Паспорти в тъмната мрежа: колко струва вашият?

паспорти, продавани в тъмна мрежа

Колко струва сканиране на паспорта ви на киберпрестъпник?

В края на септември 2018 г. Comparitech потърси обяви на няколко незаконни пазара, за да разбере колко паспорти струват в тъмната мрежа. Тези черни пазари включват Dream Market, Berlusconi Market, Market Wall Wall и Tochka Free Market.

Това е типичен списък за сканиране на паспорт, който включва селфи:

uk паспорт selfie 2

Ето нашите основни констатации:

 • Средната цена на цифрово сканиране на паспорт е 14,71 долара.
 • Ако към сканирането на паспорта се добави доказателство за адрес или доказателство за идентификация - селфи, такса за комунални услуги и / или шофьорска книжка, средната цена скача до 61,27 долара.
 • Австралийските паспортни сканирания бяха най-честите и въпреки това най-скъпите ($ 32).
 • Средната цена на реален, физически паспорт е 13 567 долара.
 • Средната цена на фалшивия, физически паспорт е 1478 долара.

Паспортните сканирания, независимо дали са подправени или истински, често са придружени от други форми на идентификация, обикновено такса за комунални услуги, селфи на собственика на личната карта, който държи личната си карта и / или шофьорска книжка. Тези добавки се отразяват в цената - струват значително повече от просто цифрово сканиране. Причината за това е, че обикновено се изискват множество форми на лична карта за преминаване на проверки за доказателство на адреса и доказателство за идентификация на уебсайтове. Тези проверки често са част от процеса на възстановяване на акаунта, при който потребителят по някакъв начин е загубил достъп до акаунта си и трябва да докаже кои са, за да възстанови достъпа..

Основната част от нашия анализ се фокусира върху цифрови сканирания и изображения на реални паспорти. Общо открихме 48 уникални списъци за сканиране на истински паспорти, 38 от които не бяха продадени с придружаващо доказателство за самоличност или адрес. Тези 48 обхванати 20 държави, цените на които можете да видите в тази таблица:

Страна на паспортаЦена Ноти
Австралия $ 10.40 включва шофьорска книжка
Австралия $ 37.65
Австралия $ 7.91
Австралия $ 36.40
Австралия $ 37.99
Австралия $ 27.36
Австралия $ 20.34
Австралия $ 94.21 включва вторичен идентификатор
Белгия $ 10.39
Канада $ 102.96 включва селфи
Китай $ 18.72
Китай $ 1.04 продава се в опаковка от 100
Китай $ 10.40 продава се в опаковка от 10
Китай $ 12.23
ЕС (произволно) $ 5.17
Финландия $ 8.32
Франция $ 0.61 (продава се в опаковка от 40)
Франция $ 18.99 включва сметката за комунални услуги
Франция $ 7.91
Франция $ 11.66
Франция $ 124.80 включва сметката за комунални услуги и selfie
Франция $ 10.40 продава се в опаковка от 10
Германия $ 8.31
Германия $ 12.48
Ирландия $ 7.27
Италия $ 14.68 продава се в опаковка от 10
Латвия $ 12.48
Мексико $ 28.81
Полша $ 12.68
Полша $ 33.10
Румъния $ 12.48
Русия $ 10.00
Русия $ 11.00 продава се в опаковка от 10
Испания $ 10.40
Испания $ 14.68
Великобритания $ 51.99 включва шофьорска книжка
Великобритания $ 14.76 включва сметката за комунални услуги
Великобритания $ 7.91
Великобритания $ 18.25 продава се в опаковка от 10
Великобритания $ 17.68
Великобритания $ 24.47
Великобритания $ 12.48
Великобритания $ 61.19 включва сметката за комунални услуги + selfie
Украйна $ 11.00 продава се в опаковка от 10
САЩ $ 6.11
САЩ $ 8.32
САЩ $ 115.00 включва селфи
САЩ $ 18.36 включва SSN и адрес

Австралийските и британските паспортни сканирания бяха най-често изброени, а австралийските сканирания бяха най-скъпи средно (32 щатски долара). Не намерихме постоянен модел на цените според страната; изглежда, че те не се основават на оскъдица или силата на паспорта на страната. Широка гама от продавачи продават паспортни сканирания, но малка шепа изглежда е специализирана в тях.

