Най-добрите частни търсачки, които няма да ви проследят през 2020 г.

Най-добрите частни търсачки, които няма да ви следят (1)

Търсите най-добрите частни търсачки, които уважават вашата поверителност и не проследяват вашата информация? Ние разкриваме всичко, което трябва да знаете.

Google се опитва да проследи всичко, което правите онлайн, включително кои сайтове посещавате, с кого общувате и какви продукти може да се интересувате от закупуване. Когато използвате услугите на Google - и много свързани услуги, някои от които на пръв поглед нямат нищо общо с Google - информацията за вашите взаимодействия се събира и съхранява под формата на потребителски профил.

Функцията за търсене на Google не се различава. Когато въведете дума за търсене, Google я свързва с лични идентификатори и тя става част от историята на търсенето ви и онлайн профила.

Въпреки че това може да бъде полезно, тъй като дава възможност на Google да предоставя по-подходящи резултати от търсенето, за много потребители това изглежда нахлуване в личния живот. Това е особено в днешния свят, където търсим търсачки за отговори на почти всички ежедневни въпроси, включително чувствителните.

За щастие, ако се притеснявате за Google, Bing и други търсачки, проследяващи вашите думи за търсене, имате алтернативи. Много организации признаха необходимостта от търсачките, които дават надеждни резултати, без да нарушават поверителността, и излязоха с по-дискретни версии.

В тази публикация разкриваме най-добрите частни търсачки и обсъждаме по-подробно защо може да помислите да изоставите Google.

Какво да търсите в най-добрите частни търсачки

След като започнете да търсите, ще откриете, че има доста частни алтернативи на търсачката Google. Това обаче не са всички на една и съща позиция. Например, някои не са толкова частни, колкото твърдят, че са, а други предлагат лошо потребителско изживяване. Нашият списък с най-добрите частни търсачки се основава на следните критерии:

 • Запазва поверителността ви (не проследява никакви данни)
 • Предоставя подходящи резултати от търсенето
 • Има лесен за използване интерфейс
 • Предоставя опции за настройки за персонализирано изживяване

Струва си да се отбележи, че някои частни търсачки са истински търсачки в смисъл, че всъщност обхождат уебсайтове, за да съберат информацията, която им е необходима за предоставяне на резултати от търсенето. Те предлагат повече поверителност, тъй като не взаимодействат с Google или Bing, но може да не предлагат най-добри резултати.

Други, наричани по същество „метаизследователски двигатели“, по същество действа като посредник между потребителя и Google или други сайтове, което им позволява да предлагат по-добро цялостно изживяване. Някои от този списък се смесват както и използват собствените си обхождащи, така и извличащи резултати от харесванията на Google и Bing.

Най-добрите частни търсачки

Ето нашия списък с най-добрите частни търсачки, които можете да използвате вместо Google през 2019 г.:

1. DuckDuckGo

DuckDuckGo най-добрата частна търсачка.

DuckDuckGo е много популярен сред ентусиастите за поверителност и е търсачката по подразбиране в браузъра Tor. Базираната в САЩ услуга разполага със собствен робот (наречен DuckDuckBot), но също така изтегля информация от над 400 други източника. Те включват Bing, Oath (по-рано Yahoo) и Wikipedia.

Тази търсачка запазва търсенията, но те не са обвързани с отделен потребител:

Освен това спестяваме търсения, но отново, не по личен начин, тъй като не съхраняваме IP адреси или уникални низове на потребителски агент. Използваме съвкупни, нелични данни за търсене, за да подобрим неща като правописни грешки.

DuckDuckGo показва реклами за партньорски сайтове в дясната странична лента, което е малко по-малко агресивно от Google, което представя реклами в горната част на резултатите от търсенето. Той печели допълнителни печалби от комисиони от сайтове като Amazon и eBay, така че може да искате да бъдете предпазливи, ако те изскачат много в резултатите от търсенето:

По подобен начин можем да добавим партньорски код към някои сайтове за електронна търговия (например Amazon & eBay), което води до връщане на малки комисионни към DuckDuckGo, когато правите покупки в тези сайтове.

