Как да деблокирате уебсайтове (и приложения) отвсякъде

Как да деблокирате уебсайтове и приложения отвсякъде

Има много причини, които може да се наложи да деблокирате конкретен уебсайт или услуга. Може би вашият работодател използва свръх ревностен софтуер за филтриране в мрежата. Може би услугата за стрийминг е достъпна само в една конкретна държава. Възможно е дори правителството на вашата страна да не иска да четете информация, която я рисува в негативна светлина. В повечето случаи обаче всъщност е доста лесно да се заобиколи блокирането онлайн: просто се свържете към виртуална частна мрежа (VPN).

VPN маршрутите насочват вашия трафик през сървър другаде по света. Това ви дава нов, временен IP адрес, който сочи държавата, в която е избран вашият сървър и ви дава възможност да преодолеете повечето видове блокиране въз основа на местоположението. Освен това VPN сървърите нямат същите интернет ограничения, каквито правят работното ви място (или наистина държавата), така че ще имате достъп до всеки сайт или услуга, която харесвате.

Също толкова важно, VPN кодират вашия трафик. Това не позволява той да бъде прочетен от снайперисти като правителството, вашия доставчик на интернет услуги (ISP) или мрежовите администратори на работното ви място. Не е изненадващо, че това е невероятно полезно в страни със строга онлайн цензура.

Как да деблокирате уебсайтове от всяко място с VPN

VPN мрежите може да изглеждат малко смущаващи, но всъщност са доста лесни за използване. Настройката на VPN отнема само няколко минути и след това ще имате достъп до приложения и уебсайтове от цял ​​свят.

  Как да използвате VPN за промяна на държавата в Google Play

Ето как да деблокирате уебсайтове отвсякъде:

 1. Започнете с избора на подходящ VPN. Ние специално препоръчваме ExpressVPN, но NordVPN и CyberGhost са две силни алтернативи на ниска цена.
 2. Изтеглете и инсталирайте VPN софтуера, като не забравяйте да получите правилната версия за вашето устройство.
 3. Ако се опитвате да получите достъп до услуга, заключена в региона, свържете се с VPN сървър в нужната държава. Използвате британски сървър, за да отблокирате BBC iPlayer например, или американски сървър за Sling TV. Ако избраната от вас услуга е достъпна по целия свят, всеки сървър ще го направи.
 4. И накрая, опитайте да получите достъп до блокираното приложение или уебсайт. Трябва да можете да го използвате като нормално, но ако има някакви проблеми, опитайте да изчистите кеша и бисквитките си, преди да опитате отново.

Ако проблемите продължават, препоръчваме да се свържете с екипа за поддръжка на вашия VPN за допълнителна помощ. Възможно е да има конкретни сървъри, които могат да деблокират избраната от вас услуга.

Как работи онлайн блокирането?

Като цяло има два различни начина, по които организациите могат да ограничат достъпа до определен уебсайт или услуга. Ще разгледаме по-подробно всяко от тях по-долу:

1. Блокиране на ниво мрежа

Блокирането на ниво мрежа често се използва от работодателите, за да не позволяват на хората да имат достъп до неподходящи материали по време на работа. Най-простата форма на блокиране на ниво мрежа е черен списък; всеки път, когато потребителят се опита да посети даден сайт, адресът се проверява спрямо списък на блокирани адреси. Ако сайтът е в списъка, достъпът е отказан.

Страни като Китай и ОАЕ използват подобна технология, макар и в по-голям мащаб. Този вид цензура за цялата страна обаче е значително по-напреднала и обикновено включва някаква форма на филтриране въз основа на ключови думи, както и функции за откриване на прокси сървъри.

2. Блокиране, основано на потребителя

Потребителското блокиране е когато организациите разглеждат неща като IP адреса на потребителя, GPS местоположението или телефонния номер, за да определят дали им е разрешено да използват дадена услуга. Това най-често се наблюдава при онлайн стрийминг услуги. YouTube TV например е достъпен само в САЩ, а потребителите от други страни са възпрепятствани да се регистрират.

  Най-добрите VPN за DD-WRT рутери и как да настроите OpenVPN на DD-WRT

Въпреки че можете лесно да получите достъп до повечето базирани на потребителя блокиране с VPN, по-модерните системи са почти невъзможни за заобикаляне. Например може да ви е необходима форма на идентификационен номер, който би имал само местният жител, или начин на плащане, който е свързан с адрес в конкретна държава.

Ще ви позволи ли VPN да достъпя до блокирани сайтове, когато сте в Китай?

