NordVPN срещу частен достъп до интернет (PIA)

При толкова много VPN доставчици, предлагащи собствен уникален набор от функции, може да е трудно да се реши между различните услуги. Днес ще видим колко добре се представят две основни VPN, NordVPN и частен достъп до Интернет (PIA) по отношение на различните аспекти на тяхната услуга. Правейки това, ще можем да преценим справедливо и точно своите силни и слаби страни спрямо другия, което ни позволява да решим кой е най-добрият избор като цяло за средния потребител.

NordVPN срещу PIA

Акценти

NordVPN

  • Може да деблокира най-популярните стрийминг услуги
  • Оптимизирани за поточни сървъри
  • Изключително адаптивни опции за сигурност

Частен достъп до Интернет

  • Бързо, но евтино
  • Възможна е анонимна регистрация
  • Изпробвана и тествана политика без регистрация

Ценообразуване & намаления

NordVPN PIA
Периоди на абонамент Един месец Един месец
Шест месеца Една година
Една година Две години
Две години
Специална оферта 75% отстъпка от тригодишния план 58% отстъпка от двугодишния абонамент на PIA
Най-висока цена на месец $ 11.95 $ 6.95
Най-ниска цена на месец $ 2.99 $ 2.91
Едногодишна цена $ 83.88 $ 39.95
Гарантирано връщане на парите 30 дни 7 дни

Въпреки че месечната цена на NordVPN е почти два пъти по-висока от тази на PIA, разликата бързо се стеснява с увеличаването на дължината на абонамента ви. Всъщност двугодишният план на NordVPN е малко над един долар по-скъп всеки месец. Освен това NordVPN предлага много по-дълъг гаранционен срок за връщане на парите: 30 дни до седемте на PIA. Като такъв, можете да се регистрирате за сделката на NordVPN, за да получите ефективно безплатен VPN покритие, докато сте в отпуска; просто не забравяйте да отмените преди да приключи гаранцията за връщане на парите.

СДЕЛКА НА NORDVPN: Спестете 75% тук и намалете месечните си разходи до едва 2,99 долара, като изберете тригодишния план на NordVPN.

ЧАСТНА ИНТЕРНЕТ СДЕЛКА ЗА ДОСТЪП: Намалете разходите с 58% с двегодишната сделка на PIA Това се получава до едва 2,91 долара на месец.

Характеристика

NordVPN PIA
Едновременни връзки 6 5
Приложения за операционна система Windows, MacOS, Linux, Android, iOS Windows, MacOS, Android, iOS
Устройства за ръчно инсталиране Приставки, рутери Linux, приемници, рутери
Разделяне на тунели Не Не
Безплатни екстри Разширения на браузъра за Firefox и Chrome. Блокиране на реклами и зловреден софтуер Разширения на браузъра за Firefox, Chrome и Opera

Частният достъп до Интернет и NordVPN предлагат подобна мултиплатформена поддръжка. Всяка предоставя приложения за широк спектър от операционни системи, но NordVPN има прост инсталатор на команден ред за Linux платформи, докато PIA трябва да се инсталира ръчно. Има и разширения за най-популярните уеб браузъри. звъпреки това, важно е да запомните, че разширенията за VPN само криптират трафика на браузъра ви и не крият IP адреса си, когато използвате P2P мрежи или други приложения, насочени към уеб..

NordVPN включва допълнителна функция за защита, наречена CyberSec. Тази страница с кръстосани препратки, която посещавате с известен списък на вредни уебсайтове, и автоматично спира страницата да се зарежда, ако има съвпадение. Той също така блокира рекламите, премахвайки необходимостта от допълнителни, не винаги легитимни разширения на браузъра. Най-хубавото е, че CyberSec предотвратява използването на устройството ви като част от ботнет, дори ако вече е заразено със злонамерен софтуер.

И двете услуги ви позволяват да защитите няколко устройства едновременно, въпреки че NordVPN има леко предимство, с разрешени шест връзки срещу пет на PIA. Струва си да се отбележи, че можете да инсталирате всяка услуга на вашия рутер и автоматично да защитите всяко устройство, което е свързано към него; това е най-добрият начин да обезопасите всяко устройство от вашето домакинство, тъй като рутер се счита само за една връзка.