Услугата предложи очаквани резултати за нашите тестови условия за търсене, включително едно търсене за местни услуги. Това повдига въпроса как DuckDuckGo знае местоположението на потребителя. Както обяснява в отговор на Quora изпълнителният директор на DuckDuckGo, Габриел Уайнбърг, търсачката използва вашия IP адрес да служи на местни резултати. Въпреки че не съхранява вашия IP адрес, той се вижда, когато изпращате заявката си за търсене. По принцип се използва за идентифициране на приблизителното ви местоположение и след това веднага се изтрива.

Като цяло това е най-добрата частна търсачка по отношение на потребителското изживяване, особено ако се интересувате от местните резултати от търсенето. От друга страна, ако предпочитате въобще да не използвате IP адреса си, може да се окажете по-добре с някоя от другите търсачки в този списък.

Интерфейсът на DuckDuckGo е много подобен на този на Google и други популярни търсачки. Можете да търсите в цялата мрежа или да прецизирате търсенето си с изображения, видеоклипове, новини, карти, значения или пазаруване. Филтрите включват съдържание за възрастни и времева рамка на резултатите.

Наличен е набор от настройки, които да ви помогнат да персонализирате вашето търсене. Например, можете да активирате функции като безкрайно превъртане и автоматично предлагане и да зададете връзки да се отварят в нов раздел.

DuckDuckGo най-добрите настройки за частни търсачки.

Появиха се някои подозрения относно легитимността на исканията за поверителност на DuckDuckGo. Те се въртят около факта, че главният изпълнителен директор на компанията използваше вече несъществуващ сайт за социални мрежи, наречен Names Database (законно Opobox).

Впоследствие компанията беше продадена на Classmates.com, заедно с всички останали потребителски данни, за многомилионна сума. Изглежда, че участието на Вайнберг в базата данни от имена представлява противоречиви стойности на тези, на които се основава DuckDuckGo, оттук и подозренията.

Габриел се обърна към тези опасения в тема за преработка на 2018 г., където той защитава практиките за поверителност на бившата си компания и обясни, че управлението на предишната компания му помогна да разработи политики за поверителност на DuckDuckGo.

Въпреки това занесох тези идеи за поверителност на DuckDuckGo и осъзнах, че в случай на търсене в мрежата минималното количество необходима информация всъщност е нула.

DuckDuckGo reddit нишка.

DuckDuckGo е достъпен чрез вашия браузър, но също така предлага приложения за iOS и Android и разширение за браузър Edge.

2. MetaGer

MetaGer най-добрата частна търсачка.

MetaGer е базиран в Германия и се управлява от организация с нестопанска цел, SuMa-eV. Той предоставя резултати на няколко различни езика: английски, немски и испански. MetaGer има свои собствени уеб сканери и индекси, но това е предимно двигател за метаискали, заявяващ до 50 търсачки, включително Yahoo и Bing. Повечето от най-добрите резултати по време на нашето тестване бяха от Bing.

Софтуерът, стоящ зад тази търсачка, е с отворен код, което означава, че всеки може да прегледа и одитира кода си. MetaGer има .onion сайт, до който можете да получите достъп чрез мрежата Tor.

Освен MetaGer, SuMa-eV има приложение в друга област, доминирана от Google. Нейната карта услуга и планиращ маршрут (Maps.MetaGer.de) не регистрира и не следи местоположенията на потребителите.

Когато решавате кои резултати да покажете, MetaGer има за цел да обслужва разнообразието на потребителите. Като такъв, той не използва броя на кликванията, които уеб страница получава като фактор за класиране. Бизнес моделът включва дарения, членски внос и нецелева реклама на страници с резултати.

