Как да проверите вашия торент IP адрес (и да го скриете от вашия интернет доставчик)

Как да проверите вашия торент IP адрес (и да го скриете)

Обикновено, когато изтеглите файл, вашият компютър се свързва с едно друго устройство и прехвърля данните в целия. С P2P мрежите обаче можете да изтеглите част от файл от един потребител, а останалата част от друг. Проблемът е, че по време на този процес всеки, който изтегля файла от вас, и всеки, от когото изтегляте файла, може да види вашия IP адрес.

Защо трябва да криете своя IP адрес, когато използвате P2P мрежи?

Има няколко причини, поради които трябва да скриете IP адреса си от публичен изглед. Първо, ако някой има вашия IP адрес, той може да го използва, за да определи приблизителното ви местоположение. IP геолокацията е доста неточна, но най-малкото, нападател ще може да разбере в коя държава (и може би дори и град) живеете. Макар че е малко вероятно, те биха могли също да насочат вашата мрежа с DDoS атака, което би могло да предотврати от временно използване на интернет.

По-често хората крият своите IP адреси, за да предотвратят проследяването на техните дейности. Притежателите на авторски права често следят торентите на собственото си съдържание и да изпраща известия за нарушения на всеки, който изтегли файла. Понякога те ще уведомят вашия доставчик на интернет услуги (ISP), което може да доведе до отмяна на услугите ви, ако продължите да използвате торенти. В някои случаи притежателите на авторски права дори се свързват директно с вас, обикновено изискват прекомерна сума пари и заплашват правни действия, ако не плащате.

Вашият интернет доставчик може също така да прекъсне вашата интернет връзка, ако поточно или торент.

И така, как хората да получат вашата информация на първо място? IP адресите всъщност включват доста информация за потребителя. Страната, в която сте, например и кой е вашият интернет доставчик. След това тези данни могат да се използват за изпращане на известие за нарушение на авторски права до вашия интернет доставчик, който често ще ви го препраща.

Как да проверите вашия IP адрес

Въпреки че можете да намерите текущия си IP адрес, като пускате команди в терминал, най-лесният начин да проверите е с онлайн инструмент. Това е бързо и лесно, плюс тези работи на всяка операционна система, докато ако проверявате ръчно, ще трябва да използвате различни команди за Windows, MacOS и Linux устройства.

Въпреки че има десетки сайтове, които могат да ви кажат вашия IP адрес, повечето предлагат и някаква форма на геолокация. Различните платформи често връщат различни резултати, обаче, затова препоръчваме да използвате IPlocation.net. Тази услуга търси вашия IP адрес в три различни сайтове, за да илюстрира доколко личната информация е достъпна за всеки, който се интересува да търси.

Геолокация на IP адрес в iplocation.net

Как да скриете вашия IP адрес от вашия интернет доставчик

Най-добрият начин да скриете истинския си IP адрес е с виртуална частна мрежа (VPN). Те работят, като криптирате вашите данни и ги препращате през един от техните собствени сървъри другаде по света. Повечето VPN предлагат сървъри в десетки различни страни и след като веднъж свържете, ще ви бъде предоставен нов, временен IP адрес. Това означава, че всеки, който се опита да ви потърси, ще може да намери само данните на VPN сървъра. Често VPN мрежите ще използват споделена адресна система, при която всеки потребител, който се свърже към определен сървър, получава един и същ IP адрес. Това добавя още един слой на анонимност, тъй като е фактически невъзможно да се каже кой потребител е получил достъп до даден сайт.

Още по-добре, дори вашият интернет доставчик няма да може да каже какво правите онлайн. Въпреки че ще знаят, че използвате VPN, те няма да знаят кои сайтове посещавате, какво правите там или дори какъв тип трафик изпращате. Това е особено полезно, ако искате да гледате видеоклипове на вашето устройство, тъй като е известно, че някои интернет доставчици намаляват скоростта на потребителите, които често стриймират или торент.

За да скриете вашия торент IP адрес от вашия интернет доставчик и други, просто следвайте стъпките по-долу:

 1. Първо се регистрирайте за подходящ VPN (препоръчваме ExpressVPN).
 2. След това проверете вашия IP адрес на www.iplocation.net
 3. Влезте във вашата VPN и се свържете със сървър на желаното от вас място.
 4. Проверете отново своя IP адрес. Трябва да е съвсем различно и ще забележите, че информацията за геолокация вече не ви сочи.

Най-добрият VPN за безопасно торентиране: ExpressVPN

ExpressVPN

Налични приложения:

 • настолен компютър
 • Mac
 • IOS
 • андроид
 • Linux

Уеб сайт: www.ExpressVPN.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

Препоръчваме да използвате ExpressVPN при порой. Това е бърз и надежден VPN с над 3000 сървъра в 94 страни по света. С приложения за всички най-популярни операционни системи, допуснати до пет едновременни връзки и никаква лична информация, регистрирана, можете да я използвате безопасно за торент на множество устройства. Освен това е чудесен за стрийминг, тъй като може да деблокира затворени в региона платформи като Netflix, Hulu и Amazon Prime Video от всяка точка на света..

