Как да защитите вашите разрешения за приложение за Android

Как да защитите вашите разрешения за приложение за Android

Колко често получавате въпрос на устройството си с Android относно това дали искате да дадете на приложението достъп до някое приложение или друго? Това малко изскачащо меню се появява толкова често, че много хора кликват върху „Разреши“, без да го обмислят. Знаете ли колко приложения сте дали достъп до вашата лична информация? Въпреки че се надявате, че собствениците на приложения няма да злоупотребят с този достъп, като обвиненията се избуяват срещу компании, които са гладни на данни като Facebook, не можете да бъдете прекалено внимателни.

За щастие, с малко ноу-хау можете да предприемете стъпки, за да защитите устройството си с Android, като промените настройките си ръчно. В тази публикация обясняваме как да направите точно това.

Как да откриете разрешенията за приложения

Лесно се събира информация за разрешенията, които имат вашите приложения. Първо, отидете на Настройки екран. Превъртете надолу до приспособление и след това натиснете Apps.

Разрешения за приложение за Android 1

Следващият екран изброява всички приложения на вашия телефон.

Разрешения за приложение за Android 2

Докоснете приложение, за да видите всички опции. Изберете Разрешения.

Разрешения за приложение за Android 3

Сега можете да видите разрешенията, които сте предоставили на избраните приложения.

Разрешения за приложение за Android 4

Оттегляне на разрешения от приложения

Услугите на вашия телефон, на които приложенията могат да получат разрешение за достъп са:

 •         календар
 •         Камера
 •         Контакти
 •         местоположение
 •         микрофон
 •         телефон
 •         СМС
 •         съхранение

Ако сте предоставили достъп до някой от тези хранилища на данни или услуги, можете да го премахнете, като докоснете плъзгача до категорията разрешения.

Категории разрешения

Всяка от тези категории, които виждате на екрана с разрешения за всяко приложение, не е името на приложение, а името на категория приложения. Операционната система Android включва функции за достъп, които дават възможност на независимо написани помощни програми за достъп до услугите на операционната система. Има няколко функции, които всяка от тези категории в Разрешения екран дават достъп до.

Даване на разрешение за достъп до една от тези категории дава на приложенията достъп до функциите на операционната система. Android съдържа всички приложения в „пясъчник“, което е изолирана среда, която държи тези приложения далеч от операционната система. Разрешенията пробиват тази мярка за сигурност.

Конфигурирайте разрешенията за приложения

Можете да получите друг изглед на разрешенията на приложението си чрез Конфигурирайте приложения меню. За да отидете до това място, върнете се до Настройки екран, докоснете Apps, и след това натиснете символа cog в заглавката на Apps екран.

Достъп за приложения за конфигуриране на Android

Това ви дава Конфигурирайте приложения настроики. Натисни Разрешения за приложения за да продължите.

Достъп до приложения за Android

На екрана с разрешения за приложения ще видите опция, която не е била налична в списъка на категориите разрешения, до които сте стигнали, като разглеждате отделни приложения. Това е Телесни сензори категория. Ред под всяка категория ви казва колко приложения имат това разрешение и колко приложения, инсталирани на вашия телефон, биха могли да използват това разрешение. Това съобщение е формата Разрешени са X от Y приложения където х е броят на приложенията с достъп и Y е броят на приложенията с възможности за използване на тази категория услуги.

Кликнете върху една от тези категории, за да получите списък с всички приложения, които имат това разрешение.

Списък с категории приложения за Android

Кликнете върху плъзгача до категория, за да изключите неговата достъпност. Всички приложения, които имат това разрешение, този достъп ще бъдат премахнати.

Обратно в Конфигурирайте приложения екрана, превъртете надолу до края на списъка с разрешения. Ще видите, че се извиква последният елемент от списъка Допълнителни разрешения.

Достъп за допълнителни разрешения за Android

В Допълнителни разрешения на екрана ще видите четири опции:

 •         Информация за автомобила
 •         Прочетете прикачени файлове по имейл
 •         Четете незабавни съобщения
 •         Пишете незабавни съобщения

Ако докоснете опция, която показва броя на приложенията, които се прилагат за тази категория като 0 от 0, полученият екран просто ще се чете Без разрешения. Ако някоя от тези категории може да се използва от поне едно приложение на телефона ви, докосването до тази категория ще доведе до списък с приложения, който ви дава възможност да изключите всяко използване с плъзгач.