Вашият IP адрес се съхранява заедно с времева марка до 96 часа (четири дни). Това е така, защото MetaGer ограничава броя на търсенията на IP адрес за определен период от време и се нуждае от някакъв начин да проследи това.

За нецелевия рекламен компонент на своя модел MetaGer събира някои данни. Той предоставя на рекламодателите съкратени IP адреси (които могат да предоставят приблизителни данни за местоположението) и подробности за потребителския агент, включително от кой браузър и операционна система заявката за търсене идва от. Никоя от тази информация не може да идентифицира потребител.

Тествах търсачките с няколко термина и резултатите бяха подходящи, с изключение на локална дума за търсене, която даде разпръснати резултати.

MetaGer добавя допълнителен слой на поверителност, като ви дава възможност да отворите уеб страница анонимно. По този начин търсачката действа като прокси и скрива вашия IP адрес от уебсайта на вашата дестинация.

Анонимно сърфиране в MetaGer.

Интерфейсът на MetaGer не е толкова рафиниран като другите в този списък, но въпреки това е лесен за използване. Нямате толкова възможности за търсене, както при някои други платформи, но можете да търсите в цялата мрежа или само в снимки или да пазарувате. Други опции включват филтриране по дата или език или използване на безопасно търсене (за филтриране на съдържание за възрастни).

Страницата с настройки не ви дава много допълнителни опции. Той просто ви показва филтъра и ви позволява да решите кои търсачки, например Bing, да се използват за предоставяне на резултати.

Настройки на най-добрите частни търсачки на MetaGer.

Има добавка за MetaGer Firefox и можете да зададете MetaGer като търсачка по подразбиране за Chrome и Edge. Потребителите на Android могат да изтеглят собствено приложение.

3. Qwant

Qwant най-добрата частна търсачка.

Qwant е базиран във Франция и дава резултати в избор от повече от дузина езици, включително английски, френски и италиански. Тази търсачка не проследява вас или вашето устройство и обещава да не регистрира историята на търсенето ви.

Не използваме проследяващо устройство (пиксел, пръстови отпечатъци ...). Ние не събираме и не съхраняваме история или вашите търсения.

Това е метатъргов двигател, който отвежда предимно резултатите от търсенето в Bing и ги предоставя на потребителя. Той също има свои възможности за индексиране.

Моделът на печалба за тази компания включва партньорски сделки със сайтове като eBay и Trip Advisor, така че за някои търсения може да се окажете, че тези сайтове имат несправедливо предимство по отношение на това да се превърнат в началото на страниците с резултати.

Повечето тестови търсения дадоха очаквани резултати, но местните резултати от търсенето като цяло бяха неподходящи. Qwant има a уникален и естетически приятен интерфейс и ви позволява да търсите в мрежата или да стесните резултатите си до новини, изображения, социални или видеоклипове. Освен това можете да филтрирате резултатите по възраст („свежест“).

Настройките ви позволяват да персонализирате началната си страница, включително опции за показване на актуални теми, новини и социални публикации и отваряне на връзки и видеоклипове в нови раздели.

Qwant settigns.

Qwant има и други продукти, конкуриращи се с продукти на Google и тези на други компании, включително Qwant Maps, Qwant Music, Qwant Boards (подобно на Pinterest) и Qwant Junior (за деца на възраст от 6 до 13 години).

Има разширения Qwant за Chrome и Firefox, а приложенията са налични за iOS и Android. Ако имате нужда от по-бърза и по-лека търсачка, например, ако използвате по-стар уеб браузър, Qwant Lite е създаден специално за тази цел.

4. Searx

Searx най-добрата частна търсачка.

Searx е механизъм за метаизследване, който е с отворен код и е наличен в GitHub. Това е инициатива с нестопанска цел, така че няма да виждате реклами в горната част на страницата с резултати от търсенето. Въпреки че има основен уебсайт на Searx (searchx.me), тази търсачка ще намерите на много други сайтове, тъй като е възможно да я стартирате сами.