Китай разполага с едни от най-модерните технологии за ограничаване на интернет в света, известни общо като Great Firewall. Освен това, правителствените и местните доставчици на интернет услуги са насочили конкретно VPN доставчици, което означава, че по-голямата част от услугите няма да работят.

Има няколко VPN, които все още работят в Китай, но тъй като техните уебсайтове са недостъпни от континенталната част, ще трябва да инсталирайте ги преди да пристигнете. Ние също така препоръчваме да запазите инструкции за ръчна инсталация, само в случай че имате проблеми с връзката, когато сте в Китай.

Няма публично достъпен списък на всеки уебсайт, който е забранен в Китай. Въпреки това можете да използвате нашия инструмент Great Firewall, за да разберете дали конкретен сайт или услуга е достъпен или не.

Мога ли да използвам услуги с заключен регион с безплатен VPN?

Съветваме да не използвате безплатни VPN мрежи като цяло. Като начало тези услуги често са първите в черния списък на основните услуги, което означава, че няма гаранция, че ще работят. Освен това те често имат повече потребители, отколкото техните мрежи могат да поддържат. В резултат на това, дори ако вашата VPN деблокира определена услуга, вероятно ще намерите скоростите си на сърфиране твърде бавни, за да я използвате. Това е истински проблем, ако търсите да предавате поточно, тъй като бавните скорости водят до бърза възпроизвеждане и често буфериране.

  Как да шифроваме имейл (Gmail, Outlook iOS, OSX, Android, Webmail)

Също така си струва да се спомене, че безплатните VPN мрежи представляват реален риск за сигурността. Всъщност едно проучване установи това почти 40 процента от 280+ анкетирани приложения, съдържащи зловреден софтуер. Сякаш това не е достатъчно лошо, 18 процента не използваха криптиране, така че не предоставиха никаква поверителност. Това означава, че ако нямате особен късмет, има реален шанс да заразите устройството си (и евентуално цялата мрежа на работодателя си) със злонамерен софтуер.

Най-добрият начин за деблокиране на услуги и анонимно сърфиране е използването на реномиран VPN, съобразен с поверителността, който следва политиката за без регистрация.

Защо моят VPN не деблокира определен уебсайт или приложение?

За съжаление, като се има предвид голямото разнообразие и сложността на блокиращите системи, винаги ще има някои услуги, които вашата VPN не може да деблокира. Всеки уебсайт и приложение обаче са различни; например уебсайтът на местна телевизионна станция вероятно ще има по-малко строги ограничения от международно известното име на домакинството като Netflix.

Не се притеснявайте, ако все още не можете да деблокирате определена услуга. Възможно е само определени сървъри да са в състояние да заобиколят откриването на VPN на избраната от вас услуга, или може би просто трябва да промените протокола за връзка. Така или иначе, много време екипът за поддръжка на VPN ще бъде в състояние да ви помогне. Повечето големи VPN мрежи предлагат денонощна поддръжка в чат на живо, така че можете да започнете да отстранявате проблема за секунди.

Какви услуги мога да получа с помощта на VPN?

С VPN има много малко ограничения за това, до което можете да получите достъп, дори ако сте в страна със строга онлайн цензура. По-долу сме изброили някои от типовете съдържание, което можете да деблокирате в чужбина или на работа с помощта на VPN:

 • Социални медии (Facebook, Instagram, Twitter)
 • Услуги за стрийминг (Netflix, BBC iPlayer, ESPN),
 • Услуги за съобщения (WhatsApp, сигнал, телеграма)
 • Сайтове за хазарт и игри (William Hill, Bet365, BetNow)
 • Участници с безпристрастни новини (CNN, The Guardian, Washington Post)
 • Услуги за запознанства (Tinder, Grindr, Bumble)
 • Уебсайтове, насочени към поверителност (Comparitech, OpenVPN, ExpressVPN)

About the author

Comments

 1. адреса на потребителя или местоположението му, за да решат дали да му позволят достъп до определен уебсайт или услуга. Това може да се случи, когато услугата е заключена в определена държава или когато правителството на дадена страна цензурира определени уебсайтове. В тези случаи, използването на VPN може да ви помогне да преодолеете блокирането и да получите достъп до желаната услуга или уебсайт. VPN сървърите насочват трафика през друга държава и ви дават нов, временен IP адрес, който може да преодолее блокирането въз основа на местоположението. Освен това, VPN кодира трафика ви, което го прави по-труден за прочитане от трети страни. В крайна сметка, използването на VPN може да ви помогне да деблокирате уебсайтове и услуги от всяко място в света.

Comments are closed.