Как да изтриете себе си от интернет

Как да изтриете себе си от интернет

Искате да преместите данните си от цифровия свят? Смущаващ момент премина ли вирус или сте провокирали грешна група в социалните медии? Може би последните новини ви преосмислят вашето онлайн присъствие и искате да поемете по-голям контрол върху поверителността си. Изтриването на вашето онлайн присъствие не е лесно; благодарение на нарастването на практиките за събиране и проследяване на лични данни, част от информацията ще бъде невъзможно да бъде премахната. Например, ако информацията ви е в тъмната мрежа, за премахването й може да се наложи прилагане на закона.

За щастие обаче има разлика между пълното изтриване на интернет и ставането трудно. Ако искате да намерите по-трудно онлайн, можете да сведете до минимум експозицията си пред очите на обществото. Ето ръководство за самостоятелно почистване и почистване на онлайн присъствието ви.

Слово на предупреждение

Имайте предвид, че при някои обстоятелства липсата на онлайн обществена информация може да бъде знак срещу вас. Например, директори на човешки ресурси и корпоративни служители често търсят потенциални кандидати преди да наемат. Ако няма нищо, което да намерят, може да не работи в ваша полза. Ако това е така, помислете за стратегически за това какво остава и какво отива. Поставете информация, която искате да набират набиращите персонал, и поддържайте лесни за намиране професионални профили като LinkedIn.

1. Прекратете тези акаунти в социалните медии

Вие сте във Facebook, Pinterest, Instagram, LinkedIn или Twitter? Ако е така, ще искате да започнете с почистване на къща и изтриване на тези акаунти. Ако имате само едно, две или три, скочете право; четири или повече и може да искате да помислите за създаването на контролен списък. За съжаление няма универсален процес „изтрий ме“ за акаунти в социални медии или онлайн услуги. Ще трябва да посетите всеки доставчик независимо, за да разберете какъв е процесът му.

Вижте също: 
Как да спрете Facebook да ви следи в мрежата
15 съвета за подобряване на сигурността и поверителността ви във Facebook
Най-доброто ръководство за поверителност на Instagram

Начини за изтриване на акаунти в социалните ви медии вървят по-гладко:

  • Първо помислете за архивиране на вашите данни. Всякакви хубави снимки, специални пожелания или интересни дебати, които искате да проведете? Ако доставчикът има опция за изтегляне на вашата информация или медия, използвайте я. Изтегляйте изображения, правете скрийншоти, експортирайте контакти, които искате да запазите, освен ако не знаете, че сте ги запазили на друго място.
  • Проверете езика по време на процеса и бъдете сигурни, че действително премахвате потребителския си профил. Facebook например прави разлика между "Изтриване" и "Деактивиращ". Facebook премахва само „изтритите“ акаунти. Ако деактивирате акаунта си, цялата информация ще остане запазена, в случай че решите да я активирате отново в бъдеще.
  • Обърнете внимание на съобщенията, предоставени при изтриване на акаунта ви. Дали услугата ще изтрие акаунта ви в рамките на 24 часа, една седмица или след месец? Някои компании няма да изтрият автоматично, за да избегнат искания от потребители, които са променили решението си или са забравили да направят резервно копие. Препоръчва ли сайтът някакви други действия от ваша страна, като изтриване на приложението от устройството ви?
  • Изтрийте това, което можете от ваша страна, за да ускорите процеса. Ако знаете, че акаунтът ви ще остане още 30 дни, можете да изтриете малко информация по-рано. Имайте предвид, че някои данни, като имейл и име, може да трябва да останат, докато не бъдат изтрити от услугата.
  • Помислете да извършите бърза проверка на Общите условия на сайта. Един добър TOS ще изложи очакванията за това кога е информацията заличава се, и трябва да посочва дали информацията не може да бъде изтрита. Имайте предвид, че в някои случаи може да не бъдете в състояние да унищожите информация. Услугата може да се изисква да съхранява определени данни като част от законовите изисквания за запазване.
  • Следете сметките след първоначални заявки. Ако не е извършено никакво действие от 30 дни и информацията ви остава, проследете. Вашата заявка може просто да е била подменена!

2. Изтрийте всички други онлайн акаунти, включително пазаруване, онлайн инструменти

Случвало ли ви се е да наддавате за артикул с eBay? Ходите ли да пазарувате в Amazon или редовно четете статии чрез онлайн абонамент за Wired Magazine? Тези сайтове следят какво купувате и преглеждате онлайн и тези данни след това се използват за пренасочване, често в реклами на трети страни..