Въпреки това, ако планирате да стартирате свой собствен екземпляр за лична употреба, имайте предвид, че вашите заявки за търсене няма да бъдат агрегирани с тези на други потребители. Това означава по-малко анонимност. Също така имайте предвид, че ако използвате екземпляр от търсене, различен от официалния, вие сте доверявайки се на администратора на тази инстанция с вашите данни.

Searx предоставя прокси опция, която ви позволява да продължите да маскирате самоличността си, когато щракнете върху уебсайт. Интерфейсът е основен и сравнително лесен. Резултатите от търсенето бяха подходящи, но търсачката има проблеми с Google и други източници, така че за някои условия се доставят грешки.

Searx грешка.

За да коригирате основните си предпочитания за търсене, можете да кликнете върху Разширени настройки точно под лентата за търсене. Например, можете да изберете да търсите в мрежата или във файлове, изображения или новини, сред другите опции.

Има много повече персонализируеми функции, когато щракнете Предпочитания в горния десен ъгъл. Например в Общ в раздела, можете да персонализирате поведението на търсачката и оформлението на страниците с резултати от търсачката. И в Plugins ще видите опции за активиране или деактивиране на някои добавки, като например HTTPS пренапишете и Безкрайно превъртане.

Предпочитания за Searx.

Searx има приложение за Android и добавка за Firefox.

5. Начална страница

Начална страница най-добрата частна търсачка.

Началната страница (наричана по-рано IXquick) е двигател за метатърси със седалище в Холандия. Той взема своите резултати от Google и ги предоставя на потребителя. Като такъв, той по същество действа като прокси сървър, за да виждат резултатите от търсенето с Google, без да бъдат проследявани от компанията. Наскоро началната страница беше коронясана за най-добрата налична търсачка, дори победи Google.

Услугата не проследява никаква информация, включително вашите заявки за търсене. Кратката версия на нейната политика за поверителност гласи:

Startpage.com не регистрира и не споделя вашата лична информация. Не те следим. Ние не ви профилираме. месечен цикъл.

Декларация за поверителност на началната страница

Ако искате да използвате търсачката като прокси, за да посещавате сайтове анонимно, просто щракнете върху Анонимен изглед до резултата.

Опитът с начална страница е много подобен на този на Google. Интерфейсът е практически същия, освен с по-малко опции. Можете да търсите в мрежата или да търсите изображения или видеоклипове и да изберете възрастта на резултатите. Можете също така да проведете разширено търсене с настройки, подобни на тези на опцията за разширено търсене на Google.

Както се очаква, резултатите от търсенето съответстват повече на тези на Google, отколкото другите в този списък, така че ако търсите частна версия на Google, това вероятно е солиден избор. Изключението обаче бяха местните резултати от търсенето. Тестовото локално търсене даде някои резултати, които бяха в близост до настоящото ни местоположение, но не толкова близо, колкото резултатите, предоставени от DuckDuckGo.

Това показва, че Startpage може да използва пресечена версия на вашия IP адрес, за да получи много приблизително местоположение и да предостави прилични локални резултати. Това обаче е спекулация и не беше потвърдено от компанията.

Настройките за начална страница включват опции за език и външен вид и превключвания за функции за търсене като предложения, карти и незабавни отговори в Уикипедия. Има и няколко настройки за поверителност и безопасност, които включват семейни филтри, проверка на страници за злонамерен софтуер и свързване само към конкретни сървъри.

Настройки за начална страница

Началната страница има приложения за iOS и Android и разширения на браузъра за Chrome и Firefox.

6. Swisscows

Най-добрата частна търсачка на Swisscows.

Swisscows е базиран в Швейцария и се предлага на осем езика, включително английски, италиански и испански. Той си партнира с Bing, така че повечето резултати от търсенето са от тази търсачка. Swisscows обаче се различава от другите търсачки по начина, по който предоставя резултати. Той използва семантична технология, за да определи най-полезните резултати за потребителя.

