Може ли вашият работодател да чете личните ви имейли?

Според предстоящо проучване на екипа на Comparitech.com 53% от работещата британска общественост смята, че техният работодател не трябва да има право да чете лични съобщения, изпратени чрез корпоративни имейл акаунти или през мрежи на работното място.


Освен това малко над един от всеки трима от анкетираните смята, че мониторингът на личните им съобщения на работното място е незаконен.

Но какво казва законът?

За съжаление за тях това всъщност не е така.

Според собствения уебсайт на правителството на Обединеното кралство, работодателите могат да наблюдават персонала си по много начини, включително да проверяват историята на сърфирането им и всички имейли, изпратени и получени.

Едно предимство тук е, че подобен мониторинг е разрешен само ако работодателят е разкрил, че той може да се осъществи, чрез трудов договор или чрез публикуваните му политики и процедури.

Служителят обаче има право да подаде оставка и да поиска конструктивно уволнение, ако такъв мониторинг се извършва без тяхно знание, макар че акцентът ще бъде върху тях, за да докажат, че не са били информирани, че такъв мониторинг може да се извърши.

Неотдавнашно решение на Европейския съд по правата на човека изяснява нещата допълнително.

Когато румънец оспори уволнението си, което стана след като неговият работодател получи достъп до частни съобщения, изпратени чрез Yahoo Mail в работно време, съдът отговори, като заяви, че не е „неразумно работодателят да иска да провери дали служителите изпълняват професионалните си задачи по време на работни часове".

В допълнение към правната ситуация, има още няколко точки, върху които трябва да помислите, когато изпращате лични съобщения на работното място. Прочетете, за да научите какво още трябва да вземете под внимание.

Мога ли работодателят да получава достъп до имейли, изпратени чрез корпоративната мрежа, ако използвам личния си акаунт?

stockfresh_5348431_cellphone-изолиран по-лаптоп keyboard_sizeS

Както вече споменахме, много вероятно е вашият работодател да има законно право на достъп до всяка информация, която прехвърляте в нейните мрежи.

Дали той има техническата способност да го прави или не, все още не е толкова ясно отрязан.

В зависимост от имейл или клиента за уеб поща, който използвате, вашите комуникации могат или не могат да бъдат криптирани.

Ако те са страхотни, но трябва да запомните, че софтуерът за мониторинг все пак ще разпознае, че имате достъп до имейл акаунта си, дори ако той не може да идентифицира съдържанието на съобщенията, които изпращате или получавате.

Ако електронната ви услуга не използва криптиране, приемете, че всичките ви имейли могат и ще бъдат прочетени.

Когато за първи път осъществявам достъп до личния си имейл акаунт, мога ли работодателят да чете стари съобщения във входящата ми или изпратена папка?

Отново отговорът е може би и ще зависи от това как са конфигурирани сървърите на вашия работодател и дали вашата услуга за съобщения използва криптиране или не..

Най-безопасното е да приемете, че всяко съобщение във вашия акаунт е честна игра.

Вече изпратих лични имейли в мрежата на моя работодател - колко време отнема те да бъдат премахнати?

Това е добър въпрос, на който няма еднакво добър отговор - всяка компания конфигурира сървърите си по различен начин. Това означава, че няма ограничение във времето по отношение на информацията, която вече не се съхранява.

Изпратените и получени съобщения могат да бъдат архивирани за ден, седмица, месец или повече.

За да гледам нещата в перспектива, политиката на имейла на предишния ми работодател заяви, че всички съобщения ще бъдат архивирани за вечност.

Хванах се от скорошната шега на Google Fools през април и трябва да изтрия съобщението - възможно ли е?

На първо място, добрата новина: не сте сами, тази необмислена шега предизвика повече от няколко главоболия за много много хора.

Сега за лошата новина: изтриването на вече изпратено съобщение не гарантира, че то не е получено (и прочетено) от получателя (ите). Не само това, но има и всяка вероятност корпоративната мрежа да е била архивирана, потенциално много пъти.

Звучи очевидно и явно покровителствено, но наистина трябва да помислите два пъти, преди да натиснете този бутон „Изпращане“.

О, и по тази тема, проверете и използването на „Отговори на всички“, най-големия фасилитатор на фалшиви пасове и изтичане на данни досега.

Всичко това звучи доста страшно - има ли нещо, което мога да направя, за да защитя личните си имейл комуникации?

Да: криптиране.

Както споменахме по-рано, шифроването най-вероятно няма да попречи на работодателя ви да знае, че сте изпратили или получили лични съобщения, но трябва да гарантира, че съдържанието на тези имейли остава частно.

Вече разбрахме как можете да шифровате и защитите имейла си в предишна статия. Прочетете това сега, за да научите как можете да подобрите поверителността си с Gmail, уеб поща, Outlook, iOs, Android и OS X имейл услуги.

Имате ли други съвети относно поверителността на имейлите по време на работа?

Както споменахме в съобщението за печата, придружаващо резултатите от нашите проучвания, трябва да:

  • Проверете трудовия си договор и фирмените политики и процедури, за да разберете дали личните ви имейли могат да бъдат прочетени
  • Ако се съмнявате, приемете, че всичко изпратено и получено във вашия корпоративен имейл акаунт ще бъде наблюдавано и достъпно от вашия работодател
  • Ако трябва да изпращате личен имейл по време на работа, помислете дали да се регистрирате за криптиран акаунт за уеб поща (ако е разрешено)
  • Още по-добре, винаги използвайте вашето лично устройство, свързано към вашия собствен мобилен акаунт, а не корпоративната Wi-Fi мрежа
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − = 34