Как да блогвам анонимно, наръчник за активисти, податели на сигнали и журналисти

Как да блогвам анонимно, наръчник за активисти, податели на сигнали и журналисти

Просто трябва да погледнете начина, по който правителствата и държавните институции се опитват да ограничат съдържанието в интернет, за да разберете колко мощна е мрежата, когато става дума за разпространение на информация, оформяне на алтернативни наративи и разкриване на подробности, досега неизвестни на обществеността.

Китай може да бъде втората по големина икономика в света, но интернетът му е по-скоро като интранет - с множество популярни сайтове като Google, Facebook, Twitter, Pinterest и Medium, блокирани за потребителите в страната. Инженерите, наети от правителството, работят денонощно, за да гарантират на гражданите достъп само до съдържание, което държавата смята за подходящо.

Те не го наричат ​​„Великата защитна стена“ за нищо.

Свързани: Кой е най-добрият VPN за използване в Китай?

Дори САЩ, дълго считани за бастион на демокрацията, свободата на словото и самоназначения лидер на свободния свят, са в разгара на неутралитета на мрежата и отварянето на частни данни за широколентовите доставчици, които да осигуряват приходи.

Интернет може да е стартирал като утопичен проект за по-свързано и отворено земно кълбо чрез разрушаване на бариерите пред информацията, но подобни идеали все повече изглеждат недостъпни.

Независимо от това, повсеместността на мрежата и нейната достъпност в световен мащаб означава, че нетизените могат до голяма степен да разкрият знания, които тяхното правителство или работодател може да не искат от тях.

Примерите на Раиф Бадави от Саудитска Арабия - който беше осъден на 10 години затвор и 1000 лайкове само за шампионска свобода на словото - както и пакистанския Вакас Горая, взет от разузнавателните агенции, но по-късно освободен след тежки шоу за изтезания, ние не живеем в свят, който цени свободата на изразяване. Оттук и необходимостта от съответно адаптиране.

Има и други мотиви за анонимно водене на блогове. Може би не искате истинската ви идентичност да се разкрие в страха, че приятелите и семейството ви могат да разберат за това. Това е приложимо, ако искате да говорите по табу теми, като секс и сексуалност, психично здраве или случайни разсъждения за ежедневието си.

Каквато и да е целта ви - стъпките за поддържане на дискретен профил в мрежата остават до голяма степен същите.

1. Използвайте фиктивен псевдоним

Това е не-мозъчен. Ако не искате хората да знаят кой сте всъщност, първата стъпка е да придобиете фалшива самоличност. Да допуснем, че се установявате на „Сара Пейлин“ като ваше име за блогове.

В този сценарий трябва да се регистрирате за безплатен имейл адрес и да използвате само този за вашите блогове. Примери за сайтове, които съдържат безплатни имейл адреси са:

  1. Gmail
  2. Hotmail
  3. Yahoo

Препоръчваме да използвате безплатна услуга за електронна поща, тъй като ако платите за такава, данните за вашата кредитна карта или PayPal ще бъдат регистрирани. Това оставя след себе си хартиена следа - улеснява хората да проследяват кой сте в действителност и обезсилва цялата цел на анонимността.

Има и възможност за използване на имейл акаунт за горелка. Това са акаунти, които се самоунищожават след определен период от време и не изискват никакви ваши лични данни. Guerilla Mail е сигурен залог за еднократни регистрации - няма тромав процес на влизане и е напълно безплатен. За дългосрочна опция можете да използвате ProtonMail, криптирана услуга от край до край, която е напълно непроследима. Въпреки това има ограничен капацитет на сървъра, което означава, че ще трябва да кандидатствате за покана.

В същото време Сара Пейлин ще трябва да хоства нейното съдържание някъде - отново безплатно, за да избегне следа от хартия. Някои сайтове, които позволяват на хората да се регистрират за безплатен блог, са: Среден Tumblr WordPress Blogger Jekyll

Когато се регистрирате за имейл адрес и акаунт за хостинг на блогове, е изключително важно да запазите регистрацията и да влезете в дейности скрити. Ако направите това с нормален браузър като Chrome на незащитена интернет връзка, вероятно е дневник на тази дейност да бъде съхраняван на сървър някъде, достъпен от вашия интернет доставчик, доставчик на имейл и / или хост на блога.

