Използване на дълбоки уеб търсачки за академични и научни изследвания

академични научни изследвания

Може да сте чували термина да минава по-рано, по слуховете, но рядко говорещи по темата на „дълбоката мрежа“. Мрежа под мрежата, пълна с петабайти данни и информация, които са извън обсега на стандартната лента за търсене на Google, Bing или Yahoo.

Но каква точно е дълбоката мрежа и каква цел служи за по-голямата изследователска общност като цяло? Прочетете в нашето ръководство, за да разберете всичко, което трябва да знаете за дълбоката мрежа, включително какво означава, къде живее и как можете да го използвате в своя полза.

The Deep Web: Правилна дефиниция

Google използва това, което е известно като „паяк на базата на паяк“, за да проследи мрежата за статични резултати от уеб страници и след това да ви ги върне, когато забиете правилните думи в лентата за търсене. Това обхваща само много малка част от действителната информация, която е налична в мрежата.

Всички резултати, които получавате от основно търсене в Google, са от това, което е известно като „Surface Web“. Surface Web обхваща вашите основи: социални медии, новини сайтове, пазаруване, блогове и т.н..

След това е Deep Web, който не трябва да се бърка с „Dark Web“, част от интернет, най-често свързана с услуги за защита на поверителността като TOR и онлайн пазари на наркотици, като вече несъществуващия Silk Road.

Вижте също: Как да получите достъп до дълбоката мрежа и darknet

Дълбоката мрежа съдържа постоянно актуализиран поток от сурова, непроверена информация, натрупваща се със сложни технически термини и толкова много диаграми, че е достатъчно, за да накара Deep Dream AI на Google да надуе платка. Това са документи, които съхраняват записи като данни от преброяването, данни от мисията на НАСА, патенти и бази данни с академични документи.

Изчислено е, че цялата повърхностна мрежа възлиза само на около 20 терабайта информация или 5 процента от информацията, достъпна за открито търсене. От друга страна, дълбоката мрежа заема около 7,5 петабайтове информация, или едва около 95 процента от общия брой.

Как да търсите в дълбоката мрежа

Знаейки къде да гледам, когато се гмуркаш в дълбокото края на мрежата е първата и вероятно най-важната стъпка, която трябва да направите, преди да започнете нещо друго. Въпреки че дълбоката мрежа е почти безкрайно голяма, що се отнася до количеството информация, което можете да намерите, за разлика от това, което повечето хора са свикнали да търсят нещо в Google, всички тези данни не са централизирани на едно и също място.

Това означава за най-различни теми, които можете да мислите (финанси, софтуер, бизнес, икономика, академични среди и т.н.), има равен брой търсачки, предназначени да се гмуркат в дълбоките уеб архиви на тези конкретни теми.

Един от проблемите, с които някои изследователи се сблъскват, е проблемът със заплатите. Няма заобикаляне; за да стартирате тези уебсайтове / бази данни и да запалите осветлението, много от споменатите по-долу сайтове ще запазят съдържанието си скрито зад платена стена, която може да струва над 50 долара за четене на един документ или месечни абонаментни планове, които ви осигуряват достъп до всички съдържание за фиксирана такса.

Ако платните стени са проблем за вас, един инструмент, който препоръчваме да проверите, е разширението на браузъра Google Chrome Unpaywall. Unpaywall автоматично преглежда мрежата за безплатна версия на всяко съдържание, до което се опитвате да получите достъп, което гласи, че е зад платена стена. Не винаги можете да получите безплатен резултат за всяка книга, която търсите, но все пак е хубаво да знаете, че опцията има, ако имате нужда от нея.

По-долу сме включили списък на някои от услугите, които смятаме, че вършат най-добрата работа с каталогизиране на цялата информация, която може да ви е необходима по време на следващия ви изследователски проект, като правим специална забележка, за да подчертаем тези, които улесняват търсенето от повечето.

сравняване на дълбоко уеб академично търсене

JSTOR - Първото - и вероятно най-очевидното - допълнение към този списък е базата данни JSTOR. Създаден през 1995 г., тази съкровищница от проучвания продължава да бъде една от първите спирки за всеки академичен изследовател, който се приближава към заешката дупка. Предлагащ търсенето на пълен текст за над 2000 отделни списания и 15 000+ книги, JSTOR е задължителен за всеки, който предпочита по-„едно гише“ подхода по време на дълбоките си гмуркания с данни. JSTOR ви позволява да получите достъп до до три книги безплатно, докато абонамент за услугата JPASS ($ 19.50 на месец / 199 долара годишно) ще ви даде неограничен прочит и 10 PDF изтегляния на всеки 30 дни (до 120 на година). Ако не можете да си позволите това, много университети (по-точно техните професори) трябва да имат абонамент, който биха били готови да ви позволят да използвате, стига да поискате достатъчно добре!

