Как да премахнете приложения от Facebook за по-добра поверителност

facebook beachfront

В светлината на неотдавнашната ни статия за приложението за тестване във Facebook с най-използваните думи, много хора в коментарите ни попитаха: „Добре, така че това приложение влияе на моята поверителност. Как да се отърва от него? "

За да започнете, разберете, че всеки път, когато влизате с Facebook в сайт или приложение, различно от Facebook, вие се отказвате от данни. Тези приложения и уебсайтове се свързват с платформата Facebook, което позволява на Facebook да разшири обхвата си в замяна на лесно решение за вход и някои потребителски данни за производителя на приложения. След като приложението бъде оторизирано чрез платформата Facebook, то остава разрешено, докато потребителят не каже друго, дори ако се използва само веднъж. Ако никога не сте влизали в настройките на Facebook и всъщност сте разгледали списъка с приложения, на които сте упълномощени да се свързват с вашия акаунт във Facebook, може да се изненадате да видите колко стари, неизползвани приложения се намират наоколо, вероятно все още събиране на вашите данни.

Как да изтриете Facebook приложения

За да премахнете приложенията и да редактирате техните разрешения, отворете Facebook в браузър за десктоп. Щракнете върху стрелката за падане в горния десен ъгъл и изберете Настройки. От лявата страна на следващата страница изберете Apps. Ще се появи списък с приложения, които са свързани с вашия акаунт във Facebook.

Ако предпочитате да правите това през мобилен телефон, превъртете надолу до следващия раздел.

премахване на приложение за facebook 1

Ако искате да запазите приложението, но да ограничите неговите разрешения, т.е. каква информация може да вижда във вашия профил, щракнете върху молива. Тук ще видите списък с разрешения с отметки отдясно. Изискват се някои разрешения, което означава, че не можете да ги премахнете, но останалото може да се премахне, без да се засяга приложението. Можете също да промените кой може да вижда активността на вашите приложения и известията.

Превъртете малко надолу и има раздел „Научете повече“, където освен всичко друго ще намерите информация за контакт за програмиста и идентификационен номер на потребителя на приложението. Ако искате вашите данни във Facebook да бъдат премахнати от сървърите на производителя на приложения, изпратете им имейл, в който се казва, че е включен идентификационният номер на потребителя на приложението. Това ще им помогне да намерят данните ви и да ги изтрият.

В долната част на изскачащия прозорец са външни връзки за условията на ползване и политиката за поверителност на приложението. Ако се чудите как приложение използва вашата информация и с кого я споделя, ето къде да потърсите. Политиките за поверителност са по-лесни за четене, докато условията за ползване са по-сложни правни документи.

Вържете свободни краища

Сега, когато премахнахте нежеланите приложения и стесните разрешенията на останалите, нека отделим малко време, за да коригирате още няколко настройки на тази страница. Превъртете надолу, за да намерите две полета: Приложения, уебсайтове и приставки и приложения, които други използват.

премахване на приложение за facebook 5

Ако искате ядрена опция, която отрязва всички трети страни от вашия акаунт във Facebook, щракнете върху Редактиране в Приложения, Уебсайтове и Плъгини, след което щракнете върху Деактивиране на платформата. Няма начин да отмените това, така че уверете се, че вече нямате нужда от Facebook за вход за никое от тези приложения.

премахване на приложението във Facebook 6

Сега кликнете върху Редактиране под Приложенията Други. Тук контролирате каква информация могат да събират приложения на трети страни, използвани от вашите приятели. Например, дори ако никога не използвате Facebook вход за тест приложения, това не означава, че приятелите ви не. Ако ваш приятел е упълномощил приложение, което му позволява да вижда своя списък с приятели, вашите данни все още могат да бъдат изложени на риск. Тук можете да премахнете отметката от категориите, които не искате приятелите ви да правят компромиси от ваше име.

И накрая, ако се притеснявате, че хората виждат стари публикации, направени преди това как Facebook контролира публиката сега, последното поле на тази страница ви позволява да промените това. Кликнете върху падащото меню под Old Versions на Facebook for Mobile, за да настроите предпочитаната от вас аудитория (Само аз, приятели, приятели на приятели, обществени и т.н.).

Промяна на разрешенията за приложение на мобилното приложение Facebook

Почти половината потребители на Facebook имат достъп до социалната мрежа изключително на мобилното си устройство. Имайте предвид, че този урок използва Android версията на приложението, така че може да са някои незначителни несъответствия с версията за iOS.

разрешения за приложение на facebook мобилни 1
Отворете приложението и кликнете върху менюто на хамбургер (три хоризонтални линии) горе вдясно. Превъртете надолу и докоснете „Преки пътища за поверителност“.

разрешения за приложение на facebook мобилни 2
Тук можете да промените кой вижда вашите публикации, кой може да се свърже с вас и да блокирате нежелани комуникации от конкретни потребители. За да стигнете до разрешения за приложения, докоснете „Още настройки“.

разрешения за приложение на facebook 3
Превъртете надолу и кликнете върху „Приложения“.

разрешения за приложение на facebook мобилни 4
Преди да преминем към управление на конкретни приложения, докоснете „Apps Other Use“ и премахнете отметката от всичко, освен ако нямате конкретна причина да направите друго. Това не позволява на приложенията, които вашите приятели използват, да имат достъп до информация във вашия акаунт. Сега се върнете и кликнете върху полето с надпис „Влезте с Facebook“.

разрешения за приложение на facebook 5
Тук ще видите списък с приложения и уебсайтове, свързани с вашия Facebook акаунт. Всеки път, когато влезете с Facebook някъде онлайн, тук ще се появи. Започнете да кликнете върху всяко приложение, за да управлявате неговите настройки.

разрешения за приложение за facebook 6
Страницата на всяко приложение ще ви позволи да зададете видимостта му, да контролирате каква информация може да събира приложението във вашия профил, да коригирате дали приложението може да публикува във вашата времева линия от ваше име и да го премахнете изцяло. Условията за ползване на приложенията и политиката за поверителност също могат да бъдат намерени тук.

Предлагаме ви да премахнете всички приложения, които не разпознавате, да премахнете ненужните разрешения от тези, които искате да запазите, и да зададете видимостта на всички тях на „Само аз“, освен ако нямате основателна причина да направите друго (Instagram снимките не могат да бъдат гледани от приятели, например, когато са зададени само мен). След като преминете през целия списък, сте готови. Насладете се на вашия по-безопасен, по-частен Facebook!

„Facebook Beachfront“ от mkhmarketing, лицензиран под CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 35

Adblock
detector