да поискате 3000 долара или около това в споразумението. Това прави 3000 долара да изглежда добра сделка, но отиването в съда е скъпо и рисковано за тях, така че не се поддавайте, ако получите такова писмо.

Какво да направите, ако получите писмо за сетълмент

Най-често срещаният начин за получаване на писмо за сетълмент е чрез вашия доставчик на интернет услуги. Авторски трол ще премине през съдебната система, за да призове вашия интернет доставчик и да го принуди да изпраща имейли на клиенти със законна заплаха и да предаде лични данни.

Според американското законодателство IP адрес не е лице. Ако сте се свързали с вашия интернет доставчик, има вероятност, тъй като тролът за авторски права все още не знае действителната ви самоличност Ако писмото не съдържа идентифицираща информация за вас, запазете го по този начин и не правете нищо. Вашият случай може да бъде прекратен преди датата, на която вашият интернет доставчик е настроен да разкрива вашите лични данни на трола. Ако отговорите и се идентифицирате, това дава на трола по-директно средство за насочване към вас.

Това е вероятностна игра за тролове с авторски права. Ако изпратят 1000 заплашителни имейла и 50 души отговорят, им е нужна само шепа, за да кашлят всъщност пари, за да си заслужават времето. Вероятно е по-изгодно за тях да преминат към следващия рояк торенти, отколкото да преследват останалите 950 души.

Ако нещата ескалират и решите да предприемете действия, адвокат. Ето списък на адвокати, съставен от Фондацията за електронни граници, които са специализирани в такива видове дела.

Санкции за ISP

В зависимост от вашия интернет доставчик, той може да предприеме действия срещу вас от свое име. Това може да означава прекъсване на интернет връзката ви или заплаха да предадете лични данни на трол с авторски права. Защо вашият интернет доставчик дори се интересува? Тъй като торентингът заема много честотна лента и тази честотна лента струва пари на интернет доставчиците. На всичкото отгоре интернет доставчикът може да получава откази от собствениците на съдържание и техните сътрудници.

Как да се защитим

За да избегнете правни последици, най-добре е просто да не използвате торент. Ако обаче настоявате за торенти, отделете време, за да защитите поверителността си и да държите троловете за авторските права.

Използвайте VPN при торент

Най-добрият начин за торент безопасно е чрез използване на VPN. VPN осъществява две неща: първо, той пренасочва целия си интернет трафик през сървър на избрано от вас местоположение, което променя вашия IP адрес на такъв, използван от стотици или хиляди други хора (при условие че вашият VPN използва споделени IP адреси, което повечето правят). Това добавя значителен слой анонимност и прави много по-трудно за всеки да ви проследи. Второ, VPN криптира целия ви трафик, преди да напусне компютъра ви. Това означава, че вашият интернет доставчик не може да наблюдава вашата активност, нито някой друг. И тъй като първият ви трафик се насочва първо към VPN сървъра, доставчиците на интернет услуги дори не могат да кажат къде отива.

Използването на качествен VPN е от ключово значение; не се примирявайте с „безплатна“ услуга или VPN, които регистрират вашата активност, ограничават честотната лента и данните ви или не осигуряват достатъчна защита от течове на DNS. Не всички VPN толерират торент. Тук можете да разгледате нашия списък с най-добрите VPN за торенти, които са услуги с бързи скорости и фокус върху поверителността, сигурността и анонимността като ExpressVPN, IPVanish и NordVPN, наред с други..

Други алтернативи

Ако не искате да плащате за VPN, може би обмисляте Tor. Tor е подобен на VPN по това, че маршрутизира вашия трафик през няколко доброволни „възли“, като същевременно криптира трафика. Препоръчваме VPN над Tor поради няколко причини. Първо, Tor е бавен и обикновено е най-подходящ за просто сърфиране и други дейности с ниска честотна лента. Второ, свързването с Tor всъщност би могло да привлече повече внимание от вашия интернет доставчик и правоприлагащи органи, тъй като това е добре познат инструмент за хакери и престъпници.

Друго популярно приложение сред торенторите е Peerblock. Peerblock е защитна стена на работния плот с редовно актуализиран черен списък от IP адреси. Тези IP адреси принадлежат на субекти, които се опитват да проследяват вашата активност онлайн, особено в партньорски мрежи. За съжаление, черният списък се актуализира само веднъж след инсталирането. След това потребителите трябва да плащат, за да ги поддържат актуализирани. Дори и да сте готови да платите, е малко вероятно черният списък да може да съдържа всеки възможен IP адрес за тролски права, университети и правоприлагащи органи. Един трол за авторски права просто трябва да се свърже с рояка - всички устройства, свързани към един торент - с IP, който не е в този черен списък, за да получи вашия IP адрес.

Usenet

Вместо торент, друга алтернатива е Usenet. Usenet е платена услуга - обикновено между 10 и 20 долара на месец - където изтегляте файлове от централизирани сървъри, вместо от мрежа от връстници. Изтеглянията на Usenet са много, много по-бързи; често толкова бързо, колкото може да се справи с вашия интернет доставчик. Usenet също е по-личен. Връзките се осъществяват между вас и сървърите на доставчика, а най-добрите доставчици предлагат шифрована SSL връзка. Някои дори хвърлят VPN за добра мярка. Торентите, от друга страна, изискват да споделите поне някаква идентифицираща информация, за да се свържете с тракера и връстниците.

И накрая, изтеглянето на файл Usenet не означава, че след това трябва да го изпратите за други потребители. Законно това ви прави по-малко целта, защото не предоставяте на непознати съдържание, защитено с авторски права, като в същото време консумирате по-малко компютърни ресурси и интернет честотна лента..

