Каква е разликата между VPN, VPS и VPC?

vps vpc vpn
Въпреки че VPN (виртуална частна мрежа), VPS (виртуален частен сървър) и VPC (виртуален частен облак) може да звучат подобно, те всъщност са доста различни. Тримата често се бъркат, защото споделят някои ключови характеристики и дори могат да се използват заедно. VPN може да бъде хостван например на VPS или VPC. Тази статия ще обясни разликите.

Първо обаче, нека отбележим приликите. Разбивайки съкращенията, можем да видим какви черти споделят.

 • „V“ означава виртуална. Това означава, че мрежата, сървърът или облакът на VPN, VPS или VPC, съответно, са създадени чрез виртуализация. Хардуерът, на който разчитат, е виртуален и отделен от основните физически хардуерни ресурси. По същество хардуерът, операционните системи, устройствата за съхранение и мрежовите ресурси са имитирани.
 • „P“ означава лични. Това означава, че тези ресурси могат да бъдат достъпни само от разрешени потребители. Потребителите обикновено се идентифицират чрез криптографски сертификат, потребителско име и парола или и двете.

Какво е VPN?

VPN прави частната мрежа (например фирмена мрежа) на субект достъпна чрез публична инфраструктура, предимно интернет. VPN може да позволи на потребителите да обменят данни ефективно в споделени или обществени мрежи, сякаш те са пряко свързани с частната мрежа.

Търговските VPN мрежи осигуряват трафик в криптиран тунел, след което трасират трафик през сървър на отдалечено място по избор на потребителя. Това маскира местоположението, IP адреса и онлайн активността на потребителя.

С механизмите за защита на VPN, като криптиране, потребителите гарантират сигурност и поверителност на данните. Независимо дали тормозите анонимно, имате достъп до гео ограничено съдържание като Netflix или разглеждате частни неща, винаги можете да се скриете зад VPN.

С настоящия акцент върху въпросите на сигурността и поверителността, индустрията е залята от няколко VPN доставчици, които предлагат безплатни или платени услуги.

Безплатните VPN услуги често са несигурни, мудни, ненадеждни или са с ограничения за данни. От друга страна, платените VPN, като тези, които разгледахме в Comparitech, са по-ефективни и се зареждат с няколко полезни функции. Повечето от тях са на достъпни цени, като се изисква месечно плащане от около 10 долара.

Как работи VPN?

VPN се създава чрез генериране на виртуална партньорска връзка с помощта на комбинация от специални връзки и протоколи за криптиране. Целият интернет трафик от свързания ще преминава през VPN тунел. Тъй като протоколът за тунелиране формира тунел между получател и подател и криптира целия предаван трафик, сноупърите не могат да отсичат никакви данни при транзит.

Частна VPN се свързва с виртуална мрежа, за да се предотврати неразрешено прихващане на трафик и да позволи ефективен поток на данни, без да се правят големи разходи за изграждане на физическа частна мрежа или корпоративна интранет инфраструктура.

За да започнете да използвате VPN, можете да инсталирате настолен клиент или вградена VPN поддръжка на устройство. Някои от най-популярните VPN услуги са:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • IPVanish
 • VyprVPN
 • PureVPN

Който се нуждае от VPN?

Ако искате сигурно да получите достъп до интранета на компанията, докато сте извън офиса, можете да използвате VPN на компанията. Те са полезни за безопасното свързване на географски разпръснати офиси на компютърната инфраструктура на компанията, което води до единна обединена мрежа.

Ако сте обикновен потребител на горещи точки за Wi-Fi, VPN ще предотврати подслушването на хакер за вашия трафик в това, което е известно като атака на човек в средата. Това е особено важно за хората, които пътуват много, и тези, които редовно използват обществени Wi-Fi услуги, дори ако са защитени с парола, в ресторанти, летища или друго обществено място.

Ако искате да защитите вашата онлайн сигурност и да попречите на трети страни да следят вашите дейности, VPN ще спаси деня. VPN мрежите могат да прикрият действителния IP адрес на устройството, което усложнява работата на някой, който се опитва да ви шпионира или проследява онлайн.

Освен това, ако искате да заобиколите гео-ограниченията и цензурата от някои видове онлайн съдържание, VPN-ите ще ви помогнат да надхитрите тези ограничения. Разбира се, това може да е незаконно, в зависимост от регулациите на вашата страна. Също така някои уебсайтове, като Hulu, забраниха известни VPN услуги да се фолират, заобикаляйки техните ограничения.   

Ако искате да сърфирате в Интернет частно и да поддържате онлайн сигурност, VPN технологията е това, от което се нуждаете. Заслужава да се отбележи, VPN не могат да осигурят 100-процентова анонимност; следователно, компетентността и задълбочеността във вашия край е все още от съществено значение.

Какво е VPS?

VPS се отнася до споделянето на изчислителни ресурси на главен хост в център за данни. Тъй като един хост е разделен на няколко виртуални отделения, където всяка единица може да функционира независимо, всеки „екземпляр“ е това, което се нарича виртуален частен сървър.

