Как да деблокирате уебсайтове в Chrome и Firefox отвсякъде

Как да деблокирате уебсайтове на Chrome и Firefox

Когато уебсайт е блокиран, ще видите някакво съобщение за грешка или страница, показваща, че сте се сблъскали с блокиран сайт.

страницата не е налична нулиране на връзката

Уебсайтовете могат да бъдат блокирани по няколко различни начина:

 • IP черен списък
 • DNS подправяне
 • Филтриране на ключови думи

Ще обясним по-подробно по-нататък по-долу, но има решение с един размер за всички, освен най-строгата уеб цензура: a VPN.

Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN криптира всички данни, които отиват до и от интернет, и ги пренасочва през посреднически сървър. VPN действа като прокси, който изпълнява две неща:

 • Скрива какви уебсайтове, които посещавате от всеки, който наблюдава вашата интернет връзка, например училище, офис или доставчик на интернет услуги
 • Маскира вашия реален IP адрес с този на VPN сървъра, така че уебсайтовете да не могат да ви блокират по IP или местоположение

Нашата основна препоръка е NordVPN, доставчик на VPN, който предлага просто приложение, което може да деблокира блокирани уебсайтове в повече от 60 държави. Той се отличава със здрава сигурност и бързи скорости, така че можете дори да предавате видео през него. Разширението на браузъра NordVPN за Chrome и Firefox ви позволява да използвате VPN, без да инсталирате отделно приложение. Той идва с гаранция за връщане на парите, че можете да се възползвате по всяко време през първите 30 дни, без зададени въпроси.

Как да използвате VPN за деблокиране на уебсайтове в училище, на работа или в чужбина

nord vpn разширения за браузър

VPN правят лесно разблокирането на уебсайтове. Просто следвайте тези инструкции:

 1. Регистрирайте се за VPN. Препоръчваме NordVPN.
 2. Изтеглете и инсталирайте приложението VPN или разширението на уеб браузъра.
 3. Изберете VPN сървър в местоположението, от което искате да прегледате, и натиснете Connect.
 4. Изчакайте връзката да се установи, след което отворете блокирания уебсайт. Сега тя трябва да е достъпна.

Как да деблокирате уебсайтове в Chrome и Firefox отвсякъде

Много VPN мрежи, включени в NordVPN, предлагат както собствени приложения, които се инсталират на вашата операционна система, така и разширения за браузър който се включва в Chrome и Firefox. Ако просто трябва да деблокирате уебсайтове, разширението на браузъра трябва да е достатъчно и няма да се притеснявате, че нямате административни привилегии за инсталиране на софтуер.

Но имайте предвид, че с разширение за браузър, трафикът от приложения и услуги извън уеб браузъра ви няма да премине през VPN. Ако трябва да деблокирате някое друго приложение или разширението на браузъра не свърши работата, опитайте да инсталирате родното приложение за Windows или Mac вместо това.

Ако се опитвате да деблокирате уебсайтове от чужбина, не забравяйте да свържете VPN към държава, в която въпросният сайт не е цензуриран. Например BBC iPlayer е достъпен само за хора от Обединеното кралство, така че можете да се свържете с VPN сървър в Лондон (или другаде във Великобритания), за да го деблокирате.

Как се блокират уебсайтовете

За да разберете как уебсайтовете са блокирани, първо трябва да имате основно разбиране на IP адресите и DNS.

Блокиране на IP

Всяко устройство, свързано към интернет, има уникална публика IP адрес, включително сървъри, на които са хоствани уебсайтове, и устройства за крайни потребители, като този, който използвате в момента.

Един IP адрес за този уебсайт е 199.115.114.66, уникален адрес за уеб сървъра, на който се хоства този сайт.

Ако мрежовият администратор в училище, офис или доставчик на интернет услуги иска да блокира този уебсайт, те могат да зададат правило за защитна стена, за да блокират всеки трафик до или от IP адрес 199.115.114.66.

Когато използвате VPN, интернет трафикът първо отива към VPN, а след това към уебсайта. Училището или офисът вижда само IP адреса на VPN сървъра, а не IP адреса на уебсайта. Тъй като IP адресът на VPN сървъра не е блокиран, потребителят може да получи достъп до блокирания уебсайт чрез него.

IP черният списък е ограничен, тъй като много уебсайтове имат множество IP адреси, тъй като са толкова големи. YouTube например използва няколко IP адреса. IP адресите не винаги са постоянни, така че блокирането на сайт от неговия IP адрес може да не работи или да работи само временно.

Въведете DNS подправяне.

DNS подправяне

Известен също като DNS отвличане, DNS отравяне или DNS spoofing, DNS подправяне често се използва като средство за блокиране на уебсайтове.

Да речем, че сте в училище, където този уебсайт е блокиран. Най- домейн на този уебсайт е “comparitech.com”. Когато щракнете върху връзка към тази страница или въведете URL адреса на страницата в адресната лента на уеб браузъра, заявка, съдържаща домейна, се изпраща до DNS сървър.

