Как да шифровате телефона си с Android

андроид светлини
Почти всички съвременни телефони с Android поддържат криптиране, но само малка част всъщност го използват. Това е така, защото на по-голямата част от телефоните няма активирано криптиране извън кутията, а по-голямата част от потребителите никога не си правят труда да променят настройките по подразбиране. Google дори не направи криптиране изискване до Android 6.0 Marshmallow, а дори сега е задължително само за телефони, които отговарят на определени изисквания за хардуер.

Само 2,3% от телефоните с Android работят с най-новата версия, Marshmallow, а само около 10% от телефоните с Android по целия свят са криптирани, според Ars Technica.

Моят телефон има заключен екран. Не е ли вече кодирано?

Настройката на модел на заключен екран, ПИН или парола не означава, че телефонът с Android е криптиран. Достъпът до данни на незашифрован, заключен телефон е доста прост процес; всичко, което наистина е необходимо, е USB кабел. Когато телефонът е шифрован, всички данни на телефона са защитени, преди дори да се стартира.

Защо да шифровате?

Поверителността и сигурността са основните причини за криптиране на телефона. Ако имате чувствителни файлове на устройството си, например, може да е добра идея да шифровате. Това не позволява на хакерите, крадците, корпорациите и дори органите на реда да получат достъп до съдържанието на вашия телефон. Без главната парола дешифрирането на телефона е монументално начинание. Помнете кога ФБР искаше достъп до iPhone на стрелеца от Сан Бернардино?

Мога ли телефонът ми да се справи?

След като шифровате телефона си, той вероятно ще доведе до успех в производителността. Колко от забавянето, което изпитвате, зависи до голяма степен от самия телефон. По-нов телефон от висок клас с 64-битов ARM процесор обикновено ще види по-малко от 10 процента загуба на производителност, но по-старите и по-евтини телефони могат да претърпят много по-голямо въздействие. Това трябва да бъде основен момент при вземане на решение дали да шифровате телефона си.

В нашите тестове шифровах 16 GB Moto G3, работещ с Android Marshmallow. Процесорът Qualcomm Snapdragon 410 има 32-битова и 64-битова съвместимост. Телефонът се доставя с 32-битов Lollipop (5.1) и след като го надстроите до Marshmallow, той все още работи на 32-битов. Moto G3 е по-нов Android телефон с ниска до средна степен. Това е ежедневният ми телефон и е на около осем месеца.

Използвах две отделни приложения за сравнителен анализ, за ​​да тествам производителността преди и след криптиране и, честно казано, разликата беше незначителна. Резултатите бяха почти идентични и не забелязах драстична разлика във времето за зареждане на приложения или медии, нито други странични ефекти. Това ни кара да вярваме, че трябва да сте добре криптиращи по-нови телефони с процесори Qualcomm, дори и при по-бюджетни модели.

Пещери за разглеждане

Освен производителността, трябва да вземете предвид още няколко фактора, преди да шифровате телефона си с Android.

  • Това не е глупаво. По-специално, за Android телефоните е известно, че са уязвими към атаки със студено зареждане, при които телефонът се поставя във фризер и след това се осъществява достъп със специален софтуер, който събира данни от RAM паметта. Ключът за криптиране се съхранява в оперативната памет на телефона, така че квалифициран хакер може теоретично да дешифрира телефона по този начин.
  • В зависимост от телефона си, може да се наложи да зададете парола на вашия заключен екран и може повече да не можете да използвате ПИН или шаблон. За някои това ще бъде прекъсвач на сделката, тъй като въвеждането на парола за ASCII може да бъде доста неудобство в сравнение с бързо прекарване на пръста. Това не беше така при тествания Moto G3, на който все още можехме да използваме модела на прекарване.
  • Ако телефонът ви има слот за SD карта, помислете за криптирането на SD картата, но не и за вътрешната памет или обратно. Това ви позволява бързо да получите достъп до незашифровани данни от едната, като същевременно запазвате по-чувствителни материали, защитени от другата, омекотявайки удара за ефективност.
  • Зареждането ще отнеме много повече време, поне два пъти по-дълго от това, което е необходимо на телефона ви, за да се стартира без криптиране. Дори и на устройства с по-висок клас, стартирането на шифрован телефон може да отнеме около 5 минути.
  • След като шифровате SD карта, можете да получите достъп до нея само от телефона. Вече няма да можете да го извадите, да го поставите в четец на карти и да го включите във вашия компютър. Само вашият телефон има ключ за криптиране, така че само вашият телефон може да има достъп до файловете на шифрованата SD карта.
  • Дисковото криптиране прави това, което казва. Той криптира файловете в паметта на телефона ви. Той не криптира интернет трафика по никакъв начин, така че не очаквайте той да ви предпази от онлайн снупове, тракери, шпиони или хакери. За това препоръчваме VPN.
  • Единственият начин да отмените процеса на криптиране е чрез извършване на фабрично нулиране, което ще изтрие всички файлове и приложения на вашия телефон. Не забравяйте да архивирате всичко, ако решите да се върнете към некодирано устройство.

