Какво е геофинансиране, как работи, какви са въпросите за поверителност?

Какво е геофазинг и как работи_ (1)

Геофанирането е най-добре илюстрирано с пример от реалния живот.

Излязохте от BMW с чисто нова кола и нямате търпение да шофирате. Това е луксозна кола и възнамерявате да се насладите на всеки момент от притежаването на един…. докато не дойде време за паркиране Напускането на колата означава притеснително за бъдещи крадци. За щастие има една удобна функция: услугата Trackstar на BMW, която добавя невидимо разположение около местоположението на автомобила.

Използвайки GPS за настройка на геофаса, колата изпраща сигнал на текущото си местоположение на всеки 20 секунди. Ако колата се движи отвъд геофаса или някой се опита да управлява колата без ключовете, BMW знае и изпраща сигнал. Това е удобна функция и най-доброто от всичко, защото оградата е цифрова, може да бъде настроена, независимо къде паркирате.

Услугата на Trackstar на BMW е само един пример за компании, които използват геофониране, за да осигурят добавена стойност на своите клиенти. Технология, която позволява практическо прилагане на GPS данни, геофазирането има сериозен потенциал в редица индустрии, включително и сигурността. За съжаление обаче това може да доведе и до големи проблеми с поверителността, ако се работи неправилно. Ако се интересувате от концепцията, дръжте ръцете си върху колелото: по-долу е въведение към доброто и лошото от геофанинг

Какво е geofence?

Geofence е технология, която използва данни за местоположението, за да постави невидима бариера в реалния свят. Често технологията използва Глобални системи за позициониране (GPS), Въпреки това, той може да използва и други сигнали за данни, включително клетъчна, wi-fi и RFID. Не можете да видите или почувствате нищо, когато преминавате през географска линия, но ако носите свързано устройство, системата знае кога влизате или излизате от електронната граница. Помислете за тях, подобни на невидимите електрически огради, популярни сред кучешките собственици, за щастие без шока. Географската ограда работи на едно устройство и избира серия точки от местоположението в близост, за да създаде изкуствена граница. След това се свързва с налични мрежи, като клетъчен или безжичен интернет, за обмен на сигнали с други устройства. Ако дадено устройство излъчва местоположението си в близост до границата, геофонсът може да идентифицира дали е вътре или извън координатите и да сигнализира за програмирано действие..

Докато GPS може да установи местоположението ни по целия свят, геофонирането се фокусира върху това къде сме в близост до виртуални ориентири. В комбинация с други приложения за поддържане на конкретни сигнали или команди, цифровите устройства имат изцяло нов начин за взаимодействие с физическия свят. Близо ли сте до определен магазин или сервизен център? Шофиране от библиотеката с просрочена книга в колата си? Децата са стъпили извън местния квартал? Геофазирането позволява на потребителите да определят географски граници без физически обекти или символи.

Географските огради могат да бъдат зададени по определени граници или просто в конкретен радиус извън дадена точка.

Популярни приложения

Технологиите за географски оръжия бързо нарастват в приложенията. Според PR Web от Cision, маркетингова фирма, базирана в Ню Йорк, Интеракт маркетингът вече предлага на клиентите възможност за показване на банерни реклами въз основа на географски ограждения. Идеята със сигурност има привлекателност: представете си, че пазаруващ получава сигнали за новите пролетни продажби на Macy, когато е само на улица. Изведнъж потребителят не осъзнава само добра сделка; те знаят за добра сделка на пешеходно разстояние от текущото си местоположение. За много хора този тип маркетинг вкарва клиентите на вратата и много по-готови за покупка. Фокусирането върху физическите места, геофазирането е виртуална тенденция, от която магазините за тухли и хоросани могат да се възползват.

Можете да прочетете повече за използването на географски ограждения тук.

