Използването на VPN е законно или незаконно? Безопасен ли е VPN за използване? Ето какво трябва да знаете

VPN законно и безопасно
Виртуалните частни мрежи или VPN мрежи са доста горещи услуги за билети в момента. И предвид нарастващите опасения относно поверителността на онлайн потребителите, особено в Съединените щати, много повече хора се вглеждат в тези видове услуги. Що се отнася до VPNS, два въпроса, които често ни задават в Comparitech, са „Законна или незаконна ли е VPN?“ И „Безопасна ли е VPN за използване?“ Простият отговор на двата въпроса е „ДА“, въпреки че, както при всичко, има забележителни предупреждения.

Първо, нека разгледаме най-големите си въпроси относно VPN. След това ще влезем в проблемни области, които може да искате да обмислите, преди да се регистрирате в някоя VPN услуга.

Свързани: Проучване: Америка мрази отмяната на широколентовия личен живот

Накратко: VPN-ите са незаконни или законни? Безопасни ли са за употреба?

С няколко изключения (като Иран), използването на VPN е законно навсякъде по света. Освен това няма ограничения за това как можете да използвате вашата VPN услуга. Повечето VPN услуги ще предоставят различни методи за защита на вашата самоличност, докато сте свързани като начин да гарантирате, че ще останете в безопасност и анонимност.

Въпреки че използването на VPN е напълно законно, всяка незаконна дейност, осъществявана онлайн, ще остане незаконна, независимо дали използвате VPN или не. Например, докато VPN може да покрива вашите песни и да запазва активността ви скрита от вашия интернет доставчик, торенето на несанкциониран с авторско право материал, докато използвате VPN, не е законно.

Какво е VPN? Как работи?

За обикновения потребител това, което всъщност се случва, когато се свържете с виртуална частна мрежа, в най-добрия случай може да бъде объркващо и в най-лошия случай подозрителен. Може да използвате VPN услугата, за да държите любопитни очи далеч от вашата уеб активност, но какво се случва под капака? Как знаете, че самата услуга е надеждна?

VPN мрежите съществуват от десетилетия. Дълъг основата за банките и големите корпорации, които да помогнат за свързването на служители, разпространени в цялата страна, виртуалните частни мрежи са по същество частни тунели между вашия компютър и сървър, разположен някъде другаде.

Свързване към интернет без VPN

Когато се свържете с интернет, получавате достъп директно чрез мрежовата точка за достъп на доставчика на интернет услуги (ISP). Това е технологията, която притежават и поддържат всички интернет доставчици, която ви предоставя достъп до световната мрежа. Когато го направите, интернет доставчикът назначава IP адрес на всяко устройство, което използвате, за да се свържете с модема, който ви предоставя. В повечето случаи IP адресът, който ви е даден от вашия интернет доставчик, принадлежи само на този модем.

Когато свържете рутер към вашия модем, той може да назначи локални IP адреси, всички от които попадат под основния рутер. Така че дори и тогава, въпреки че различните устройства могат да имат различни локални IP адреси, вашият интернет доставчик вижда целия този трафик, идващ от IP адреса, присвоен на вашия модем.

Обикновено вашият интернет доставчик може да вижда цялата ви интернет активност, когато сте свързани с неговата мрежа. Въпреки че повечето доставчици на интернет услуги имат определени защитни мерки, за да гарантират, че специалистите му по сигурността на мрежата не се подхранват върху вашата дейност и не открадват лична информация, със сигурност е възможно те да го направят. Мерки за сигурност, като SSL криптиране и удостоверяване, съществуват на повечето защитени уебсайтове, за да се гарантира, че дори вашият интернет доставчик не може да вижда всичко, което правите. Тези защитени уебсайтове са обозначени с „https“ в началото на URL лентата на уеб браузъра, често заедно със зелена икона на катинар.

По този начин, няма нужда да се притеснявате, че някой натрапчив служител на интернет доставчика ви открадне паролите, например. Като цяло това, което правите и какви уебсайтове, които посещавате, се проследяват лесно от вашия интернет доставчик. Някои дейности могат да задействат определени протоколи, които вашият интернет доставчик има, и да задействат сигнали. Това може да включва достъп до сайтове, които са незаконни във вашата страна или извършване на тежки дейности за изтегляне и качване.