Доставчиците на Usenet предоставят файлове на разположение за определен брой дни. Колко зависи от доставчика, но стандартът е 1200 дни след първоначалното публикуване. Докато изтече това време, потребителите имат пълен достъп до този файл. Торентите остават будни само докато хората сеят файла.

Ние закръглихме някои от най-добрите доставчици на Usenet тук.

Public vs частни тракери

„Проследяващият елемент“ е като търсачка, която индексира файлове в мрежата на BitTorrent. Проследяващите могат да бъдат частни или публични, а първият обикновено изисква покана от съществуващ член.

ThePirateBay, KickassTorrents и Demonoid са всички примери за публични тракери. Всеки може просто да отиде на съответните си уебсайтове и да търси, без да влиза в системата или да изисква някакъв вид удостоверяване. По същия начин всеки може да качва файлове, за да може да ги изтеглят други. Тези качвания не се модерират, така че потребителите трябва да преценят дали дадено изтегляне е безопасно и точно въз основа на коментари и репутацията на качващия файл.

Частните тракери са по-изключителни както по отношение на това кой може да качва, така и кой може да изтегля в група. Те се различават значително по отношение на съдържанието и качеството, но много членове на частни проследяващи свидетелства, че имат файлове с по-високо качество, по-бързо изтегляне, по-дълго задържане и като цяло по-последователно и безопасно преживяване.

Законът разглежда частните тракери същото като обществените. Пиратството е пиратството, независимо дали го правите публично или в частна група.

Поток срещу порой

Много хора се отдалечиха от изтеглянето на цели файлове през BitTorrent и предпочетоха да предават съдържание или в своите уеб браузъри, или чрез персонализирани програми като Kodi. Що се отнася до безопасността и закона, каква е разликата?

Юридически погледнато, вероятно все още нарушавате закона, когато стриймвате съдържание, защитено с авторски права, от пиратски източник. Това обаче зависи до голяма степен от вашата страна. Във Великобритания това е съвсем незаконно. В Индия съд реши, че това абсолютно не е незаконно. В САЩ това все още е сива зона, тъй като не е имало прецедент някой да бъде осъден за пиратство след стрийминг на защитено с авторски права видео от несанкциониран източник.

Тези, които качват видеоклиповете, без да компенсират или искат разрешение от притежателя на авторските права, правят това незаконно. Това е доста стандартно, независимо къде се намирате.

Законите не само че са по-снизходителни към стрийминга, но също така е по-трудно за троловете за авторски права и органите на реда да уловят потребителите в акта. Когато изтеглите торент, можете да видите IP адресите на всички останали, към които качвате или изтегляте. Но стриймингът предава видео директно от уебсайт на вашето устройство, без да участват трети страни.

Не се прекалявайте обаче, тъй като все още има рискове. Уебсайтът може да регистрира IP адреси или друга информация за своите потребители, която след това може да предаде на органите на реда или трол на авторски права. Вашият интернет доставчик може да наблюдава вашата активност и да види, че гледате пиратско съдържание. Това са рискове, които могат да бъдат смекчени чрез свързване към реномиран VPN.

Що се отнася до сигурността, стриймингът носи също толкова рискове, колкото торент. Уебсайтовете, които стриймират пиратско съдържание, обикновено са пълни с натрапчиви реклами, злонамерен софтуер и фишинг заплахи. Потребителите на Kodi са обект на атаки „човек в средата“ (MITM) и други заплахи от добавките, които те изтеглят.

Още съвети

Като правило, избягвайте да изтегляте филми, които са били пуснати на DVD и Blu-Ray през последните 60 дни, особено големи хитови блокбастери. Тогава филмите изкарват по-голямата част от парите си в пощенските кутии, след което доходите им значително намаляват. Притежателите на авторски права ще вложат по-голямата част от ресурсите си срещу пиратството след поредици от нови версии, за да сведат до минимум финансовите щети. Същото важи и за телевизионните предавания и видеоигрите.

Потребителите на Popcorn Time, безплатното приложение за стрийминг на филми, трябва да се тъпчат също толкова внимателно, колкото торентерите. Много потребители на Popcorn Time не осъзнават, че приложението всъщност се предава директно от торенти и дори ще зареди файл, така че да бъде качено на други потребители. Всички рискове, свързани с Popcorn Time, се прилагат в еднаква степен и за торент. Това означава, че потребителите на Popcorn Time също трябва да използват VPN.

Изберете разумно торентите си. Най-популярните торенти на ThePirateBay и KickassTorrents вероятно са тези, които са най-стриктно наблюдавани от троловете за авторски права. Не избирайте обаче и непопулярни. Прочетете секцията за коментари, където потребителите често пускат вирусни сканирания при изтегляния и публикуват резултатите. Те ще ви дадат и общ преглед на качеството.

Дори ако коментарите са положителни, извършете и свои собствени вирусни сканирания. В идеалния случай използвайте множество антивирусни програми, за да стартирате масив от сканирания, тъй като всяка тяхна вирусна библиотека може да се различава. Не всички антивирусни програми обаче играят добре помежду си, така че смесването на две или повече трябва да става внимателно. Препоръчваме Bitdefender да сканира всички изтегляния преди отваряне. Това е особено важно при изтегляне на игри и софтуер, които често са „напукани“ от качващия. Пукнатините улесняват заобикалянето на DRM схеми, които валидират съдържание с издателя, но също така улесняват разпространението на скрит зловреден софтуер, шпионски софтуер и вируси. Вижте раздела за преглед на антивирусни продукти на Comparitech тук.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 5