Коди безопасно и законно ли е? Какви предпазни мерки трябва да вземете?

Kodi е безплатен и мощен софтуер за домашно кино, който става все по-популярен с всеки изминал ден. Хората инсталират Kodi на почти всичко в наши дни: Amazon Fire TV и TV Stick, Chromecast, Android TV Box, Nvidia Shield, Windows, Mac, Apple TV, iPhone, iPad, Roku и Raspberry Pi. Но не позволявайте на лъскавото представяне да ви заблуди. Kodi има няколко опасения относно сигурността и правата, които потребителите трябва да знаят.


Законни ли са Kodi и добавки като Exodus?

Kodi е напълно отворен код и легален софтуер и вие можете да изтеглите и инсталирате на всяко устройство, което харесвате. Всяка от официално санкционираните добавки трябва да е добре да се използва, без да се нарушават закони.

Като се има предвид, ние осъзнаваме, че много потребители на Kodi искат повече от предлаганото във версията на Kodi. Добавките на трети страни често предават съдържание от източници, които не са санкционирани от притежателя на авторските права. В много случаи тези потоци може да са незаконни в зависимост от законите или разпоредбите на вашата страна. Добавките могат да извеждат съдържанието си от торенти, пиратски IPTV потоци и уебсайтове, хостващи съдържание без лиценз за съдържание.

Великобритания

Във Великобритания продавачите, които продават устройства, предварително заредени с добавки на трети страни, са глобени с големи суми за продажба на „пиратски кутии“, за които лъжливо се твърди, че са законни. Освен това председателят на националните стандарти за търговия в Обединеното кралство заяви, че всеки, който продава или използва кутия Kodi с пиратско съдържание, нарушава законите за авторското право. Не е имало случаи полицията да следи потребителите на Kodi за гледане на съдържание в Exodus или Sanctuary, но има първи път за всичко.

Вашият доставчик на интернет услуги може да ви препрати заплашителни писма за уреждане от троловете за авторски права или да задуши вашата честотна лента. Онези, които настояват да използват тези добавки, често използват VPN, за да скрият дейността си.

НАС

Подобно на повечето страни изтеглянето на съдържание, защитено с авторски права, без да го плащате или без разрешение е незаконно. Въпреки това, няма прецедент някой да изпадне в проблем за стрийминг на пиратско видео. Не е ясно дали временните файлове, изтеглени по време на процеса на стрийминг, попадат под същия законен чадър, както, да речем, торенето на цели видео файлове на нечий твърд диск.

Интернет доставчиците правят свои собствени правила, така че дори ако стриймирането на пиратски видеоклипове от Kodi попадне в законна сива зона в САЩ, вашият интернет доставчик може да се намръщи и впоследствие да ограничи честотната лента или да спре услугата.

Канада

Според професора по право Майкъл Гейст, „Законът освобождава временни възпроизведения на авторски произведения, ако са завършени по технически причини. Тъй като повечето стрийминг видео всъщност не включва изтегляне на копие на произведението (то просто създава временно копие, което не може да бъде копирано за постоянно), потребителите могат с основание да твърдят, че само гледането на не изтеглян поток не нарушава закона. "

Геист отбелязва, че принудителното изпълнение срещу потребителите на Kodi би било „изключително трудно“ във всеки случай.

Австралия

Въпреки че няма прецедент някой да бъде съден или обвинен в престъпление за стрийминг на пиратски видео в Австралия, това остава законна сива зона. Случаят на Dallas Buyers Club LLC срещу iiNet, който приключи в края на 2015 г., даде известна индикация, че изтеглянето на части от съдържание, защитено с авторски права, е незаконно, въпреки че не е ясно дали това ще се отнася и за временните файлове, използвани от потоци.

Изменение на Закона за онлайн нарушенията, приет през 2015 г., позволи на правителството и интернет доставчиците да блокират достъпа до уебсайтове, които съдържат пиратско съдържание.

Индия

Индия е особено интересен случай, защото е една от малкото страни с прецедент на съда, който изрично позволява на хората да предават пиратско съдържание онлайн. Torrenting и изтеглянето все още е незаконно (макар и трудно се налага), както и качването и хостинга на съдържание. Но стриймърите, включително потребителите на Kodi, изглежда са на ясно.

Comparitech не оправдава и не насърчава нарушения на ограниченията на авторските права, включително незаконно стрийминг през Kodi. Kodi може да се използва за много отлични, легални онлайн поточни цели. Моля, помислете за закона, жертвите и рисковете от пиратството, преди да изтеглите или стриймирате материали, защитени с авторски права, без разрешение.

TVAddons, Fusion и правни алтернативи

От юни 2017 г. слуховете се въртят относно съдбата на уебсайта на TVAddons и хранилището Fusion, вероятно най-популярното добавено хранилище за потребителите на Kodi. Репозиторият, уебсайтът и инсталаторът на Indigo спаднаха за няколко седмици, но се завърнаха през август с нов фокус срещу пиратството.

