Избор на най-добрата VPN услуга – NordVPN срещу Surfshark

NordVPN срещу Surfshark

Често е трудно да се каже кой VPN е подходящ за вашите нужди, особено ако никога досега не сте го използвали. Например, някои услуги се хвалят с различните протоколи, които предлагат, или с функциите си за обсебване на трафика. Но освен ако нямате задълбочено разбиране на концепциите за работа в мрежа, тази информация е полезна.

За да улесним нещата, създадохме паралелно сравнение на NordVPN и Surfshark, което ви позволява да видите силните и слабите страни на всеки. Също така ще обясним какво точно означава всяка функция и как ще се отрази на ежедневното използване на VPN. Без допълнително обожание, да започнем с нашия преглед NordVPN срещу Surfshark:

Акценти

NordVPN

 • Експанзивна сървърна мрежа
 • Достатъчно бърз за HD поточно предаване на живо
 • Деблокира широка гама от популярни услуги в чужбина
 • Включва множество функции за сигурност и поверителност

Surfshark

 • Позволява множество връзки
 • Бързи, надеждни скорости
 • Силна за сигурност и не поддържа дневник
 • Отлична деблокираща способност

Цени и отстъпки

NordVPN Surfshark
Периоди на абонамент Един месец Един месец
Една година Една година
Две години Две години
Три години
Специална оферта 75% отстъпка при тригодишен план 83% отстъпка при двугодишен план
Най-висока цена на месец $ 11.95 $ 11.95
Най-ниска цена на месец $ 2.99 $ 1.99
Едногодишна цена $ 83.88 $ 71.88
Гарантирано връщане на парите 30 дни 30 дни

При $ 11.95 на месец NordVPN и Surfshark са достатъчно достъпни при абонамент за месец на месец. Както предлагат и двете VPN мрежи драматични отстъпки от многогодишните им планове, те са най-подходящи за потребители, които търсят дългосрочна защита.

Всъщност намаленията на цените са толкова значителни, че ако желаете да се абонирате за една година, наистина бихте могли да изберете двугодишния план. Това е само допълнителни $ 11,87 ($ 95,75) за NordVPN и всъщност намалява предходната цена на Surfshark с $ 24,12 ($ 47,76).

И двете услуги включват 30-дневна гаранция за връщане на парите. Това означава, че можете да ги изпробвате за месец и просто да си върнете парите, ако не сте впечатлени.

Най-добра сделка за NordVPN: Спестете 75%, когато изберете тригодишния абонамент на NordVPN.

Най-добра сделка за Surfshark: Намалете месечната цена с над 80% с двегодишна сделка на Surfshark.

Характеристика

NordVPN Surfshark
Едновременни връзки 6 Няма ограничение
Приложения за операционна система Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick
Устройства за ръчно инсталиране Рутери, приставки Рутери, приставки
Разделяне на тунели Не да
Безплатни екстри Блокиране на реклами, сканиране на зловреден софтуер, автоматична защита на wifi, разширения на браузъра за Chrome и Firefox Функции за сканиране на злонамерен софтуер, блокиране на реклами и анти-проследяване. Разширения за браузър (Chrome, Firefox) 

И NordVPN, и Surfshark имат отлична мултиплатформена поддръжка, с приложения за всички основни платформи и инсталатор за Linux, базиран на команден ред. Тези услуги имат и няколко полезни функции за поверителност, включително автоматично блокиране на реклами и сканиране на злонамерен софтуер, както и разширения за Firefox и Chrome. Струва си да се спомене, че тези разширения на браузъра осигуряват само трафика на браузъра ви и няма да ви позволят да използвате приложения като P2P клиенти или приложения за съобщения анонимно.

Въпреки това NordVPN има функции, които не са налични в Surfshark и обратно. Например, NordVPN ви позволява автоматично да се свързвате винаги, когато използвате незащитена wifi мрежа. Междувременно Surfshark има функция за разделно тунелиране (известна като Whitelister), която ви позволява да посочвате приложения и уебсайтове, които могат да заобиколят VPN.

Най-голямата разлика между NordVPN и Surfshark е границата на връзката. NordVPN позволява до шест едновременни връзки, което е малко над средното за индустрията от пет. За разлика, Surfshark позволява неограничен брой връзки, което го прави много привлекателна опция, ако искате да защитите много устройства наведнъж.

