Как да промените вашия IP адрес (6 начина, 5 са ​​безплатни)

Как да промените вашия IP адрес (6 начина, 5 са ​​безплатни)

Повечето устройства в интернет използват IPv4 адреси за комуникация и светът бавно приема замяната на IPv4, IPv6. Всяко устройство, свързано към интернет, се нуждае от уникален IP адрес, за да се свърже и комуникира с други устройства онлайн.

IPv4 адресът изглежда така:

123.45.67.89

И IPv6 адрес изглежда така:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Ако в момента сте свързани с wifi, вероятно споделяте публичен IP адрес с всички останали свързани към една и съща wifi мрежа, но всяко устройство има своя собствена локален IP адрес. Ако обаче сте на смартфон и използвате мобилна връзка за данни, може да имате собствен публичен IP адрес.

Когато повечето хора говорят за промяна на своя IP адрес, те се отнасят до техния публичен IPv4 адрес. Това е адресът, видян и използван от повечето уебсайтове, сървъри, онлайн игри и други устройства в интернет.

Тази статия обаче ще обхваща промяната на вашия IP адрес независимо дали е IPv4 или IPv6, публичен или частен.

Как да промените публичния си IP адрес

Ето няколко начина за промяна на вашия обществен IP адрес (и):

1. Свържете се с VPN, за да промените вашия IP адрес

Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN криптира вашата интернет връзка и я маршрутизира през сървър на избрано от вас място. Уебсайтове, онлайн услуги и други устройства в мрежата ще виждат само IP адреса на VPN сървъра, а не вашият истински IP адрес.

Нашата топ препоръка е ExpressVPN. Със сървъри в 94 държави получавате широк спектър от IP адреси и местоположения, от които да избирате. Сигурността е на първо място и ExpressVPN се грижи допълнително, за да гарантира, че вашият истински IP адрес никога не изтича, дори ако връзката е неочаквано прекъсната.

НАЙ-ДОБРИЯ VPN ДА ПРОМЕНЕТЕ IP адреса си: ExpressVPN прави лесни за използване приложения за широк спектър от устройства и се предлага с 30-дневна безрискова гаранция за връщане на пари.

VPN мрежите са полезни за торент, разблокиране на заключено от региона съдържание като това от Netflix и BBC iPlayer и заобикаляне на цензурата в училища, офиси и в страни като Китай.

Повечето VPN могат лесно да скрият вашия IPv4 адрес, но много VPN могат да изтекат вашия IP адрес чрез различни уязвимости в сигурността. Освен това, не всички VPN скриват вашия IPv6 адрес. Изберете VPN, който или деактивира IPv6, или може да предотврати течове на IPv6 по подразбиране.

2. Използвайте прокси, за да промените вашия IP адрес

Прокситата работят подобно на VPN, но с много по-малка гъвкавост и сигурност. Вашата интернет връзка преминава през посредник сървър, така че уебсайтовете и другите онлайн ресурси да виждат IP адреса на прокси сървъра, а не вашия собствен. За разлика от VPN, прокси сървърите често нямат криптиране, засягат само определени приложения и могат да изтекат вашия IP адрес чрез други средства.

Няколко различни типа прокси сървъри могат да се използват за промяна на вашия IP адрес:

 • HTTP / S прокси сървъри - Обикновено или разширения на браузъра, или специални уебсайтове, които работят като браузър във вашия браузър. Те променят IP адреса само на данни, изпратени до и от вашия браузър, но не засягат други приложения или дори DNS трафик. Ако е включено криптиране, те понякога се наричат ​​SSL прокси.
 • SOCKS прокси сървъри - прокси сървъри с общо предназначение, които могат да бъдат конфигурирани за конкретни приложения, включително повечето уеб браузъри. SOCKS5, най-новата версия, включва поддръжка за криптиране.
 • SSH прокси сървъри - SSH прокси пренасочва интернет трафик от приложения като вашия уеб браузър чрез Secure Shell (SSH) връзка към сървър, така че вашият IP адрес се променя на този на сървъра. Въпреки че е включено криптирането, SSH не е особено бърз протокол и много уебсайтове и приложения може да не функционират правилно, когато са свързани.

3. Използвайте Tor, за да промените вашия IP адрес безплатно

Tor, кратко за Tтой ОНион Rвъншна, е мрежа за анонимност, управлявана от доброволци. Най-лесният начин да започнете с Tor е да изтеглите и инсталирате браузъра Tor, barebones уеб браузър, който маршрутизира целия уеб трафик през мрежата Tor. Tor шифрира връзката ви няколко пъти и след това изпраща данни през множество възли - сървъри, управлявани от доброволни поддръжници на Tor. Всеки възел премахва един слой от криптиране и последователността на използваните възли се променя всеки път, когато имате достъп до различен уебсайт. Това прави почти невъзможно да се проследи трафикът на Tor обратно до източника.

Уебсайтовете ще виждат IP адреса на последния възел във веригата, наречен Изходен възел.

Tor е безплатен, но има своите недостатъци. Той е сравнително бавен и наистина е подходящ само за основно сърфиране в мрежата. Анонимността на Tor означава, че често е свързана с незаконна дейност и тъмната мрежа, така че въпреки че не е незаконно, използването му може да привлече нежелано внимание от вашия интернет доставчик и евентуално дори правоприлагане. Тези субекти не могат да видят какво правите, докато сте свързани с Tor, но те могат да видят, че сте свързани с Tor възли.