То не съхранява и не проследява никаква лична потребителска информация като IP адрес или заявки за търсене. Компанията се гордее с факта, че всички сървъри се намират в Швейцария, страна, известна със своите силни закони за поверителност.

Ако търсите частна търсачка, която семейството ви да използва, Swisscows може да се окаже добре. Целта му е да бъде подходяща за деца търсачка чрез филтриране на съдържание за възрастни като порнография и насилие.

Семейство банер на Swisscows.

Тази компания разчита на дарения от потребители и фирми, така че няма да видите реклами да изскачат сред резултатите от търсенето ви.

Интерфейсът е модерен и лесен за използване. Освен да търсите в мрежата, можете да потърсите конкретно изображения, видеоклипове или музика. Можете да филтрирате търсенето по държави или да сортирате резултатите по популярност към днешна дата.

Swisscows предлага няколко допълнителни инструменти, включително преводач, който работи много като Google Translate. Тогава има инструмент „Дайджест“, който ви кани да пуснете файл или връзка, за да разберете същността на съдържанието му. Това всъщност е платен софтуер, но можете да го изпробвате в интерфейса за търсене на Swisscows.

Заявките за търсене обикновено дават очаквани резултати. Списъкът за местните термини не беше подходящ, но използвайки селектора на региона, те бяха поне от правилната държава.

За разлика от други търсачки в този списък, няма отделен екран за настройки, който да ви помогне да персонализирате опита си.

Каква информация е проследяване от Google и защо?

Google, Bing и други популярни търсачки записват заявките за търсене, които въвеждате, заедно с друга информация. Ето какво може да бъде записано:

 • Вашият IP адрес
 • Твоето местоположение
 • Уникални идентификатори на браузър, приложение и устройство
 • Условия за търсене

Когато се замислите колко пъти на ден въвеждате дума за търсене в Google, е лесно да разберете колко лесно би било компанията да създаде профил, който отразява силно ежедневно какво правите. Например, ние сме склонни да търсим много теми, свързани с личния ни живот, например:

 • Индивидуални продукти или магазини
 • Домашни услуги, като водопровод или почистване на прозорци
 • Банки и инвестиции
 • Места за хапване
 • Уикенд дейности
 • Дестинации за почивка
 • Упътвания до къщата или мястото на събитието на приятел
 • Неща, свързани с нашите деца (като училища и дейности)
 • Медицински проблеми, които може да срещнем

… Плюс всякакъв брой неща, свързани с нашата работа или бизнес.

Цялата тази информация представлява гърне със злато за рекламодателите. Рекламите са силно насочени към нас въз основа на нашата онлайн активност, защото често отразяват нашата офлайн активност. Google и партньорските рекламодатели могат да създадат много точен профил за това как всеки от нас живее и съответно да се предлага на пазара.

Защо Google проследява проблем?

На някои хора може да е полезно да се показват реклами на уебсайтове, в социалните медии и в имейли, които са пригодени според личните им вкусове. Всъщност това е основната предпоставка, на която Google и подобни компании оправдават интензивното си проследяване онлайн. Те обикновено ще кажат нещо в съответствие с „да обслужваме по-добре нашите клиенти“ или „да осигурим подобрено изживяване за нашите потребители“.

Това, което наистина се случва, е, че вие ​​или вашите данни най-малкото сте продукт, който може да бъде продаден на рекламодатели или други трети страни, който и да е най-високата оферта. Много потребители намират това натрапчиво и дори направо страховито. Освен че знае, че някой събира множество подробности за вас, за да може да разбере как най-добре да ви продава продукти и услуги, има и други последици от целенасочената реклама. Ето само няколко неудобни сценария:

 • Опитвате се да покажете на колега уебсайт, свързан с работата, но той е обхванат в реклами за сайтове за запознанства.
 • Преглеждате годежни пръстени и свързани реклами се показват на всички ваши домашни устройства, разваляйки изненадата за вашите други.
 • Смущаващите реклами, свързани с медицината, започват да се появяват на уебсайтове, докато работите от наситено кафене.

