Че тестът с най-използваните думи във Facebook е кошмар за поверителност

тест на фонвон

Актуализиране на 24 ноември @ 12: 22:00: Вонвон отговори на тази статия, като заяви, че не продава данни на трети страни. Вижте отговора на компанията по-долу. Тази статия е редактирана, за да отразява изявлението им.

Напоследък вероятно сте виждали няколко ваши приятели във Facebook да публикуват резултатите от приложението за викторина, което отразява най-използваните от вас думи в състояния. Или може би сте го публикували сами. Изглежда така:

vonvon fb ss

„Викторината“, създадена от компания, наречена Vonvon.me, нарасна до над 16 милиона акции за броени дни. За това е писано в Independent, Cosmopolitan и EliteDaily. Звучи забавно, нали?

Грешен. Това са над 16 милиона души, които се съгласиха да предадат почти всяка частна подробност за себе си на компания, за която вероятно нищо не знаят.

"Ооо! ако щракнете тук и се регистрирам във фейсбук, ще сканира цялата ми година на публикации, съхранявам данните и казвам най-използваните ми думи. запишете ме! “

- Спестихте едно кликване (@SavedYouAClick) 19 ноември 2015 г.

Приложението, подобно на много приложения за тестване във Facebook, е кошмар за поверителност. Ето списък с информация, която викторините искат от играчите да разкрият на Vonvon.me:

 • Име, снимка на потребителския профил, възраст, пол, рожден ден и друга публична информация
 • Целият списък с приятели
 • Всичко, което някога сте публикували на своята времева линия
 • Всички ваши снимки и снимки, на които сте маркирани
 • История на образованието
 • Роден град и настоящ град
 • Всичко, което някога сте харесвали
 • IP адрес
 • Информация за устройството, което използвате, включително браузър и език

Забележка: В светлината на тази статия, Vonvon намали броя на необходимите разрешения.

Прочетете още: Как да премахнете приложения от Facebook за по-добра поверителност

Оксиморонната политика за поверителност

Дори и да вземете подхода „Нямам какво да крия“ за поверителност, приложението също събира доста малко информация за вашите приятели. Политиката за поверителност на Vonvon оставя много да се желае. Нека да преминем през него, за да видим защо трябва да се избягвате от този тест или някое от десетките неща на сайта на Vonvon. Първо, за тези, които вече са играли на теста, няма връщане назад:

[…] Вие потвърждавате и се съгласявате, че можем да продължим да използваме всяка неличност-идентифицираща информация в съответствие с настоящата Политика за поверителност (напр. За целите на анализа, статистиката и други подобни) също след прекратяването на членството ви в този уебсайт и / или използването на нашите услуги, по каквато и да е причина.

Вашата информация може да се съхранява навсякъде по света, включително и в държави без строги закони за поверителност. Търсене на Whois разкрива, че Vonvon.me е регистриран в Южна Корея, но работи на няколко езика, включително английски, виетнамски, малайзийски и корейски:

Vonvon обработва лична информация на своите сървъри в много страни по света. Такава информация може да се съхранява на всеки от нашите сървъри, на всяко място.

Vonvon е свободен да продаде вашите данни на когото пожелае с цел печалба, въпреки че оттогава потвърди, че няма намерение да прави това. Вонвон казва, че няма да споделя лична информация с трети страни без разрешение, а само като играе на теста, на който технически сте получили разрешение, защото предполага, че сте отговорен човек, който чете политиката за поверителност. Разбира се, повечето хора, които играят на викторината, не са толкова отговорни.

[…] Ние не споделяме вашата лична информация с трети страни, освен ако не сме получили вашето разрешение за това, или Ви уведомяваме за това (като например като Ви разкажа за това в настоящата Декларация за поверителност) […]

Да, това всъщност казва това. Най-лошото е, че Vonvon поема отговорност, след като предостави вашите данни на трети страни, които могат да направят с тях каквото си поискат:

[…] Настоящата Декларация за поверителност не се прилага за практиките на субектите, които Vonvon не притежава или контролира, или за физически лица, които Vonvon не използва или не управлява, включително трети страни, на които Vonvon може да разкрие лична информация [...]

