ExpressVPN срещу частен достъп до интернет (PIA)

Използването на виртуална частна мрежа (VPN) е един от най-лесните начини да се защитите онлайн. Но поради огромния брой на разположение на различни услуги, изборът на един е особено труден. За да ви помогнем да вземете решение, поставихме два популярни VPN за тест, за да видим коя е по-добра. Този път това е ExpressVPN срещу частен достъп до интернет (PIA).

ExpressVPN срещу частен достъп до интернет: сравнение

Expressvpn срещу PIA

Всеки VPN е малко по-различен. Например, някои дават приоритет на високите скорости пред разширената функционалност за защита. Сравнихме подробно различни основни аспекти на услугите ExpressVPN и частния достъп до Интернет. Това дава ясна картина и на двете и ни позволява да покажем в кои области се отличават, без да пренебрегваме споменаването на областите, които може да се нуждаят от малко работа.

Акценти

ExpressVPN

  • Отлични възможности за деблокиране
  • 24/7 поддръжка на клиенти в чат на живо
  • Идеален за използване с домашни рутери
  • Приложения за Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Amazon Fire TV

PIA

  • Висока производителност, ниска цена
  • Възможна е анонимна регистрация и сърфиране
  • Приложения за Windows, MacOS, Linux, Android, iOS

Цени и отстъпки

ExpressVPN PIA
Периоди на абонамент 1 месец 1 месец
6 месеца Една година
Една година 2 години
Специална оферта Три месеца безплатно с годишен абонамент 58% отстъпка от двугодишния план
Най-висока цена на месец $ 12.95 $ 6.95
Най-ниска цена на месец $ 6.67 $ 2.91
Едногодишна цена $ 99.95 $ 39.95
Гарантирано връщане на парите 30 дни 7 дни

И ExpressVPN, и PIA предлагат три различни дължини на абонамента, но има ясна разлика по отношение на цената. Трябва да обърнете внимание, че горепосочените цени не вземат под внимание никакви сделки или отстъпки: В момента ExpressVPN предлага 49% отстъпка, което затваря ценовата разлика донякъде, но дори и без подобна оферта, PIA остава най-евтиният вариант. ExpressVPN обаче има 30-дневна гаранция за връщане на парите, докато PIA предлага само седемдневна гаранция.

ЕКСПРЕССВПН СРОК: Спестете 49% и вземете 3 месеца безплатно

ЧАСТНА ИНТЕРНЕТ СДЕЛКА ЗА ДОСТЪП: Спестете 58% ($ 2,91 на месец) за 2 години план

Можете да плащате за VPN, като използвате популярни кредитни или дебитни карти (Mastercard, American Express и др.), Bitcoin, PayPal или Mint. Това каза, PIA ви позволява да плащате с по-широк спектър от криптовалути, включително етерий, litecoin и NEO.

Характеристика

ExpressVPN PIA
Едновременни връзки
5 5
Приложения за операционна система
Windows, macOS, Linux, Android, iOS, рутери за домати, Amazon Fire Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Устройства за ръчно инсталиране
Приставки Приставки, рутери
Разделяне на тунели
да Не
Безплатни екстри
Разширение за браузър за Firefox, Chrome и Safari Разширение за браузър за Firefox, Chrome и Opera

скорост

Преди да започнем да измерваме скоростта на тези две VPN, първо трябваше да установим базова линия за нашата връзка. За да бъдем максимално емпирични, три пъти проведохме тест за скорост и осреднихме резултатите. Използвахме Ookla, а не собствената услуга за тестване на скоростта на Comparitech, за да запазим безпристрастните неща.

бързи резултати преди

Средни резултати от тестови скорости (без VPN)
Ping 19ms
Изтегли 25.88Mbps
Качи 8.92Mbps

Първо, това е ExpressVPN. Не видяхме забележимо забавяне при сърфиране в интернет или гледане на видеоклипове в YouTube, дори в 4K.

speedtest - expressvpn

ExpressVPN
Средни резултати от тестови скорости (ExpressVPN) Великобритания сървър
Ping 20ms
Изтегли 28.58Mbps
Качи 7.74Mbps

Както можете да видите, имаше леко намаление на скоростта на качване. Забележете обаче, че скоростта на изтегляне изглежда е подобрена. Това вероятно не е поради VPN, а по-скоро поради колебателния характер на безжичните мрежи, което кара скоростите да се променят постоянно. Премахването тук е, че когато използвате ExpressVPN, скоростите ви на сърфиране остават повече или по-малко незасегнати.

