Game of Thrones Season 8 може да причини злонамерен софтуер и фишинг

Game of Thrones сезон 8 зловреден софтуер

Дългата нощ на чакане за последния сезон на HBO от Игра на тронове почти приключи за феновете на шоуто. HBO (донякъде неудобно) заряза най-новия си трейлър по време на Super Bowl LIII, непримиримо смесвайки двата свята на бирата Budweiser и Седемте кралства. За щастие, трейлърът завърши с Bud Light, удавен в драконови пламъци, но предстоящото издание на Сезон 8 ни връща обратно към друг проблем, който е толкова ожесточен в индустрията, колкото дъхът на Dragon: поточно пиратство.

Пиратството „Игра на тронове“ на хоризонта

НВО Игра на тронове сериалът е едно от най-пиратските телевизионни предавания за последното десетилетие. Според TorrentFreak, Игра на тронове беше не само най-измъченото телевизионно предаване на 2017 г., но и това заглавие 6 години подред. Ако популярността на телевизионното предаване може да се измери с това колко хора го крадат, тогава Игра на тронове може да е едно от най-обичаните телевизионни предавания от много време, ако не и някога.

Освен това, неотдавнашно проучване от Лаборатория Касперски разкрива, че киберпрестъпниците използват популярни телевизионни предавания, главно Game of Thrones, за по-лесно разпространение на злонамерен софтуер на нищо неподозиращи торент потребители. По-конкретно, лаборатория Kaspersky установи, че първият и последният епизод на сезоните са предпочитани да предават злонамерен софтуер.

Въз основа на миналата история има основателна причина да се смята, че хитовото шоу на HBO отново ще бъде любимо изтегляне сред дигиталните пирати. Има и основателна причина да вярваме, че първият епизод вероятно ще бъде наличен в същия ден, когато премиерата на сезона, и подобно на сезон 7, вероятно ще бъде гледан повече чрез пиратство, отколкото чрез официалния канал на HBO.

Освен това данните от проучвания, събрани от Comparitech, показват, че много телевизионни зрители не са против пиратството на любимите им предавания. Близо 40 процента от телевизионните зрители в САЩ и над 30 процента от телевизионните зрители във Великобритания заявяват, че биха били готови да пират любимите си предавания седмица преди официално излъчване по телевизията:

игра на тронове пиратство

Game of Thrones Season 7 премиерирано с над 10 милиона зрители, които се настройват, но в крайна сметка продължават да бъдат пиратски десетки милиони пъти. Няма малка причина да вярваме, че сезон 8 ще бъде по-различен, особено като се има предвид, че много телевизионни гледачи са повече от щастливи да изтеглят незаконни торенти на шоуто.

Въпреки че Лабораториите на Касперски откриха порой на телевизията при спад поради повече възможности за незаконно предаване от алтернативни източници, като например уеб хостинг на файлове, вероятно ще има повече незаконни изтегляния на торенти за Game of Thrones сезон 8, отколкото за предишните сезони на шоуто.

Огромният скок в пиратски стрийминг за Игра на тронове може да дойде на цена за някои пирати обаче. Неотложността за изтегляне или предаване на поредицата по неофициални канали може да доведе някои хора към пиратски уебсайтове, пронизани със злонамерен софтуер. Освен това някои торент сайтове могат да съдържат злонамерени опити да накарат потребителите да изтеглят злонамерен софтуер заедно с видео файловете Игра на тронове, докато много торенти на Game of Thrones може да са фалшиви файлове, предназначени да служат като домакин на зловреден софтуер.

Има също така възможността HBO да се опита да разколебае незаконното споделяне на файлове, използвайки това, известно като торент отравяне, нещо, което компанията беше хваната да прави в миналото с телевизионното си шоу Рим.

Зловреден софтуер и заплахи за фишинг за „Игра на тронове“

Както отбелязва интернет защитната компания Opswat, изтеглянето на цели видео файлове (например чрез торент) може да представлява известен риск. Видео файлове, включително MPEG-4, AVI и WMV, могат да бъдат инжектирани със злонамерен код, въпреки често срещаното погрешно схващане, че те не могат. Може би по-лесно киберпрестъпниците могат да направят „примамка и превключване“ подобно на отравяне с торент, маскирайки злонамерени програми като видео файлове.