Компаниите, които никога не сте срещали, вече могат да имат достъп до целия ви профил във Facebook - приятели, снимки, статуси и всички - и да ги използват по начини, за които никога не сте се съгласили пряко. Между другото, ако редактирате разрешенията преди да удостоверите приложението с Facebook, Vonvon няма да ви позволи да играете на теста. Редактиране: Можете да премахнете всички разрешения, с изключение на публичния си профил и публикациите във времевата линия във Facebook, и пак да играете на теста. Повечето хора, които играят, вероятно няма да се притесняват.

Въздържанието е най-добрата политика за поверителност

Отбелязахме Vonvon, защото наскоро стана вирусен, но Facebook е пълен със сенчести търговци на данни, които се маскират зад вирусни мелници. Facebook е убежище за голям брой такива компании и, честно казано, не е направил достатъчно, за да обучава или предупреждава потребителите за рисковете. Social Sweethearts, подобна компания със седалище в Германия, създава тестове за приложения, които са толкова смели, че да събират вашия имейл адрес. Надявам се, че харесвате спам, гадности!

И така, как можете да се защитите? Най-лесният начин е да се избегнат онлайн викторини, които изцяло изискват автентификация на Facebook. Отидете в секцията за приложения във вашия профил във Facebook - където тези миньори често пребивават - и премахнете всичко, на което не имате 100-процентно доверие. Много от тях могат дори да отвлекат вашия Facebook и да публикуват от ваше име. Придържайте се към викторини, които просто ви позволяват да споделяте резултатите, без да влизате в акаунта си във Facebook, като тези в Buzzfeed.

Ако настоявате за удостоверяване на приложение за тест във Facebook, не забравяйте да проверите разрешенията и да прочетете политиката за поверителност или условията за ползване.

Отговорът на Vonvon:

Здравейте,

Аз съм Jonghwa Kim, изпълнителен директор на vonvon, вкл.

Vonvon е стартъп в Корея, ние сме около по-малко от година, но за щастие имахме добра сцепление по целия свят с повече от 100 милиона уникални посетители от САЩ, Великобритания, Франция, Бразилия, Китай, Япония, Корея, Тайланд и др. С 15 езика.

Въпреки че разбирам, че може да има неразбиране, дълбоко съм загрижен за вашето невярно обвинение.

1. Съхраняваме ли вашата лична информация?

Ние използваме вашата информация само за генериране на вашите резултати и никога не я съхраняваме за други цели. Например, в случай на Word Cloud, изображението на резултатите се генерира в уеб браузъра на потребителя, а информацията, събрана от времевата линия на потребителя за създаване на персонализирани резултати, дори не се изпраща до нашите сървъри. Също така, в случай на нашия тест „Какво говорят хората зад гърба ми?“, Използваме училището и родния град на потребителя, за да можем да вдигнем близки приятели, а не да сдвояваме случаен човек сред вашите 500 fb приятели в резултатите. Ние използваме тази информация само за обработка на познати на приятели и отново, информацията никога не се съхранява в нашите бази данни.

2. Защо искаме лична информация, несвързана с теста за Word Cloud?

Както бе споменато по-горе, vonvon.me създава различни викторини само за развлекателни цели и използва различни потребителски данни, за да създаде най-ангажиращия и персонализиран резултат. (** ИЗПОЛЗВАМЕ СЕ СРЕДНО ИЗПОЛЗВАМЕ ДАННИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ЗА ДА ПРОДАВАМЕ СЪДЪРЖАНИЕ И НИКОГА НЕ СПЕШЕТЕ **) Помолихме нашите потребители за изчерпателен списък с права на достъп, така че да могат да се насладят на огромната ни библиотека от тестове възможно най-гладко. Ние обаче осъзнаваме, че някои от нашите потребители се притесняват от защитата на поверителността си. За да разрешим тези проблеми активно, ние приспособихме обхвата на искането си за данни към минималното изискване за изготвяне на всяко отделно съдържание към 21:00 KST, 23 ноември.

3. Продаваме личната ви информация на трета страна?

Тъй като не съхраняваме никаква лична информация, нямаме какво да продаваме. месечен цикъл.

4. За Политиката за поверителност

Изглежда, че сте извадили думи извън контекста в името на вашето обвинение.

-
[…] Вие приемате и се съгласявате, че можем да продължим да използваме всяка неличност-идентифицираща информация в съответствие с настоящата Политика за поверителност (напр. С цел анализ, статистика и други подобни) също след прекратяване на членството ви в този уебсайт и / или използването на нашите услуги, по каквато и да е причина.