Поток и деблокиране

NordVPN Surfshark
Нетфликс Над дузина библиотеки, включително Netflix САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Япония, Холандия САЩ, Великобритания, Франция, Индия, Япония, Холандия
Hulu САЩ, Япония САЩ, Япония
Sky Go да да
Amazon Prime Video САЩ, Великобритания САЩ, Великобритания
BBC iPlayer да да
ABC Не Не
CBS да да
NBC да да
ITV да да
Единадесет спорта да Не
Канал 4 да да

NordVPN е любим сред потребителите, които стриймират често, отчасти защото отключва много от най-популярните стрийминг услуги в чужбина. Въпреки това, Surfshark се представи отлично в тази област, отговаряйки на NordVPN в повечето от нашите тестове.

Докато Surfshark успя да деблокира няколко основни платформи, той не може да заобиколи геоблокирането на Eleven Sports, докато NordVPN може. Освен това нито една услуга не успя да деблокира ABC.

NordVPN също успя да деблокира по-голям брой регионални библиотеки на Netflix. Струва си да се отбележи, че и двете VPN технически отблокират Netflix, който и сървър да изберете; те просто ще ви пренасочат към американската версия, ако не могат да деблокират определена библиотека.

Китай

Китай има някои от най-широко разпространените интернет ограничения в света и блокира повечето VPN мрежи. Въпреки това и двете VPN работят в Китай, след като са конфигурирани правилно.

Всички потребители на Surfshark трябва да направят, за да разглеждат анонимно в Китай, е включете функцията NoBorders (Настройки > напреднал > NoBorders). Процесът е подобен за потребителите на NordVPN, въпреки че в този случай трябва специално да кажете на приложението, че искате да използвате специализираните му объркани сървъри (Настройки > напреднал > Замразени сървъри) и след това изберете едно от тях от главния екран.

Трябва да отбележите, че понастоящем Great Firewall блокира достъпа до уебсайтовете NordVPN и Surfshark. Това означава, че ще трябва инсталирайте избраната от вас услуга преди да пристигнете в Китай.

Настройка и интерфейс

NordVPN Surfshark
Съветник за автоматична настройка Linux, Windows, MacOS, iOS, Android Windows, Android, MacOS, Linux, iOS
Избор на основно местоположение Карта базираната / Списък на базата на Списък на базата на
Страници с допълнителни настройки да да
Подходящо за мобилни устройства да да

И двете VPN имат удобни за употреба приложения за настолни компютри. Приложението на NordVPN ви позволява да изберете местоположение на сървъра или от списък или карта и ви позволява да се свързвате със специализирани сървъри (като тези за торент или подобрена поверителност) директно от главната страница. Настройките могат да се променят на друга страница, а разширените настройки се държат отделно, което прави по-малко вероятността случайно да промените нещо, което не трябва да.

Избор на най-добрата VPN услуга - NordVPN срещу Surfshark

От друга страна, настолното приложение на Surfshark използва подход „по-малко е повече“. Основният му екран има прост бутон за бързо свързване (с опция за автоматично избиране на най-бързия P2P сървър) и бърз достъп до няколко от най-скоро използваните сървъри. Единственият проблем с интерфейса на Surfshark е, че настройките са ефективно разпределени в три раздела, единият от които има два допълнителни подменюта. Това не е голям проблем, но прави намирането на конкретна настройка малко по-трудно.

Избор на най-добрата VPN услуга - NordVPN срещу Surfshark

Мобилното приложение на NordVPN запазва картографското оформление от версията на работния плот, но премахва страничната лента, вместо това поставя бутон за бързо свързване и последните сървъри отпред и в центъра. Превъртането надолу разкрива пълен списък на наличните държави и специализирани сървъри. Някои функции са премахнати, като превключвателя за убийство (на Android) и възможността да се използват затъмнени сървъри, но автоматичната защита на wifi и блокирането на рекламите все още са налични.

Мобилното приложение на Surfshark е почти идентично с версията му за десктоп, освен че страничната лента работи в долната част на екрана. По-важно, повечето от функциите му за сигурност са налични, а в някои случаи се разширява. Например приложението за Android ви позволява да изпращате по-малки пакети, за да запазите данни, когато сте на мобилен wifi, и можете да избирате между превключвателя за убийство на Surfshark и този, който е вграден в операционната система.

Сървъри и производителност

NordVPN Surfshark
Страни на сървъра 60 56
Общ брой сървъри 5700+ 800+

Тук няма конкурс: NordVPN има най-голямата мрежа от всеки основен доставчик. Surfshark обхваща почти толкова държави, което е особено впечатляващо, като се има предвид, че е сравнително нова услуга, но сървърите на NordVPN превъзхождат седем на един Surfshark.

И какво означава това на практика? По същество, тъй като потребителите на NordVPN са разпространени сред по-голям брой сървъри, има по-малко напрежение в мрежата. Това прави по-вероятно да получите високоскоростна връзка с ниска латентност, което ви позволява да разглеждате и предавате поточно предаване без никакви прекъсвания. За какво си струва, скоростите на Surfshark са впечатляващи, но теоретично е по-вероятно да се бори по време на пика.