Видове паспорти за продажба в тъмната мрежа

паспортни списъци

Паспортите, продавани в тъмната мрежа, се предлагат в няколко форми:

 • Редактируем Photoshop шаблони използва се за извършване на фалшиви паспортни сканирания. Те струват много малко и са достъпни за почти всяка западна страна. Те съставляват по-голямата част от списъците на пазара при търсене на „паспорт“.
 • Дигитални паспортни сканирания. тези истински сканирания действителните паспорти струват около 10 долара всеки и често се продават на едро. Те са достъпни за няколко страни и са доста разпространени.
 • Физически паспорт фалшификации. Намерихме списъци за фалшиви фалшификати на паспорт за няколко европейски страни. Обикновено струват на север от 1000 долара.
 • Реални, физически паспорти. Това са истинската сделка (според списъка), така че те не са често срещани, нито евтини. Повечето от тях струват повече от 12 000 долара.

Всички те се продават в тъмната мрежа за криптовалута, обикновено биткойн или Monero. Цените в таблицата бяха достъпни и конвертирани в щатски долари на 24 и 25 септември 2018 г..

Как престъпниците използват паспортни сканирания?

Някои от най-често срещаните цели за престъпници, които купуват сканиране на паспорт, включват обмен на криптовалута, платежни системи и уебсайтове за залагания.

паспорт за пари на betfair (2)

Въпреки че дадена компания може да бъде посочена в списъка на пазара, това не означава непременно, че е уязвима или че сметките са били компрометирани..

Банкови капки

Някои банки и други финансови институции изискват само две части за идентификация, за да открият нова сметка. Например с откраднат паспорт и шофьорска книжка, измамниците могат отворете акаунти и съберете наградите за регистрация в името на жертвата или използвайте акаунта като муле, за да осребрите други незаконни транзакции. Това се нарича измама за „капка на банката“ и може да внесе жертвата в други престъпления.

Предполагаме, че истинските сканирания са по-ефективни от фалшификатите от Photoshopped за измами с банкови капки.

Измами за възстановяване на акаунти и заобикаляне на 2FA

В тази измама хакерите използват самоличност и социален инженеринг, за да заобиколят двуфакторното удостоверяване и злоупотребяват с процеса на възстановяване на акаунта, използван в много сайтове. Възстановяването на акаунта често изисква сканиране или правене на снимка на физическо удостоверение за самоличност, например паспорт.

Измамниците могат да променят сканирането на идентификатори, за да се представят за притежателите на акаунт на редица уебсайтове, които изискват идентификационен номер на снимка за проверка и възстановяване на акаунта..

Ето го пример как може да се използва сканиране на паспорт при измама за възстановяване на акаунт:

 1. Целта има сметка с борса за криптовалута. Те са настроили двуфакторна автентификация в акаунта си, така че код се изпраща на приложение на телефона им, за да потвърди влизанията.
 2. Чрез някои други средства измамникът открадва паролата на потребителя (може би чрез фишинг или нарушаване на данни). Но тъй като 2FA е активиран в акаунта, те не могат да влязат.
 3. Вместо това измамникът се представя като жертва и се приближава до борсата за криптовалута, казвайки, че е загубил достъп до телефона си и не може да получи ПИН код за удостоверяване и следователно не може да влезе в системата.
 4. Най- обмен на криптовалута иска от притежателя на акаунта да изпрати сканиране на идентификационния си номер да докажат самоличността си преди нулиране на 2FA в акаунта. В много случаи компаниите ще изискват лицето да вземе селфи, докато държи личната карта, оттук и по-високата цена за паспортно сканиране със селфита.
 5. Измамникът променя сканирането от тъмната мрежа, колкото е необходимо, за да съответства на личните данни на жертвата, след което го изпраща на борсата, като все още се представя за жертвата.
 6. След получаване на доказателство за самоличност, борсата за криптовалута възстановява или премахва 2FA в акаунта, което позволява на хакера да получи достъп и да източи криптовалутите на жертвата. Хакерите рутинно променят паролите и имейл адресите, свързани с акаунти, за да затруднят собственика на акаунта да си върне контрола.

Много доставчици на черен пазар предлагат да променят информацията, показана в тези документи, сканира и селфи, така че да съответстват на името и други подробности, предоставени от купувача. Купувачът понякога може да поиска паспорти на хора с определен пол, цвят на косата, цвят на кожата, цвят на очите и приблизителна дата на раждане.

При използване Шаблони за Photoshop, престъпниците просто въвеждат информацията, която искат, и пускат в собствената си снимка. Номерата на паспорта са последователни и по този начин не е трудно да се досетите за легитимен и повечето компании, които искат доказателство за лична карта, всъщност няма да проверят дали номерът на паспорта съответства на притежателя на паспорта.