-> Информацията, която не се идентифицира лично, не съвпада с „личната“ информация. Ние единствената компания на тази планета използваме аналитични инструменти, за да разберем по-добре нашите потребители с натрупани поведенчески данни?

-
Vonvon обработва лична информация на своите сървъри в много страни по света. Такава информация може да се съхранява на всеки от нашите сървъри, на всяко място.

-> Услугата ни е на Google App Engine и ние изпълняваме услуги на 15 езика, включително японски, френски, немски. Това също е доста стандартна клауза в много политики за поверителност в тази епоха на облачните изчисления. Не мислите ли, че е малко натрапчива идея, която влагаме в тази клауза за „експортиране“ на лична информация в „графства без строги закони за поверителност“?

-
[…] Ние не споделяме вашата лична информация с трети страни, освен ако не сме получили разрешението ви да го направите или да ви уведомим за това (например като ви разкажем за това в настоящата Политика за поверителност) […]

-> Удобно сте пропуснали следния раздел, в който заявихме, че споделяме лична информация само в случай на спазване на закона. Няма клауза, която споделяме лична информация на други фирми

-
[…] Настоящата Политика за поверителност не се прилага за практиките на субекти, които Vonvon не притежава или контролира, или за лица, които Vonvon не наема или управлява, включително трети страни, на които Vonvon може да разкрие лична информация […]

-> Отново пропускате „(както е определено по-долу)“, както в „включително всички трети страни, на които Vonvon може да разкрие лична информация (както е определено по-долу)“, което води до същия раздел, който гласи, че споделяме лична информация само когато това се изисква от закона.

Всъщност, ние имахме клаузата, която заявява, че може да споделяме лична информация на доверен бизнес партньор преди няколко месеца - ние я поставяме без много мисли, тъй като повечето медийни сайтове имат подобни правила.

Но в Япония се върна преди няколко месеца със сходния слух, че може да продаваме лична информация и решихме да изтрием клаузата, тъй като никога не сме продавали и нямаме план да продаваме лична информация каквато и да било..

Вашият стил подвежда читателите и нанася големи вреди на нашата репутация и доверие.
Ще се радвам, ако вземете обратно това подвеждащо обвинение.

най-доброто,
Jonghwa

Как мога да защитя моята поверителност?

Ако тази статия ви накара да мислите по-критично за вашата онлайн поверителност, добре. Ако вече сте играли на теста на Vonvon или нещо подобно, можете да прочетете нашия урок как да управлявате и премахвате приложенията на Facebook, свързани с вашия акаунт. Освен това има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите поверителността си и да защитите данните си от корпорации, хакери и правителства.

Нашата основна препоръка е да използвате VPN. VPN криптира целия интернет трафик на вашия компютър или смартфон и го маршрутизира през сървър на място по ваше желание. Шифроването пречи на вашия доставчик на интернет услуги да записва това, което правите онлайн, а посредническият сървър помага да анонимизира вашата дейност, така че уебсайтовете и приложенията да не могат да определят IP адреса на вашето местоположение или устройство. На всичкото отгоре VPN мрежите могат да се използват и за деблокиране на географски ограничено съдържание, като например каталога на Netflix в САЩ.

Можете също така да инсталирате шепа разширения на вашия браузър, за да попречите на компаниите и рекламодателите да ви следят, като Privacy Badger или Disconnect. HTTPS Anywhere е още едно добро разширение, което принуждава браузъра ви да зарежда защитените, криптирани версии на уебсайтове, когато те са налични. Ако анонимността е това, което търсите, разгледайте използването на браузъра Tor.

И накрая, винаги четете дребния шрифт. Разгледайте политиките за поверителност, за да видите каква информация се събира и с кого се споделя. Бъдете критични към разрешенията за приложения, които изглежда искат повече информация, отколкото им е необходимо. И никога не се отказвайте от информация, идентифицираща лично, на никого онлайн, че нямате 100-процентно доверие.

ВИЖТЕ СЪЩО:

 • Най-добри услуги за защита от кражба на самоличност
 • Най-добрите VPN услуги
 • Най-добрият антивирус
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 18

Adblock
detector