В следващия раздел ще разгледаме как да поддържаме анонимност по всяко време - решаващ фактор за гарантиране на поверителността ви.

2. Шифровайте вашето цифрово присъствие

Предимството за запазването на алтернативна идентичност е фактът, че местоположението ви все още може да бъде проследено чрез IP адреса, който използвате за влизане в интернет.

Ако използвате домашния си или служебен компютър за писане на блогове, вашият доставчик на широколентови услуги поддържа записи от него по всяко време. Тази информация не е трудна за получаване за правителства или дори частни компании, ако стигне до това.

Най-лесният начин да направите това е с помощта на виртуална частна мрежа (VPN). Звучи по-страшно, отколкото всъщност е, но не позволявайте това да ви отблъсне. Всичко, което прави VPN, е да маскира истинското ви местоположение в интернет и криптира целия интернет трафик до и от вашето устройство, което означава, че е невъзможно хакерите или властите да определят къде се намирате в света.

Използването на VPN е най-вече законно, така че не нарушавате никакви закони. Единствената сива зона е, когато те използват за незаконно достъп до нещо, например хазартни сайтове в Обединените арабски емирства.

Има куп опции, но нашата препоръка е ExpressVPN, просто защото е лесна за употреба, има голям брой алтернативни места и не намалява работата на вашия интернет или системата. VPN също се класира високо, що се отнася до рейтингите за поверителност - въз основа на фактори като политика „без регистрации“ и стандарти за криптиране.

3. Използване на браузъра Tor

Ако не искате да инсталирате VPN, другата възможност е да използвате сигурен и сигурен браузър като Tor.

Tor, анонимен браузър, първоначално разработен от ВМС на САЩ, беше пуснат на публика през 2004 г. с цел да се улесни анонимната комуникация в страни, където свободата на словото беше силно ограничена.

Първоначалното му намерение беше да помогне на журналисти, блогъри, податели на сигнали и активисти - да попречи на правителствените агенции да ги проследяват и да използват силата на мрежата, за да прехвърлят съобщението.

Tor е напълно криптиран - което означава, че всяка онлайн дейност е безопасна от любопитни очи - и добра стъпка по пътя към анонимност.

Той работи, използвайки високо усъвършенствана мрежа от прокси сървъри. Когато потребител въведе уеб адрес, именно тези сървъри обработват заявката от ваше име - което означава, че уебсайтът на хоста не вижда действителния IP адрес.

Потокът от трафик е криптиран дори докато страниците са в транзит между сървърите. Tor добавя няколко слоя сигурност - автоматично блокира бисквитките и другия софтуер за проследяване. Той също така блокира онези досадни изскачащи реклами, които обикновено използват местоположението ви за своите програмни чудеса.

За съжаление няколко държави разбраха силата на Tor и блокираха потребителите да го изтеглят напълно. За да заобиколите тази забрана, има възможност да използвате огледален сайт.

Кликнете върху „последна стабилна версия“ за операционната система, на която искате да инсталирате браузъра Tor - Windows или Mac - и изтеглете на вашето устройство. След като се изтегли, следвайте инструкциите и направете необходимите промени в настройките на вашата система.

Ръководството за инсталиране ще ви преведе през целия процес. За предпочитане е да използвате браузъра по всяко време по време на процеса на блоговете - алтернативи като Internet Explorer и Chrome ще съхраняват вашите уникални отпечатъци и ще улеснят проследяването ви.

За подобрено анонимно изживяване е възможно да използвате VPN и Tor браузър в тандем. За да направите това, първо се свържете с вашия VPN, след като стартирате компютъра си. Когато имате стабилна връзка, отворете браузъра си Tor, за да качите и публикувате блога си.

4. Стъпки за допълнителна сигурност

Ако съдържанието, което искате да публикувате, е от изключително чувствителен характер, тогава можете да помислите за напълно хостинг на блога в тъмната мрежа, а не за публичното лице в интернет, достъпно от търсачките.