Забранете достъпа на приложението до системните настройки

Въпреки че това ръководство е фокусирано върху „разрешения за приложения“, задачата за осигуряване на вашия телефон не би била пълна без проверка на системните настройки, до които приложенията е разрешен достъп. Можете да видите тези настройки чрез Конфигурирайте приложения екран.

Достъп до настройките на системата за Android

Натисни Променете системните настройки за да продължите. Следващият екран показва всяко приложение, инсталирано на вашия телефон, със съобщение, което ви казва дали може да променя системните настройки.

Android променя системните настройки

Докоснете едно от тези приложения, за да видите плъзгач, който ви позволява да блокирате приложението за достъп до системните настройки.

Плъзгач за системни настройки на Android

Идеята да оставите приложенията да имат достъп до вашата система е тревожна. Трудно е да се разбере от кои настройки се нуждае всяко приложение, тъй като те са детайлизирани на екраните. Няма страница „Настройки“, която да предоставя подробности.

Предотвратявайте наслагванията

Зловредният софтуер може да се маскира като истинско приложение. Може да кликнете върху Позволява по искане на разрешения, без да осъзнавате, че името на приложението, което изглежда истинско, наистина е незаконно приложение, което съдържа измамна функция. Такова злонамерено приложение може да открие приложенията, които искате да отворите и след това да ги наслагвате, имитирайки истинското приложение. Тези типове приложения са създадени да събират идентификационни данни за истински онлайн услуги. Те могат да постигнат тази цел, като се уверят, че фалшивото приложение покрива истинската версия, която сте отворили.

За да изпълни този трик, приложението за злонамерен софтуер трябва да постигне статуса, че винаги е над всички отворени приложения. Можете да изключите тази възможност. Върнете се към Конфигурирайте приложения екран.

Достъп за наслагване на Android

Натисни Начертайте над други приложения за да видите кои приложения могат да наслагват екрана. В следващия списък ще видите всяко инсталирано приложение и дали може да наслагва други.

Списък за наслагване на Android

За да премахнете това разрешение, докоснете приложение, което има разрешението, което искате да премахнете. Това ще ви отведе до екран, в който можете да изключите разрешението с плъзгач.

Последствия от разрешение за приложение

Сега нека разгледаме някои от категориите, до които приложенията могат да поискат достъп. Последиците от предоставянето на достъп могат да бъдат много вредни.

Разрешения за SMS

Ако разрешите на ново приложение за достъп до SMS, тази нова помощна програма ще има достъп до MMS системи за съобщения, както и до всяко приложение за SMS, което имате на телефона си, а не само до един SMS инструмент по подразбиране, който се предлага с операционната система Android. Освен това приложение с разрешение за достъп до SMS ще може да чете всички съобщения, които сте запазили във вашите SMS приложения. Той също така ще може да прихваща и чете (и евентуално да променя) входящите съобщения и дори ще бъде позволено да изпраща SMS съобщения от вашия телефон.

Разрешения за телефонни обаждания

Разрешението за достъп до всяка комуникационна услуга на вашия телефон е подарък за всеки злонамерен софтуер, който иска да се репликира, като изпраща троянски програми на вашия Контакти списък. Ако червеят може да изпрати тези инфекции от вашия телефон номер, хакерът, написал оригиналния вирус, спестява много пари, а също така крие самоличността си.

Зловредно приложение за печелене на пари с разрешение за достъп функции за обаждане на телефона ви може да събере сметката си и да направи тона пари за собственика си, като извършва многократни обаждания до премиум номера, собственост на хакера.

Разрешения за камери

Приложения, които имат разрешение да достъп до вашата камера може да прави екрани на вашите дейности, да прави снимки и видеоклипове на вас и вашите приятели и да изпраща тези файлове с изображения и видео обратно на писателя на приложението. По същия начин, ако приложението има достъп до вашия микрофон, всеки инструмент за запис на вашия телефон може да се манипулира, за да ви записва без ваше знание.

Разрешения за местоположение

Най- местоположение местоположение на вашия телефон може да съобщава за взлома, когато сте далеч от дома си и може да каже на собствениците на уебсайтове и услуги с ограничено местоположение, че сте извън тяхната оперативна зона, така че те да могат да ви блокират.

Разрешения за операционна система и съхранение

Даване на разрешение за приложение на достъп до хранилището ви позволява на крадци на данни да откраднат вашата информация. Той също така отваря вратата за извличане на софтуер, който може да криптира всички файлове на вашето устройство и да ги направи недостъпни, докато не платите за дешифриращия ключ.