Приблизително по същото време някои популярни добавки също са излезли офлайн, включително SALTS и Phoenix.

Репозиторият Fusion / Indigo съдържа няколко добавки, които изстъргват връзки към пиратски видео потоци. Изпадението след смущаваща съдебна борба остави TVAddons без основната си потребителска база, принуждавайки сайта да се възстанови от почти нищо друго освен резервни копия на данни.

За тази цел ще препоръчаме няколко стопроцентови легални добавки от официалното хранилище, което е предварително инсталирано в Kodi.

 • Youtube - гледайте видеоклипове на YouTube от Kodi и синхронизирайте профила си в Youtube
 • Crackler - безплатни филми и телевизионни предавания от Crackle
 • Crunchyroll - аниме и анимационни филми
 • FunimationNOW - аниме и анимационни филми
 • DailyMotion - качено от потребителите съдържание, включително някои телевизионни предавания и филми
 • iPlayer WWW - BBC iPlayer за Kodi, включително всички ваши любими оригинали на BBC
 • Twitch - най-голямото име в игрите на живо
 • Vimeo - нещо като Youtube, включва шепа филми и телевизионни предавания
 • HDHomeRun - предава вашия кабел или сигнал по въздуха на Kodi
 • LazyTV - няма видеоклипове тук, но е полезно за проследяване на гледаното от вас
 • Trakt - проследявайте, управлявайте и споделяйте това, което гледате в Kodi

Свързани: Вижте нашия списък с най-добрите торент VPN услуги.

Коди безопасно и сигурно ли е?

Kodi е проект, поддържан от доброволци. Те вършат отлична работа, но би било твърде много за тях да отчитат всеки сценарий, при който хакер може да се опита да се възползва от тяхната работа. В момента потребителите на Kodi трябва да се предпазят от следните заплахи:

 • Атаки на човек в средата
 • Зловредни добавки
 • „Пиратски кутии“ с предварително инсталиран Kodi
 • Прослушване на ISP

Атаките на човек в средата и подслушването на интернет доставчика могат да се появят, докато данните са в транзит, като например по време на поточно видео на Kodi. Най-добрата защита срещу тези проблеми със сигурността е използването на VPN. Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN ще криптира целия интернет трафик на устройството и ще го маршрутизира през отдалечен посреднически сървър, криейки както съдържанието на вашата дейност, така и нейната дестинация. Реномиран VPN го прави до невъзможно наблюдение или проследяване на потребителите на Kodi. IPVanish е може би най-популярният VPN с потребителите на Kodi и работи с всички добавки.

Актуализация, 3 март 2017 г.: IPVanish се свързахме, за да предложим на нашите читатели 20% отстъпка от всички планове тук.

В допълнение към VPN, използвайте антивирусна програма, ако вашата операционна система го поддържа, за да предотвратите злонамерените добавки да откраднат вашата лична информация и да инсталирате зловреден софтуер. Препоръчваме Bitdefender, който не влияе много на производителността и се отчита високо при независими тестове. Ако искате да изпробвате нещо по-евтино, което все още е бързо и ефективно Total AV провежда промоция, която намалява достъпа за една година до $ 19.95 и включва 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Атаки на човек в средата

Изследователи от антивирусната компания Bitdefender публикуват подробна статия през 2015 г. за уязвимостта в функцията за актуализиране на Kodi. Доколкото ни е известно, уязвимостта все още не е коригирана.

Когато Kodi стартира, той проверява за нови актуализации за всички инсталирани добавки и ги изтегля, ако е необходимо. Целият процес се случва през незашифрован HTTP. Това означава, че нападател може да прехване трафика, след което да изпрати модифицирана злонамерена добавка към потребителя. Bitdefender казва, че добавките не са проверени.

Това се нарича атака "човек в средата" и е доста лесно да се изтегли, но не е много често. След като злонамерената добавка е налична, тя може да изпълни Python код. Изследователите на Bitdefender успяха да пресъздадат атаки срещу OpenELEC и Windows. Заснетите идентификационни данни на Youtube за първия и изпълнен код с ескалирани привилегии за втория.

MITM атаките могат да бъдат смекчени с VPN, но не напълно предотвратени. VPN криптира трафика между вашето устройство и VPN сървъра, което ще предотврати повечето от този вид хак. Все още има малък шанс, че нападателят може да прехване трафика между VPN сървър и хранилището за добавки, който не е криптиран.

Зловредни добавки

Може би най-голямата заплаха за потребителите на Kodi са злонамерените добавки. Основният софтуер на Kodi не съдържа самостоятелно съдържание, а официалното му хранилище е доста ограничено. По-голямата част от потребителите предава видео чрез неофициални добавки на трети страни. Тъй като те не са санкционирани от Kodi - вероятно поради правни причини - добавките не подлежат на официална проверка.

