Частен достъп до Интернет срещу PureVPN

Частен достъп до Интернет (PIA) и PureVPN: и двете добре познати, реномирани VPN; но кое е по-добро за обикновения потребител? За да разберем, проверихме колко добре се справя всяка от тези услуги, не само по отношение на сигурността, но и по време на цялото потребителско изживяване. По този начин създадохме честно и изчерпателно съпътстващо сравнение на PIA срещу PureVPN, което можете да намерите по-долу.

Бакшиш: Ако обмисляте тези две VPN, тогава CyberGhost и NordVPN трябва да са в списъка ви. Цените са сравними и оценяваме както по-високо, отколкото PIA и PureVPN.

Частен достъп до Интернет (PIA) срещу PureVPN

Акценти

Частен достъп до Интернет

  • Цялостна защита на ниска цена
  • Строга политика без регистрация
  • Приложения за Windows, MacOS, Android, iOS

PureVPN

  • Удобен за начинаещи интерфейс
  • Възможност за деблокиране на големи поточни платформи
  • Приложения за Windows, MacOS, Android, Amazon Fire и iOS *

* IPVanish - приложението за iOS временно не е достъпно без прогнозна дата на връщане

Цени и отстъпки

PIA PureVPN
Периоди на абонамент Един месец Един месец
Една година Три месеца
Две години Една година
Специална оферта 58% отстъпка при двугодишни планове Спестете 70% при двугодишни абонаменти
Най-висока цена на месец $ 6.95 $ 10.95
Най-ниска цена на месец $ 2.91 $ 2.99
Едногодишна цена $ 39.95 $ 35.88
Гарантирано връщане на парите 7 дни 31 дни

И PIA, и PureVPN предлагат едни и същи периоди на абонамент и имат подобни специални оферти. Двугодишният план на PureVPN обаче включва 68% отстъпка спрямо 59% от PIA. На пръв поглед това изглежда е по-добрата сделка, но PureVPN е по-скъпата услуга и дори с тази отстъпка, тя не може да съвпадне с едногодишните цени на PIA.

Въпреки това PureVPN предлага много по-дълга гаранция за връщане на парите: 31 дни, а не само седем. Това дава на потребителя много повече време да тества софтуера, да го инсталира на различни устройства и в крайна сметка да реши дали е подходящ за тях. И двете услуги ви позволяват да откажете по време на гаранционния период, за да получите пълно възстановяване, без да задавате въпроси.

ЧАСТНА ИНТЕРНЕТ СДЕЛКА ЗА ДОСТЪП: Спестете 58%, като изберете двугодишната сделка на PIA.

ПРАВО НА ПУРЕВПН: Спестете 70% с двугодишния план на PureVPN.

Характеристика

PIA PureVPN
Едновременни връзки 5 5
Приложения за операционна система Windows, MacOS, Android, iOS Windows, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire
Устройства за ръчно инсталиране Linux, рутери, приемници Linux, рутери, приемници
Разделяне на тунели Не да
Безплатни екстри Блокиране на реклами, сканиране на злонамерен софтуер, разширения на браузъра за Chrome, Firefox и Opera Блокиране на реклами и зловреден софтуер, официален добавка на Kodi, разширения на браузъра за Chrome и Firefox

И двете тези VPN позволяват да се свържат пет устройства едновременно. PureVPN има леко предимство, тъй като предлага приложение за Amazon Fire TV и Firestick както и официален Addi Kodi, докато PIA има инсталатори само за най-популярните операционни системи. Маршрутизаторите се считат за една връзка с която и да е от услугите и автоматично защитават всяко свързано устройство. И двете услуги изискват ръчно да инсталирате софтуера на вашия рутер.

Всяка услуга включва разширения за популярни уеб браузъри. Те могат да защитят трафика на вашия браузър и да деблокират уеб сайтове с висок профил. Важно е обаче да се отбележи разликата между VPN приложение и разширение за браузър: първото криптира целия уеб трафик от вашето устройство, докато второто обикновено служи само като прокси за трафика на браузъра ви. Поради това разширенията на браузъра не ви позволяват анонимно да използвате приложения за споделяне на файлове или да се възползвате от вродената анти-DDoS защита на VPN.