Има и по-сериозни последици от излагането на историята на търсенията ви чрез целенасочена реклама или други средства. Например, някои хора, като тези в насилствени отношения или живеещи в потиснати общности, могат да бъдат изложени на сериозни вреди,.

Фактът, че всички тези данни се съхраняват някъде, също го прави цел за хакери. И да не забравяме потенциала за човешка грешка, която може да доведе до излагане на данни по невнимание. Например в случай от 2006 г. AOL публикува публично историите на търсенето на повече от 650 000 от своите потребители. Случаят в крайна сметка беше уреден през 2013 г., като AOL се съгласи да плати 5 милиона долара, но това не означава, че не може да се случи отново.

Как да промените търсещата машина по подразбиране в браузъра си

Ако сте решили да преминете към някоя от горните търсачки, без съмнение, ще искате да направите нещата максимално удобни. Ако понастоящем търсачката ви по подразбиране е настроена на Google или Bing, обикновено е лесно да я промените, въпреки че процесът не винаги е напълно очевиден.

Просто следвайте стъпките по-долу за вашия браузър:

Google Chrome

Ето как да промените търсещата си машина по подразбиране в Chrome:

 1. Щракнете върху иконата на менюто с трите точки в горния десен ъгъл на екрана и изберете Настройки от падащото меню.
 2. В Настройки екрана, превъртете надолу към Търсачка.
 3. В падащото меню до Търсачката, използвана в адресната лента, трябва да видите няколко опции, включително Google, Bing и Yahoo! Единствената частна търсачка в списъка по подразбиране е DuckDuckGo. Ако това е този, който искате да използвате, продължете напред и го изберете от падащото меню. Това ще е новата ви търсачка по подразбиране. Ако искате да добавите различна частна търсачка по подразбиране, преминете към следващата стъпка.

Екран за настройки на Chrome.

 1. Щракнете върху стрелката вдясно от Управление на търсачките.
 2. В Управление на търсачките страница, изберете Добави.

Страница на Chrome Управление на търсачките.

 1. Попълнете полетата в Редактиране на търсачката страница. В примера по-долу добавяме начална страница. За Търсачка въведете името на търсачката. В Ключова дума въведете текстовия пряк път, който ще използвате в адресната лента. За финалното поле въведете URL адреса на търсачката с „% s“ на мястото на заявката. За да получите този URL адрес, просто въведете дума за търсене в търсачката, след което заменете думата за търсене с „% s“ (без кавичките).

Страницата на търсачката за Chrome Редактиране.

 1. След като полетата се попълнят, натиснете Запази.
 2. Новата търсачка вече трябва да бъде опция под Управление на търсачките. Щракнете върху иконата с три точки вдясно от търсачката и изберете Направете по подразбиране.

Mozilla Firefox

Ето как да промените вашата търсачка по подразбиране в Firefox:

 1. Кликнете върху иконата на хамбургер в горния десен ъгъл.
 2. Изберете Настроики > Търсене.
 3. В падащото меню отдолу Търсачка по подразбиране, трябва да видите няколко опции, включително Google, Bing, eBay, Twitter и Wikipedia. Както при Chrome, единствената частна търсачка в списъка по подразбиране е DuckDuckGo. Ако искате да използвате този, можете да го изберете и сте готови. Ако предпочитате да използвате друга частна търсачка, преминете към следващата стъпка.
 4. Все още вътре Търсене, превъртете надолу до Търсачки с едно щракване и изберете Намерете още търсачки.

Страница с настройки за търсене на Firefox.