Свързване към интернет с VPN

IPVanishИзточник: IPVanish

Когато се свържете с виртуална частна мрежа, вие пренасочвате връзката на компютъра си чрез сървър, разположен някъде другаде първи. След това получавате достъп до интернет от този сървър. Когато направите това, отдалеченият сървър, към който сте се свързали, ви присвоява нов IP адрес. По време на това усилие все още сте свързани с вашия домашен ISP и предаването на данни е силно криптирано (обикновено или SSL или AES криптиране). Когато обаче сте свързани към VPN сървъра, гореспоменатите слоеве на защита означават, че вашият интернет доставчик не може да вижда какво правите, освен да идентифицира колко данни се качват и изтеглят.

Свързани: Пълното ръководство за начинаещи за SSL криптиране

Също така е важно да разберете, че отдалеченият сървър, с който сте свързан, може да осъществява достъп до интернет чрез различен ISP от вашия собствен. Например, ако сте жител на Вашингтон, използвайки Comcast, и се свържете с VPN сървър, разположен в Ню Йорк, може да започнете да забелязвате реклами за билети на Giants на уебсайтовете, които посещавате, вместо реклами за игри Redskins.

Това проблем ли е? Въобще не! VPN услугата, която използвате, плаща на интернет доставчика за интернет връзка към този сървър. Всеки трафик, преминаващ там, включително и вашият, е само част от сделката.

Колко безопасни са VPN? 

Репутацията на виртуални частни мрежи е изключително безопасна за използване. Добрата услуга ще защити вашата анонимност и ще включва функции за сигурност на високо ниво, които предотвратяват различни видове хакерски атаки. Това обикновено включва военни стандарти за криптиране, които правят функционално невъзможно натрапниците да проникнат в частния тунел и да проследят вашата активност или да откраднат вашите данни. Тук имаме обзор на някои от най-добрите VPN услуги.

Вашите свързани с интернет устройства използват интернет връзката на вашия интернет доставчик за достъп до отдалечените сървъри на VPN. Този частен тунел е дълбоко сигурен и защитен от навлизане отвън и проникване от почти всички, включително правителствата. Междувременно вашата дейност за сърфиране и изтегляне, преминаваща през този тунел, е невъзможно да бъде открита отвъд колко данни се качват и изтеглят. Вашият интернет доставчик може да има ограничения за данни, които са приложими, но всички конкретни данни, които може да искат да проследят, няма да се регистрират.

Докато сте в сигурни ръце с реномиран доставчик на платена VPN, безплатните VPN мрежи трябва да правят пари някъде и обикновено няма да предлагат същите нива на сигурност като платените услуги. По-лошото е, че все още има фалшиви VPN в обращение, които са откровена измама. Безплатните VPN често печелят пари от реклама или дори продажба на вашите данни, така че не забравяйте да използвате безплатен VPN, на когото можете да се доверите, ако не можете да си накарате да платите за такъв.

Може ли интернет доставчикът на VPN сървъра да проследява моята активност?

Ето къде могат да се загрижат някои потребители. Въпреки че свързването към VPN сървър крие активността ви към вашия интернет доставчик, доставчикът на интернет доставчик до вашата VPN услуга все още може да види вашата интернет активност, когато сте свързани с него.

VPN мрежите разполагат с три основни защитни мерки, за да помогнат на клиентите да облекчат тази ситуация.

  • Политика без регистрация. Това е може би най-доброто решение за VPN услуги, създадено с цел да осигури сигурността на анонимността на потребителите, дори когато мониторингът се осъществява от ISP. Някои VPN услуги поддържат политика, при която те няма да съхраняват регистрации, които идентифицират кой сте. Въпреки че все още могат да съхраняват мета данни, тези данни няма да имат лична идентифицираща информация. Вижте нашия кръг за ниско ниво на най-добрите VPN услуги, които не могат да се включват.
  • Анонимни методи на плащане. Някои VPN услуги няма да съберат вашето име, ако не искате да им го дадете. Вместо това те ще използват имейл адрес за потребителското име и ще позволят на потребителите да се регистрират чрез сигурни и анонимни методи на плащане, като PayPal, предплатени дебитни карти или Bitcoin.
  • Споделени IP адреси. Повечето уважавани VPN услуги ще използват споделени IP адреси като начин да осигурят анонимност на потребителите. Чрез присвояване на един и същ IP адрес на множество потребители, свързващи се от различни места, VPN услугата може ефективно да анонимизира потребителите. Като се има предвид, че IP адресът не е свързан с нито един потребител, е фактически невъзможно органите да проследяват дейността си до един човек.

Ами исканията на правоприлагащите органи?