Разблокиране на възможности

PIA PureVPN
Услуга за стрийминг
Нетфликс Великобритания, САЩ, Канада САЩ, Германия
Hulu САЩ, Япония САЩ, Япония
Sky Go да да
Amazon Prime Video Не да
BBC iPlayer Не Не
ABC Не Не
CBS да да
NBC да да
ITV да да
Канал 4 да да

Както частният достъп до Интернет, така и PureVPN са в състояние да деблокират някои от най-популярните стрийминг услуги. Въпреки че PIA може да получи достъп до една допълнителна библиотека на Netflix, PureVPN е в състояние да заобиколи геоблокирането на няколко платформи, PIA не може, а именно BBC iPlayer и Amazon Prime Video.

PureVPN има значително предимство тук. Приложението му позволява на потребителите да избират директно желаното си местоположение или да имат назначен такъв, който може да деблокира услугата, която биха искали да използват. Това обаче не е глупаво; менюто включва опция за отблокиране на ABC, но това не работи. Това вероятно се дължи на това, че ABC актуализира мерките им за геоблокиране или блокира изцяло този конкретен сървър, но така или иначе по време на писането опцията е остаряла.

Китай

Въпреки че има конкретна страница, в която се казва, че това е „най-сигурната и най-сигурната VPN в Китай“, PureVPN поддръжката на клиентите потвърди че услугата не работи там. Те не влязоха в подробности или не предоставиха каквото и да било решение, и тъй като уебсайтът PureVPN понастоящем е блокиран от Great Firewall (без официални огледални сайтове), е невъзможно да се регистрирате, докато сте в Китай.

Частният достъп до Интернет има подобни проблеми, а достъпът до Китай е проблем, който компанията определя като „много труден“. PIA обаче работи в Китай, макар и периодично. Тъй като основният уебсайт в момента е блокиран, няма огледални сайтове и няма гарантирана връзка, не препоръчваме да разчитате на PIA, когато сте в Китай.

Настройка и интерфейс

PIA PureVPN
Съветник за автоматична настройка Windows, MacOS, Android, iOS Windows, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire
Избор на основно местоположение Списък на базата на Списък на базата на
Страници с допълнителни настройки да да
Приятелски за мобилни устройства да да

И PureVPN и PIA имат отлични мобилни приложения. PureVPN разполага с основен екран на четири панела, който позволява на потребителите да избират между сървъри, оптимизирани за стрийминг, деблокиране, сигурност или споделяне на файлове. След като изберете режим, можете бързо да се свържете с подходящ сървър или да изберете конкретен само с няколко докосвания.

Мобилно приложение PureVPN

Частният достъп до Интернет минимизира времето, необходимо за свързване. Мобилното му приложение има плъзгач за бързо свързване на главната страница, както и бутон за избор на регион и разчитане на публичен IP адрес. Менюто за настройки също е доста задълбочено, като между другото има опции за автоматична връзка, превключвател за убийство, избор на протокол и блокиране на трафика на LAN.pia mobile app 1

От друга страна, настолното приложение на PureVPN може да бъде малко объркващо. Стартира по подразбиране в Streaming режим, но можете да промените това, като изберете Режим на промяна от лявата страна на екрана. Тогава приложението ви отвежда до Предпочитания меню със списък на други режими. Главната страница съдържа меню за избор на държава, което ви позволява да подреждате сървъри по държава или град. Можете също да намерите конкретни сървъри за деблокиране на популярни стрийминг платформи, като превключвате на Предназначение.