Как да шифровате телефона си с Android

Ако сте претеглили всички горепосочени съображения и сте сигурни, че искате да шифровате телефона си, изпълнете следните стъпки за Android Marshmallow:

1) Отидете на Настройки > Сигурност > Шифроване на телефона

андроид криптиране

2) Батерията на телефона трябва да бъде заредена най-малко 80 процента, а кабелът за зареждане е включен. След това докоснете „Шифроване на телефона“. Въведете своя ПИН код или въведете своя пръстов модел и потвърдете криптирането.

3) След като започне процесът на криптиране, не го прекъсвайте. Вашият телефон ще се рестартира, когато приключите.

криптиране на андроид телефон

4) След като телефонът е готов за стартиране, ще бъдете подканени да въведете своя ПИН, парола или плъзнете кода, преди да се стартира. Това ще бъде така всеки път, когато рестартирате телефона си отсега нататък.

Как да шифровате вашата SD карта

Някои, но не всички Android телефони позволяват на потребителите да шифроват SD карти. Процесът е подобен на процеса на криптиране на вътрешното съхранение по-горе. Просто отидете на Настройки > Сигурност > Шифровайте външната SD карта. Можете да изберете дали да криптирате или не мултимедийни файлове като снимки и видеоклипове или не.

Ако решавате дали да шифровате вашата SD карта или вътрешното си хранилище, помислете, че декриптирането на първата е много по-просто от декриптирането на втората. Дешифрирането на SD карта не изисква фабрично нулиране. В зависимост от начина, по който го разглеждате, това може да е професионално или да се декриптира по-лесно както за вас, така и за органите на реда или хакерите.

Обърнете внимание, че ако шифровате SD картата си и по-късно искате да извършите фабрично нулиране на телефона си, не забравяйте първо да декриптирате SD картата. Когато извършите фабрично нулиране, ключът за криптиране ще бъде изтрит заедно с всичко останало, предотвратявайки достъп до всички файлове, останали шифровани на SD картата.

Алтернатива на пълното криптиране на диска

Пълното дисково криптиране е един метод за защита на данните, съхранявани на вашия телефон, но съществува и друга по-малко ядрена опция. Вместо да криптирате целия телефон, можете също да криптирате конкретни файлове с приложение. Този метод е полезен, ако искате да защитите конкретни файлове или папки, но не сте толкова загрижени за останалите и не искате да се справяте с неудобството и хита на производителността при пълно криптиране на диска.

Няколко приложения ви позволяват да шифровате по файл по файл по този начин. Boxcryptor, Viivo, nCrypted Cloud, Sookasa и CloudFogger са всички опции за много платформи с приложения за Android. Някои ви позволяват да шифровате файлове на място, докато други създават нова папка и всичко, което се поставя вътре в тази папка, автоматично се криптира. Научете повече за тези удобни приложения за криптиране тук.

Свързани: Най-добрите VPN за Android

Законно ли е криптирането?

В повечето страни шифроването на компютри и телефони е 100 процента законно. Всъщност криптирането може дори да добави легален слой на сигурност. Например в САЩ и Канада полицията може да търси нешифрован телефон без заповед, но не и шифрован телефон. Гражданите на САЩ не могат да бъдат принуждавани да се отказват от пароли, но гражданите на Обединеното кралство могат да бъдат подчинени на Закона за основните оповестявания.

„Android“ от mammela с лиценз под CC0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − 95 =

Adblock
detector