Разрешаване на приложение, за да получи контрол върху системни настройки може да означава, че губите достъп до телефона си.

Изключете напълно услугите за локация

В Android единственият начин да изключите разрешенията за достъп е въз основа на приложение, както е описано по-горе. Такъв е случаят с всички категории с изключение на Услуги за местоположение на телефона си. Те могат да бъдат изключени напълно.

Изключването на услугите за локация побеждава географски ограничени уебсайтове, които се опитват да блокират достъпа ви от други страни. Можете да заобиколите техните ограничения, като използвате VPN. Въпреки това, много сайтове също проверяват местоположението ви в операционната система и това побеждава това маскиращо действие на VPN, защото то дава вашето истинско местоположение.

Стратегията за напълно изключване на услугите за локация не винаги работи, за да ви накара в уеб сайтове в чужбина. Например, дори ако имате работа с VPN, то YouTube TV сайтът няма да ви даде достъп, освен ако не може също да провери местоположението на телефона ви. Освен това губите ползата от възможността да проследявате напредъка си по маршрут в услуга на уеб карта.

Ако обаче искате да изключите услугите за местоположение на вашия телефон с Android, отидете на Настройки екрана, превъртете надолу към персонален секция и натиснете местоположение.

Местоположение за Android 1

Кликнете върху плъзгача в горната част на местоположение екран.

Местоположение за Android 2

Проблеми с разрешенията за Android

Пример за кошмар от злонамерен софтуер, който ще съсипе телефона ви, ако му позволите достъп до системата, е троянският Loapi, който Лаборатории Касперски забелязан към края на 2017 г. Този зловреден софтуер се рекламира като антивирусна програма или приложение за съдържание за възрастни. След като бъде инсталирано, приложението постоянно ще изисква разрешение за достъп до системата. Ще повтаря търсенето отново и отново, докато не докоснете Позволява. Рестартирайте телефона си, за да опитате да изключите приложението, но това няма да работи. Когато телефонът ви се стартира отново, първото нещо, което ще видите е, че търсенето на достъп.

Loapi Trojan има широк спектър от злонамерени функции. Те включват стартиране на DDoS атаки на команда на други свързани с интернет устройства, извличане на криптовалута и неистово достъп до уеб страница да натрупате приходи от записани посещения. Дизайнът на Trojan позволява на контролера да зарежда нови атаки на вашия телефон по желание. Така че това е задна врата, която ще позволи на постоянен поток от атаки да се изтеглят на вашия телефон.

Когато разследваха този троянец, лаборатории Касперски го заредиха на смартфон. В рамките на два дни, прекомерната обработка, причинена от вируса причини батерията на устройството да издуе и капака на телефона, за да се деформира. По принцип, ако неволно изтеглите Loapi, може да изхвърлите телефона си.

Антивирусната програма на Trojan ще открие други антивирусни програми, работещи на вашия телефон, и ще ви предупреди да разрешите премахването на тези програми, които Loapi фалшиво етикетират като зловреден софтуер. Отново приложението няма да вземе отричам за отговор. Подканата да разрешите премахването на тези програми няма да спре, докато не докоснете Позволява.

Ако имате Loapi на телефона си, може да опитате всички стъпки, описани в това ръководство, за да премахнете неговите разрешения. въпреки това, защитните механизми на този зловреден софтуер ще блокират телефона и ще изключат екраните за настройки, което ви прави невъзможно да отнемете правата му за достъп. Това порочно приложение е само един пример на злонамерен софтуер, който ще направи телефона ви неизползваем.

Обобщавайки

Време е да поемете обратно контрола над устройството си с Android. Трябва да коригирате всички тези разрешения и да затегнете сигурността на телефона си. Бъдете много внимателни откъде черпите приложенията си. Никога не отговаряйте на спам SMS съобщения и избягвайте да следвате връзки в уеб страници, докато използвате телефона си. Също така трябва да дадете обет да обърнете внимание на тези известия за разрешения и да изберете отричам освен ако няма много основателна причина да се включите Позволява. Ако приложението няма да работи без тези разрешения, можете да помислите за неговото деинсталиране.

Вижте също:
Статистика за киберпрестъпността
Статистика за кражбите на самоличност
Ransomware статистика

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 + = 93

Adblock
detector