Член 13 може да види милиони потребители на YouTube да се обръщат към VPN

През септември тази година ЕС гласува за приемане на член 13 от Директивата за авторското право. Наред с други неща, член 13 ще изисква „доставчиците на услуги за онлайн споделяне на съдържание“ да „предприемат, в сътрудничество с притежателите на права, подходящи и пропорционални мерки, водещи до липсата на авторски произведения или произведения, нарушаващи сродни права или други теми на тези услуги , докато произведенията без нарушение и други теми остават на разположение. "

член 13 блок на YouTube

На пръв поглед това звучи като разумен подход за защита на авторските права. И наистина много носители на авторски права, особено в музикалната индустрия, приветстваха инициативата. Въпреки това, все по-голям брой наблюдатели посочват, че член 13 ще изисква компаниите да създават филтри за съдържание, които автоматично премахват всички видове материали, защитени с авторски права, публикувани от потребителите, без значение как се използва това съдържание. Много компании, които оперират въз основа на генерирано от потребители съдържание (като YouTube), отправят грешки и предупреждават, че член 13 би могъл напълно да използва целия интернет опит.

Подобно блокиране не само ще попречи на създателите на съдържание в ЕС, но също така може да доведе до блокиране на съдържание в голям брой платформи, предлагащи услуги в ЕС. В резултат Пол Бишоф, адвокат за поверителност в Comparitech, прогнозира, че „милиони интернет потребители в ЕС могат да се обърнат към VPN, за да получат достъп до блокирано съдържание“.

Изпълнителен директор на YouTube: Член 13 може „драстично да промени интернет“

Много медийни сайтове повдигнаха алармата по отношение на това как член 13 може да повреди безплатен и отворен интернет, който все повече се фокусира около генерирано от потребители съдържание. Изпълнителният директор на YouTube Сюзън Войчицки заведе в блога на създателите на компанията на 22 октомври, като заяви, че „Член 13, както е писано, заплашва да изключи способността на милиони хора - от създатели като вас до ежедневни потребители - да качват съдържание в платформи като YouTube.“

По-специално фокусът за YouTube е опасността член 13 да представлява това, което Войчицки обяснява като „невероятната видеобиблиотека на YouTube с образователно съдържание, като езикови часове, уроци по физика и други инструкции.“ Много компании и създатели на съдържание смятат, че член 13 заплашва честната употреба на съдържание, защитено с авторски права. Според YouTube и други заплахата идва под формата на автоматични филтри, необходими за блокиране на цялото съдържание, защитено с авторски права. При такава система дори честната употреба на съдържание, защитено с авторски права, ще бъде автоматично филтрирано и блокирано.

VPN компаниите отговарят на член 13 въздействия

Успешното прилагане на член 13 вероятно ще доведе до увеличаване на използването и продажбите на виртуална частна мрежа (VPN) в ЕС. Това мнение се споделя от няколко компании, предлагащи VPN услуги.

Водещият доставчик на VPN услуги ExpressVPN от месеци предупреждава за и се бори срещу отрицателното въздействие на инициативите на ЕС за авторско право. През 2017 г. услугата помогна да спонсорира инструмента за съобщение на OpenMedia-your-MEP в борбата с член 11 „данък за връзка“.

В интервю по имейл с вицепрезидента на ExpressVPN Харолд Ли обясни изпълнителната власт,

„Тези обременителни правила за авторското право биха представлявали огромни бариери както за качването, така и за гледането на съдържание за европейците - не само видеоклипове в YouTube, но и GIF файлове, мемове, потоци на живо, блогове, ремикси и много други. Мнозина в ЕС несъмнено ще се обърнат към VPN за преодоляване на блокове и достъп до съдържание от цял ​​свят, но ограниченията все още значително ще навредят на свободното изразяване и творчество. Това е сериозна заплаха за безплатния и отворен интернет, както го познаваме, поради което през последната година работихме с OpenMedia и други, за да водим кампания срещу член 13 и насърчаваме всички европейски граждани да се свържат с техните представители, за да изразят своето противопоставяне. "

Подобно мнение ни изрази и вицепрезидентът по маркетинг на IPVanish Джеръми Палмър:

„Подозирам, че ще има много непредвидени (и отрицателни) последици за създателите и потребителите, ако член 13 стане закон. Всяко законодателство, което ограничава достъпа или цензурира Интернет, създава голямо търсене на нашата VPN услуга. Хората ще намерят начин да заобиколят тези ограничения. "

NordVPN също ни предостави обратна връзка по въпроса.

"Ако YouTube и други платформи почувстват натиск да цензурират съдържанието на своите потребители, те ще бъдат разглеждани като блокери за свободна реч", заяви Руби Гонсалес, ръководител на комуникациите на NordVPN.