 1. Ще бъдете насочени към страницата с добавки на Firefox. В полето за търсене въведете търсещата машина, която искате да използвате, например, Qwant.
 2. Щракнете върху търсачката в списъка с резултати и в получената страница изберете + Добавяне към Firefox.

Страница с добавки на Firefox.

 1. Ще видите изскачащо меню, потвърждаващо добавянето. Изберете Добави.
 2. Трябва да се появи друг изскачащ прозорец, който пита дали искате да зададете търсачката по подразбиране. Кликнете да.

Изскачащо меню за потвърждение на добавки за Firefox.

 1. В случай че пропуснете това потвърждение, винаги можете да се върнете към Настроики > Търсене. Сега, под Търсачка по подразбиране, трябва да видите ново добавената търсачка като опция в падащото меню.

Падащо меню на търсачката на Firefox.

Microsoft Edge

Ето как да промените вашата търсачка по подразбиране в Microsoft Edge:

 1. Отидете на началната страница на търсачката, например, www.swisscows.com.
 2. Щракнете върху иконата на трите точки (повече действия) в горния десен ъгъл и изберете Настройки > напреднал.
 3. при Търсене в адресната лента, изберете Смяна на доставчика на търсене.
 4. Търсачката, до която сте се придвижвали в първата стъпка, трябва да се покаже в списъка с думата „открит“ в скоби след името. Изберете го и натиснете Е активирана по подразбиране.

Настройки на ръба

iOS (Safari)

Ето как да промените вашата търсачка по подразбиране в Safari:

 1. В Safari не е възможно да добавите допълнителни търсачки към опциите си по подразбиране. DuckDuckGo е вградена опция, така че ако това е този, който искате, тогава имате късмет. Отидете на Настройки > сафари > Търсачка, и изберете DuckDuckGo.

Настройки за търсачка на iOS.

 1. Ако не, има възможност да добавите предпочитаната от вас търсачка към началния си екран за бърз и лесен достъп. Отворете началната страница на търсачката, която искате да добавите, например, www.searx.me.
 2. Изберете бутона за споделяне, превъртете надолу и изберете Добави към началния екран. Търсачката вече ще е налична на началния ви екран, така че следващия път, когато искате да търсите, натиснете това, вместо да влизате в Safari.

iOS добавя нова търсачка.

Android (Chrome)

Ето как да промените вашата търсачка по подразбиране в Android:

 1. В рамките на Chrome посетете страницата на търсачката, която искате да използвате, например, MetaGer, и извършете търсене. Имайте предвид, че ако не извършите търсене, търсачката няма да се покаже в списъка в стъпка 4 по-долу.
 2. Изберете иконата на трите точки в горния десен ъгъл и изберете Настройки.
 3. при Основи, кликване Търсачка.
 4. Търсачката, до която сте се придвижвали, трябва да бъде опция тук. Изберете го от списъка и това вече ще бъде по подразбиране.

Android добавяне на търсачка.

Все още искате да използвате Google? Използвайте VPN

Ако наистина не искате да се откажете от търсещата машина на Google, трябва поне да помислите да се защитите с реномиран VPN. Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN криптира целия ви уеб трафик, така че да не може да се чете на трети страни, като вашия доставчик на интернет услуги и евентуални хакери. Той също тунелира вашия трафик през вторичен VPN сървър и заменя вашия реален IP адрес с такъв, който съответства на VPN сървъра.

Този сървър може да бъде на местоположение по ваш избор и IP адресът ще бъде свързан с това местоположение. Google и всички други сайтове за местоназначение вече няма да виждат вашия истински IP адрес и местоположение, а вместо това ще виждат този на VPN. Комбинирането на VPN с режим инкогнито или частно сърфиране е доста безопасен залог, за да предотвратите проследяването от Google.