Разблокиране на възможности

NordVPN PIA
Услуга за стрийминг
Нетфликс Да - потвърдено за САЩ,
Великобритания, Канада, Германия,
Франция, Япония,
Австралия, Финландия
Не
Hulu САЩ, Япония САЩ, Япония
Sky Go да да
Amazon Prime Video да Не
BBC iPlayer да Не
ABC Не Не
CBS да да
NBC да да
ITV да да
Канал 4 да да

Както е показано в таблицата по-горе, NordVPN няма проблеми с деблокирането на някои от най-популярните налични услуги за стрийминг. Той дори е в състояние да заобиколи гео ограниченията на печално упорити платформи като Netflix и BBC iPlayer. За разлика от тях, PIA може надеждно да деблокира само по-малки, обикновено регионални платформи. Единственото изключение тук е Hulu, където PIA се представя също толкова добре, колкото NordVPN.

Китай

Частният достъп до Интернет работи технически в рамките на Китай, въпреки че поддържането на тази услуга се оказа „много трудно“ за компанията. На практика това означава, че понякога няма да можете да се свържете и На PIA не трябва да се разчита, когато сте в Китай.

NordVPN, от друга страна, има няколко проблема, заобикаляйки Голямата защитна стена на Китай. Повечето потребители трябва да могат да се свързват както обикновено, но има и специални сървъри за използване в силно ограничени места. В момента уебсайтът на уебсайта на NordVPN е блокиран в Китай, но можете да се свържете с поддръжката на клиенти чрез имейл ([email protected]) или някой от техните алтернативни URL адреси, за да намерите работещ сайт за регистрация.

Настройка и интерфейс

NordVPN PIA
Съветник за автоматична настройка Windows, MacOS, LinuxAndroid, iOS Windows, MacOS, Android, iOS
Избор на основно местоположение Карта, базирана на списъци Списък на базата на
Страници за настройки на екстри да да
Приятелски за мобилни устройства да да

И двата VPN имат чисти, непрекъснати мобилни приложения. По-специално, NordVPN изглежда страхотно, с основен екран, базиран на картата, и малко пространство за контекстуални опции в долната част. Потребителите могат да се защитят с едно щракване и дори могат да избират бързо да се свържат с един от специализираните IP, P2P-оптимизирани или P2P сървъри, директно на началния екран.

Екрани за мобилни приложения NordVPN

PIA всъщност има две версии на своето мобилно приложение: една, достъпна директно от уебсайта на PIA и една от Google Play Store. И така, каква е разликата? Е, версията на магазина за приложения не включва MACE - комбиниран рекламен блокер на PIA и скенер за злонамерен софтуер. Освен това, двете приложения са ефективно идентични.

PIA има минималистичен начален екран с плъзгач за бързо свързване, меню за избор на регион и текущия публичен IP адрес на потребителя. Той обаче включва по-голям избор от менюто с настройки, включително опцията за стартиране на PIA, когато устройството ви се зарежда, и промяна на настройките за криптиране..pia mobile app 1

NordVPN обаче има много по-удобно приложение за десктоп. Той поддържа основната страница, базирана на картата, но също така позволява на потребителите да избират желаното си местоположение от списък, ако предпочитат. Менюто за настройки предлага широк спектър от контрол върху начина, по който се свързвате с VPN, и позволява на потребителите просто да превключват бутон за опции като показване на невидими за локалните мрежи, промяна на протокол или автоматично свързване при зареждане.

Избор на държава от NordVPN

За разлика от тях, настолното приложение на PIA седи в лентата на задачите ви. Можете да получите достъп до повечето му функции, просто като щракнете с десния бутон върху иконата. Той автоматично се скрива, когато го сведете до минимум, което може да бъде леко досада, ако се опитвате да следвате ръководството за конфигурация. Въпреки това, той предлага приличен брой опции, включително автоматично блокиране на реклами и превключване на DNS / IPv6 защита срещу теч и изключване.  