Направете списък на онлайн сайтовете и услугите, които използвате, и изтрийте какви акаунти можете. Подобно на сайтовете за социални медии, това ще бъде по-лесно за някои акаунти, отколкото за други. Възможно е да можете да изтриете акаунта си с едно натискане на бутон или може да се наложи да се свържете с доставчика на услуги. Не се изненадвайте, ако доставчик на услуги поиска от вас да потвърдите самоличността си. Онлайн сайтовете и услугите в края на краищата също трябва да се предпазят от измамници.

Въпреки че изтриването на акаунти за онлайн услуги може да бъде труден избор, ако използвате сайтове често, когато става въпрос за вашите онлайн данни, всеки бит се отчита. Имайте предвид, че колкото повече акаунти оставяте отворени, толкова по-малко от вашето онлайн присъствие можете да изтриете.

3. Започнете търсене на вашето име, имейл, телефон и адрес

Отворете Google и започнете търсене, като използвате вашето име в кавички. След това потърсете своя имейл адрес, домашен адрес и личен телефонен номер, след което опитайте отново с други търсачки. Помислете за разглеждане на други популярни услуги, включително DuckDuckGo, Bing, Yahoo и Dogpile, които могат да осигурят различни резултати. Тези търсения ще ви покажат каква лична информация имате, която е лесна за намиране. Не се изненадвайте, ако намерите и други, които споделят вашето име; наистина е огромен свят там!

Можете също да проверите haveibeenpwned.com за да видите дали вашата информация е била компрометирана от големи нарушения на данните.  Въпреки че няма да можете да премахнете изтеклата информация, тя ще даде представа за това, което се предлага в тъмната мрежа.

4. Посетете собствениците на сайтове и поискайте да изтрият вашата информация

Докато някои уебсайтове ще ви позволят да влизате и да изтривате данните си, други сайтове може да изискват повече усилия. Може да се наложи директно да се свържете със собственика на уебсайта и да направите официална заявка. Проверете дали сайтът предоставя помощ за премахване на данни и ако няма такъв раздел, потърсете как да се свържете с отговорния бизнес или физическо лице.

Някои съвети, когато посегнете към:

  • Винаги го дръжте вежливо и професионално.
  • Знай си правата. В зависимост от това къде се намирате вие ​​и собственикът, може да има правен приоритет за премахването на вашата информация.
  • Избягвайте да изпращате прикачени файлове или връзки към други сайтове. Поради естеството на хакерството онлайн, много уебмастъри ще бъдат предпазливи от прикачени файлове или връзки, идващи от неизвестни досега имейли. Някои имат филтри за спам, които карантират подозрителни съобщения веднага.
  • Проследяване. Собствениците на уебсайтове, като всички останали, могат да се заемат и да забравят; вашият имейл може да е загубен при редовното разбъркване. Възможно е също имейл за контакт, който намерите на уебсайт, да се проверява само всеки ден или седмично. Ако след седмица все още не сте се чули, поемете дълбоко въздух, останете професионални и протегнете ръка отново.
  • Никога не заплашвайте уебмастъра или собственика на сайта. Не само, че няма гаранция, че подобна тактика ще работи, но всъщност те могат да предизвикат обратна реакция. Вашите комуникации могат да бъдат прехвърлени в социалните медии и да станат още по-невъзможни за сваляне.
  • Бъдете конкретни. Заявките ви трябва да включват URL адреси за уеб страници, които съдържат информацията, която искате да изтриете. Посочете каква информация искате да бъде изтрита.

5. Отстранете се от остарели резултати от търсенето

Понякога дори след като премахнете информацията си от уебсайт, вие все още се показвате в резултатите от търсенето. Какво дава? В този случай търсачката може да извлича свой собствен кеш на страницата, дълго след като сайта е бил редактиран. За това ще ви е необходим инструмент: вижте „Премахване на остаряло съдържание“ за Google или „Инструмент за премахване на съдържание от Bing“. За съжаление може да откриете, че не всички страници могат да бъдат изтрити: може да има правни причини, поради които търсачката трябва да запази кеша. Ако обаче сте решени да изтриете вашите онлайн данни, премахването на остарели резултати от търсенето със сигурност си струва да опитате.

6. Проверете интернет архива и обратната машина

Още през 2001 г. някои архивисти се опитаха да започнат да архивират мрежата. Предназначена като инструмент за учени, машината Wayback вече съдържа 25 петабайта данни. Този инструмент може да включва лична информация в архива си, ако тази информация някога е била обществено достъпна на уебсайт, включително сайтове, които са затворени. Можете да търсите в интернет архива на https://archive.org/advancedsearch.php и да се свържете с екипа на [email protected], за да поискате премахване на информация.