Маркетингът не е единственото практическо приложение за геофизиране. Други популярни примери за начините, по които организациите и отделните лица могат да използват геофазинг в своя полза, включват:

 • Лични напомняния за изпълнение на определени задачи, когато сте в района
 • Умни устройства, като термостати, които регулират температурата, когато обитателят влиза в дома им
 • Предупреждения за сигурност, когато артикулите се движат, като Trackstar на BMW
 • Популяризиране на сделки с ресторанти или задвижване на входящ бизнес. Помислете за насочване на реклами, при които бъдещите клиенти могат да мислят за вечеря, като например концерти, театри или киоски с билети
 • Осъществяване на определени домашни любимци, като котки или кучета, все още са в съответните им квартали
 • Проследяване на пратки, следене на логистиката и запазване на времето за доставка
 • Дръжте дронове далеч от ограниченото въздушно пространство
 • Съобщения за безопасност за туристите, когато се скитат твърде близо до опасните забележителности
 • Сигнали за родители на малки деца, ако излязат от къщата или ако по-малките деца напуснат квартала

Използване на географски ограничения за по-добра кибер сигурност

Едно от нарастващите приложения за геофазиране е възможността за добавяне на ново ниво на информационна сигурност. Подобно на физическата ограда може да предложи ниво на сигурност около физическите периметри, геофазирането може да засили контрола върху достъпа до цифрови активи. Geofence предлага друго ниво на автентификация на потребителя, като потвърждава къде се намират. Той може да ограничи достъпа на потребителя, като потвърди, че потребителят се свързва на предварително одобрено физическо място.

В идеалния случай геофазирането е елемент на многофакторната автентификация. Технологията не е защитен сребърен куршум, но може да поддържа вашата организация една крачка напред. Например, geofence няма да спре хакер на място или служител да получи достъп до привилегирована информация. Какво обаче, ако някой има привилегирован достъп от отдалечено място? Какво става, ако хакер получи достъп до акаунт чрез фишинг? Използването на geofence може да забави и да спре хода им, като изпрати сигнал или блокира достъпа от извън приемливите периметри. Това е особено ефективно, ако са определени ограничения за подробни области, а не за целия достъп от определени градове или държави.

Както Майкъл Абъд пише за Medium:

„Комбинацията от геофактиране и многофакторна автентификация осигурява допълнителни слоеве на сигурност, които са изключително трудни за проникване.“

Геофазирането също може да ограничи социалното споделяне в популярни мрежи. Потребителите на мрежа за споделяне на снимки Flickr, например, могат да зададат географски знак, за да ограничат споделянето на снимки до приятели в определен регион. Такива функции могат да бъдат успокояващи тези, които искат да общуват с местната общност, но внимават да споделят своите изображения със света.

Притеснения за поверителност

Към момента геофанинга вероятно изглежда доста привлекателно. Технологията може да предложи по-добра сигурност, ангажираност на клиентите и да следите ситуациите, когато не можете. Преди да скочите на борда с географски ограждения за вашия продукт или компания обаче, имайте предвид, че технологията не е без недостатъци. По-специално, вашето поверителността на потребителя може да бъде застрашена.

Проследявайки къде сме свързани с физически обекти или забележителности, геофинирането може да събере повече лични данни за потребителя, които първоначално са били предназначени. Не само технологията знае къде се намираме: тя „вижда“ на какви места си взаимодействаме. Геофанс, създаден в близост до болница, който записва редовни посещения, може да показва здравословни проблеми или близки в интензивно лечение. Географирането на околните места за поклонение може да показва религиозни предпочитания, докато близостта до нощен клуб LBQT + може да подсказва сексуална ориентация.

По-лошото е, че освен проследяването, геофансът може да бъде задействан, за да причини психическо увреждане при пресичане на линиите. Превъзходен пример включва спорът на главния прокурор в Масачузетс с Copley Advertising. Задавайки геофанинг около женските клиники за репродуктивно здраве, Copley изпраща на жените насочени реклами и съобщения, включително „Имате избор“ и връзки към алтернативи срещу абортите. Copley изпраща информация до рекламодатели на трети страни, рискувайки да се насочи към „потенциално нежелана реклама въз основа на заключения за [тяхното] лично, чувствително и интимно медицинско или физическо състояние“.