Меню на лентата със задачи PIA

Сървъри и производителност

NordVPN PIA
Страни на сървъра 62 33
Общ брой сървъри 5152 3152

С 2000 сървъра повече от PIA и обхваща почти два пъти повече страни, NordVPN има предимство по отношение на инфраструктурата. Това е особено очевидно в области като Франция, Германия и Великобритания, където NordVPN има стотици повече сървъри от техния съперник.

На практика това означава, че NordVPN позволява на потребителите да деблокират гео-ограничени платформи от по-широк спектър от места. Въпреки това, тъй като обикновено има само няколко сървъра в по-малките страни, може да не получите същите скорости, които бихте направили, ако например се свържете със сървър в САЩ. PIA свърши добра работа по създаването на сървърни клъстери в най-търсените места, и като такива ще работи достатъчно добре за повечето хора.

Само настолното приложение на PIA ви позволява да изберете сървър в конкретен град, въпреки че не е по подразбиране Трябва да влезете в менюто с настройки и да изберете опцията „Свързване по регион“. NordVPN обаче предлага тази функционалност в мобилното си приложение. Тази функция позволява на потребителите да се свързват към близките сървъри, намалявайки латентността на връзката им, така че не е ясно защо NordVPN не е включил тази допълнителна информация. Освен това, това означава, че за потребителите на настолни компютри единственият начин за поточно предаване на събития, обхванати от географско ограничение за град или държава, е да изпробват всеки сървър в дадена държава поотделно, за да проверят дали има някаква работа.

Вижте таблицата по-долу, за да видите в кои държави NordVPN и PIA имат сървъри в:

NordVPNPIA
Албания
Аржентина
Австралия
Австрия
Азербайджан
Белгия
Босна и Херцеговина
Бразилия
България
Канада
Чили
Коста Рика
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Египет
Естония
Финландия
Франция
Грузия
Германия
Гърция
Хонг Конг
Унгария
Исландия
Индия
Индонезия
Италия
Ирландия
Израел
Япония
Латвия
Люксембург
македония
Малайзия
Мексико
Молдова
Холандия
Нова Зеландия
Норвегия
Полша
Португалия
Румъния
Русия
Сърбия
Сингапур
,б>Словакия
Словения
Южна Африка
Южна Кореа
Испания
Швеция
Швейцария
Тайван
Тайланд
Турция
Обединени арабски емирства
Великобритания
Съединени щати
Украйна
Виетнам

Сигурност

NordVPN PIA
VPN протоколи OpenVPN, L2TP, PPTP, IKEv2 OpenVPN, L2TP, PPTP
Шифроване на данни на OpenVPN AES-256 AES-128, AES-256
Шифроване на канала за контрол на OpenVPN RSA-4096 RSA-4096
Прикриване технология Obfsproxy Нито един
Сигурност на приложението Персонализиращ ключ за убийство Kill превключвател (само за настолен компютър)
DNS статус Частен DNS Частен DNS

Както NordVPN, така и PIA ви позволяват да използвате OpenVPN протоколите (UDP и TCP). Това предлага добър баланс между скоростта и сигурността. Забележка: тези услуги се използват за предлагане на поддръжка на PPTP, L2TP и IKEv2, но това вече не е така.

Меню за настройки на NordVPN

Въпреки че и двете VPN имат превключвател за убийство, NordVPN е по-добре. Можете също така да изберете да убивате трафик само от конкретни приложения, ако връзката ви падне. Мобилното приложение на PIA също включва превключвател за убийство, но не можете да го персонализирате; тя е или изключена Можете обаче да изберете да стартирате всяка услуга, когато устройството ви стартира.

Меню за настройки на PIA

NordVPN използва софтуер, базиран на Obfsproxy, за да скрие факта, че използвате VPN. Някои правителства и институции използват Deep Packet Inspection (DPI) за наблюдение и блокиране на някои видове уеб трафик. Obfsproxy просто променя вашия трафик, така че да наподобява по-добре приетите типове и модели на трафик. По този начин можете безопасно да използвате интернет, дори в страни с широкообхватна онлайн цензура.