Archive.org - гигантска база данни от медии, които са въведени в публичното пространство. Звукозаписи, стари видеоклипове, редки книги, почти всичко, което може да ви е необходимо, за да изградите следващата си страхотна презентация в училище, работа или и двете! Партнира си с Wayback Machine, който има над 280 милиарда уеб страници, които са индексирани от почти създаването на самия интернет.

Библиотека на Конгреса - цифровизирани архиви на всичко, което е влязло в Библиотеката на Конгреса. Над 200 години историческа информация, както и актуални томове

Osti.gov - Държавни изследователски архиви, пълни с история на всички изследвания, предприети от правителството. Вашите данъчни долари са платени за тях, така че защо не трябва да принадлежат на вас? 100 процента за търсене и способност да връща резултати от всеки документ, който се опитвате да търсите.

Общ

Каталог на публичните правителствени публикации на GPO - Федерална база данни за публикации.

Национален архив - инструменти за изследване на Националния архив и онлайн база данни. Ако има нещо, което трябва да знаете за историята на Америка или текущото състояние на нацията, това е мястото.

HighWire Press - Онлайн каталог на най-голямото хранилище на безплатен пълнотекстов и несвободен текст, рецензирано съдържание от над 1000 различни списания. Ударен или пропуснат какво се крие зад платената стена и какво не. Единственият начин да разберете е да филтрирате вашите думи за търсене до точка, в която можете да видите достатъчно публикации както на платената, така и на неплатената страна на пътеката, за да решите дали ще трябва да извадите този портфейл или не..

Енциклопедия Британика - Оригиналният Google, сега онлайн с всички страхотни снимки и текст, които още помните от книгите!

ФРЕД - Актуални финансови данни, обхващащи 470 000 времеви серии от 85 различни ресурси, тази база данни се предоставя безплатно благодарение на съдействащите ръце във Федералната резервна банка на Сейнт Луис. FRED се свързва с редица други също толкова впечатляващи ресурси за икономически данни. Той трябва да бъде основният ресурс за всеки, който прави изследвания в областта на финансите и икономическата теория в САЩ.

Книги

Google Книги - Най-очевидният избор. Въпреки че другите списъци по-долу са добре за това, което правят, но никой не може да измери до умението на Google за сканиране на книги. Някои книги ще имат частични визуализации, други напълно достъпни, а още повече няма да ви позволят да видите нищо изобщо. Целият текст е цифровизиран (и може да се търси), но дали ще можете да прочетете резултатите си зависи изцяло от състоянието на лиценза за авторски права върху този конкретен текст.

Scribd - Това може да не изпълнява точно ролята на вашата най-добра база данни за академични изследвания, но услугата за месечен абонамент все още е добър начин да сте в крак с всички нови статии, които може да се изпълняват в любимите ви списания или да можете да търсите в книги който просто удари по рафтовете. Разделът с документи позволява на потребителите да качват почти всичко с малки ограничения, така че той се превръща в хранилище за много учебници и друго академично съдържание. 

Project Gutenberg - 53 000 безплатни електронни книги, достъпни онлайн, също част от базата данни за търсене на Archive.org.

Страницата за онлайн книги - база данни с повече от 28 000 английски книги с пълен текст онлайн.

Гети изследователски институт - Библиотечните колекции на изследователския институт Гети включват над един милион книги, учебни фотографии, периодични издания и каталози за търг. Има и доста дълбока колекция от редки или уникални материали, фокусирани върху историята на изкуството и архитектурата.

Право и политика

Юридическа библиотека на Конгреса - Твърди, че е най-голямата колекция от правни материали в света, има над 2 милиона тома.

THOMAS (Библиотека на Конгреса) - Законодателна информация от Библиотеката на Конгреса. Всички актуални и минали законопроекти, които някога са били представени на етажа на Камарата на представителите, са архивирани тук.