Когато проведохме същия тест с Private Internet Access, забелязахме много сходни резултати.

бързи резултати частен достъп до интернет

PIA
Средни резултати от тестовете за скорост (PIA) Великобритания сървър
Ping 19.6ms
Изтегли 24.27Mbps
Качи 8.66Mbps

Важно е да се отбележи, че резултатите от тестовете за скорост в никакъв случай не са единственият начин да се види кой VPN е по-бърз. Въпреки това, те дават на потребителите указание дали скоростите им ще бъдат неблагоприятно повлияни от конкретна услуга или не.

Поддръжка на много платформи

И двете услуги имат солидно многоплатформено покритие с поддръжка за всички най-популярни операционни системи. Всяка се предлага със специални приложения за Windows, MacOS, Android и iOS, както и инсталационен файл за Linux-базирани системи.

Има една малка разлика: въпреки че и двете предлагат разширения на браузъра за Chrome и Firefox, ExpressVPN също включва едно за Safari, докато PIA вместо това има разширение Opera. Но вместо да криптирате трафика на браузъра си директно, разширенията ExpressVPN ви позволяват да контролирате VPN клиента, без да отваряте приложението ръчно. Допълнително усещане е, че разширенията на ExpressVPN коригират данните за геолокация на браузъра ви, за да съответстват на избраната от вас държава.

Както частният достъп до Интернет, така и ExpressVPN позволяват до пет едновременни връзки. Имайте предвид, че вашият домашен рутер се счита за едно устройство. И двете услуги предлагат предварително конфигурирани рутери, но ExpressVPN е по-лесен за инсталиране на съществуващия ви рутер. Този VPN предлага собствен лесен за използване фърмуер, с който можете да флаш вашия рутер.

В пакета ExpressVPN се предлага и приложението ExpressVPN Media Streamer, което е Smart DNS прокси. Това ви позволява да деблокирате гео-ограничени платформи, но не криптира мрежовия ви трафик, така че е идеално, ако се притеснявате от скоростта повече от поверителността.

Има няколко разлики между настолния компютър ExpressVPN и мобилните приложения. Някои от функциите, като тест за скорост и функции за интелигентно местоположение липсват в мобилното приложение и менюто с настройки е опростено, но това е свързано с това. Приложенията са чисти и незабрасени, което улеснява намирането на всичко, което търсите. Не трябва да има объркване; от главния екран можете да се свържете със сървър само с едно или две кликвания.

expressvpn-мобилни приложения

Подобно на ExpressVPN, PIA предлага връзка с два клика към сървър по ваш избор. Отново по-голямата част от функционалността, предлагана във версията за десктоп, присъства в мобилното приложение. Това означава, че менютата са малко по-слаби, отколкото при ExpressVPN, но това е сравнително малка цена за плащане за по-голям диапазон на контрол. Има обаче един малък проблем - по подразбиране мобилното приложение е настроено да използва 128-битово AES криптиране вместо 256-битово и SHA-1 удостоверяване вместо SHA-256. Това е незначително оплакване и лесно за адресиране, но по-лесно случайно да се пренебрегне.

pia mobile app 1

Сървъри и производителност

В момента ExpressVPN има над 2000 сървъра, разпространени в 94 държави. За сравнение, частният достъп до Интернет има почти 4000, но обхваща далеч по-малко места (само 33 държави). Освен това повече от половината от тези сървъри (2,176) са в САЩ.

expressVPN дома екран-и-места

На пръв поглед може да изглежда, че PIA е по-добрият избор за достъп само до американско съдържание. Въпреки това, много популярни услуги в САЩ, включително NHL.TV, NBC и CBS ограничи част от тяхното покритие до отделни държави, а не само до конкретна държава. PIA не ви позволява да изберете към кой градски сървъри да се свържете, така че това съдържание просто не може да бъде надеждно достъпно.

PIA избор на местоположение

за деблокиране

Когато става въпрос за заобикаляне на регионалните ограничения, ExpressVPN има предимството. Основни платформи като Netflix и BBC iPlayer увеличават възможностите си за геоблокиране от късно. В резултат само най-големите VPN мрежи, които могат да си позволят да отделят време и ресурси за намиране на решение, са надеждно достъпни до тях извън необходимия излъчващ регион.