DNS, или система за имена на домейни, работи като телефонен указател за интернет. Вместо имена и телефонни номера, тя свързва имена на домейни с IP адреси. DNS сървърът търси IP адреса, свързан с името на домейна “comparitech.com”. При нормални обстоятелства, в отговор на заявката, DNS сървърът изпраща обратно IP адреса на сървъра, където се хоства Comparitech. Това позволява вашето устройство да се свърже с уебсайта и да зареди страницата в Chrome или Firefox.

Подправянето на DNS включва промяна на телефонния указател. Който и да оперира, DNS сървърът може да премахне или промени IP адреса, свързан с “comparitech.com”. Без да знае правилния IP адрес, потребителят или ще вижда страница с грешки, или ще бъде пренасочен към друг сайт, например страница, указваща, че се опитвате да получите достъп до блокирано съдържание. Това е често срещана тактика, използвана от Великата защитна стена на Китай, за да блокира Facebook, YouTube и стотици други сайтове. Тъй като имената на домейни рядко се променят, DNS подправянето е далеч по-надеждно от просто блокиране на IP адреси.

DNS подправянето е по-сложно за преодоляване, но повечето добри VPN мрежи в наши дни могат да го заобиколят. VPN ще използва свои собствени DNS сървъри вместо тези, предоставени от вашето училище, офис или интернет доставчик. Това гарантира, че вашият DNS не е бил отровен и страниците ще бъдат деблокирани.

Имайте предвид, че не всички VPN могат да разрешат този проблем и това е двойно вярно за разширенията на VPN браузъри. DNS трафикът често се изпраща извън уеб браузъра и VPN мрежите могат да изтекат DNS трафик. Потърсете VPN, което предлага „Предотвратяване на течове от DNS“, за да гарантирате, че ще можете да деблокирате уебсайтове. Разширенията на уеб браузъра на NordVPN за Chrome и Firefox включват DNS защита от течове, което е рядкост за VPN приставки.

Филтриране на ключови думи

Филтрирането на ключови думи е по-рядко срещано от другите методи за блокиране на уебсайтове, но все пак може да бъде пречка в училищата и офисите. VPN може или не може да помогне в зависимост от това къде се извършва филтрирането.

Концепцията е проста: ако уебсайт съдържа определени думи, след това го блокирайте. За разлика от DNS подправянето и IP черния списък, тази форма на цензура не изисква администраторът на мрежата да знае кои сайтове да блокира предварително. Вместо това уеб страницата се сканира за сигурно ключови думи преди да може да се гледа. Училищата могат да използват този метод например за блокиране на сайтове, съдържащи нецензурни думи.

Филтрирането на ключови думи може да се извърши в мрежата или на устройството на крайния потребител.

Ако се проведе в мрежата, тогава страницата се сканира, преди да пристигне на вашето устройство. Казано по-просто, училището, интернет доставчикът или офисът прихваща страницата, сканира съдържанието й и след това решава дали да я блокира или да я остави да премине към устройството на крайния потребител. VPN криптира целия интернет трафик на вашето устройство, така че мрежовият администратор няма да може да преглежда страницата и следователно не може да я блокира, ако сте свързани с VPN.

Ако филтрирането на ключови думи се извършва на устройството на крайния потребител, то VPN няма да помогне. Това може да се случи, когато на училищен или офисен компютър е инсталиран софтуер за родителски мониторинг или подобна програма. Страницата се блокира, след като пристигне на вашето устройство въз основа на всяка чувствителна ключова дума, която намери. Тъй като VPN защитава само данни при транзитно преминаване през мрежа, тя не може да направи нищо по отношение на програма, която сканира страници, след като са стигнали до вашия уеб браузър. За да деблокирате сайт, който е локално филтриран по ключови думи, ще трябва да деактивирате софтуера за наблюдение. Може би опитайте да използвате друг уеб браузър.

Геоблокиране и забрана на IP

Геоблокирането и забраната на IP се случва обратното от всички други методи за блокиране в тази статия. Това се случва, когато самият уебсайт ви блокира вместо вашето училище, офис или интернет доставчик. Обикновено уебсайтовете блокират потребителите въз основа на техния IP адрес или където са разположени техните DNS сървъри.

Уебсайтовете, които блокират хората въз основа на тяхното местоположение - геоблокиране, обикновено правят това чрез използване на IP адреси. IP адрес не само идентифицира вашето устройство, той също посочва приблизителното ви местоположение. Уебсайт, ограничен до потребители във Великобритания, ще блокира например всеки с американски IP адрес. Това е известно като „геоблокиране“.

DNS сървърите обикновено се експлоатират локално и по този начин също са добър показател за вашето местоположение.

Още веднъж, добра VPN услуга с DNS защита от теч е решението. Уверете се, че избраната от вас VPN има сървъри в страната или града, от които трябва да получите достъп до блокирани уебсайтове. NordVPN има над 4000 сървъра в повече от 60 страни, така че трябва да бъдете покрити.