По-долу ще намерите списък на всяка държава, в която тези VPN имат сървъри:

NordVPNSurfshark
Албания
Аржентина
Австралия
Австрия
Азербайджан
Белгия
Босна и Херцеговина
Бразилия
България
Канада
Чили
Коста Рика
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Естония
Финландия
Франция
Грузия
Германия
Гърция
Хонг Конг
Унгария
Исландия
Индия
Индонезия
Ирландия
Израел
Италия
Япония
Латвия
Люксембург
македония
Малайзия
Мексико
Молдова
Холандия
Нова Зеландия
Норвегия
Полша
Португалия
Румъния
Русия
Сърбия
Сингапур
Словакия
Словения
Южна Африка
Южна Кореа
Испания
Швеция
Швейцария
Тайван
Тайланд
Турция
Обединени арабски емирства
Великобритания
Съединени щати
Украйна
Виетнам

NordVPN има сървъри във всяка страна, която прави Surfshark, с изключение на една: Русия. NordVPN имаше сървъри в Русия, но ги затвори, когато беше приет законопроект, който изискваше VPN компании да предоставят на правителството достъп до сървърите си.

Свързахме се директно с клиентите на Surfshark, за да попитаме за последиците за сигурността от наличието на сървъри в Русия. Представител на поддръжката заяви, че тъй като сървърите на Surfshark са конфигурирани да не съхраняват журнали, няма информация, която да бъде предадена на правителството, и като такъв, няма риск.

Сигурност

NordVPN Surfshark
VPN протоколи OpenVPN, IKEv2 OpenVPN, IKEv2, Shadowsocks (понастоящем в бета версия)
Шифроване на данни на OpenVPN AES-256 AES-256
Шифроване на канала за контрол на OpenVPN RSA-4096 RSA-2048
Прикриване технология Obfsproxy Замърсяване без граници
Сигурност на приложението Kill превключвател (с изключение на Android) Kill превключвател (всички платформи)
DNS статус Частен DNS Частен DNS

Тези услуги ви позволяват да се свързвате с OpenVPN и IKEv2 протоколи, но Surfshark също поддържа Shadowsocks, прокси с отворен код. Тази функция в момента е в бета версия, така че може да не работи както се очаква.

И двамата използват 256-битово AES криптиране, което е ефективно невъзможно. Това по същество кодира вашия трафик с помощта на секретен ключ, което означава, че всеки, който търси, може да вижда само безсмислени данни. NordVPN използва 4096-битов RSA ключ, за да позволи на устройството ви да комуникира частно с VPN. За разлика от тях, Surfshark използва 2048-битови RSA ключове, които все още са сигурни, но малко по-малко.

NordVPN и Surfshark предлагат превключвател за убийство, въпреки че NordVPN не е наличен на устройства с Android. Превключвателят за убиване спира всички прехвърляне на данни всеки път, когато изгубите връзка внезапно, като гарантира, че никога няма да търсите без защита. Освен това тези VPN използват и частни DNS сървъри, което означава, че никоя страна никога няма достъп до вашия интернет трафик.

И накрая, всяка услуга има своя собствена технология на прикриване, която се използва за заобикаляне на VPN блокиране и интернет ограничения в цялата страна. NordVPN използва Obfsproxy, инструмент, който прекроява вашия трафик, скриване на знаците, че въобще използвате VPN. Surfshark обаче има свой собствен патентован софтуер, наречен NoBorders, който по презумпция работи по подобен начин.

поверителност

NordVPNSurfshark
HQ база Панама Британски Вирджински острови
Дневници за връзка Нито един Някои, за диагностични цели
Дневници на дейности Нито един Нито един
Потребителски данни за регистрация Имейл адрес Имейл адрес
Анонимни опции за плащане Bitcoin, Ethereum, Ripple Bitcoin, Ethereum, Ripple

NordVPN и Surfshark са базирани съответно в Панама и Британските Вирджински острови. Тези държави нямат задължителни закони за запазване на данни, което ги прави идеални места за работа с VPN.

NordVPN не поддържа никакви дневници. Surfshark запазва ограничена информация, като например колко често използвате услугата и дали приложението се е сривало, но нищо от това не може да се използва за идентификация. Поради това, независимо от тези услуги, които използвате, ще бъдете почти напълно анонимни онлайн. Ако искате още по-голяма поверителност, можете да се регистрирате с изхвърлящ имейл адрес и да плащате с криптовалута.