Освен това, нищо неподозиращи пирати и тези, които са нови за пиратството, могат случайно да изтеглят заразени .rar файлове, вярвайки, че тези пакетирани файлове са необходими. Наскоро откритата уязвимост в WinRAR обаче означава, че всяка пирата на Game of Thrones, която сваля .rar версии на шоуто, може да бъде изложена на особено злобни атаки на зловреден софтуер.

По-голямата заплаха за всеки, който се опитва да направи пират Игра на тронове Сезон 8 обаче ще бъде опити за фишинг в уебсайтове, които предлагат незаконни видео потоци, или чрез злонамерени реклами, поставени на такива сайтове.

Според отчета за прозрачност на Google, сайтовете с фишинг сайтове вече значително превъзхождат уебсайтове за злонамерен софтуер. Разделението нарасна от 2016 г. насам, без признаци за спиране. За да подчертае разликата, услугата на Google за безопасно сърфиране счете над 1,3 милиона уебсайта за опасни на 27 януари 2019 г. От тях над 1,2 милиона са фишинг сайтове срещу около 60 000 сайтове за злонамерен софтуер.

Доклад за прозрачност на GoogleИзточник: Доклад за прозрачност на Google

Проблемът с торент уебсайтове и други пиратски уебсайтове е, че те са идеално място за лоши актьори да доставят стоките си.

Вземете например случая с торентите на Kickass. През 2015 г. Google Chrome и Firefox маркираха торент сайта като фишинг сайт поради фишинг връзки, публикувани от член на общността. Повечето торент сайтове имат няколко защитни мерки, за да не позволят на членовете на общността да вмъкват фишинг връзки - или дори злонамерен софтуер - във форумите на сайта..

Освен това има малко предпазни мерки, които да спрат някой да сее злонамерени файлове през торент мрежи. Повечето торент индекси, като The Pirate Bay, YTS.AM, 1337X и RARBG, всички имат различни системи, които им позволяват да премахват потенциално злонамерени файлове. Въпреки това, (особено ограничен по обхват) проучване за 2018 г. установи, че около 20 процента от BitTorrent файлове носят злонамерен софтуер, поне по отношение на софтуера и приложенията, обслужвани през P2P мрежата.

Като се има предвид, че много от тези сайтове работят безплатно, потребителите също рискуват да им бъдат предоставени злонамерен софтуер за добив на монети от собствениците на сайта (както се случи с популярния торент сайт The Pirate Bay) или зловреден софтуер, обслужван чрез реклами на страницата на страницата.

Снимки на зловреден софтуер

Трудно е да се предвиди с какъв торент на злонамерен софтуер и незаконни потребители на стрийминг сайтове могат да се изправят веднъж Игра на тронове Сезон 8 изстрелвания. Понастоящем злонамерен софтуер съществува в много от най-популярните сайтове за торенти. Например софтуерът за сканиране на злонамерен софтуер като Sucuri и Cobweb даде следните резултати:

 • YTS.am е в черен списък от McAfee и съдържа код, базиран на Javascript, злонамерен софтуер
 • Rutor.info съдържа зловреден софтуер
 • Пиратският залив е в черен списък от Phish Tank
 • Torrentz2 е в черен списък от Phish Tank
 • TorrentFunk е в черен списък от McAfee
 • Rutracker има незашифровани входни полета за пароли

sucuri сайт сканиране игра на тронове сезон 8 злонамерен софтуер

Това са резултати от външни сканирания, използващи инструменти на трети страни, и резултатите се различават драстично. Само вътрешните сканирания на такива уебсайтове могат ефективно да разкрият пълния им статус на заплаха. Повечето от сайтовете за индексиране цифрови пирати вероятно ще използват за получаване Игра на тронове Сезон 8 работят с по-сигурния HTTPS протокол, добавяйки един слой защита. Въпреки това мрежата на BitTorrent като цяло не може да защити потребителите от злонамерени файлове, докато все още е възможно самите собственици на торент сайтове да вмъкват злонамерени файлове или реклами от трети страни да пренасят злонамерен софтуер на тези сайтове.

Свръх увереност в пиратската игра

Лесно е да възприемаме цифровите пирати като изключително разбирани по отношение на опасностите, свързани с използването на незаконни уебсайтове. Въпреки това, самоувереността може да играе роля, особено когато става въпрос за някои видове потребители в мрежата.