4. Променете IP адресите, като изключите модема си

Може да успеете да получите нов IP адрес, като изключите интернет модема, изчакате няколко минути и след това го включите отново. Когато това се случи, освобождавате съществуващия си IP адрес, така че вашият интернет доставчик да може да го рециклира. Когато се свържете отново, вашият интернет доставчик ви присвоява нов IP адрес.

Този метод не е гарантиран да работи, тъй като вашият интернет доставчик може просто да ви даде същия IP адрес отново. Колкото по-дълго оставите модема си без включен, толкова по-голям е шансът вашият IP адрес да се промени. Ако изключването на щепсела за няколко минути не свърши работата, помислете да го оставите изключен през нощта.

Вашият интернет доставчик трябва да използва динамични IP адреси, за да работи това. Повечето го правят.

5. Помолете вашия интернет доставчик да промени вашия IP адрес

Друга възможност е да поискате от вашия интернет доставчик нов IP адрес. Всеки доставчик на интернет услуги има различни правила за това как се справят с такива искания, така че отговорите могат да са различни. Най-малкото ще ви трябва информация за вашия акаунт и текущ IP адрес.

Повечето интернет доставчици използват динамични IP адреси системи, което означава, че IP адреси понякога се променят и се рециклират, когато устройствата се свързват и прекъсват връзката с интернет. Имайки това предвид, обърнете внимание, че вашият нов IP адрес може да не остане същият завинаги.

В някои случаи можете да поискате статичен IP адрес от вашия интернет доставчик, въпреки че това може да изисква плащане на допълнителна такса и / или преминаване през процес на кандидатстване. След като е снабден със статичен IP адрес, можете да го въведете в мрежовите настройки на вашето устройство. Статичните IP адреси никога не се променят, освен ако не ги промените ръчно.

6. Променете мрежите, за да получите различен IP адрес

Това може да изглежда очевидно, но можете да получите различен IP адрес, като се изключите от мрежата, към която в момента сте свързан, и се свържете с друг. Можете да превключите към друга wifi мрежа например или да превключите от wifi към мобилна връзка за данни, ако сте на смартфон.

Не забравяйте, че публичните и отворени точки за wifi често са основни места за лов на хакери. Опитайте да се придържате към wifi мрежа, която изисква парола и е шифрована с WPA2.

Как да промените личния си IP адрес

Ако сте свързани с wifi рутер, тогава вероятно споделяте публичен IP адрес с всички останали устройства, свързани в същата мрежа. Всяко устройство обаче има свой личен, или местен IP адрес.

Промяната на вашия локален IP адрес няма да повлияе наистина на начина, по който устройството ви комуникира с други устройства и сървъри по интернет, но може да има случаи, в които се нуждаете от различен частен IP адрес. Те включват отстраняване на неизправности при неизправност на рутера или конфигуриране на това как функционират локални устройства, като принтери и IoT устройства в домашната ви мрежа.

Обновете локалния си IP адрес

Ако сте свързани с wifi или друг тип локална мрежа, можете да промените личния си IP адрес от администраторския панел на рутера или от самото устройство. Ще ви покажа как да го направите в Windows и MacOS.

Как да подновите вашия IP адрес в Windows:

 1. Търсете Командния ред и щракнете с десния бутон върху Изпълни като администратор
 2. Въведете ipconfig / съобщение
 3. Въведете ipconfig / поднови

Сега трябва да видите нов локален IP адрес.

Как да подновите своя IP адрес на Mac:

 1. Щракнете върху ябълка меню и отворете Системни предпочитания
 2. Изберете мрежа
 3. Маркирайте мрежата, към която сте свързани в левия прозорец
 4. Кликнете Advanced ...
 5. Изберете TCP / IP раздел
 6. Кликнете Подновете DHCP Лизинг

Сега на Mac трябва да ви бъде назначен нов локален IP адрес.

Процесът за промяна на локални IP адреси на рутера варира в зависимост от производителя и фърмуера на вашия рутер. Обикновено можете да получите достъп до административното табло на вашия рутер, като отворите уеб браузър и въведете 192.168.0.1 или 192.168.1.1 в адресната лента.

Вашият интернет доставчик винаги знае вашия IP адрес

Без значение какви методи използвате, за да промените или скриете IP адрес, публичните IP адреси винаги са известни от доставчика на интернет услуги. Това е неизбежно, защото за да се свържете изобщо с интернет, вашият интернет доставчик трябва да ви назначи IP адрес и трябва да знае какъв е този IP адрес, за да предава комуникация и данни от интернет на вашето устройство.

Така че дори и да сте използвали някой от горните методи за маскиране на вашия IP адрес от уебсайтове, услуги и други устройства в интернет, вашият интернет доставчик е изключение, което може да се види зад маската.

Дори ако вашият интернет доставчик може да ви идентифицира по вашия IP адрес, можете да скриете вашата онлайн активност чрез криптиране. VPN или Tor ще кодират всички данни, преди да напусне устройството ви, така че въпреки че вашият интернет доставчик може да види, че комуникирате, той не може да вижда съдържанието на тези комуникации.

Ако имате нужда от лесен начин да промените IP адреса си на този на различен интернет доставчик, опитайте да превключите между wifi и мобилната връзка на вашия смартфон. Вероятно е вашият мобилен оператор и домашен интернет да използват различни интернет доставчици.

„Маскиран модел“ от m01229, лицензиран по CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + = 29

Adblock
detector