Конфигурация

NordVPNSurfshark
Разпределение на адреси Споделено Споделено
Възможен е специален IP адрес Да (в Германия, САЩ, Великобритания, Холандия) Не
DDoS защита Не Не
NAT защитна стена да Не

Тези VPN мрежи използват разпределение на споделен адрес. Това означава, че всеки, който се свърже към определен сървър, споделя един IP адрес. С множество потребители, които имат достъп до различни сайтове едновременно, става почти невъзможно да се каже кой какво прави. NordVPN ви позволява да плащате допълнително всеки месец в замяна на специален IP адрес (по същество сървър, до който имате достъп само вие). За съжаление, това не е опция за потребителите на Surfshark.

Нито една от тези услуги не предлага специализирани анти-DDoS сървъри, но наистина VPN ще ви предпази от DDoS атаки. Повечето имат автоматични системи, които могат да превключват IP адреса на сървъра, ако открият, че се извършва атака. Освен това, тъй като въздействието се разпространява в цялата сървърна мрежа, а не само в домашния ви рутер, повечето малки или средни мащаби атаки ще бъдат усвоени, без да имат реален ефект върху производителността.

Обслужване на клиенти

NordVPNSurfshark
Чат на живо Да (вътрешно) Да (ZenDesk)
Поддръжка на билети да да
Поддръжка по имейл да да
Средно време за отговор по имейл 4 часа, 57 минути 4 часа, 10 минути
Поддръжка по телефона Не Не
Търсена база от знания да да
Видео ръководства да Не

NordVPN и Surfshark очевидно приемат сериозно обслужването на клиентите. Свързването е лесно и двамата доставчици предлагат широка база от знания за търсене. Като такъв, вие трябва да можете сами да разрешите някои от най-често срещаните проблеми. NordVPN дори има YouTube канал с видео инструкции.

И двете VPN предоставят 24/7 поддръжка през чат на живо; NordVPN се управлява от вътрешен екип, докато Surfshark е външен. Установихме, че и двата екипа реагират бързо (обикновено в рамките на няколко секунди). Това означава, че ако имате нужда от помощ, чатът на живо вероятно е най-лесният начин да получите помощ.

Въпреки това може да има моменти, когато потребителите не могат да имат достъп до чат на живо (ако са например в Китай). Имайки това предвид, изпратихме на двете услуги три въпроса по имейл. Ще намерите средното време за отговор по-долу, както и дали на въпроса ни е отговорено или не:

NordVPN
въпрос  Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Мога ли да инсталирам NordVPN на DD-WRT рутер? 3 часа, 52 минути да
Как да настроя NordVPN за използване в Китай? 4 часа, 44 минути да
Защитава ли NordVPN от течове на WebRTC? 9 часа, 15 минути 1 да
Surfshark
въпрос  Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Мога ли да инсталирам Surfshark на DD-WRT рутер? 5 часа, 47 минути 1 да
Как да настроя Surfshark за използване в Китай? 9 часа, 25 минути 1 да
Surfshark защитава ли от течове на WebRTC? 21 минути 1 да

Тези услуги имаха сходно средно време за отговор по имейл. Отговорите бяха лесни за следване и двата VPN предоставиха стъпка по стъпка ръководства за конфигуриране на приложенията им за използване в Китай. Ако чатът на живо по някаква причина не е достъпен, поддръжката по имейл е напълно подходяща алтернатива.

Победителят: NordVPN

NordVPN

Налични приложения:

 • настолен компютър
 • Mac
 • IOS
 • андроид
 • Linux

Уеб сайт: www.NordVPN.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

Това беше много тясно състезание между две изключителни VPN. Surfshark е бърз, предлага силни функции за сигурност и поверителност, няма ограничение за връзка и работи в Китай, което вече го издига над много от своите конкуренти. Когато считате, че Surfshark е много достъпен и също така деблокира някои от най-популярните стрийминг платформи, става ясно, че би направил отлична VPN за ежедневна употреба.

въпреки това, смятаме, че NordVPN е най-добрият избор като цяло. Разширената му сървърна мрежа и деблокиращите способности са второстепенни, което ви позволява да имате достъп до каквото искате, където и да искате. Тази услуга поставя основен акцент върху вашата сигурност и поверителност. Плюс това е по-подходящ за захранване на потребителите с възможности за получаване на специален IP адрес, скриване на устройството ви от другите в мрежата и използване на персонализирани DNS сървъри.

Най-добра сделка за NordVPN: Спестете 75%, когато изберете тригодишния абонамент на NordVPN.

Най-добра сделка за Surfshark: Намалете месечната цена с над 80% с двегодишна сделка на Surfshark.

Вижте също:

 • NordVPN срещу ExpressVPN
 • NordVPN талон
 • ExpressVPN талон
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − 41 =

Adblock
detector