Как да се предпазите от SWATTING

посягането

SWATTING е опасна свада, от която всичко е твърде лесно да се измъкне и бързо се превръща в епидемия. Скорошен случай доведе до смъртта на невинен човек от Канзас Сити, който не е участвал, а просто е живял в близост до дома на целевата мишена. Нещастната му смърт демонстрира в най-силните възможни условия необходимостта да се предпазим от ШВЕЙТИРАНЕ, защото показва как може да се случи на всеки.

Можете да намерите подробности за случая тук. В тази статия ще обясним как работи SWATTING и как да се защитите.

Какво е SWATTING?

SWATTING се появява, когато някой извика в полиция, за да има екип на SWAT или подобна въоръжена полиция, изпратена до мястото на жертвата. „Шегата“ обикновено приключва, след като полицията осъзнае, че няма реална заплаха, но инцидентът в Канзас Сити показва колко опасна може да бъде шегата. Поради естеството на фалшивите доклади, извикани - ситуацията с заложници се обърка, в случая - това са напрегнати ситуации и полицията често е готова да предприеме смъртоносни действия.

SWATTING започва онлайн. Да речем, че влизате в спор с някой в ​​интернет. Гаджето в гореспоменатия случай влезе в спор за игра на Call of Duty, но също толкова лесно може да бъде аргумент в Twitter или reddit. Той дори може да бъде напълно произволен, без катализатор.

Лицето от другата страна на спора може да използва произволен брой техники, за да определи къде живеете. Ако имате публични профили, които оставят намеци за вашето местоположение, те биха могли да го свържат с посочените телефонни номера. Някои камери записват и изпращат данни за геолокация, което е често срещано притеснение за стрийтърите на Twitch. Те биха могли също да използват вашия IP адрес. Всяко устройство, свързано към интернет, има IP адрес. Те са уникални низове от числа и десетични знаци, които позволяват на компютрите да комуникират помежду си. Те също посочват приблизителното местоположение на устройството.

Има различни начини за определяне на нечий IP адрес или местоположение на друг. IP адресите са публични и се изпращат всеки път, когато се свържете с онлайн услуга или уебсайт, включително онлайн игри.

Сега, когато имат представа къде живеете, гадателят може да се обади на ченгетата и да им предаде. За да скрият собственото си местоположение, SWATTER-ите могат да използват анонимно регистриран VoIP (гласови повиквания по интернет) подканващ идентификационен номер на обаждащия се, за да извършват повикването, криейки собствения си IP адрес зад прокси, за да не се проследят. При инцидента в Канзас Сити обаче шегаджията сякаш обърка адреса погрешно, което доведе до това, че полицията стреля по невключен мъж. Това може да е така, защото IP адресите не посочват точните местоположения като GPS, а само приблизително местоположение.

Когато пристигне полицията, те вярват, че реагират на ситуация с голяма вероятност от насилие, така че напрежението е голямо. Междувременно шегаджията гледа как плодовете на неговия коварен труд играят по новините.

SWATTING е опасна свада, която често се извършва от непълнолетни лица, без да се съобразяват с последствията на техните действия.

Как да се предпазите от SWATTING

Първо, не публикувайте информация, която би могла да позволи на някого да определи местоположението ви на което и да е обществено място. Някои потребители, които са били SWATTED в миналото, са оставяли своите адреси в своите Steam профили. Снимките с географски марки в социалните медии отварят друг вектор за атака. Накрая скрийте IP адреса си чрез прокси.

Най-лесният, най-надеждният и най-сигурният тип прокси се нарича Виртуална частна мрежа или VPN. VPN криптира целия интернет трафик, който отива до и от вашето устройство, и го маршрутизира през посреднически сървър на място по ваше желание. Вашият истински IP адрес е маскиран от този на сървъра, който обикновено се намира някъде в център за данни.

Ако някой се опита да ви SWAT използва IP адрес, шегаджията няма да може да определи вашето истинско местоположение и може да вижда само местоположението на центъра за данни.

Добрите VPN мрежи само ще забавят вашата интернет връзка и ще дойдат с безброй други ползи за сигурността и поверителността. Те обикновено струват няколко долара на месец.

В по-широк план, полицията трябва да бъде по-добре обучена за идентифициране на SWATTING измами и може би обаждания с флаг, които идват от VoIP услуги, като възможни опити за SWATTING.

„Метрополитен полицейски отдел в Лас Вегас SWAT” от Томас Дел Коро, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − 17 =

Adblock
detector