Ако сте влезли в VPS, той ще изглежда точно като домашния ви компютър с изключение на няколко естетически разлики. VPS технологията обикновено се използва за различни функции, включително хостинг на уебсайтове и хостинг на отдалечени приложения.

Ето някои от най-популярните доставчици на VPS на пазара.

 • GoDaddy
 • Hostgator
 • В движение
 • 1&1

Как работи VPS?

A VPS работи, използвайки концепцията за виртуализация. Той се установява, когато гигантски физически сървър е разделен, така че няколко отделни сървъра да могат да работят върху него, без да зависят един от друг.

След това се създават виртуални слоеве, за да се гарантира, че всяко виртуално отделение работи като „частен“ самостоятелен сървър, с възможност за стартиране на собствено копие на операционна система, която може да бъде независимо управлявана като виртуален екземпляр.

Освен това потребителите имат достъп на ниво суперпотребител до този екземпляр на ОС, което им позволява да стартират приложения и да инсталират всеки необходим софтуер.  

Тъй като всяко виртуално отделение е разпределено с независими сървърни ресурси (CPU, RAM, дисково съхранение, честотна лента и т.н.), производителността на всяка виртуална машина не се влияе от другите.

От техническа гледна точка VPS работят на един и същ физически сървър и споделят неговите компютърни ресурси, потребителите се ползват с пълен root достъп до своите сървъри, сякаш работят със специални сървъри. A VPS е чудесен за извличане на предимствата на скъп специализиран сървър, без да прави големи разходи.

В крайна сметка VPS може да се обясни с тази формула:

VPS = споделен хостинг + независима среда + достъп на ниво Superuser + специални компютърни ресурси

Който се нуждае от VPS?

Ако вашите нужди са надминали споделен хостинг план и притежаването на специализиран сървър все още е непостижимо, тогава VPS може да отговаря на сметката. Ако искате да имате пълен контрол върху хостинг услугите си и да извършите някои усъвършенствани действия, като например инсталиране на софтуер на трети страни или преконфигуриране на настройките на сървъра, тогава VPS е това, от което се нуждаете.  

За да се възползвате от високоскоростна връзка за захранване на уебсайтове и отдалечени приложения, тогава VPS може да отговори на тези нужди.

За хостинг среда, която е почти идентична с тази на специализирана хостинг среда, като същевременно се избягват жертви за сигурността, надеждността и високите разходи, тогава VPS може да ви помогне да увеличите мащаба, без да нарушавате банката.  

Какво е VPC?

VPC или виртуален частен облак е подобен на VPS. Но когато VPS използва фиксирана част от сървър с фиксирани ресурси, VPC може да управлява голям брой виртуални машини и не се ограничава до един единствен сървър с фиксиран ресурс. Потребителите не са обвързани от ограничението на основния хардуер.

Освен това VPC позволяват на своите потребители да управляват собствената си услуга. Те могат да включват и изключват сървърите в свободното си време. Това позволява модел на часово ценообразуване вместо месечен.

Някои от най-популярните доставчици на VPC включват:

 • Amazon Web Services Elastic Cloud 2 (EC2)
 • Google Cloud
 • Дигитален океан
 • Rackspace

Кой има нужда от VPC?

В два сценария VPC превъзхождат VPS. Първото е, ако нямате относително фиксирано количество трафик, който влиза и излиза. Ако хоствате уебсайт например и този уебсайт внезапно получава огромен ръст на трафика, VPC може автоматично да увеличи размера на виртуалните ресурси, за да се справи с него. Това е известно като "еластичност".

VPC точките също са по-добри, когато сървърът е необходим само за няколко часа или няколко дни. Тъй като VPC са склонни да се таксуват по час, това е много по-достъпно, отколкото да плащате за VPS, който се таксува до месеца.

И така, каква е разликата между VPN, VPC и VPS?

Въпреки че VPN, VPC и VPS предлагат рентабилни техники за адресиране на аспектите на технологичните нужди на компанията, те се отнасят до съвсем различни неща, както е описано по-горе.  

VPN е технология, която можете да използвате за безопасно и частно извършване на онлайн дейности.

VPS е технология, която можете да използвате, за да хоствате уебсайта и приложенията си, където се възползвате от достъп на ниво суперпотребител до сървъра, докато все още споделяте компютърните ресурси.

VPC е еластична облачна услуга, която може да се използва за хостване на уебсайтове и приложения. Той може да бъде изключен или включен по желание и може бързо да мащабира, за да отговори на нуждите от ресурси.

VPN софтуерът може да бъде конфигуриран и хостван на VPS или VPC. Например имаме урок за настройка на OpenVPN на инстанция на EC2 на Web Services на Amazon. Един екземпляр EC2 е пример за VPC.

„Виж не зло, не говори не зло, не чувай зло“ от Japanexperterna.se, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3

Adblock
detector