ExpressVPN PIA
Нетфликс ДА НЕ
BBC iPlayer ДА НЕ
Amazon Prime Video ДА НЕ
Hulu ДА ДА
PlayStation Vue ДА НЕ
Център за ITV ДА ДА
HBO Go ДА ДА
Работи в Китай ДА ДА

ВАЖНО: Въпреки че частният достъп до Интернет е технически способен да заобиколи голямата китайска защитна стена, компанията признава, че е много трудно да се осигурят последователни връзки към и от страната. Като такъв, той може да бъде блокиран на моменти и не трябва да се разчита на него.

Сигурност

Всеки VPN, който струва неговата сол, ще включва широк спектър от опции за сигурност и тези две не са изключение. По-долу създадохме разбивка за момент на точно това, което предлагат частният достъп до Интернет и ExpressVPN.

ExpressVPN PIA
Encryption 256-битов AES 128-битов, 256-битов AES
заверка SHA-256, RSA сертификат (4 096 бита) SHA-1, SHA-256, RSA сертификат (4 096 бита)
протоколи UDP, TCP, L2TP-IPsec, PPTP, SSTP UDP, TCP, L2TP-IPsec, PPTP
Защита от теч IPv6, DNS, WebRTC IPv6, DNS
Допълнителни функции Kill превключвател, разделяне на тунели Kill ключ, автоматично блокиране на реклами / зловреден софтуер

pia опции за десктоп

Изглежда, че частният достъп до Интернет предлага много подобни мерки за сигурност на ExpressVPN, но също така позволява на потребителите да правят компромиси между сигурността и скоростта на сърфиране, като използват 128-битово криптиране вместо 256-битово. Освен това функциите за автоматично блокиране на реклами със сигурност ще се харесат на потребителите с по-малко технологии.

И двете услуги включват опцията за свързване чрез PPTP; това обаче е по-стар, по-малко защитен протокол. ExpressVPN ви позволява да използвате по-новия SSTP протокол, който ви позволява да използвате VPN, дори ако вашата защитна стена блокира L2TP или PPTP връзки.

expressVPN-десктоп-опции

ExpressVPN и частният достъп до Интернет имат няколко общи функции, предназначени да запазват вашия истински IP адрес по всяко време. И двете идват например с превключвател за убийство. Това автоматично спира всички прехвърляне на данни, ако загубите връзка с VPN. Освен това всяко приложение може да бъде настроено да се стартира автоматично и да се свърже със сървър при зареждане, като не позволява случайно да разглеждате без защита. ExpressVPN може да се похвали и със сплит тунелиране, което позволява на определени програми, определени от потребителя, да заобиколят VPN.

поверителност

Нито ExpressVPN, нито частен достъп до Интернет не записват информация, която може да се идентифицира лично. Но това не означава, че те изобщо не събират информация.

ExpressVPN не проследява сайтовете, които посещавате, пъти когато използвате услугата или не записва вашия IP адрес на източника. Той регистрира само местоположението на сървъра на потребителя, обем на прехвърляне на данни, дата на връзка и версия на приложението. Никоя от тази информация не може да се използва за свързване към конкретни сайтове или дейности, което беше факт доказано по време на полицейско разследване в Турция.

Частният достъп до Интернет отива още повече: единственото, което съхранява, е имейл адресът, с който потребителят се е регистрирал. Ако потребител се регистрира с изхвърлящ имейл и плати в криптовалута, няма да има начин да проследи дейностите им. Политиката на PIA без регистрация е тествана в съда поне два пъти и компанията не е могла да предостави необходимата информация и в двата случая.

Всяка държава има различни закони за това какво информационни VPN услуги трябва да съхраняват. Освен това някои държави (известни като 14-те очи) се споразумяха да разрешат наблюдение на собствените си граждани от други правителства в техния съюз. Това означава, че ако вашият VPN е базиран в един такъв регион, те могат да бъдат подложени на натиск, за да помогнат за проследяване на определен потребител.

PIA е базирана в САЩ, една от 14-те страни на Очите, но тъй като не поддържа журнали, просто не може да помогне на правителството да разследва клиентите си. ExpressVPN обаче е базиран на Британските Вирджински острови, място без закони за запазване на данни, извън юрисдикцията на 14-те Очи.

Конфигурация

Всяка от тези VPN мрежи предлага защитна стена за превод на нетни адреси (NAT). На практика това означава, че повечето нежелани входящи трафики ще бъдат автоматично блокирани. Това обаче не е цялостно решение и работи най-добре, когато се свързва с вторична защитна стена като тази, включена в повечето популярни операционни системи.