поверителност

NordVPN PIA
HQ база Панама НАС
Дневници за връзка Нито един Нито един
Дневници на дейности Нито един Нито един
Потребителски данни за регистрация Имейл адрес Имейл адрес
Анонимни опции за плащане Bitcoin, Litecoin, Dash, Ethereum, Monero Mint, BitPay, 32 криптовалути, включително Bitcoin, Ethereum и Litecoin

Почти всеки VPN твърди, че не води „без регистрационни файлове“. Въпреки че през повечето време ще откриете, че в малкия шрифт или скрити зад умишлено неясните изявления те записват някаква потребителска информация. Тук е важно да се прави разлика между дневниците за връзка (например, времето, когато сте се свързали, и сървъра, който сте използвали), и дневниците на активността (например кои сайтове сте посетили). И така, колко частни са услугите на NordVPN и частния достъп до Интернет?

NordVPN е базирана в Панама, който не е подчинен на законите за запазване на данни. От друга страна, PIA е базирана в САЩ, която е една от 5-те страни на Очите. Това означава, че агенциите за сигурност могат да упражняват правен натиск, за да имат достъп до информация на потребителите и да споделят това с други членове на 5-те Очи: Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Въпреки това, за да се предотврати това да е проблем, частният достъп до Интернет има строга политика за без регистрация.

В действителност PIA е имало два пъти тестваните от тях искания без регистрация в съда. И в двата случая компанията не успя да предостави никакви подробности за времето за свързване на конкретни потребители, датите на връзка или дейностите. Единствената информация, която услугата съхранява, е имейл адресът, с който се регистрирате. В резултат на това, ако решите да се регистрирате с изтрит имейл адрес и плащате с една от многото поддържани криптовалути, вашите дейности не могат да бъдат проследени до вас.

NordVPN има подобна политика и не поддържа никакви регистрационни файлове. Той позволява на потребителите да плащат с различни различни криптовалути, но има по-малко приети, отколкото с PIA. За да бъдем справедливи, PIA тук е външен човек и не много големи VPN приемат повече от няколко различни анонимни методи на плащане.

Конфигурация

NordVPN PIA
Разпределение на адреси Споделено Споделено
Възможен е статичен IP адрес Да, на следните места:

САЩ (Бъфало, Лос Анджелис, Далас, Матаван), Германия, Великобритания, Холандия

Не
DDoS защита да Не
NAT защитна стена да да

NordVPN е ясен победител в този аспект. Той предоставя анти-DDoS сървъри и дори позволява на потребителите да получат статичен IP адрес в една от четирите страни (въпреки че това струва допълнително). Докато статичният IP адрес затруднява покриването на вашите песни онлайн, много по-малко вероятно е да задействате автоматизирани мерки за предотвратяване на измами, например, когато влизате в услугата си за онлайн банкиране, докато сте свързани с чужд сървър.

И двете услуги използват разпределение на споделен адрес. Това означава, че всеки свързан към определен сървър едновременно споделя IP адрес. Дори ако тези услуги поддържаха регистрационни файлове на дейностите (които те не правят), няма да има начин да се каже кой клиент е получил достъп до конкретен уебсайт.

NordVPN и PIA включват NAT защитна стена. Тази доста често срещана технология: дори вашият домашен рутер има една вградена. Проблемът е, че когато използвате VPN, вашият трафик е кодиран и маршрутизаторът не може да каже къде да го изпрати. Вместо това защитната стена на вашата VPN се грижи за това, като изпраща входящи пакети, където са предназначени и отхвърля всички непоискани или подозрителни пакети. Работи добре, но не е безусловно; за най-добри резултати препоръчваме да комбинирате NAT защитната стена с допълнителна защита, например защитната стена, включена във вашата операционна система.

Обслужване на клиенти

NordVPN PIA
Чат на живо да Не
Поддръжка на билети да да
Поддръжка по имейл да да
Средно време за отговор по имейл 4 часа, 15 минути 8 часа, 45 минути
Поддръжка по телефона Не Не
Търсена база от знания да да
Видео ръководства да да

NordVPN предлага на потребителите повече начини да се свържат с поддръжката в случай на проблеми; има 24/7 разговор на живо, който е най-бързият начин, като отговорите обикновено се получават за секунди. Освен това има налична поддръжка по имейл и билети. PIA предлага само поддръжка за билети и имейл, така че като правило можете да очаквате да изчакате по-дълго, преди да получите помощ. Освен това ще трябва да се регистрирате за акаунт (не непременно платен), за да използвате системата за поддръжка, тъй като нежеланата поща до имейл адреса за поддръжка на PIA се игнорира.