Физически паспорти

италиански паспорт истински

Всички физически паспорти, които намерихме за продажба в тъмната мрежа, бяха за европейските страни. Физическите паспорти, продавани в тъмната мрежа, се предлагат в две форми: истински и фалшифицирани. Те могат да бъдат използвани като идентификация за всякакъв брой престъпления, свързани с измами, както и нелегална имиграция, трафик на хора и контрабанда.

Автентичните паспорти, издадени от държавата, са трудни за получаване и струват много, варира от 8 216 долара (Германия) до 17 121 долара (Великобритания). Средната цена на осемте уж истински паспорта беше 13 567 долара. Поне един доставчик твърди, че тези паспорти са дошли от „нашите корумпирани контакти с имиграционната полиция“, макар че нямаме начин да потвърдим това. В много случаи купувачите получават възможност да посочат какви подробности са включени в паспорта, включително печати за конкретни държави.

Реални, физически паспортиЦена
Австрия $ 14 684
чешки $ 12 237
Германия $ 8216
Италия $ 14 684
Полша $ 12 237
Португалия $ 14 684
Великобритания $ 17 116
Великобритания $ 14 679

Фалшификатите струват около една десета от цената, но те все още струват над 1000 долара. Средната цена на шестимата доставчици, продаващи фалшификати, е 1478 долара. Купувачите предоставят информацията и хедшота, които да бъдат използвани при фалшификата при извършване на покупката.

Физически фалшификацииЦена
Испания $ 1560.00
Италия $ 1027.00
Испания $ 1027.00
Porgutal $ 1027.00
Италия $ 1560.00
Дания $ 2667.00

Как да защитим паспорта си

Защитата на вашия паспорт е трудна, тъй като пътниците са длъжни да ги показват толкова пъти по време на пътуване. Изискват се паспорти на имиграционни контролни пунктове, настаняване в хотел и при кандидатстване за работни места и училища в чужбина. Паспортите често се сканират и съхраняват на компютри, които може да не са достатъчно защитени. Някой, който има достъп до тези сканирания, може да ги огради в тъмната мрежа. Лесно е да си представите рецепционист в евтин хостел, който ще разгледа скандалите на клиентела в тъмната мрежа за малко джобни пари.

Трябва да направите каквото можете, за да защитите паспорта си, за да не бъде злоупотребяван от престъпници. Ето няколко съвета:

 • В много случаи можете да предоставите свое копие на паспорта си, а не да го сканирате с непознат. Направете черно-бели сканирания преди пътуването си, защото повечето престъпници искат цветни копия.
 • Не публикувайте снимки от вътрешната страна на паспорта си в социалните медии.
 • Изхвърлете стари паспорти, като ги унищожите, не просто ги изхвърляйте.
 • Не съхранявайте паспорта си в регистриран багаж в самолет, влак или автобус.
 • Внимавайте за джебчии и помислете за чанта против кражба.
 • Не оставяйте паспорта си да лежи, когато не сте наоколо, например в хотелска стая. Заключете го, когато е възможно.
 • Не съхранявайте сканирания паспорт на устройството си, в случай че той е откраднат или хакнат. Криптирайте и съхранявайте сканиранията на отделен твърд диск или в облака.
 • Не съхранявайте паспорта си с други документи за идентификация, които биха могли да бъдат използвани за открадване на самоличността ви

Бележки и ограничения

Понякога е трудно да се направи разграничение между списък за фотошоп и реално сканиране. Опитахме се да включим само истински сканирания в горната таблица.

Сканирането на паспорти е много по-евтино, ако купувате групово, но няма гаранция, че тези сканирания не са били използвани преди, че информацията в тях не е изтекла или че не са фалшифицирани фалшификати. Някои от списъците изглеждат като дубликати от различни доставчици, което предполага, че няколко доставчици може да продават едни и същи сканирания. Опитахме се да избегнем изброяване на дубликати в горната таблица.

Въпреки че винаги е възможно някои обяви да са измами, всички доставчици, чиито продукти, които включихме в нашия анализ, имаха положителни отзиви от купувачите.

Всички търсени пазари използват английски като основен език. Пазарите на други езици, като руския, биха могли да дадат различни резултати.

Проучване от 2014 г. разкри 15 процента на грешка при съпоставяне на човека с паспортната снимка, която те показват сред имиграционните служители, които издават паспорт в Австралия.

Няма недостиг на фалшиви приложения за генериране на идентификатори в мрежата, които не изискват закупуване на откраднати сканирания от тъмната мрежа, но не сме сигурни как се сравняват по отношение на качество, персонализиране и точност.

Изображения, редактирани от Comparitech. Свързахме се с някои от уж уязвимите компании, споменати в списъците и ще актуализираме тази статия, ако се чуем.

„Нов паспорт“ от Ник Ричардс, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − = 18

Adblock
detector