Имайте предвид, че много уебсайтове са се хванали на тази тактика и са започнали да блокират IP адреси на известни VPN сървъри. Такъв е случаят с няколко уебсайта за стрийминг на видеоклипове като Netflix, Hulu, HBO, BBC iPlayer и Amazon Prime Video. Ако искате да деблокирате един от тези сайтове, Comparitech разполага с много ресурси за намиране на най-добрия VPN. Като се има предвид, NordVPN може да деблокира по-голямата част от геоблокираните сайтове, които сме тествали.

Други начини за деблокиране на уебсайтове

Гугъл преводач

отблокирайте уебсайтове с google translate

Google Translate включва функция, която ви позволява да превеждате цели уебсайтове във вашия браузър. Все още ще сте на уебсайта на Google Translate, но сайтът, който искате да деблокирате, се появява в прозореца на браузъра ви. Ето как да деблокирате уебсайтове с Google Translate:

 1. Копирайте и поставете URL адреса на сайта, който искате да деблокирате, в Google Translate.
 2. Щракнете върху хипервръзката, която се появява в преведеното поле.
 3. Ще видите страница за грешка, която казва, че страницата вече е на английски. В горната част щракнете върху падащото меню до Да се: и изберете всеки език, различен от английски.
 4. Сега ще видите страницата на друг език. Щракнете горе вдясно оригинал за да видите страницата.

Това може да работи или да не работи в зависимост от използваната техника на блокиране и не очаквайте всички функции на уебсайта да работят нормално. Като се има предвид, това е бърз и безплатен начин за достъп до блокирани сайтове.

Прокси сайтове

Бързото търсене с Google ще доведе до недостиг на безплатни прокси сайтове, които можете да използвате за отблокиране на уебсайтове от училище или офис. Внимавайте обаче, тъй като много от тези сайтове не са нито безопасни, нито са частни. Вероятно проксито да не е криптирано като VPN, така че може да следи цялата ви онлайн активност, включително всяка информация, която въвеждате в страницата.

Тези сайтове работят подобно на метода на Google Translate по-горе, като показват страница в една страница. Отново не очаквайте всичко на сайта да функционира нормално.

Разширения за прокси

Разширенията за прокси за Chrome и Firefox се предлагат в много форми и размери. SOCKS и HTTP прокси са най-често срещаните. Някои прокси разширения като Proxy SwitchySharp за Chrome и FoxyProxy за Firefox ви позволяват да конфигурирате собственото си прокси разширение, но ще ви е необходим прокси сървър. Внимавайте за безплатни плъгини на браузъра, които се предлагат с вградени прокси сървъри. Подобно на прокси сайтове, те вероятно не са много частни или безопасни. Плюс това, всяко разширение за прокси, което не удостоверява потребителите - не се изисква парола - по своята същност е по-малко безопасно от онези, които правят и са уязвими за атаки от човек в средата.

Разширението на браузъра на NordVPN криптира трафика, предотвратява течовете на DNS и изисква удостоверяване, за да го използва, което го прави значително по-сигурен от по-голямата част от разширенията за прокси сървъри.

възвишение

опашки, изпълняващи проверка на браузъра tor

Tor е мрежа за анонимност, която потенциално може да помогне за отблокиране на уебсайтове. Tor използва прокси сървъри, за да направи потребителя непроследим, като изпраща интернет трафик чрез поредица от произволни възли по целия свят. Това ще ви даде различен IP адрес и ще скрие уебсайтовете, които посещавате от вашето училище, офис или правителство.

Най-лесният начин да започнете с Tor е да изтеглите браузъра Tor, алтернативен браузър на Firefox и Chrome, който изпраща целия интернет трафик през Tor Tor.

Tor обаче идва с няколко предупреждения. Бавно е, за един. Второ, макар Tor да е легален, той често се свързва с престъпници и хакери. Вашето училище, офис, правителство или доставчик на интернет услуги може да се намръщи при използването на Tor под каквато и да е форма. Плюс това, някои уебсайтове блокират потребителите Tor изцяло.

Вижте също: Най-добрите VPN за Tor

Променете вашите DNS сървъри

Ако DNS подправяне (вижте по-горе) е методът, използван за блокиране на уебсайтове, може да успеете да го преодолеете, като промените стандартните си DNS сървъри. DNS сървърите обикновено се експлоатират от доставчици на интернет услуги, въпреки че вашето училище или офис може да използват свои собствени. Можете да промените DNS сървърите във вашите интернет настройки.

Добър безплатен вариант е Cloudflare, който работи със защитени, частни DNS сървъри. Можете да научите как да настроите Cloudflare DNS тук. Ако имате нужда от DNS сървъри за определен регион или държава, опитайте OpenNIC.

Добрите VPN мрежи като Nord работят със собствени частни DNS сървъри. Няколко доставчици предлагат интелигентни DNS прокси услуги, които умеят да деблокират геоблокирано съдържание, въпреки че няма голяма полза за тях чрез VPN.

Обърнете внимание, че ако DNS подправяне не е използваният метод за блокиране, промяната на вашите DNS сървъри няма да има значение.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − = 66

Adblock
detector