И двете услуги включват бази от знания за търсене, които позволяват на потребителите бързо да намерят отговори на най-често срещаните проблеми. NordVPN е малко по-добър, тъй като включва видео инструкции за конкретни задачи като отстраняване на неизправности при връзката ви. Въпреки това, по-голямата част от ръководствата на NordVPN са илюстрирани с стъпка по стъпка скрийншоти вместо видео. PIA използва екранни снимки вместо видеоклипове в почти всички свои уроци, но има 11 видеоклипа, покриващи по-основните аспекти на използването на услугата.

Помолихме поддръжка на клиенти за всяка услуга три въпроса, за да преценим тяхната отзивчивост към клиентските запитвания. Тъй като NordVPN предлага чат на живо, но частният достъп до Интернет не прави, за да сравним справедливо, всички въпроси по-долу бяха изпратени по имейл. Две са прости, общи въпроси, на които компаниите вероятно са имали предварително писмени отговори. Третият въпрос обаче беше малко по-сложен и изискваше по-подробен отговор.

NordVPN
въпрос Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори?
NordVPN е базиран в една от 5-те страни на очите? 6 часа, 54 минути 1 да
Какъв вид криптиране използва NordVPN? 2 часа, 2 минути 1 да
Как мога да инсталирам NordVPN на LibreELEC устройства? 3 часа, 48 минути 1 да
PIA
въпрос Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори?
PIA е базирана в една от 5-те страни на очите? 11 часа, 7 минути 1 да
Какъв вид криптиране използва PIA? 3 часа, 19 минути 1 да
Как мога да инсталирам PIA на LibreELEC устройства? 11 часа, 50 минути 1 да

NordVPN предостави много подробен отговор на последния ни въпрос, допълнен с стъпка по стъпка ръководство за инсталиране на VPN клиент на базирана на Kodi ОС. Отговорите му бяха бързи и като цяло обясниха всички проблеми в условията на миряните. Отговорът на PIA отне значително повече време, но успя да реши въпросите, повдигнати по подобен начин.

Победителят: NordVPN

NordVPN

NordVPN и частният достъп до Интернет са едновременно отлични и уважавани услуги. По-конкретно, PIA успява да остане рентабилна, като същевременно предоставя истинска услуга с нулеви дневници и високи скорости. Това каза, NordVPN е по-добрият избор за повечето хора, и ще обясним защо по-долу.

Първо, по-лесно е да стриймвате с NordVPN. Тази услуга деблокира по-широк спектър от високопрофилни стрийминг платформи и има сървъри в почти два пъти повече страни от PIA. С висока скорост и повече от 5000 сървъри по целия свят, ще можете да предавате HD видео на живо от всяка точка на света без никакви проблеми.

NordVPN улеснява получаването на помощ, когато се борите. Обикновено можете да получите помощ чрез чат на живо само за няколко секунди и има стъпка по стъпка видеоклипове, които да ви помогнат с някои от по-често срещаните препятствия, с които може да се сблъскате. От друга страна, системата на PIA изисква няколко допълнителни стъпки, включително регистрация за безплатен акаунт и въвеждане на подробна информация за вашата система, дори и за общи въпроси относно услугата.

И накрая, NordVPN идва с 30-дневна гаранция за връщане на парите, за разлика от седем дни на PIA. С повече време да тествате софтуера, да го инсталирате на всичките си различни устройства и да го използвате за стрийминг, ще имате по-добра представа дали той е подходящ за вас или не. В крайна сметка, независимо дали решите да използвате NordVPN или частен достъп до Интернет, вашата лична информация и сигурността на системата са гарантирани.

Вижте също: ExpressVPN срещу NordVPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 − = 73

Adblock
detector