По-специално, онези, които използват Linux и MacOS операционни системи обикновено вярват, че са имунизирани срещу злонамерен софтуер. Макар че е вярно, че и двете операционни системи имат по-малък процент шанс да се заразят, те не са имунизирани. За потребителите на двете операционни системи фалшивите инсталатори са ключова заплаха. Инсталаторите са напълно ненужни за торени видео файлове, но е възможно киберпрестъпниците да вмъкват инсталаторски файлове заедно с Игра на тронове видео файл. Повечето торент индекси вероятно ще поставят флаг и ще ги премахнат, но не всички.

Потребителите на Windows могат също да станат плячка за злонамерен софтуер в торент мрежи и на индекс сайтове поради свръх увереност и незаслужено доверие. По-горе споменатите примери за злонамерен софтуер и фишинг, които се обслужват през The Pirate Bay и Kickass Torrents, подчертават защо е необходима обща предпазливост с тези сайтове.

Освен това, оскъдните стъпки около Игра на тронове Сезон 8 вероятно ще доведе до малко бързане за изтегляне, гледане и обсъждане на всеки от епизодите на сезона. Като се има предвид силното желание на много хора да се наложи да избегнат дъжд от спойлери в социалните медии, вероятно някои няма да успеят да вземат необходимите предпазни мерки, необходими при използването на такива уебсайтове и мрежи за споделяне на файлове.

Някои защити срещу торент малуер и фишинг

Торент и видео стрийминг не са незаконни дейности, когато се извършват правилно. Повечето сайтове за индексиране на торенти ще имат достъп до легитимна безплатна програма или филми и телевизионни предавания, които са изброени като „публично достояние“ (напр. Изтекли авторски права или няма авторски права). Онези, които решат да използват такива сайтове за законни цели, могат да се защитят от злонамерен софтуер и опити за фишинг чрез различни средства, включително:

 • Антивирусни скенери в реално време от реномирани фирми за сигурност, като Norton, McAfee, Bitdefender, VIPRE, Panda и други
 • Adblockers, за да помогнете за филтрирането на злонамерени реклами на трети страни, показвани в сайтове за индексиране
 • VPN софтуер, за анонимност на връзки и идентичност при използване на P2P услуги като BitTorrent

В крайна сметка, обаче, винаги съществува риск при използване на торент сайт, който популяризира цифровото пиратство или когато се свързвате и изтегляте файлове от P2P мрежи. Повечето имат история на обслужване на злонамерен софтуер, особено за пиратски файлове.

Алтернативи на торент „Игра на тронове“

Дигиталното пиратство се случва по редица причини. Някои се обръщат към него, защото съдържанието е недостъпно там, където живеят. Други, защото не могат да си позволят достъп до източниците за стрийминг, предлагани от доставчика на съдържание. В пиратската сцена има и такива, които застават на това, което според тях е морално основание срещу концепцията за авторските права.

Имайки предвид приблизително половината потребители на интернет на възраст 18-34 години (комбинация от Millennials и Generation Z) заявяват, че са пирали телевизионно предаване в миналото, има добра причина да вярваме, че мнозина поне ще помислят за пиратството на предстоящия сезон на Game of Thrones.

игра на тронове пиратство

въпреки това, Игра на тронове е собственост на HBO и HBO има всички стимули не само да печели пари от него, но и да осигури възможно най-лесен достъп до шоуто, без да се снима в крака.

Като такива потребителите, които искат да запазят своите Игра на тронове гледането над борда може да използва някои от следните методи:

HBO сега

HBO Now е самостоятелна услуга за стрийминг на HBO. Обикновено 14,99 долара на месец, HBO предлага и 7-дневна безплатна пробна версия за услугата.

Легални интернет телевизионни услуги

Няколко интернет кабелни телевизионни услуги носят HBO като допълнителен канал със своите абонаментни услуги. Можете да добавите HBO към тези услуги с безплатна пробна версия. Услугите, които носят HBO като допълнителен канал, включват:

 • Sling TV
 • Hulu с телевизия на живо
 • AT&T WatchTV
 • PlayStation Vue
 • DirecTV сега (включен в базовия пакет)
 • Amazon Prime Video канали

Ако се възползвате от различните безплатни изпитания, можете да гледате целия Game of Thrones сезон 8 безплатно онлайн с помощта на официални радиопредаватели.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 29

Adblock
detector