PureVPN снимки на екрана

Основната разлика между настолните приложения на тези две услуги е, че ще трябва само да отворите PIA, за да промените настройките или да влезете. В противен случай свързването е толкова лесно, колкото щракване с десния бутон върху иконата на лентата на задачите и избор на предпочитаното от вас местоположение. Въпреки че няма толкова разширени опции за конфигуриране, колкото някои услуги предлагат, потребителите все още имат добър контрол върху това как и кога се свързват към VPN.

Меню за настройки на PIA

Сървъри и производителност

PIA PureVPN
Страни на сървъра 33 141
Общ брой сървъри 3152 2134

Таблицата по-горе рисува страхотен контраст между PIA и PureVPN. Въпреки че има по-малко сървъри като цяло, PureVPN обхваща повече от четири пъти повече страни. Заслужава да се отбележи обаче, че много от тях са виртуални сървъри. Те всъщност се намират някъде различно от избраната от вас държава. PureVPN маркира тези сървъри с икона „V“; тя е почти невидима, но е там.

Вместо да предоставя по-ниска скорост на потребителите в малките страни, частният достъп до Интернет се фокусира върху предоставянето на големи сървърни клъстери в райони с висок трафик като Северна Америка и Европа. Това означава, че повечето потребители ще могат да намерят високоскоростна, ниско латентна връзка с малко по-ниски скорости в Африка и Близкия изток.

И двете услуги предоставят възможност за избор на сървър в конкретен град, въпреки че ще трябва да кажете на настолното приложение на PIA да се свързва по региони, преди градовете да се покажат в менюто за връзка. Тази функция обаче се активира автоматично в мобилното приложение. Възможността да избирате към кой град да се свържете е особено полезна, ако сте любител на спорта или се опитвате да гледате местни телевизионни потоци от чужбина, тъй като платформи като NHL.TV и NBC ограничават някои от излъчванията си до отделни градове или щати.

По-долу можете да видите в кои държави PIA и PureVPN имат сървъри в:

PIAPureVPN
Афганистан
Албания
Ангола
Алжир
Аржентина
Армения
Аруба
Австралия
Австрия
Азербайджан
Бангладеш
Бахамски острови
Бахрейн
Барбадос
Белгия
Белиз
Бермуда
Боливия
Босна и Херцеговина
Бразилия
Бруней
България
Камбоджа
Канада
Кабо Верде
Кайманови острови
Чили
Китай
Колумбия
Коста Рика
Хърватия
Куба
Кипър
Чехия
Дания
Доминика
Доминиканска република
Еквадор
Египет
Ел Салвадор
Естония
Етиопия
Финландия
Франция
Грузия
Германия
Гана
Гърция
Гренада
Гватемала
Гвиана
Хаити
Хондурас
Хонг Конг
Унгария
Исландия
Индия
Индонезия
Италия
Ирландия
Остров Ман
Израел
Ямайка
Япония
Йордания
Казахстан
Кения
Киргизстан
Кувейт
Лаос
Латвия
Ливан
Лихтенщайн
Литва
Люксембург
Макао
Мадагаскар
Малта
Мавритания
Мавриций
Малайзия
Мексико
Молдова
Монако
Монголия
Черна гора
Монсерат
Мароко
Холандия
Нова Зеландия
Никарагуа
Нигер
Нигерия
Норвегия
Оман
Панама
Папуа-Нова Гвинея
Пакистан
Парагвай
Перу
Филипини
Полша
Португалия
Пуерто Рико
Катар
Румъния
Русия
Саудитска Арабия
Сенегал
Сърбия
Сейшелските острови
Сингапур
Словакия
Словения
Южна Африка
Южна Кореа
Испания
Шри Ланка
Суринам
Света Лусия
Швеция
Швейцария
Сирия
Таджикистан
Тайван
Танзания
Тайланд
Тринидад и Тобаго
Тунис
Турция
Туркменистан
Острови Търкс и Кайкос
Обединени арабски емирства
Великобритания
Съединени щати
Украйна
Венецуела
Виетнам
Вирджински острови
Йемен

