IPV6 срещу IPV4: какви са те, каква е разликата, която е най-сигурна?

IPV6 срещу IPV4

IP, съкратен за Интернет протокол, е как устройствата, свързани с интернет, намират и комуникират помежду си. На всяко устройство, свързано към интернет – компютри, смартфони, сървъри, автомобили, интелигентни хладилници и т.н., е присвоен поне един IP адрес. IP адрес идентифицира устройство и неговото местоположение навсякъде по света. IPv6 е най-новата версия на тази технология.

Можете да мислите за IP адрес като телефонен номер. Той има кодов код, насочен към общо местоположение. Телефонните номера обикновено се свързват с конкретни хора или фирми, така че те са надежден, но несъвършен начин за идентифициране на някого.

IPv4 е създаден през 1983 г., преди интернет да е станал глобален и въпреки това той остава основното средство за маршрутизиране на интернет трафик между устройства. Публичен IPv4 адрес, като този, който е присвоен на всяко устройство, на което четете тази статия, се състои от числа и цифри. Изглежда така:

123.45.67.89

IPv4 адресът може да бъде всяка комбинация от четири индивидуални числа от 0 до 254. Това е четири байта с общ диапазон от 4,3 милиарда възможни адреси.

Звучи много, нали?

Но масовият скок на устройства, идващи онлайн, започва да изтощава системата. Изчерпват ни числа. В крайна сметка ще достигнем лимита, което може да осакати интернет и да попречи на новите устройства да излизат онлайн.

Тук идва IPv6. По същество прави същото като IPv4, само че има много повече адреси. Публичен IPv6 адрес изглежда така:

2001: db8 :: ff00: 42: 8329

IPv6 адресите съдържат 128 бита всеки и те използват шестнадесетични цифри. Това означава, че вместо нула до 10 (база 10), те могат да използват нула до 10 плюс „а“ до „f“ (база 16). Това ни дава общ диапазон от 340 undecillion (3.4 x 10 ^ 28) възможни комбинации.

Няма да се налага да се притесняваме скоро да изтече IPv6 адреси.

Така че защо просто не преминем към IPv6 вече?

Процесът на преход е бавен. Тесното място е преди всичко с доставчиците на интернет услуги, но също и с центровете за данни и крайните потребители.

  Стъпка по стъпка ръководство за безопасен достъп до тъмната мрежа и дълбоката мрежа

IP адресите се управляват от пет глобални регистри – по един за всеки континент / регион, които раздават 16,8 милиона IPv4 адреса наведнъж. Между 2011 и 2015 г. всички, освен един от петте регистъра, изчерпаха адресите си от най-високо ниво.

За да се справят с този проблем, повечето интернет доставчици присвояват на потребителите динамични IP адреси. Това означава, че вашият IP адрес вероятно се променя периодично – вероятно всеки път, когато се свържете с друга мрежа. Устройствата, които излизат офлайн, отстъпват своите IP адреси, за да могат да бъдат използвани от други. По принцип наемате, но не притежавате своя IP адрес. Това значително забавя изчерпването на IPv4 адресите.

Преходът се случва, но засега IPv4 и IPv6 работят едновременно. Google съобщава, че около 14 на сто от потребителите му имат достъп през IPv6, в сравнение с по-малко от 10 процента преди една година. Напредъкът на внедряване варира в различните страни. Около половината потребители в САЩ използват IPv6 според Comcast.

Най-големият фактор, който задържа внедряването на IPv6, е цената. Това струва време и пари за надграждане на всички сървъри, рутери и комутатори, които толкова дълго зависят единствено от IPv4. Въпреки че повечето от тези инфраструктурни устройства биха могли да бъдат подобрени хипотетично, много компании предпочитат да изчакат, докато трябва да бъдат заменени. Този процес на изнудване забави нещата.

IPv6 по-сигурен ли е от IPv4?

Когато IPv6 стартира за първи път, той изискваше компаниите да кодират интернет трафик IPSec, доста често срещан (но не почти толкова често като SSL) стандарт за криптиране. Шифроването кодира съдържанието на интернет трафика, така че всеки, който го прихваща, не може да го прочете.

Но за да получат повече компании на борда, това изискване се трансформира в по-силно предложение. Криптирането и дешифрирането на данни изисква изчислителни ресурси, което изисква повече пари. IPSec може да бъде реализиран и на IPv4, което на теория означава, че IPv6 е също толкова безопасен, колкото IPv4. Вероятно ще видим увеличение на ползването на IPSec като цяло при преминаване, но не се изисква от всички.