„Освен това, ако Директивата за авторското право разшири правата на издателите да таксуват за фрагменти от новинарски статии, които се появяват в резултатите от търсенето или емисии в социалните медии, тя ще спре свободния поток на информация и идеи. Често хората споделят и обсъждат новини в социалните медии. Ако това е ограничено, свободното обсъждане също ще бъде ограничено. Може дори да стане незаконно споделянето на новинарски статии в социалните медии. Вярваме, че подобни ограничения могат да бъдат много вредни за самата идея за интернет, където хората свободно споделят информация. "

VPN компаниите имат дълбока представа за това как промените в политиката могат да повлияят на използването на VPN. Тъй като данните за трафика и продажбите на сайта са за архивиране на тези прозрения, е вероятно те да обърнат голямо внимание на вътрешните си данни, идващи от ЕС.

Защо член 13 вероятно ще увеличи използването на VPN

Страницата SaveYourInternet на YouTube обяснява, че член 13 ще попречи на интернет потребителите в ЕС да имат достъп до милиарди видеоклипове.

Ако се сбъднат ужасните прогнози за член 13, е много вероятно жителите на ЕС да се обърнат към всякакви средства, за да получат достъп до съдържанието, на което някога са се радвали чрез платформи като YouTube. Най-простият метод за тях ще бъде VPN.

член 13 използване на vpnИзточник: / r / Memes, / u / Brzostek

VPN работят, като позволяват на потребителите да се свържат със сървър на друго място. След като са свързани, потребителите получават нов IP адрес, свързан с местоположението на VPN сървъра. Оттам потребителят на VPN има достъп до сайтове и услуги, които бяха блокирани на първоначалното им местоположение. Това означава, че потребител на YouTube в Германия може да се свърже към VPN сървър в Съединените щати и да си върне достъпа до всяко блокирано съдържание.

Има основателни причини да се смята, че блокът на едро за поточно съдържание в ЕС ще доведе до масивни увеличения на използването и продажбите на VPN.

Промените в законодателството могат да засегнат дългосрочните нужди от VPN

Тъй като правилата на ЕС за GDPR влязоха в сила по-рано тази година, много уебсайтове в САЩ бяха принудени да блокират входящите връзки от страните от ЕС. Тези сайтове в САЩ бавно се актуализираха или приспособяваха към новите правила и всички потребители в ЕС, които се опитват да осъществят достъп до тях, бяха принудени да прилагат байпас, под формата на VPN или друг IP анонимник.

Също така забелязахме огромен ръст в използването на VPN, продажбите и цялостния интерес, свързани с големи събития. Например, когато се провеждат големи спортни събития като Световното първенство, феновете на спорта в страни, където съдържанието е блокирано или е трудно да се получи, често се обръщат към VPN, за да заобиколят блоковете и да получат достъп до съдържанието, което искат.

Събития като Световното първенство се случват само всеки толкова често. Член 13 обаче обещава да бъде непрекъснато прилагане на блокиране на съдържанието, което означава, че жителите на ЕС, желаещи да си върнат достъпа до блокирано съдържание, не само ще трябва да намерят решение, но и ще трябва да поддържат това решение в дългосрочен план. Те също ще се нуждаят от лесно решение, което прави VPN най-вероятната опция за мнозина.

В момента има стотици милиони потребители на YouTube в целия ЕС. Според наличните данни за 2016 г. за Statista, някои държави от ЕС имат изключително голям брой потребители на YouTube, включително:

  • Великобритания: над 35 милиона потребители
  • Германия: над 30 милиона потребители
  • Франция: над 30 милиона потребители
  • Турция: над 25 милиона потребители
  • Полша: над 25 милиона потребители
  • Испания: над 18 милиона потребители

Въпреки че голяма част от съдържанието, публикувано в YouTube, може да не бъде блокирано, прогнозирането на YouTube за милиарди блокирани видеоклипове вероятно ще окаже влияние и ще остави много европейски видео стриймъри отчаяни за решения. Също така е вероятно да има дълбоки и драстични въздействия върху количеството съдържание, достъпно извън ЕС, тъй като създателите на съдържание, базирани в Европа, са блокирани да качват голяма част от съдържанието си.

Важното е, че ако не се изпълнят прогнозите по член 13, не само YouTube ще бъде засегнат. Други сайтове с генерирана от потребителя гръбнака на съдържанието, популярна в ЕС, като Reddit, ще бъдат принудени да прилагат филтри за съдържание, които автоматично блокират всяко публикувано съдържание, което се счита за нарушаване на авторски права. Законът е приел наименованието „забрана на meme“ поради тази причина, тъй като много мемоли използват потенциално защитено с авторски права съдържание. В резултат на това мемовете по член 13 започнаха да се разпространяват в популярния subreddit / r / MemeEconomy, където потребителите „купуват“ и „продават“ мемове въз основа на тяхната възприемана стойност (подобно на запасите).

член 13 забрана на мемеИзточник: / r / MemeEconomy, / u / LateNightThoughtz

Парламентът на ЕС се завръща да гласува окончателния текст на член 13 през януари 2019 г. Както член 11, така и член 13 все още не трябва да бъдат потвърдени в закона, което означава, че много граждани на ЕС и компании вероятно ще засилят реториката си срещу усилията на Парламента да приложат тези инициативи в закон.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − = 59

Adblock
detector