Какво е член 13 и как може да повлияе на издателите и потребителите на интернет?

Какво е член 13 и защо е важен?

Член 13 от Директивата за авторското право на ЕС беше подложен на много критики, тъй като той налага на издателите да прилагат законите за авторското право. Харесванията на Google, YouTube и Twitter са по-малко от доволни от последиците от новото законодателство.

Ще бъдат засегнати не само издателите. Разпространителите на съдържание, които разчитат на тези канали, биха могли да изложат прехраната си и потребителите на съдържание по тези канали са за драстично различно изживяване.

В тази публикация обясняваме повече за това, което е включено в член 13 и какво означава това за издатели и потребители в интернет.

Актуализиране на 23 март 2019 г.: Парламентът на ЕС прие Директивата за авторското право, включително член 13, без изменения. Сега държавите-членки имат две години да приемат свои собствени закони, които прилагат Директивата за авторското право.

Какво е член 13 и защо е важен??

Член 13 е част от Директивата на Европейския съюз за авторското право в единния цифров пазар (често съкратено от „Директивата за авторското право на ЕС“). Създават се директиви за поставяне на цели за държавите-членки на ЕС, така че след като законодателството бъде финализирано, всички държави-членки ще трябва да изградят собствено законодателство, което да е в съответствие с директивата..

Член 13 е част от Директивата за авторското право на ЕС, която предизвиква известно отрицателно внимание. По-конкретно, проблемът се състои в отговорността, която се поставя върху издателите. Директивата изисква доставчиците на онлайн услуги за споделяне на съдържание „предприемат в сътрудничество с притежателите на права подходящи и пропорционални мерки, водещи до липсата на авторски произведения или на произведения, нарушаващи авторски права, или други теми на тези услуги, без да нарушават произведения и други теми остават на разположение. "

Това, което всъщност означава, е, че отговорността на издателя ще бъде да свали всякакви материали, защитени с авторски права. В сегашния пейзаж издатели като YouTube обикновено премахват съдържание, ако притежателят на авторските права ги поиска. Те имат някои мерки за откриване за премахване на нарушаващи материали, но те не могат да уловят всичко. Тъй като законодателството стои, те вероятно ще трябва да приложат превъзходни автоматизирани мерки за откриване, което би било скъпо и потенциално ненадеждно.

Последиците за издателите

Изпълнителният директор на YouTube Сюзън Войчицки има много да каже за член 13 в блога на компанията, включително следното:

„Член 13, както е писано, заплашва да закрие способността на милиони хора - от създатели като вас до ежедневни потребители - да качват съдържание в платформи като YouTube.“

Нейната основна заявена тревога е, че с помощта на филтри за блокиране на съдържание, защитено с авторски права, цялото съдържание, защитено с авторски права, може да бъде блокирано, дори когато това включва честна употреба. Във връзка с това, в друга публикация в блога, Войчицки обсъжда трудностите при определянето на това кой притежава правата върху материали на първо място.

DespacitoWojcicki използва глобалния хит „Despacito“ като пример за част от съдържанието, за което би било изключително трудно да се определи собствеността на правата.

Истинската основна грижа за публикуването на гиганти обаче е длъжна да бъде приходите. Чрез затягане на правилата около съдържанието, защитено с авторски права, YouTube и неговите колеги за публикуване ще бъдат не може да предостави същия обхват и качество на съдържанието на публиката им. Това в крайна сметка ще принуди потребителите да търсят другаде (към платформи, които плащат на притежателите на авторски права за тяхната работа).

Освен че ще засегне издателските платформи като YouTube и Twitter, нокът ефектът ще усетят стотиците хиляди хора, чийто поминък зависи от разпространението на съдържание чрез тези платформи.

Тъй като директивата все още не е закон, държавите-членки ще трябва да решат точните правила, които ще бъдат въведени, и наказанието, ако има такова, за нарушаването им..

Последиците за потребителите

Въпреки че разсъжденията за директивата - притежателите на авторски права получават справедливо заплащане за съдържанието си - не се оспорват, съществуват опасения за това как директивата може да бъде приложена. Както бе споменато, настоящите разговори включват използването на автоматизирани филтри за откриване на нарушаващо съдържание. В последната версия се посочва, че автоматичното блокиране на съдържанието трябва да се избягва, но засега е малко предположението за алтернатива.

Ако бъдат въведени автоматизирани филтри, съществува реална загриженост, че честната употреба на защитено с авторски права съдържание може да бъде блокирана. Оттук идва мониторът за „забрана на мемите“, тъй като хората се чудят дали мемът ще премине такива автоматизирани системи. В момента, въпреки че мемите често включват изображения, защитени с авторски права, те са защитени от законите за авторско право като пародии. Ако се използват автоматизирани системи за откриване на защитени с авторски права материали, не е ясно дали такива изображения ще преминат.

Без значение какво става през филтрите, няма съмнение, че прилагането на член 13 ще доведе до Зрители от ЕС, които имат много ограничен достъп до съдържание в сравнение с настоящия пейзаж. Това може да намали техните възможности до съдържание от няколко големи компании и да ги принуди да плащат премиум цени за съдържание, което те са свикнали да консумират безплатно или с минимална такса. Както обсъждахме в по-ранна публикация, много е вероятно използването на виртуална частна мрежа (VPN) да се увеличи сред европейците, тъй като намерят начини да поддържат статуквото си по отношение на потреблението на съдържание.

Какво ще се случи по-нататък?

Директивата все още не е закон и въпреки че има много привърженици - главно производители на съдържание и техни представители - има голям брой противници, които изразяват своите опасения. По-рано споменахме изпълнителния директор на YouTube, но много други шефове на компании и други интернет пионери се включиха в критиките си към директивата. Някои дори са писали отворено писмо до председателя на Европейския парламент, за да изразят недоволството си от член 13 в настоящия му вид.

В тази група е включен основателят на Уикипедия Джими Уелс, въпреки че тази платформа вече е изрично изключена от приложното поле на член 13. Този факт е символичен, че позицията срещу директивата е по-малко за дъното на отделните компании и повече за борбата за цялостна свобода на изразяване чрез интернет.

Въпреки че директивата е приета в Европейския парламент, тези изразители на безпокойство не трябва да са напразни. Окончателната формулировка все още не е решена и се обсъжда от Европейската комисия, Съвета и Парламента. Формулировката ще бъде подложена на гласуване през януари 2019 г. и след като бъде приета, директивата ще трябва да бъде приложена от държавите-членки на ЕС в рамките на две години.

Кредитен образ: „Защита на авторските права”От Pete Linforth, лицензиран съгласно CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − 58 =

Adblock
detector