Как да спрете и да заобикаляте превключването на честотната лента с VPN

Lucas_Leite_2009_BJJ_Championships

Заглушаването на честотната лента възниква, когато някой умишлено забави скоростта ви в интернет. Всеки с административни привилегии по мрежата, който намалява обема на наличната честотна лента, се включва в заглушаване на честотната лента. Когато става въпрос за цензура и неутралност на мрежата, извършителят обикновено е доставчикът на интернет услуги и / или мобилен оператор.

Пропускателната способност на дросела на ISP по няколко причини. Ето няколко примера:

  • Интернет доставчикът може да ограничи честотната лента към определени уебсайтове, приложения или услуги, за да възпрепятства използването им и да насърчи приемането на алтернативни услуги, които са от полза за интернет доставчика и неговите партньори
  • Може да се изисква от интернет доставчика за ограничаване на честотната лента към съдържание и услуги, които правителството счита за неподходящо, обидно или чувствително
  • Потребителят надвишава месечния си таван, като задейства ограничаването на честотната лента като наказание и предотвратява злоупотребата
  • Вашият ISP план има ограничение на честотната лента, както за целия трафик, специфични видове трафик, така и за конкретни уебсайтове и услуги

Първите два случая могат да бъдат отстранени с VPN. Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN криптира целия интернет трафик на устройството и го маршрутизира през сървър на място по избор на потребителя. Шифроването пречи на вашия интернет доставчик и всеки друг в мрежата да вижда съдържанието на вашия уеб трафик, докато сървърът прикрива местоназначението на трафика. VPN мрежите също така маскират типа интернет трафик; няма начин вашият интернет доставчик да направи разлика между VPN трафик от уеб браузър или от BitTorrent мениджър, например.

Ако вашият е третият случай, няма какво да се направи. Освен за смяна на доставчици, вашият интернет доставчик винаги ще знае колко общи данни и честотна лента консумирате. Въпреки това много VPN мрежи могат да компресират данни, преди да ги изпратят, за да спестят честотна лента, което може да намали общото ви потребление на данни. Някои могат да блокират реклами и други форми на нежелан трафик, спестявайки скъпоценните си килобайти.

VPN мрежите се предлагат и с други предимства. Те добавят силен слой на поверителност към всичко, което правите онлайн, предотвратявайки прослушването на вашия интернет доставчик и правителства върху вашата дейност. Те защитават wifi мрежите срещу хакери. Можете да ги използвате, за да деблокирате географски ограничено съдържание. И те могат да безцензурират мрежата в среди, в които определено съдържание е блокирано, като например корпоративни офис сгради, училища и дори страни като Китай.

Как да предотвратите заглушаване на честотната лента с VPN

Започнете с регистрация и закупуване на абонамент от реномиран доставчик на VPN. В тази статия ще използваме ExpressVPN като пример. ExpressVPN използва най-доброто криптиране и перфектна тайна за напред, за да запази вашите данни. Той не съхранява идентифициране на регистрационни файлове или метаданни. Целият трафик, включително заявките за DNS, които обикновено минават през вашия интернет доставчик, се препраща през глобалната мрежа от сървъри на компанията. И накрая, това е бързо, така че няма да променяте една форма на ограничаване на честотната лента на друга. Приложенията са налични за Windows, MacOS, iOS, Android, Linux и някои wifi рутери.

  5 най-добри VPNS за Stremio и Stremio добавки 2023

НАЙ-ДОБРИЯ VPN ЗА БЪРЗОЛОГАНЕ НА ДРУГИ: ExpressVPN е нашият избор №1. Води пътя с лесните си за използване приложения без шум. Той има обширна сървърна мрежа, която е оптимизирана за високоскоростни връзки. Трудно да се победи поверителността и сигурността. Работи с всички основни услуги за стрийминг. Има 30-дневна гаранция за връщане на парите без каузи, така че можете да опитате безрисково.

След като се регистрирате, изтеглете клиентския софтуер на устройството си. След инсталирането ExpressVPN ще изисква да извършите еднократна проверка на устройството, което означава, че няма да трябва многократно да въвеждате отново идентификационните данни на профила си всеки път, когато стартирате приложението.

ExpressVPN Индия

С инсталираното и работещо приложение можете да щракнете върху Connect бутон, за да изберете автоматично и да се свържете с близкия сървър или щракнете върху опцията за ръчно избор на местоположение.

Изчакайте няколко секунди, за да се установи връзката. Ще получите известие при успех. И това е! Целият ви интернет трафик вече ще бъде кодиран и маршрутизиран през VPN сървъра. Това трябва да ви позволи да заобиколите повечето видове дроселиране на честотната лента, както е посочено по-горе.

Как да разбера дали съм заглушен?

Един прост тест за скорост трябва да е достатъчен, за да се установи дали ширината на честотната лента е заглушена. Преминете към speedtest.net и пуснете теста. Ако получавате скорост значително под обещаната от абонамента ви, дори в извън пиковите часове - тогава има голям шанс да бъдете заглушени.

Ако смятате, че конкретен уебсайт или услуга е заглушен, това е по-трудно да се докаже. Ще трябва да наблюдавате мрежата си, докато използвате споменатия уебсайт или услуга, за да видите какви скорости постигате. Това може да се направи на вашето устройство или wifi рутер, ако имат такава възможност. Windows 10 например ви позволява да наблюдавате честотната лента на мрежата в раздела Производителност на диспечера на задачите.