LexisNexis - Солиден ресурс за всеки амбициозен студент по право или практикуващ юрист. Ежедневно актуализирана база данни с информация, въпреки че не е евтина. Цените за различните услуги, предлагани от LexisNexis, ще варират в зависимост от услугата и дори от това, в което щат търсите, но очаквайте да харчите над 125 долара на месец за услуги като Lexis Advance, които ви позволяват да търсите в милиони съдебни и правни документи, представени в действителност от всички райони на Съединените щати. Вашата местна библиотека или университет може да има абонамент, който можете да използвате.

Медицина и здраве

Science.gov - информация за шлюза към науката, предоставена от американските правителствени агенции. Търси обобщена база данни от 200 милиона различни публикации и списания, най-добрата за всеки, който се опитва да прави изследвания по теми, които са обхванати специално в категорията „наука“.

PubMed - Националната медицинска библиотека на САЩ съдържа над 16 милиона цитата от MEDLINE и други списания за науката за живота, стигащи чак до 50-те години на миналия век. Една от първите и все още една от най-добрите медицински бази данни, достъпни днес онлайн.

Globalhealthfacts.org - Индексирана база данни със световна здравна информация, която може да се търси по вид заболяване, държава, състояния, симптоми и други. Страхотен ресурс в комплект със стотици инфографика, която може да се използва за обяснение на статистиката на определени здравословни проблеми в по-широк мащаб.

New England Journal of Medicine - едно от водещите медицински списания с пълен текст минали издания, достъпни онлайн. Бъдете готови да платите за някакво съдържание, но доста малко се предлага и безплатно.

Наука и академичност

География и геология


Геологическо проучване на САЩ - Окомплектовано с възможно най-много карти и изображения, обхващащи много различни аспекти на американската геоложка топография.

Национална карта на САЩ от USGS - Източникът на текущите геопространствени данни от USGS. Всички предоставени карти са както интерактивно достъпни в мрежата, така и в формите си за изтегляне.

Данни за водата в реално време на USGS - Карта на Съединените щати, показваща данни за качеството на водата в реално време на реките и резервоарите на страната..

Програма за опасност от земетресение на USGS - Карти на света, показващи данни за земетресението в реално време. Използва интерактивна карта, която можете да използвате, за да скачате от местоположение на място, забавно за всеки, който има дори преминаващо ниво на интерес към това, което наистина се случва точно под нашите крака.

Физика и астрономия

Системата за данни на SAO / NASA Astrophysics - Физика и астрономически данни за академични документи. Всяка хартия, която искате да прочетете, трябва да бъде поискана поотделно, което може да бъде неприятно, но все пак един от най-добрите начини да получите ръцете си от суровите данни, изливащи се от телескопи и физически експерименти от цял ​​свят.

Академичен индекс - Разделя се на два различни типа търсене: основното търсене, което по същество връща по-прецизирани резултати от Google, и другото, което търси дълбоки уеб академични пътеки.

Инженеринг и технологии

IEEE Xplore Digital Library - Съдържа над 1,4 милиона документа от Института по електроника и електротехници. Търсена база данни с актуални материали относно почти всичко и всичко свързано с електротехниката и технологиите като цяло.

TechXtra - Безплатен достъп до отчети, електронни материали, изследвания, новини за индустрията и дори списъци за работа в областта на математиката, науката и инженерството.

Разни

Core - Най-голямата база данни в света за търсене с документи за отворен достъп. Огромна база данни от обобщени документи и изследвания, с възможност за търсене на текст. Трябва да бъде първата ви спирка за всякакви ранни изследвания, които може да не изискват толкова дълбоко гмуркане, както някъде другаде.

Арксив - хранилище на университета Корнел. Достъп до 700 000+ технически документации за всичко - от количествената биология до компютърните науки. Изглежда, че предлага пълен текст в няколко формата.

DeepDyve - DeepDyve е търговски траулер, който е събрал буквално милиони статии в хиляди научни списания. Ако търсите нещо по пътя на STEM проектите, това е чудесно място за начало (ще трябва да платите за привилегията).

Видео ресурси 

VideoLectures.net - Наистина силен набор от видео лекции от източници с висок авторитет, близо 20 000 лекции за избор и над 22 000 информационни видеоклипа общо.


Мрежата е великолепно, прекрасно място, изпълнено с почти всяка информация, за която бихте могли да мечтаете, а след това и някои. Използвайки тези сайтове и търсачки за трапване в дълбоката мрежа, можете да сте сигурни, че следващият ви академичен документ, докторска дисертация или есето ви за вписване в колеж ще бъдат пълни с възможно най-богатите източници.

„Библиотека“ от Pixabay, лицензирана под CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 3 =

Adblock
detector