Първите стъпки отнемат само няколко минути. Всичко, което трябва да направите, е да изберете желаната продължителност на абонамента си (един месец, шест месеца или година) и да платите. Ако искате друг слой анонимност, можете дори да плащате с Bitcoin. ExpressVPN включва 30-дневна гаранция за връщане на парите, което означава, че можете да опитате безрисково. Ако не сте импресирани или се нуждаете само от VPN за кратко време, просто отменете, за да получите пълно възстановяване.

НАЙ-ДОБРИЯ VPN ЗА P2P МРЕЖИ: ExpressVPN предлага отлична деблокираща способност, хиляди високоскоростни сървъри, разширени функции за защита и силен ангажимент за вашата онлайн поверителност.

ExpressVPN е нашата най-добра препоръка, но ако искате да видите някои алтернативи, имаме пълен списък с най-добрите VPN за торент.

Има ли други начини да скриете вашия IP адрес?

Има няколко други начина да скриете вашия IP адрес за торент, но обикновено те са по-сложни и по-малко ефективни от използването на VPN.

1. Използване на прокси сървър и уеб базирана торент платформа

Прокситата обикновено са много бавни и няма да криптират трафика от никоя от другите ви приложения. Това означава, че вашият интернет доставчик все още може да наблюдава какво правите в различен браузър (и евентуално дори различен раздел в същия браузър).

Няма начин да знаете какво прави собственикът на прокси сървъра (или торент собственик на сайт) с подробностите за вашите дейности. Може да ги продадат например на рекламодатели или да ги предоставят на всеки, който поиска. За разлика от тях, най-добрите VPN мрежи умишлено поддържат възможно най-малко регистрационни файлове и ще отстояват поверителността ви, дори и при правителствен натиск.

2. Torrenting в обществени wifi мрежи

Може да мислите, че ако използвате обществена wifi мрежа, дейностите ви няма да бъдат проследени. В крайна сметка ще имате различен IP адрес, нали? Има няколко проблема с този план обаче. Първо, повечето обществени мрежи блокират P2P трафика изцяло.

За да спорим, нека кажем, че можете да заобиколите това. Собственикът на гореща точка почти сигурно регистрира потребителския трафик, което означава, че те могат да разберат кой IP адрес е бил торент. Те дори могат да запишат MAC адреса на свързаното устройство, което може да докаже, че вие ​​сте отговорният човек. Когато считате, че тези места обикновено имат и камери за видеонаблюдение, става ясно, че сте много по-малко анонимни в публичния wifi, отколкото може би сте мислили.

И накрая, обществените мрежи са основна цел за хакерите, тъй като те рядко са толкова сигурни, колкото трябва да бъдат. Дори и да не сте на торен, вашият трафик може да бъде прихванат с атака „Мъж в средата“, която може да предостави на хакерите чувствителна информация, включваща идентификационни данни за вход, данни за онлайн банкиране или дори (ако пазарувате онлайн) домашния си адрес.

Поройът ще ме вкара в неприятности?

Торентът по своята същност не е незаконен. Като каза това, може да се окажете в проблеми, ако изтеглите материали, защитени с авторски права. Обикновено е доста лесно да се установи дали нещо е защитено с авторски права или не: ако торент твърди, че предлага наскоро пуснат филм или телевизионно шоу безплатно, вероятно е защитен с авторски права. Ако е филм за обществено достояние като Нощта на живите мъртви (1968) или съдържание, което е свободно достъпно другаде, вероятно ще се оправи.

Тъй като толкова много торенти в наши дни притежателите на авторски права са склонни да следват човека, който е качил съдържанието им, вместо тези, които го изтеглят. Ето защо се появяват нови епизоди на предавания Игра на тронове могат да бъдат изтеглени над 100 000 пъти малко след освобождаването им, без никой да споменава, че е получил известие за нарушение.

Прочетете още: Законни са тормантите?

Comparitech не оправдава и не насърчава нарушения на ограниченията на авторските права. Моля, помислете за закона, жертвите и рисковете от пиратството, преди да изтеглите материали, защитени с авторски права, без разрешение.

Полезни термини, за да знаете, когато поредите

Ще забележите, че на всеки сайт, който обсъжда торент, се появяват няколко думи. По-долу ще обясним какво точно означават тези термини и какво е тяхното въздействие върху потребителя:

 • Семена: Хората, които са изтеглили пълния файл и сега го споделят.
 • Peers: Потребител, който частично е изтеглил файла. Колегите автоматично споделят файла с други с напредването на изтеглянето.
 • Пиявици: Потребители, които изтеглят файла и не го споделят след това.
 • Клиент: Програмата, която използвате за изтегляне на торенти.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 82 =

Adblock
detector