  Как да получите френски IP адрес с VPN в 5 лесни стъпки

Докато сме в етап на преход, някои експерти твърдят, че потребителите на IPv6 всъщност са по-изложени на риск от тези, които се придържат към IPv4. Някои интернет доставчици използват технологии за преход –IPv6 тунели, по-специално – които правят потребителите по-уязвими за атака. А тунелен брокер обикновено се използва от интернет доставчиците, за да предоставят на потребителите в техните IPv4 мрежи достъп до IPv6 съдържание. Хакерите могат да се насочат към потребителите на тунели IPv6 с атаки на пакети и отражения. Имайте предвид, че някои брокери на тунели предлагат по-добра сигурност от други.

Очаква се преходът да отнеме още няколко години, преди да бъде завършен, така че тези методи за преход ще останат в сила за известно време.

Друг потенциален проблем със сигурността идва с нова функция IPv6: автоматичната конфигурация. Това позволява на устройствата да си присвояват IP адреси без нужда от сървър. Тези адреси се генерират чрез уникален MAC адрес на устройството, който имат всеки телефон, компютър и рутер. Това създава уникален идентификатор, който трети страни биха могли да използват за проследяване на конкретни потребители и идентифициране на техния хардуер. Устройствата за Windows, Mac OSX и iOS вече имат инсталирани разширения за поверителност и са активирани по подразбиране, така че това няма да е проблем за повечето хора.

IPv6 е по-бърз от IPv4?

IPv6 няма да окаже значително влияние върху скоростите на интернет в сравнение с IPv4.

Като се има предвид, някои методи за преход като IPv6 тунели ще създадат допълнителна латентност, когато заявките се преобразуват в IPv4 и обратно.

Има ли други големи разлики между IPv4 и IPv6?

Създаването на по-голямо адресно пространство е основната цел на IPv6, но включва някои други звънци и свирки, които го отличават от IPv4. Повечето от тези надстройки няма да са ви толкова интересни, освен ако не сте мрежов администратор, но ние така или иначе ще ги изброим тук.

  • Multicasting позволява да се предава един пакет до множество дестинации в една операция за изпращане.
  • Автоконфигурирането позволява на устройствата автоматично да конфигурират своя IP адрес и други параметри, без да е необходим сървър
  • Сигурността на мрежовия слой добавя криптиране на IPSec към всички възли, въпреки че вече не е строго изискване
  • IPv6 ще работи по-добре на мобилни устройства, като премахва триъгълното маршрутизиране
  • Обработката, изисквана от маршрутизаторите, обработващи заявки, е много по-ефективна и опростена
  Как да гледате Netflix USA в Индия с VPN

Как влияе IPv6 на моя VPN?

За съжаление, почти всички VPN работят единствено на IPv4. Ако изпратите заявка за уебсайт, който по подразбиране е IPv6 адрес, той ще разреши използването на IPv6 DNS сървър, който е извън вашата VPN мрежа. Това се нарича изтичане на IPv6 и може да разкрие истинското ви местоположение до гео-заключен уебсайт или приложение като Hulu и Netflix. Ако уебсайтът е настроен да открива такива течове, той може да ви блокира да гледате съдържание. Можете да тествате за IPv6 DNS течове тук (също тества за IPv4 течове).

Въпреки че насърчаваме потребителите да се качат на борда с IPv6, в този случай ще трябва да го деактивирате на вашия компютър, таблет или смартфон. Това обикновено може да се направи някъде в настройките на интернет връзката, в зависимост от вашето устройство.

Много малко VPN доставчици поддържат IPv6 изобщо поради допълнителните разходи за работа на IPv6 DNS сървър.

Как да тествате IPv6 свързаност

Ако искате да видите дали вашето устройство или VPN поддържа IPv6, насочете се към този сайт и той незабавно ще проведе тест.

Ако искате да тествате дали конкретен уебсайт е достъпен чрез IPv6, отидете на тази страница и въведете URL адреса. Не забравяйте да изберете HTTP или HTTPS от падащото меню.

Как мога да премина към IPv6?

Можете да преминете към IPv6, просто като го активирате на вашия компютър и / или смартфон. Повечето по-нови устройства ще имат и двете активирани по подразбиране. Ако не, можете да го включите в настройките на вашата интернет връзка.

Как да активирате или деактивирате IPv6 в Windows:

Ето бърз урок за Windows 10:

Как да активирате или деактивирате IPv6 в Mac OS:

  1. Щракнете върху Apple икона, след това отидете на Системни предпочитания > мрежа.
  2. Кликнете напреднал и щракнете върху TCP / IP раздел
  3. Кликнете върху падащото меню до Конфигурирайте IPv6 и изберете предпочитаната от вас настройка

Когато доставчиците на интернет услуги, уеб компаниите и производителите на wifi рутери видят, че повече клиенти използват IPv6, те ще реагират в натура.

Можете също така да помогнете, като разпространите думата на 6 юни, който е годишният Световен ден на IPv6.

About the author