Зловредната добавка може да изпълнява код на вашия компютър, за да ескалира привилегии, да открадне данни като идентификационни данни за вход и да инсталира злонамерен софтуер, вируси и / или ботнети на вашето устройство.

По тази причина много експерти препоръчват „Sandboxing“ Kodi. Пясъчната кутия означава, че Kodi работи в среда, която е отрязана от останалата част от системата ви. Ако използвате Kodi в ежедневния си лаптоп, смартфон или таблет, не забравяйте да поддържате активиран антивирус и VPN всеки път, когато го стартирате.

Придържайте се към популярни, добре прегледани добавки и хранилища. Това не гарантира, че всичките ви добавки са безопасни, но е по-вероятно здравите потребители да забележат уязвимост и да информират обществото, за разлика от добавката само с няколко десетки инсталации.

Освен това редовно почиствайте неизползваните добавки и хранилища. Добавките на Kodi се актуализират автоматично, така че дори ако добавката не е злонамерена днес, не означава, че няма да бъде утре.

Устройства с предварително инсталиран Kodi

Инсталирането на Kodi е доста прост процес на всяко поддържано устройство, но някои бъдещи потребители може да искат да се откажат от проблемите и просто да купят нещо с предварително инсталиран Kodi. Тези, които се нуждаят, са изключително предпазливи, тъй като устройствата, които се предлагат с вграден Kodi, могат да съдържат заден план и други подвизи за хакерите да се възползват от.

Ако сте закупили Amazon Fire TV стик с предварително инсталирана Kodi или някаква извънбранна кутия Kodi, може да бъде изключително трудно да премахнете тези подвизи. В повечето случаи най-доброто нещо, което трябва да направите, е цялостно изтриване на системата и преинсталиране на Kodi от операционната система.

Тези „пиратски кутии“, продавани от сенчести Youtubers и продавачи на Ebay, се превърнаха в такъв проблем, че „убиват Kodi“, според официалните разработчици на Team Teami. Тези продукти не само могат да навредят на потребителите и техните устройства, те често не работят много добре и се зареждат със счупени добавки.

Ако искате устройство, което е предварително заредено с Kodi, препоръчваме един от многото продукти от екипа на WeTek, който прави и дистрибутора на OpenELEC Linux.

ISP подслушване

Не е тайна, че много от най-популярните добавки на Kodi текат от юридически съмнителни източници. Те включват несанкционирани поточни сайтове, торенти и IPTV потоци на живо от кой-знае-къде.

Като такива, троловете за авторски права и други организации, работещи от името на притежателите на права, могат да наблюдават връзките и торентите за IP адресите на потребителите на Kodi. След като съберат няколкостотин IP адреса, те могат да се свържат с доставчиците на интернет услуги, хостващи тези IP адреси.

В отговор интернет доставчиците могат да направят редица неща. Те могат да изпращат имейли на потребителите на Kodi с писмо за сетълмент с молба за компенсация от името на трол / притежателя на авторските права, да помолят потребителя да го изреже, да ограничи честотната лента на потребителя или изобщо да не правят нищо..

Не забравяйте, че в Съединените щати IP адресът не представлява самоличност. Ако получите писмо за сетълмент, най-доброто, което трябва да направите, е да го игнорирате. Ако отговорите, ще потвърдите самоличността си и тогава изпитвате проблеми. Писмата за сетълмент не са правни документи, така че не е необходимо да се отговаря.

За да избегнете тази ситуация, най-доброто, което трябва да направите, е да използвате VPN. Ако вашият трафик е криптиран и насочен през VPN сървър, тогава троловете за авторски права не могат да идентифицират вашия реален IP адрес и вашият интернет доставчик не може да следи трафика ви.

Как да използвате VPN с Kodi

Повечето добри VPN мрежи, включително предпочитаната от нас опция за Kodi IPVanish, имат приложения за Windows PC, Mac OSX, Android и iOS. Някои доставчици правят и Linux приложения, но ако не, опитайте приложението OpenVPN с отворен код, което може да бъде конфигурирано ръчно. Можете да видите пълния ни кръг тук от най-добрите опции Kodi VPN.

Просто стартирайте приложението VPN, свържете се с най-близкия сървър (за най-добра скорост) и стартирайте Kodi. Това е толкова просто като това. Може да искате да активирате ключа за убийство, което ще спре целия трафик при отпадане на VPN връзката, ако вашето VPN приложение го поддържа.

И накрая, ако имате устройство, което не поддържа VPN, може да се наложи да настроите VPN на wifi рутер. Можете да направите това или като използвате лаптоп, за да настроите виртуален рутер, или да конфигурирате VPN на физически рутер. Може да се наложи да поставите нов фърмуер на физическия си рутер, ако той не поддържа VPN. Препоръчваме Tomato или DD-WRT. ExpressVPN продава предварително конфигурирани рутери с вече създадени VPN.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =