Крайното ръководство за I2P и как да го инсталирате и използвате

i2p-лого

Много хора са запознати с Тор. Tor е анонимна мрежа, припокрита в публичния интернет, която позволява на своите потребители да анонимно да имат достъп до интернет и да използват вътрешни уеб сайтове на Tor, които се намират само в мрежата Tor. Тези видове анонимни мрежи се наричат ​​тъмни мрежи, тъй като те не могат да се търсят като публичния интернет и потребителите се нуждаят от специален софтуер за достъп до тях. Tor е най-известната тъмна мрежа, но проектът за невидим интернет (I2P) е вероятно по-анонимен, макар и много по-малък.

СВЪРЗАНИ: Как да получите достъп до тъмната мрежа

I2P срещу Tor срещу Freenet

Най-честото използване на Tor е достъп до публичния интернет анонимно. Потребителите се свързват към мрежата на Tor и преминават през нея до обикновения интернет, наречен изчистваща мрежа. Когато Tor работи, интернет трафикът се препраща през мрежата Tor по такъв начин, че е трудно да се свърже заявка, влизаща в мрежата Tor, със същата заявка, излизаща от мрежата. Освен това услугите могат да пребивават в мрежата на Tor, което означава, че трафикът никога не излиза от Tor към ясната мрежа. I2P има ограничена поддръжка за ясен достъп до мрежата, но има същата основна тъмна уеб функция, тъй като поддържа сайтове, които съществуват в I2P мрежата.

СВЪРЗАНИ: Крайното ръководство за Tor

Маршрутизация на чесън

Думата Tor произлиза от технологията за маршрутизиране, наречена The Onion Router. Маркирането на лук включва криптиране на пакети данни в слоеве за криптиране. Всеки възел само дешифрира слоя, от който се нуждае, за да разбере къде да изпрати пакета след това. По този начин се казва, че слоевете на криптиране наподобяват слоевете лук. I2P не използва маршрутизиране на лук. По-скоро използва маршрутизиране на чесън.

i2p-чесън карамфил

Маршрутизацията на чесън е разновидност на маршрутизацията на лук, която струпва съобщения заедно много като луковицата на чесъна има много скилидки. Слоевият метод на "лук" на Tor означава, че един пакет се кодира многократно, но все още е едно съобщение. Това прави по-лесни наблюдения - метод за съпоставяне на възел на Tor и изход - по-лесен. За да се намали рискът едно съобщение да бъде използвано от наблюдател по този начин, I2P групира съобщения заедно в пакет, където всяко съобщение е като скилидка, окачена от чеснова крушка Друга важна характеристика на маршрутизацията на чесъна е, че той е еднопосочен. Това означава, че данните, изпратени през I2P, поемат по един път, за да стигнат до местоназначението и различен път за изпращане на данни обратно към заявителя. Това прави наблюдението по-трудно, тъй като не е възможно да се знае какъв път върви другата половина от разговора. Маршрутът на Tor е двупосочен, което означава, че трафикът към и от дестинацията следва същия път през Tor.

Eepsites

Сайт на I2P се нарича eepite, който е аналог на услугата Tor onion. Eepite е просто нормален уебсайт с забележителното изключение, че е достъпен само за потребители, които са свързани с I2P. Eepite е аналог на по-известните сайтове на лук Tor.

Една употреба на Tor е да се създаде лукова услуга, която е уебсайт, достъпен само когато е свързан към мрежата Tor. Този тип използване на Tor има още по-голяма анонимност, тъй като трафикът никога не напуска мрежата на Tor, така че е трудно дори да видите трафика, няма значение, шпионирайте го.

Outproxies

I2P е малко по-различен от Tor, въпреки че и двамата имат една и съща цел. Технически е възможно да се създаде изходен възел I2P (наречен outproxy в I2P език), но на практика I2P обикновено не се използва по този начин. I2P почти изключително се използва за достъп до сайтове eepites, вместо да го използва като анонимен начин за достъп до публичния интернет.

Freenet

Freenet е друг тъмнет, базиран на анонимността. За разлика от I2P или Tor, Freenet не е проектиран да бъде прокси към ясната мрежа, следователно няма такава концепция като аутпрокси или изходни възли. Freenet се занимава предимно с анонимното разпространение и съхранение на съдържание в Freenet, което може да бъде извлечено от други потребители на Freenet, дори и след като възелът за публикуване е офлайн. Вътрешните сайтове на Freenet се наричат ​​freesites, което е синоним на лукови сайтове на Tor и на eepites на I2P. Подобно на други тъмни мрежи, Freenet криптира данни по време на транзит и в покой и маршрутизира трафика през произволен брой възли, за да се затъмни инициаторът. Никой възел Freenet не знае дали възелът, към който препраща данни, е крайната дестинация или просто друг възел по пътя. След получаване на заявка, всеки възел проверява своя локален кеш на съдържанието, за да види дали има исканото съдържание. Ако това не стане, той изпраща заявката до следващия си съседен възел. Ако има съдържанието, възелът го изпраща обратно по същия път и възлите по пътя ще го кешират, за да правят бъдещите заявки по-бързи.

Инсталиране на I2P клиента

Проектът IP2 има приложения за Windows, macOS, Linux и Android. Единственото забележително изключение е iOS.

За да започнете, вземете версията на I2P клиента, която отговаря на вашата операционна система от тази страница.

Изтегляне-i2p-за-Windows

I2P изисква Java. Ако нямате подходяща инсталация на Java на вашия компютър, инсталацията на I2P ще се провали с съобщение за това. След това ще ви отведе до началната страница на Java, за да инсталирате Java, така че да можете да продължите с инсталацията.

Инсталирайте-Java-Windows

Изберете опцията за услугата на Windows, ако искате I2P да работи през цялото време, започващо при стартиране на Windows. Ако искате лесно да включите и изключите I2P, когато ви е необходим, оставете полето за отметка празно.

Windows-Инсталация-1

Останалата част от инсталацията е много проста. Ако сте оставили настройките по подразбиране сами по време на инсталирането, в стартовото меню ще видите I2P група. Щракнете върху една от опциите за стартиране на I2P, за да го стартирате, след което щракнете върху записа на конзолата на рутера I2P, за да видите и конфигурирате I2P рутера.

Windows Start-менюто

Използване на I2P

Конзолата на маршрутизатора I2P е мястото за контрол на всичко за вашата I2P употреба. Приложението на рутера работи тихо във фонов режим и вие ще се свързвате с него чрез уеб браузъра си на 127.0.0.1:7657. Имайте предвид, че това, че маршрутизаторът работи, не означава, че вашите приложения го използват. Първото нещо, което вероятно ще искате да направите, е да конфигурирате браузъра си да използва I2P. Ако не сте направили това, браузърът ви няма да може да разреши eepites и ще покаже някаква грешка в разделителната способност на DNS като тази от Internet Explorer.

IE-DNS-грешка

Лекът за това е да кажете на браузъра си да използва I2P прокси, който маршрутизаторът предоставя. Началната страница на рутера гласи: „Също така можете да настроите браузъра си, за да използвате I2P прокси, за да достигнете eepites. Просто въведете 127.0.0.1 (или localhost) порт 4444 като http прокси в настройките на вашия браузър. Не използвайте SOCKS за това. “Той съдържа указания как да конфигурирате прокси за повечето браузъри на страницата на Clearnet I2P тук.

Браузъри като Internet Explorer и Firefox имат свои собствени настройки за интернет връзки. В рамките на тези настройки е възможно да конфигурирате браузъра да използва I2P прокси на порт 4444 на вашия компютър. Например в Internet Explorer пътят е Настройки -> интернет настройки -> Раздел „Връзки“ -> Бутон за настройки на LAN, за да стигнете до тук:

IE-прокси-настройки

Ако сте настроили проксито правилно, вече ще можете да разглеждате eepites, като например форума за разработчици на I2P на http: //zzz.i2p (eepsite)

I2P-форуми-1

За да възобновите сърфирането в интернет, ще трябва да премахнете тези настройки на прокси сървъра. Цялата тази многократна конфигурация може да бъде болка и много по-лесен начин да се справите е да използвате прокси плъгин като FoxyProxy. FoxyProxy може автоматично да използва I2P прокси за eepites и обикновения интернет за всичко останало с три прости стъпки.

Добавете плъгина FoxyProxy

FoxyProxy е наличен за Chrome и Firefox. Имайте предвид, че всеки прокси плъгин задължително ще вижда целия ви интернет трафик, така че трябва да му се доверите.

Добавете I2P прокси към порта 4444

i2p-foxproxy влизане

Добавете в URL шаблон, така че FoxyProxy да използва тази настройка I2P само за eepites

i2p-FoxyProxy-модел

Предупреждение: Настройването на Foxyproxy по този начин няма да насочи обичайния ви интернет трафик през I2P. Той ще използва вашата обикновена интернет връзка за редовен интернет трафик и I2P прокси за eepites. В следващия раздел има повече информация за достъп до уебсайтове в I2P.