Това е разумен подход, ако смятате, че експозицията може да доведе до сериозни рискове за живота ви и следователно искате да останете напълно скрити. В този сценарий блогът ви може да не бъде прочетен от много хора, но като опонент на сигнали ще се почувствате сигурни.

След като блогът е работещ, можете да общувате с журналисти чрез криптирана услуга за съобщения като Telegram и да ги насочите към сайта.

Има изчерпателен урок как да направите това за потребителите напълно в тъмното. Препоръчваме ви обаче да се свържете с VPN, дори и да следвате стъпка по стъпка програмата.

Освен това е много по-лесно да останете скрити и анонимни на компютър / лаптоп, отколкото на смартфон. И Android, и iOS не са чудесни за поддържане на поверителност, тъй като и Google, и Apple запазват способността да наблюдават всяко отделно устройство, което използва тяхната ОС.

Смартфоните също използват множество приложения на трети страни, което означава, че има постоянен трансфер на данни от и от вашето устройство към сървъри по целия свят. VPN мрежите могат да се използват на вашия телефон за криптиране на този трафик, но препоръчваме да се придържате към наследени компютри за вашите блог и нужди за анонимност.

Ако наистина сте сериозни да останете анонимни, можете дори да изберете операционна операционна система като Tails или виртуализиран дистрибутор на Linux като Whonix или Qubes.

5. Останете офлайн толкова дълго, колкото е възможно

Някои блогъри имат склонност да пишат директно в WordPress или в CMS на своя хост блог, но тази тактика може да ви остави изложени. В крайна сметка, колкото по-дълго сте онлайн, толкова по-голям е вашият цифров отпечатък. И това е пренебрегване на същността на причината да сте онлайн на първо място - да блогвате анонимно.

Цялото писане, редактиране и корекция на вашите публикации в блога трябва да се извършва офлайн. Използвайте текстов редактор, като Microsoft Word или Pages. Дори Google Docs има опция за офлайн. Пишете, пренаписвайте и редактирайте толкова пъти, колкото искате. Просто копирайте и поставете, когато сте доволни от окончателната чернова.

След като приключите, уверете се, че текстовите файлове са изтрити както от вашия работен плот, така и от кошчето. Не искате никакви доказателства, че блогът остава в кеша ви, отворен за откриване.

6. Оставайте пазени по всяко време

Освен всички сложни начини за предотвратяване на географско маркиране и откриване на местоположение, това е и разумна стратегия да не разкривате дори и най-малките намеци от личния си профил.

Ако например живеете в Лос Анджелис, тогава бъдете много предпазливи дори да споменавате неща като Калифорния, Западното крайбрежие или близките градове. Това позволява на хората да се стесняват на вашето местоположение много по-плътно от преди.

Ние сме хора и следователно грешим. Винаги е важно да се доверите на червата си - ако получите случаен имейл от някой, който твърди, че е чел блога ви и иска да се срещне на кафе, за да го обсъди - не приемайте, че е доброжелател.

Вземете крайни предпазни мерки - поискайте доказателства за самоличността на лицето чрез фотокопие на паспорта или шофьорската му книжка. Вижте дали проверява. И се уверете, че въпросният човек няма да бъде защитен агент, който да ви закани.

Всъщност това просто ще ви улесни живота, ако просто откажете физически да се срещнете с всеки, който ви пингува, след като сте прочели блога си. Просто поддържайте професионален подход - кажете, че предпочитате да общувате по имейл и че не ви е удобно със сценарий онлайн към офлайн.

7. Избягвайте най-добрите практики

За да сте сигурни, че вашият блог е защитен от атаки и злонамерен софтуер, се препоръчва да не допускате коментари или други средства за въвеждане, като регистрации на бюлетини, регистрация на акаунти и търсене.

Предпоставката тук е, че човекът, който иска да напише блог анонимно, не желае да го монетизира чрез Google adsense или местна реклама. Следователно човек не е необходимо да изгражда критична маса от потребители - тези стратегии обикновено се използват за увеличаване на трафика и изскачане на резултатите от търсачките.

Заплахата от злонамерен софтуер до голяма степен се обезсилва, ако те изобщо не са опция.

„Blogging“ от анонимен акаунт, лицензиран под CC от 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 75 =

Adblock
detector