  50+ фишинг статистика и факти за 2023-2023 г .: Поскъпването на SSL-фишинг

Когато тествате, уверете се, че никое друго устройство в дома ви не изяжда честотна лента. Проверете дали използвате автоматични архиви, изтегляте актуализации на софтуера или сте сключили договор със злонамерен софтуер, който използва вашия интернет.

Законно ли е ограничаването на честотната лента?

Това зависи от това къде живеете. Държавите със строги закони за неутралност на мрежата забраняват приоритизирането на трафика. Интернет доставчиците в тези страни са длъжни да третират целия трафик еднакво и не могат умишлено да забавят или ускорят конкретни уебсайтове, приложения или услуги.

Заглушаването на честотната лента обикновено е законно, докато дроселът се прилага за целия трафик, а не за конкретни уебсайтове и услуги.

Съединени щати

Отворената интернет поръчка на FCC изисква от интернет доставчиците в Съединените щати да третират целия интернет трафик приблизително по същия начин. Те не могат да дискриминират приложение или услуга, устройство или съдържание. Интернет доставчиците са категоризирани по същите правила като комуналните услуги, когато става въпрос за предоставяне на услуга.

В момента обаче законите за неутралност на мрежата в САЩ са застрашени. FCC при администрацията на Тръмп има за цел да премахне отворения ред за интернет и вместо това да даде регулаторна власт на FTC върху тези въпроси. Критиците твърдят, че FTC няма да бъде в състояние да защити адекватно потребителите, и казват, че действащият закон трябва да се запази.

Интернет доставчиците искат да премахнат законите за неутралност на мрежата, така че да осигурят по-бърз достъп до продукти и услуги, които им се възползват, като свързаните видеоклипове на сайтове за търсене, като същевременно забавят конкурентните сайтове. Verizon беше хванат да тества този вид дроселиране наскоро през юли 2023 г. Те биха могли да таксуват и други компании за бърз достъп до лентата в техните мрежи.

  Най-добрите VPN за Instagram, за да получат достъп там, където е цензуриран

Свързани: Най-добрите VPN мрежи за САЩ, за да се избегне подхранване от NSA

Великобритания

Като част от единния цифров пазар на ЕС, интернет доставчиците не могат да блокират, не дросят или дискриминират онлайн съдържание, приложения и услуги. Поради Brexit, обаче, бъдещето на мрежовия неутралитет във Великобритания е несигурно.

Преди влизането в сила на правото на ЕС през 2015 г. Обединеното кралство използва доброволна система, за да запази неутралността на мрежата. Но след като Великобритания напусне Съюза, настоящият закон може да бъде отменен. И тъй като мажоритарната партия няма най-добрия запис на защита на цифровите права на гражданите (виж: хартата на снайпера), има вероятност ограничаването на честотната лента да е на хоризонта на Обединеното кралство.

Свързани: Най-добрите VPN мрежи, които да ви предпазят от Хартата на снудъра.

Канада

Известно е, че канадските доставчици на интернет доставчици ограничават честотната лента на определени протоколи. Тези протоколи се откриват с помощта на дълбока проверка на пакети, която идентифицира типа трафик, пътуващ през неговата мрежа. Това може да се използва за намаляване на скоростта на неща като съвместно споделяне на файлове, които използват големи количества данни и честотна лента. Това понякога се реализира в часовете на пикова употреба.

Известно е, че канадският ISP Роджърс влошава скоростите на целия криптиран трафик, което ще включва VPN трафик.

Свързани: 5-те най-добри VPN за Канада

Австралия

Известно е, че австралийските доставчици на интернет услуги участват в нулеви рейтингови практики, но не толкова честотата на честотната лента. Поради по-конкурентен пазар не е в техен интерес да се дава приоритет на трафика.

Страната обаче не е въвела никакви действителни закони или разпоредби, които предотвратяват затлачването на честотната лента.

Свързани: Кой е най-добрият VPN за Австралия?

Ами нулевата оценка?

Нулевата оценка е подобна на трафик на честотна лента, но за съжаление не може да бъде фиксирана с VPN. Нулева оценка възниква, когато интернет доставчикът не отчита трафика към определени уебсайтове или услуги спрямо ограничението на данните на потребителя.

Например, ако е AT&T клиентите позволиха на клиентите да предават видеоклипове от HBO Go, без да увеличават месечното си разпределение на данни, това ще бъде нулева оценка.

Законите и разпоредбите не са толкова ясни за нулевите рейтингови схеми, но привържениците на неутралността на мрежата са против. Казват, че създава несправедливо предимство за утвърдените играчи и не позволява на стартиращите фирми и малките предприятия да се укрепят, като по този начин засилват иновациите.

Снимка: „Lucas Leite 2009 BJJ Championships“ от Джон Ламоника

About the author

Comments

  1. As an AI language model, I do not have a native language, but I can generate a comment in Bulgarian on the topic:

    Заглушаването на честотната лента е сериозен проблем, който засяга много потребители на интернет. Това е неправомерно ограничаване на свободата на изразяване и достъпа до информация. Въпреки че има няколко причини за заглушаването на честотната лента, това не оправдава цензурата и нарушаването на правата на потребителите. VPN е един от начините да се предотврати заглушаването на честотната лента и да се защитят данните на потребителите. Важно е да се подчертае, че ограничаването на честотната лента не е законно в много държави, включително САЩ, Великобритания, Канада и Австралия. Трябва да се борим за свободата на интернет и да защитаваме правата си като потребители.

Comments are closed.