Имайте предвид, че I2P е малка и неравна мрежа. Eepites обикновено се хостват на компютрите на отделни потребители и като такива могат да имат различна степен на продължаване. Изобщо не е необичайно да се натъкнете на мъртви eepites, които се връщат в малко по-късно време. Ако видите страница като тази, това не означава, че сте направили нещо неправилно. I2P работи, просто не можете да стигнете до този сайт в момента.

I2P-недостижим-сайт

Използване на I2P за достъп до уебсайтове

Ако не използвате метода FoxyProxy, ще забележите, че след като активирате настройките на прокси, ще загубите връзка с изчистената мрежа. Това е така, защото по подразбиране I2P не предоставя аутпрокси. В езика на I2P outproxy е I2P възел, който се свързва с чистата мрежа и позволява вътрешен I2P трафик в обичайния интернет. На език Tor това се нарича изходен възел. I2P е много по-възприемчива мрежа и обикновено не се използва като прокси към чистата мрежа. Често задаваните въпроси на I2P говорят за аутпроксите:

Как да осъществя достъп до IRC, BitTorrent или други услуги в обикновения Интернет?

Освен ако не е зададена външна програма за услугата, с която искате да се свържете, това не е възможно. В момента работят само три типа аутпрокси: HTTP, HTTPS и имейл. Имайте предвид, че понастоящем няма публично изброени ауткси за SOCKS. Ако се изисква такъв тип услуги, опитайте Tor.

Понастоящем в хранилището на IP2 плъгини има три outproxy плъгини (eepsite). Две вече не съществуват, а останалата част сочи към форум за разработчици на I2P, съдържащ инструкции как да хакнете заедно тестова настройка от 2016 г. Не успях да работя така, за да не изглежда, че има публично достъпен начин за използване на I2P като анонимен интернет прокси в този момент.

Докато разглеждате тъмни уеб сайтове на I2P, понякога може да не можете да заредите сайт и вместо това да бъдете представени със страница като тази.

скок от услуги

Това означава, че вашият I2P рутер не знае къде е този сайт, но това не означава непременно, че сайтът не съществува; други рутери могат да знаят къде е. За да разберете, щракнете върху една или всички представени връзки за скачане. Тези връзки ще се консултират с добре информирани I2P рутери, за да проверят дали сайтът може да бъде намерен. В много случаи работи.

Използване на I2P за изпращане и получаване на имейл

Понастоящем има два често срещани начина за изпращане и получаване на имейл между I2P и обикновени интернет имейл адреси. SusiMail се предлага в комплект с вашия I2P рутер и има и плъгин, наречен I2P Bote. И двете могат да се използват за изпращане на имейл в I2P, но понастоящем само SusiMail може да се използва за изпращане на имейл до и от обикновени интернет адреси.

За да започнете с SusiMail, щракнете върху иконата на имейл на вашата I2P рутера страница.

susimail-икона

SusiMail ще ви подкани да създадете акаунт на сайта на I2P Postman, преди да можете да го използвате. Оттам ще разпознаете сравнително стандартен интерфейс за уеб поща и трябва да можете да изпращате и получавате имейли както до I2P адресите, така и до обикновените интернет имейл адреси.

Забележка: Може да отнеме буквално часове, докато имейлите на I2P ще пристигнат на редовни интернет адреси. Това всъщност е полза, тъй като прави по-трудни наблюденията за корелация на времето. Ако известен потребител на I2P изпраща и изпраща имейл и след това бъде наблюдаван да напуска дома си и няколко мига по-късно пристига имейл от имейл адрес на I2P, това може да компрометира анонимността й. Получаването на имейли много по-късно елиминира тази възможност за корелация.

Когато настроих моя имейл акаунт в I2P, той получи формата на [email protected] Имейлите, изпратени в I2P мрежата, ще запазят този имейл адрес. Тъй като домейнът от най-високо ниво .i2p не е разрешим в публичния интернет, той е модифициран за имейли, изпратени извън I2P мрежата, за да се използва домейн от най-високо ниво .i2pmail.org. Тъй като .org е разрешим, електронните имейли се изпращат обратно до този достъп, преди да бъдат препратени през I2P към моя конкретен екземпляр SusiMail.

За разлика от SusiMail, I2P Bote разглежда създаването на акаунта като опция и не изисква акаунт за изпращане на анонимен имейл. Ако искате да можете да получавате имейл, тогава ще трябва да преминете през процеса на създаване на акаунта.

Проектът I2P Bote работи върху внедряването на Интернет <-> I2P имейл шлюз, но в момента не е функционален.

Bote-шлюз-не-работната

Настройката на I2P Bote изисква малко повече работа. Стъпките за инсталиране могат да бъдат намерени на страницата за инсталиране на I2PBote (eepsite).