Въпреки това, има малка вероятност Google все още да успее да състави потребителски профил въз основа на други идентификатори, като уникални идентификатори на браузър или устройства. Някои от тях могат да бъдат управлявани в настройките на браузъра или устройството ви, но други, като IMEI номер на мобилен телефон, не могат. Въпреки че Google уведомява потребителите, че тези идентификатори се използват, е доста неясно по отношение на това как и кога се използва всеки. Като такава, най-добрата ви форма на защита би била да избягвате Google напълно, дори ако имате VPN.

Не е лошо да използвате VPN заедно с частна търсачка. Попаднахме на няколко предполагаеми частни търсачки с някои съмнителни политики за поверителност, които предполагат, че IP адресите могат да бъдат използвани по някакъв начин. С VPN частната търсачка ще вижда само вашия VPN IP адрес, така че няма от какво да се притеснявате.

Когато избирате VPN, уверете се, че сте избрали такава със запис на защита на поверителността на потребителя, като ExpressVPN. Основните характеристики, на които трябва да се обърнете внимание, са истинска политика без записване и защита срещу течове на информация.

Вижте също:

 • Най-бързи VPN
 • Най-добрите VPN за Tor
 • Най-добрите VPN за Windows 10
 • Най-добрите VPN за Mac

Как да изтриете историята на търсенето с Google

Ако сте решили да преминете към по-частна търсачка или да продължите да използвате Google с VPN, все още има един проблем. Google и други търсачки все още ще имат запис на всички данни, които са събрали за вас до момента.

Можете да премахнете тези данни (в по-голямата си част), като изтриете дейността си. Дори когато Google е изтрил вашите данни, той продължава да запазва известна информация. Например, ако изтриете историята на търсенето, думата за търсене вече няма да се съхранява, но фактът, че сте търсили нещо по това време, ще остане регистриран. Google обаче е неясен по отношение на това колко информация се запазва. Тази линия е особено нееднозначна:

Понякога запазваме определена информация за продължителен период от време, за да отговорим на конкретни бизнес нужди или законови изисквания.

Политика за изтриване от Google.

Независимо от това, трябва да можете да изтриете по-голямата част от историята на търсенията си.

Ето как да изтриете историята си в Google:

 1. Отидете до Google Моята активност страница и в менюто на лявата странична лента изберете Изтрийте активността от.

Страница за активност при търсене в Google Delet.

 1. В полученото изскачащо меню можете да изберете периода от време, за който искате да изтриете активност.

Изтриване на изскачащо меню за уеб и приложения.

 1. След това трябва да потвърдите изтриването. Изберете Изтрий.

Изтриване на изскачащото потвърждение.

 1. И това е. Сега трябва да видите екран за потвърждение.

Изтриване на екрана за пълно потвърждение.

Имайте предвид, че можете също да изтриете дейността си от началната страница на Google, като отидете на Настройки > Вашите данни в Търсене, и превъртане надолу към Изтрийте търсенето си раздел.

Проблемът е, че ако продължите да използвате Google, той ще продължи да съхранява информация за вас. Така че ще искате да изключите активността за в бъдеще. На Моята активност на страницата, ще видите няколко кутии, вляво от които се отнася за проследяване на активността. Изберете Промяна на настройката.

Кутии за активност

В получения екран не забравяйте да премахнете отметката от двете кутии. Първата, ако е поставена отметка, позволява на Google да ви проследява чрез Chrome и сайтове, които използват услугите на Google. Вторият позволява на компанията да записва записи на вашите гласови и аудио входове за речеви услуги на Google. Най-важното е да завъртите превключвателя до мрежа & Активност в приложението до изключено (сиво) положение.

Екран за активност в мрежата и приложенията.

Връщайки се към двете кутии на Моята активност страница, ако решите да оставите Google да продължи да записва вашата дейност по някаква причина, можете да използвате полето с дясната страна, за да решите колко дълго компанията я съхранява: 18 месеца, три месеца или докато не я изтриете ръчно.

Екран за период на изтриване.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − 77 =

Adblock
detector