Как да превърнете вашия Mac в WiFi рутер, обезопасен с VPN

MacBook
В наши дни изглежда, че поверителността и сигурността стават все по-оскъдни, особено онлайн. Ако искате да имате някакво чувство за сигурност онлайн, възможностите ви са малко ограничени: закупете защитен с VPN рутер или закупете VPN абонамент от реномиран доставчик и настройте компютъра си, за да използвате тази връзка за онлайн сигурност.

Въпреки че това осигурява на компютъра ви сигурна връзка с интернет, приложенията работят само за конкретен тип устройства, а именно лаптопи и смартфони. Ако сте като повечето хора, включително този автор, имате няколко устройства, които имат достъп до интернет през wifi и искате всички те да се възползват от защитена VPN връзка. Това включва кутии за стрийминг като Roku, Chromecast и Amazon Fire TV.

Приложения за маршрутизатори на ExpressVPN

Една от възможностите е да използвате защитен от VPN рутер, като тези, налични от ExpressVPN. Препоръчваме ExpressVPN за потребителите на Chromecast, Roku и Amazon Fire TV заради отличната му поддръжка на рутери. Можете да прокарате приложението ExpressVPN рутер върху съществуващ съвместим wifi рутер или да купите предварително конфигуриран такъв от Express.
expressvpn рутер

Приложението на рутера е безплатно (без включването на VPN абонамент) за потребителите на тези модели маршрутизатори Linksys:

 • WRT1900AC 13J1
 • WRT1900AC 13J2
 • WRT1900ACS
 • WRT1200AC

Това е лесно решение и се предлага с опростен интерфейс за превключване на сървъри и контрол на други настройки.

НАЙ-ДОБРИЯ VPN ЗА ПОДКРЕПА НА РУТЕР: ExpressVPN е пламтящ бърз и надежден избор. Най-добър в клас при деблокиране на големи поточни услуги и цензурирано съдържание. Предлага се с най-добрите функции за сигурност и поверителност и не съхранява регистрации. Опитайте безрисково с 30-дневната гаранция за връщане на парите.

Ако не искате да купите предварително конфигуриран рутер или вече не притежавате един от рутерите в този списък, продължете да четете, за да научите как да конфигурирате виртуален рутер на вашия Macbook.

Как да настроите виртуален рутер на Macbook

С този стъпка по стъпка урок ще можете да настроите вашия лаптоп на Mac като маршрутизатор, защитен с VPN, за цялата си мрежа от устройства с активиран wifi, като използвате една VPN връзка. Процесът е:

 • Свържете вашия Mac директно към вашия модем
 • Инсталирайте VPN на вашия Mac
 • Конфигурирайте Mac за споделяне на VPN връзка
 • Настройте Wi-Fi на Mac за домакин на безжична мрежа
 • Свържете всичките си устройства към безжичната мрежа, хоствана от вашия Mac и виола! VPN за всичките ви устройства.

Първо и най-важното, за да споделите VPN връзката на вашия Mac през wifi, трябва да свържете вашия Mac към интернет с ethernet кабел, освобождавайки го от wifi. След като свържете кабела и изключите Wi-Fi, можете да започнете да конфигурирате вашата VPN защитена интернет връзка.

Настройте VPN

Ако вашият доставчик на VPN има клиентска програма за VPN, проверете дали има вградена опция за споделяне на интернет. Ако това стане, следвайте техните инструкции за настройка за споделяне на VPN от вашата машина.

Ако те не предлагат клиентска програма за Mac или такава, която може да бъде споделена, можете ръчно да я конфигурирате, както следва.

Ръчна настройка на VPN

На вашия Mac екран има меню в горната част на екрана. Ще видите малко ябълково лого в горния ляв ъгъл на това меню. Кликнете върху него, за да получите системно меню, след което изберете System Preferences.

Системно менюСистемно меню

В System Preferences щракнете върху иконата Network.

Системни предпочитанияПрозорец за системни предпочитания

В прозореца на мрежата щракнете върху знака плюс (+) в долната част на левия панел, за да добавите нова услуга. В изскачащия прозорец изберете следните опции:

 • Интерфейс: VPN
 • Тип VPN: L2TP през IPSec
 • Име на услугата: [изберете име за вашата VPN връзка]

След това щракнете върху Създаване.

Създайте VPN връзкаСъздайте VPN връзка

Конфигурирайте своя VPN

За тези следващи стъпки ще трябва вашето потребителско име, парола и адрес на сървъра. Вероятно ще се нуждаете и от IPSec ключ, в зависимост от настройките на вашия доставчик на VPN, това също може да бъде посочено като споделен ключ или споделен секрет. Можете да ги намерите в секцията за ръчна конфигурация на уебсайта за поддръжка на доставчика на VPN. Повечето доставчици ще имат и списък със сървъри, от които можете да избирате.

Въведете следните подробности:

 • Конфигурация: По подразбиране
 • Адрес на сървъра: [адрес на вашия сървър]
 • Име на акаунта: [потребителско име]
 • Шифроване: Автоматично (128-битов или 40-битов)

Поставете отметка в квадратчето до „Показване на състоянието на VPN в лентата с менюта“, за да видите състоянието на вашата VPN връзка в лентата с менюта.