Ако искате статичен IP адрес, можете да го получите с PIA. Това улеснява проследяването от един сайт на друг, така че не се препоръчва за общо сърфиране в мрежата. По-скоро можете да получите достъп до конкретни услуги, използвайки статичния си IP адрес, за да избегнете задействане на автоматизирани системи за предупреждение и заключване на акаунти. Например, ако винаги влизате в своето онлайн банкиране от САЩ, но случайно влезете, докато използвате руски сървър, може да намерите временно ограничения достъп до акаунта ви. ExpressVPN не предлага такава функционалност, вместо това дава приоритет на сигурността чрез редовно завъртане на своите IP адреси.

Въпреки че нито един VPN не предлага специфични анти-DDoS сървъри, те осигуряват известна степен на защита. Нападателят може да вижда само временния ви IP адрес, така че всъщност наводнява мрежата на вашата VPN с искания вместо вашите.

Тъй като основните VPN услуги са склонни да имат разпръснати мрежи, те могат да поемат дребна мащабна DDoS атака без много проблеми. Всъщност ExpressVPN всъщност препоръчва услугата си за хора, които очакват да бъдат нападнати по този начин. По същия начин, частният достъп до Интернет твърди, че има собствени методи за справяне с DDoS атаки, макар и разбираемо, той не може да предостави конкретни подробности.

Поддръжка на клиенти

ExpressVPN PIA
Чат на живо ДА НЕ
Средно време за реакция на чат на живо <20 секунди N / A
Поддръжка по имейл ДА ДА
Средно време за отговор по имейл 1 час 20 минути 7 часа 30 минути
Поддръжка по телефона НЕ НЕ
Търсена база от знания ДА ДА
Видео ръководства ДА НЕ
Въпрос Брой отговори на имейлитеВъпрос?
ExpressVPN Месечният абонамент се подновява автоматично? 1 да
PIA Може ли PIA да деблокира PlayStation Vue? 2 Не

Тествахме поддръжката на клиентите на всяка услуга, като им изпращахме доста прост въпрос. ExpressVPN отговори бързо с кратък отговор и ръководство за анулиране на абонамент.

Изглежда е имало известно объркване в края на PIA, тъй като те отговориха, че играта през VPN може значително да увеличи вашата латентност. Когато внимателно ви напомни, че PlayStation Vue е услуга за стрийминг, те предоставиха консервиран отговор за това колко услуги черен списък използват VPN. Няма допълнителни подробности по отношение на PlayStation Vue.

Освен това, забележим пропуск от предложенията за поддръжка на PIA е 24/7 чат на живо. Това е нещо, което повечето топ доставчици предлагат в наши дни и което потребителите са очаквали и разчитат на тях.

ExpressVPN улеснява получаването на поддръжка и изглежда служителите всъщност познават услугата, а не просто копират и поставят предварително написани отговори. За разлика от тях, PIA предлага поддръжка само чрез имейл и често може да отнеме няколко часа, за да получите отговор.

И двете VPN предлагат бази от знания за търсене, но само ExpressVPN включва видео инструкции за процеса на конфигуриране. PIA има подобни ръководства със скрийншоти вместо видео.

Победителят: ExpressVPN

ExpressVPN- (1)

Докато частният достъп до Интернет предлага подобна функционалност на ExpressVPN, имаше няколко области, в които установихме, че леко липсват. Те включват неговите възможности за деблокиране, сървърна мрежа и поддръжка на клиенти. Важно е да запомните, че това е VPN с ниска цена, а евтин, сигурен VPN с доказана политика без регистрация е доста рядък.

За повечето хора обаче ExpressVPN е по-добрият избор, и има няколко фактора, които го правят по-силен VPN с общо предназначение. Той има сървъри на далеч повече места и може да деблокира дори най-упоритите стрийминг платформи. Но по-важното е, че ExpressVPN прави възможно най-лесно да получите помощ, ако се сблъскате с някакви проблеми.

И накрая, тази услуга ви предоставя по-дълъг пробен период. Това означава, че ще имате повече възможност да го изпробвате и да видите дали е подходящ за вашите нужди. При правилата за възстановяване на въпроси без въпроси няма абсолютно никакъв риск и няма причина да го прехвърлите.

Вижте също: Последни купони ExpressVPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =

Adblock
detector