Ако обмисляте услуга за ограждане, първо проверете приложимото законодателство за поверителност. Има ли ограничения за събирането или използването на данни? Искате ли съгласие от лица или конкретни предпазни мерки? Могат ли незаинтересованите клиенти да се откажат от услугата? В някои области, като Европа, геофазирането може да бъде разрешено само когато потребителите се включат и се съгласят да използват услугата преди внедряването..

Други препятствия

В допълнение към опасенията за поверителност, други проблеми възникват при прекомерна употреба на географски ограждения. TSheets, подразделение на бързи книги, с основание припомня примера на Starbucks в Ню Йорк, използващ геофазиране за изпратени целеви реклами всеки път, когато потребителят обикаля Starbucks. Звучи добре ... докато не осъзнаете, че такава настройка ще изпраща прекомерни известия за всяка разходка, в крайна сметка дразни потребителя.

В зависимост от тяхната настройка, потребителите могат също да могат да се движат около вашия geofence без осъзнаване. Геофазирането може да използва различни данни за геолокация, за да установи дали потребителят е вътре или извън оградата, включително GPS данни или IP адрес. Какво става, ако потребителят изключи GPS и маскира IP адреса си с VPN? Това важи особено за услугите, които се опитват да ограничат достъпа онлайн по държави. Business Insider отбелязва, че популярната стрийминг услуга Netflix продължава да се бори с прокси услуги, които позволяват достъп до американско съдържание извън страната. Ако всички данни за геолокация са деактивирани или представят фалшив адрес, геофонсът може да не може да идентифицира кой идва, кой напуска или ако трябва да изпрати сигнал.

Мога ли да се откажа от геофиниране?

Поотделно, нашата възможност да се откажем от географски ограждания може да бъде ограничена до местните закони за поверителност или целта на оригиналния гейфенс. За хората обаче има няколко варианта да ограничите кога геофасадите могат да видят вашите пристигания или ходове.

 1. Проверете настройките за местоположение на вашето устройство. Изключването на проследяването на местоположението, като например GPS данни, ще ограничи как geofence може да ви идентифицира. За някои устройства, като конкретни марки смартфони, това може да стане с превключване в настройките за местоположение. За други устройства може да се наложи да ограничите GPS приложението за проследяване на данни по приложение. Изключването на всички входящи или изходящи сигнали, например чрез „самолетен режим“, може също да изключи местоположението; въпреки това имайте предвид, че режимът на самолета също ще изключи клетъчните данни, wi-fi и входящите повиквания.
 2. Разгледайте вашите приложения. Повечето географски ограждания, направени с търговска цел, като реклама, се проявяват чрез приложение чрез уведомления. Някои възможности за географски ограждания изискват да работи конкретно приложение на магазин. Ако имате редица приложения за магазини, услуги или редовни взаимодействия, проверете настройките, за да видите дали можете да се откажете от географски реклами или сигнали.
 3. Помислете за VPN. Дори при изключване на проследяването на местоположението ви, географският отбор все още може да установи вашето общо местоположение чрез уникалния IP адрес на вашето устройство. VPN мрежите ви позволяват да скриете IP адреса си, като криптирате данни и ги пренасочвате през други региони.

Бъдещи употреби

Има ли приложения за geofence, които все още не се използват? Без съмнение. Тъй като повече устройства се свързват с интернет на нещата, има по-голям потенциал за идентифициране на артикули по местоположение. Инфраструктурата, която поддържа геофазирането, е лесно достъпна и наистина повсеместна в ерата на интелигентните устройства. Това позволява на всеки да използва географски ограждения за произволен брой цели. Други области, в които може да се видят адаптации към геофазирането, включват:

 • Превоз на товари, складиране и други логистични услуги
 • Функции за безопасност, като огнестрелно оръжие, което работи само на определено място
 • Управление на дивата природа и домашния добитък
 • Гостоприемни атмосферни контроли. Разрешаване на включване или притискане на определени технологии въз основа на местоположението на госта

Освен това, може да има бъдещи цели, които ще се събудят, когато геофазирането се добави към други, които все още не са разработени технологии, или по невиждани начини самата технология да се развива. Докато тази статия разглежда настоящите адаптации, geofiting 2.0 може да е точно зад ъгъла.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4

Adblock
detector