След това щракнете върху Настройки за удостоверяване ... На екрана за удостоверяване на потребителя въведете паролата си в полето и ключа IPSec в полето Shared Secret под Machine Authentication, след което щракнете върху OK.

Настройки за удостоверяванеНастройки за удостоверяване на VPN

След това щракнете върху Advanced ... Поставете отметка в квадратчето за „Изпращане на целия трафик през VPN връзка“, след което щракнете върху OK.

Мрежови разширени настройкиМрежови разширени настройки

Щракнете върху Прилагане, за да запазите всичките си настройки и след това се свържете с вашата VPN с бутона Connect. Вече сте свързани с VPN сървър. Сега просто трябва да настроите своя VPN за споделяне. Върнете се в менюто Системни предпочитания, след което щракнете върху Споделяне.

Прозорец за системни предпочитанияСистемни предпочитания - подчертано споделяне

В менюто Споделяне изберете Интернет споделяне от левия панел. Опциите за интернет споделяне ще се покажат от дясната страна на екрана. Задайте следните настройки:

Споделете вашата връзка от: [VPN PPTP връзката, която току-що създадохте]. До „За компютри, използващи:“ поставете отметка в квадратчето за „Wi-Fi“.

Екран за мрежово споделянеЕкран за мрежово споделяне

Изберете Wi-Fi Options… и въведете следните подробности:

 • Име на мрежата: [изберете мрежово име, известно още като SSID]
 • Канал: [остави по подразбиране]
 • Сигурност: WPA2 Personal
 • Парола: [изберете парола]
 • Потвърдете: [въведете отново паролата си]

След това щракнете върху OK.

Екран за настройки на WifiЕкран за настройки на Wifi

Стартирайте интернет споделяне

В менюто Споделяне поставете отметка в квадратчето до Споделяне в Интернет. Ще видите подкана да поискате да включите споделянето в Интернет. Щракнете върху Старт. Когато активирането на интернет е активирано, до текста ще се появи зелена светлина: „Интернет споделяне: включено“.

Споделяне на мрежатаИнтернет споделянето вече е включено

В лентата на менюто си сега ще видите две нови икони. Първата икона показва състоянието на вашата VPN връзка. Другата нова икона показва състоянието ви за споделяне в Интернет.

VPN и Wifi икони, показващи връзка и споделянеVPN и Wifi икони, показващи връзка и споделяне

Свързани: Кой е най-добрият VPN за потребители на Mac.

VPN защитен рутер: работещ и работещ

Ако изберете иконата на wifi, като щракнете върху нея, ще видите, че тя вече не търси налични wifi сигнали. Вместо това ви казва, че споделянето на wifi интернет е включено. Името на wifi сигнала, който Mac излъчва - „Виртуален VPN рутер“ в този пример - е нашият SSID и wifi каналът, който сигналът използва.

VPN защитен рутер, работещ и работещWifi: Споделяне в Интернет

Накрая имаме няколко устройства, свързани с нашия „Виртуален VPN рутер“ през wifi, телефон с Android и iPhone. Свързвате устройствата си с този wifi рутер по същия начин, както бихте направили към всеки друг wifi, като използвате SSID и паролата, които сте поставили в екрана с настройки на wifi по-горе.

Android устройство, свързано с MacAndroid устройство, свързано с MaciOS устройство, свързано с MaciOS устройство, свързано с Mac

Спрете споделянето на интернет

Ако искате да спрете споделянето в Интернет или да спрете използването на вашия Mac като маршрутизатор, защитено с VPN, просто се върнете в прозореца System Preferences и изберете иконата Sharing отново. В прозореца за споделяне премахнете отметката от квадратчето до Споделяне в Интернет.

Прекъснете VPN

И накрая, за да изключите вашата VPN, отидете на System Preferences > Мрежа и щракнете върху бутона Прекъсване.

Тази настройка е доста основна и трябва да работи за всяка VPN услуга. Истинският тест е, когато щракнете върху бутона Connect в прозореца Разширени мрежови настройки. Ако той не може да се свърже, ще искате да проверите потребителското име, паролата и по-специално ключ IPSec, предоставен от вашия доставчик на VPN услуги.

Тъй като VPN сървърът, към който се свързвате, получава все повече и повече трафик, преминаващ през него, целият този трафик може да се задържи. Внимавайте да свързвате твърде много устройства към вашата VPN защитена безжична мрежа. Започнете само с шепа устройства и работете от там. Ако започнете да забелязвате някакво изоставане, премахнете ненужните устройства или опитайте да превключите вашата VPN връзка към друг сървър.

Оставете коментар по-долу и ни кажете как това работи за вас. Освен това, ако имате заявки за други хакове на Mac, пуснете го в коментарите и ще видим какво можем да направим за вас. Наслади се!

Вижте също: Как да направите своя собствена VPN с AWS.

„Macbook“ от лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 + = 68

Adblock
detector