  1. Отидете на формата за инсталиране на плъгини в конзолата на вашия рутер: http://127.0.0.1:7657/configclients#plugin
  2. Поставете в URL адреса http: //bote.i2p/i2pbote.su3
  3. Кликнете върху Инсталиране на приставката.
  4. След инсталирането щракнете върху SecureMail в страничната лента или началната страница на рутера или отидете на http://127.0.0.1:7657/i2pbote/

Процесът на инсталиране може да отнеме много време и няма лента за напредък, която да ви уведоми какво се случва. След около пет минути освежих началната си страница на I2P рутер и бях награден с нова икона Bote SecureMail.

Bote-икона

В истинска тъмна уеб мода, не е необходимо да създавате никакъв тип акаунт или самоличност, за да изпращате имейл с Bote. Можете да щракнете върху иконата + в долния десен ъгъл на екрана, въведете имейл и да го изпратите с пълна анонимност. Въпреки това няма да можете да получавате имейл, тъй като сте напълно анонимни. Ако искате да можете да получавате имейл, ще трябва да създадете самоличност.

Bote-identtity-инструкции

Как да настроите свой собствен eepsite (I2P сайт)

Вашият I2P рутер идва с eeepsite, готов за стартиране, просто трябва да добавите съдържание.

За да видите инструкциите как да го настроите правилно, щракнете върху бутона на уеб сървъра или го поставете в адресната лента на рутера си I2P: http://127.0.0.1:7658/help/

I2P-рутер-уебсървър-бутон

Добавяне на функционалност към I2P конзолата

I2P се предлага с основния набор от инструменти, които повечето тъмни потребители търсят в пакет. Основната страница на I2P рутера има инструменти за IRC, прехвърляне на файлове, имейл и уеб сървъри, както и много други. Тази функционалност може да бъде разширена с приставката на I2P, въпреки че има много малко плъгини.

За да управлявате вашите приставки, отворете страницата за конфигуриране http://127.0.0.1:7657/configplugins и ще видите опции за инсталиране на приставки по два начина. Ако имате приставка във файл xpi2p ​​и su3, можете да го качите на вашия рутер. Друг начин е да предоставите URL адреса на един от тези видове файлове.

Хранилището на плъгините I2P е в e2-страницата на I2P (eepsite). Изглежда много вероятно даден злоупотребяващ или наблюдател би могъл да спечели много от заблуждаването на потребител на I2P в инсталирането на плъгин за наблюдение, така че не забравяйте да вземете своите плъгини от това официално хранилище, а не от недоверие на източници на трети страни..

Намиране на съдържание в I2P

За разлика от прозрачната мрежа, тъмните мрежи не са точно за популяризиране на техните сайтове. Няма Google за тъмната мрежа и дори да е имало, много тъмни уебсайтове са нагоре и надолу поради неортодоксалните настройки за хостинг. Като каза това, има няколко места, където можете да намерите I2P услуги, ако нямате конкретна дестинация в ума

Планетата I2P - най-новото в света на I2P

Планетата I2P (eepsite) е обобщен сайт на дейност около I2P мрежата. Той съдържа най-вече торент връзки, но също така има разсеяни новини относно билети за поддръжка на проекта и новини за приложението.

Често задаваните въпроси за I2P

Има много погрешни представи за I2P; какво е и защо не е Тор. Много от тези въпроси са адресирани на страницата с често задавани въпроси на I2P (eepsite).

Проследяване на грешки в I2P

Мислите, че сте намерили бъг? Чудите се дали някой знае за това или има наличен пластир за него? Идеята за грешки в I2P е мястото за намиране на тази информация. Общностните проекти като I2P се нуждаят от свежи очи и различни системи, за да разкрият грешки, които могат да съществуват в софтуера. Изпълнете своята част и докладвайте за нови грешки, които намерите в I2P Tracker Bug (eepsite).

Заключителни думи за използване на I2P и анонимност

I2P не е заместител на Tor. Въпреки че Tor със сигурност има своите проблеми със сигурността, той също е много по-зрял, а разширената му функционалност го прави безкрайно по-полезен за повечето хора. Ако вашето намерение е да спечелите анонимност в интернет с помощта на прокси, тогава Tor е по-добрият избор. I2P само грубо включва възможността изобщо да се свързва с чистата мрежа и способността му да го прави е ненадеждна. Ако обаче искате да затворите тъмен уеб сайт, който остава възможно най-скрит, I2P може да е по-добрият избор. Ако желаната от вас потребителска база вече използва I2P или е достатъчно технически достатъчно да го настрои, чесънното маршрутизиране на I2P осигурява по-добра защита срещу тактиките, които могат да се използват в Tor за разбиване на анонимността.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − 67 =

Adblock
detector