Сигурност

PIA PureVPN
VPN протоколи OpenVPN, L2TP, PPTP OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IKEv2
Шифроване на данни на OpenVPN AES-256 AES-256
Шифроване на канала за контрол на OpenVPN RSA-4096 RSA-2048
Прикриване технология Нито един Нито един
Сигурност на приложението Kill превключвател Kill превключвател
DNS статус Частен DNS Частен DNS

Всяка от тези услуги поддържа OpenVPN, L2TP и PPTP протоколи, но PureVPN също така позволява на потребителите да се свързват чрез SSTP или IKEv2, за да подобрят скоростта на сърфиране.. Както в настолните, така и в мобилните приложения на PIA, OpenVPN е единствената налична опция; трябва ръчно да настроите всички връзки, като използвате различен протокол. Това е доста необичайно, тъй като много популярни VPN мрежи включват възможност за свободно превключване между протоколи от приложението.

И двете защитават вашия трафик с 256-битово AES криптиране. Това е ефективно неразбираемо, така че няма оплаквания там. Те се различават леко по отношение на автентичността, като PIA използва 4096-битови RSA ключове, а PureVPN използва RSA-2048. И двете осигуряват добра степен на сигурност, но RSA-4096 клавишите са два пъти по-дълги и като такива, по-трудни за пропукване.

Нито VPN предлага всякакъв вид прикриваща функция, но всяка от тях включва превключвател за убиване както в настолните, така и в мобилните им приложения. Обичайно е да виждаме тази функционалност отпаднала в мобилните версии, така че се радваме да я включим, особено тъй като обществените wifi мрежи са толкова често ненадеждни.

поверителност

PIA PureVPN
HQ база Съединени щати Хонг Конг
Дневници за връзка Нито един Нито един
Дневници на дейности Нито един Нито един
Потребителски данни за регистрация Имейл адрес Имейл адрес
Анонимни опции за плащане Mint, BitPay, 32 криптовалути, включително Bitcoin, Litecoin и Ethereum Различни криптовалути и карти за подаръци

Частният достъп до Интернет е базиран в САЩ, която е една от страните с петте очи. Това позволява на Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия да шпионират гражданите на САЩ и да предоставят на САЩ всякакви данни, които събират, Това обаче не е проблем, тъй като PIA не поддържа никакви дневници. Още по-добре, това искане е тествано в съда два пъти, така че не е нужно да приемате думата на компанията за това. PIA записва само имейл адреса, с който се регистрирате, което означава, че е напълно възможно да преглеждате почти напълно анонимно, като се регистрирате с имейл адрес за изхвърляне и плащате в криптовалута.

PureVPN, от друга страна, има скална история с поверителност на клиентите. Въпреки че твърди, че потребителите му са анонимни, тя предостави на ФБР регистрационни файлове за връзка, които доведоха до арест през 2017 г. Услугата оттогава актуализира своята политика за поверителност и отново твърди, че няма регистрации. Най-малкото можете да се регистрирате възможно най-анонимно, тъй като тази VPN приема няколко метода за невъзможност за плащане.

Конфигурация

PIA PureVPN
Разпределение на адреси Споделено Посветен
Възможен е статичен IP адрес Не да
DDoS защита Не Не
NAT защитна стена да да

PIA и PureVPN използват различни системи за разпределение на адреси. С споделяното разпределение на PIA всеки потребител, който се свърже към определен сървър едновременно, споделя един IP адрес. Това прави изключително трудно да се разграничи дейността на един потребител от друга. Междувременно PureVPN възлага на всеки потребител по един статичен IP адрес (въпреки че са налични споделени сървъри). Въпреки че това улеснява проследяването на вашите дейности, е по-малко вероятно да се задействат автоматични мерки за предотвратяване на измами, например, ако влезете в онлайн банкиране от чужда държава.

Нито една от услугите не предлага специализирани анти-DDoS сървъри, въпреки че получавате известна степен на защита само като се свържете към VPN. Нападателят ще вижда само IP адреса на сървъра на VPN, така че всъщност се насочва към голяма, многонационална мрежа вместо към един компютър. Повечето големи VPN мрежи могат да отхвърлят тези видове атаки без проблеми.

Обслужване на клиенти

PIA PureVPN
Чат на живо Не да
Поддръжка на билети да да
Поддръжка по имейл да да
Средно време за отговор по имейл 11 часа, 35 минути 1 час, 46 минути
Поддръжка по телефона Не Не
Търсена база от знания да да
Видео ръководства да да

Тези услуги предлагат подобни опции за поддръжка на клиенти, въпреки че PureVPN има голямото предимство да предлага чат на живо, докато PIA не. Това обикновено е най-бързият начин да получите отговори на често срещани въпроси, така че отсъствието му е особено забележимо. Освен това, потребителите трябва да се регистрират за безплатен акаунт, преди да могат да използват билетната система на PIA, и могат да имат само един билет активен по всяко време. Последващи опити за отваряне на друг билет просто отново изпращат първия, което води до множество подобни отговори от поддръжката на клиентите.   

Както PIA, така и PureVPN предлагат бази от знания за търсене и стъпка по стъпка ръководства за инсталиране или отстраняване на проблеми със софтуера. Тези ръководства документират процеса със скрийншоти, което улеснява проследяването на вашето собствено устройство. Можете също да намерите кратки видео ръководства в каналите на PIA и PureVPN YouTube.

За да видим колко отзивчив е екипът за поддръжка на клиенти, ние задавахме всеки три въпроса. Двама са сравнително ясни, докато третият ще изисква по-задълбочен отговор. Изпратихме директно поддръжката на PureVPN, но тъй като PIA не отговаря на непоискани имейли, изпратихме всички запитвания чрез нейната система за издаване на билети.

PIA
въпрос Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Как мога да инсталирам PIA на домашния рутер? 8 часа, 26 минути 1 да
Ще намали ли PIA скоростите на мрежата ми? 49 минути 1 да
Възможно ли е да използвате PIA анонимно? Не трябва да предоставям лична информация, за да се регистрирам? 25 часа, 25 минути 1 да
PureVPN
въпрос Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Как мога да инсталирам PureVPN на домашния рутер? 1 час, 34 минути 1 да
Ще намали ли PureVPN скоростите на мрежата ми? 1 час, 43 минути 1 да
Възможно ли е да използвате PureVPN анонимно? Не трябва да предоставям лична информация, за да се регистрирам? 2 часа, 3 минути 1 да

PureVPN отговори бързо на нашите въпроси, но PIA имаше много по-разнообразно време за отговор, като в един случай ни остави повече от ден без отговори. Нито една от услугите не даваше особено подробни отговори, но често включваше връзки, където бихме могли да научим повече за съответните проблеми.

Резултатът: теглене

След като разгледахме силните и слабите страни на тези две услуги, не успяхме да изберем окончателен победител. Всеки е по-добър от другия в определени области, например, частният достъп до Интернет има доказан опит в защита на поверителността на своите потребители, докато PureVPN има по-широка сървърна мрежа и може да отблокира повече стрийминг платформи.

Всяка от тези услуги има подобни опции за сигурност, конфигурация и поддръжка на клиенти. И двете ви позволяват да се регистрирате анонимно, да предлагате висока скорост и да разрешавате пет връзки наведнъж. И като такъв, или би бил сериозен избор, но ако искате да гарантирате повече анонимност, частният достъп до Интернет е по-безопасен. От друга страна, ако предпочитате да получите достъп до обичайните си поточни услуги от чужбина, PureVPN е по-надежден.

Тъй като и двата VPN предлагат гаранция за връщане на пари, все още не е необходимо да вземате решение. Можеш опитайте PureVPN и PIA за 31 и 7 дни, съответно, и искат пълно възстановяване, ако не са удовлетворени. Който и да изберете, ние сме сигурни, че ще бъдете доволни от услугата.

Вижте също: ExpressVPN срещу NordVPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − 78 =

Adblock
detector