7. Проверете законите за поверителност на вашата страна

Законите за поверителност се различават по държави и провинции, а някои имат по-голяма тежест от други. В зависимост от това къде пребивавате, законът може да подкрепи вашите заявки и искания за изтриване. Ако живеете в Вашите лични данни от Европейския съюз са предмет на Общия регламент за защита на данните (GDPR), който включва член 17, правото на изтриване („право да бъдеш забравен“). Калифорнийският закон за поверителност на потребителите, който влиза в сила през 2020 г., включва подобна разпоредба. Раздел 1798.105 от законопроекта гласи:

„(A) Потребителят има право да поиска от бизнеса да изтрие всяка лична информация за потребителя, която бизнесът е събрал от потребителя.“

Разберете какви са законите за поверителност на вашата държава или държава. Ако GDPR, CCCPA или се прилага подобен закон, свържете се с вашия регионален комисар за поверителност или офис за съдействие. Възможно е да се подаде официална жалба, когато бизнесът ще трябва да предостави някакви законови причини за отказа си да се съобрази или да се сблъска с тежка глоба.

Вижте също: Какво представлява законопроекта за поверителност на потребителите?

8. Предимствата и недостатъците на сайтовете за онлайн премахване

Докато премахвате данни от сайта, вероятно ще попаднете на уебсайтове, които предлагат да започнете или завършите процеса вместо вас. Срещу заплащане тези услуги ще търсят в мрежата вашата информация и ще търсят каквото могат, предлагайки спестяваща време алтернатива на подхода „Направи си сам“. Има определени предимства на инструменти като Изтрий ме и Deseat.me: заедно с спестяването на време, те могат да имат по-добри функции за търсене и да могат да намерят повече, отколкото можете сами.

Недостатъците на използването на онлайн сайтове за премахване се свеждат до разходи и доверие. Софтуерът за управление на репутацията може да струва скъпо, особено тъй като вероятно ще трябва да стартирате услугата повече от веднъж. С информация, добавена в интернет от втория, някои сайтове предлагат абонаменти, само за да поддържат всичко отгоре.

Другият улов на използването на сайтове за изтриване е, че те се нуждаят от вас, за да им предоставите първо лична информация. Инструментите за онлайн изтриване работят, като търсят информацията, която им предоставяте, и изискват да бъде изтрита от други сайтове. Стига се до проблем с доверието: ако дам моята информация за бизнес, за да я премахна от мрежата, как да разбера, че те сами няма да съхраняват или продават информацията? Както всяка категория бизнес, винаги има добри и лоши играчи. Ако решите да използвате онлайн услуга за изтриване като част от плана си, проверете репутацията и не забравяйте да прочетете Общите условия, преди да се регистрирате.

9. Изтрийте имейла, с който сте се регистрирали за вашите акаунти

Помислете да изтриете имейл адреса, с който сте се регистрирали с вашите онлайн акаунти, и създайте нов за приятели, семейство и работа. Това ще ви затрудни по-трудно. Много учени за данни например разглеждат общи полета, включително имейл, за да идентифицират хората в повече от една база данни. Изтриването на имейла ви ще означава, че има още един елемент от данни, с който не можете да се идентифицирате.

10. Променете настройките и навиците на браузъра си

Честито! Изтрили сте профилите си, извършихте няколко търсения и успяхте да премахнете лична информация от онлайн точки за достъп. Сега да го запазите по този начин. За да останете невидими в интернет, трябва да сте нащрек и да избягвате да предоставяте данните си, когато е възможно.

След като премахнете информационните уебсайтове, започнете с нови навици за защита на поверителността, за да защитите данните си. Погледнете уеб браузъра и търсачките, които използвате: каква е тяхната репутация спрямо поверителността на потребителите?  Има ли разширения, които можете да добавите към навиците си за сърфиране, като Ghostery и Https Everywhere. Може и вие помислете за използване на VPN като част от вашата интернет връзка, или Tor, ако сте по-интелигентни. Тези технологии могат да скрият вашата идентичност от уебсайтове и вашата активност при сърфиране от вашия интернет доставчик.

Всички имаме време, което искаме да избягваме да бъдем в полезрението на обществото, но интернет се превърна в нов тип публичен запис, който не винаги можем да контролираме. Това е причината държавите в Европейския съюз и Аржентина да се борят „Правото да бъдем забравени“, и защитниците на личния живот спорят за подобни закони в други страни. Засега зависи от отделните лица да следят какво може да бъде намерено и да бъдат бдителни, за да не станат достъпни повече информация.

Вижте също: Алтернативи на Google, които зачитат поверителността ви 

„Бутон за паника“ от Герд Алтман лицензирани под CC от 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 5

Adblock
detector