Изброените по-горе методи също ще защитят отделните потребители на VPN от искания за прилагане на закона. Ако агенция за правоприлагане или правителство поиска лично идентифициране на потребителска информация от регистрационни файлове или акаунти, VPN услуга не може да се съобрази, ако тези данни не съществуват.

И ако органите на реда решат да се опитат да издадат заповед на тази VPN услуга, за да започне проследяване на регистрационни файлове, повечето реномирани услуги по-скоро ще затворят сървърите си или напълно услугата, отколкото спазват. Независимо от това, все още е възможно VPN услуга да отговаря на исканията за правоприлагане и в ситуациите, в които VPN услугата прави не спазвайте стриктна политика без регистрация, потребителските данни се получават сравнително лесно с обикновена заповед.

Ако мога да скрия дейността си с VPN, законно ли е да използвам такава?

Да! VPN мрежата е законна за използване почти навсякъде, дори в много страни, където много VPN са блокирани, като например Китай. За това има и основателни причини.

На първо място, не цялото използване на VPN е за незаконни дейности. Всъщност голяма част от VPN трафика е свързана с бизнеса. Фирмите и бизнес клиентите често трябва да се свързват към VPN като мярка за сигурност.

За тези, които искат да използват VPN по причини, свързани с поверителността, VPN са добра опция. Въпреки че е вярно, че VPN могат да се използват за скриване на незаконни дейности за сърфиране и изтегляне, този тип употреба зависи изцяло от потребител а не на VPN компания. Правителство, което се стреми да използва VPN незаконно, трябва да обмисли как този ход може да се отрази на бизнеса, който използва VPN за законни цели и как подобни действия ще се прилагат за други видове бизнес.

Правене на VPN незаконни, защото някои лица, които ги използват за незаконни цели, би означавало също така, че лекарствените компании могат да бъдат подведени под отговорност за незаконна продажба на наркотици, магазини с оръжия, подлежащи на отговорност за престъпна дейност, или магазини за градинско снабдяване, подлежащи на отговорност, когато някой направи бомба с помощта на тор. Обявяването на VPN за незаконно по същество би било хлъзгав наклон за всяко правителство.

По същия начин всеки може да използва нормална интернет връзка и за незаконни цели. Малко вероятно е да видите нещо като достъп до интернет да бъде забранено поради някои потребители, които решат да злоупотребяват с интернет.

Има някои страни, в които обаче е забранено доброто използване на VPN. Тук, разбира се, идват по-очевидните заподозрени. Например в Иран използването на VPN се счита за незаконно. Страната много целенасочено блокира използването на VPN като част от своите по-широки интернет цензурни методи. Междувременно в ОАЕ използването на VPN е възможно незаконно, въпреки че законът е малко неясен. Въпреки че никой не е преследван в ОАЕ за използване на VPN, един служител на правоприлагащите органи в ОАЕ заявява, че използването на VPN е незаконно, ако се използва за извършване на разговори с VoIP. Ограниченията на ОАЕ за VoIP са уникални за тази държава и са създадени, за да изолират телекомуникациите на страната от по-евтина конкуренция.

Свързани: Най-добрите VPN за ОАЕ и Дубай & правното положение относно използването на VPN

В Китай проблемите с VPN са малко по-сложни. В началото на 2017 г. страната го направи незаконно за VPN услуги да работи без лиценз. Потребители, обаче не са изложени на правни последици от използването на VPN, въпреки че Китай прави доста количество блокиране на VPN в рамките на своите граници, за да сведе до минимум колко лица имат достъп до безплатната мрежа. Повечето медийни издания погрешно отчитат последните актуализации на китайския закон за VPN. Можете да прочетете повече за проблема тук.

Проблеми с торент и авторски права

Въпреки че използването на вашата VPN все още е законно, важно е да се отбележи, че някои дейности все още са незаконни. Изкупуването на защитени с авторски права материали или изтеглянето и поточното поведение на авторски права като цяло е все още незаконна дейност. Много потребители на VPN ще се обърнат към VPN, за да помогнат да останат анонимни, така че да могат ефективно да се включат в незаконни или законно дейности със сиво поточно пространство.

VPN услуга ще скрие дейностите за нарушаване на авторски права, но няма да защити потребителите, които са хванати дори след използване на VPN услуга. Много услуги обаче ще поддържат политики без регистрация и защита от течове на IP, за да предотвратят ситуации, при които идентичността на потребителя може да бъде компрометирана. Можете да видите някои от най-популярните VPN мрежи за торентинг тук и да прочетете повече за правните проблеми около торент. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + = 14

Adblock
detector