PeerBlock срещу VPN: Кое е по-доброто решение за торентинг?

Безлика жена за член на Peerblock
PeerBlock е приложение за защитна стена, което използва черни списъци на Internet Protocol (IP), за да предотврати свързването на определени IP адреси към вашия компютър. Едно от потенциалните приложения на PeerBlock е от торентъри, за да се избегне откриването от торент мониторинговите агенции. Това става, като се забрани достъп до компютъра ви от IP адреси на агенцията, като по този начин им се попречи да знаят, че сте част от торент рояк.

Като цяло идеята за черните списъци с IP е недостатъчна. По-конкретно, идеята, че специализираните компании за мониторинг на торентите не са в състояние лесно да подкопаят нещо толкова крехко като черен списък с IP, изглежда като пожелателно.

Черно и бяло

Въпреки че понятията за черни списъци и бели списъци, тъй като се отнасят до компютърната сигурност, могат да изглеждат сходни, те са много различни. в белия списък позволява само IP адресите, които сте изрично посочили да се свържете с вашия компютър. черни списъци позволява всеки IP адрес с изключение на изрично посочения за да се свържете. И двете концепции имат своето място, но черният списък е много по-малко надежден.

Причината концепцията за черните списъци с IP е дефектна поради динамичния характер на IP адресите. Всяко устройство в интернет има IP адрес, но не може надеждно да идентифицира един човек или компютър, тъй като IP адресите непрекъснато се преназначават от техните собственици. Следователно идеята, че един IP идентифицира компания, която искате да блокирате, всъщност не следва.

Освен това, в случай на мониторинг на торентите, компаниите, участващи в това, имат голям интерес да избегнат вашия черен списък, така че те използват широк набор от инструменти, за да избегнат откриването.

Надеждност на IP списъците

Специфичната реализация на черния списък на PeerBlock е използването на списъци от IBlocklist.com. Има редица IP списъци, разделени на категории като агенции и държави.

Като бърз тест за целостта на някои от списъците проверих IP списъците на Русия и Нигерия. Открих пет IP адреса във файла на Нигерия, които бяха идентифицирани като принадлежащи на други страни от базата данни на GeoLite от MaxMind, и над 100 в руския файл, за които беше съобщено, че принадлежат на други страни.

Това е доста типичен пример за това как могат да бъдат преходни IP адреси. Не е лесно да се каже кое местоположение е правилно за който и да е от тези IP адреси, но несъответствието подчертава колко малко вяра трябва да се приписва на IP адрес, точно представящ всяка значима информация за машината от другата страна.

Излагане на вашия реален IP адрес

Сега, когато установихме, че има IP адреси в черни списъци, които не трябва да са там, не е прекалено голям скок, за да приемем, че е и обратното: има IP адреси, които трябва да са в тези блокови списъци, които не са. Това означава, че няма да бъдат блокирани от PeerBlock и по този начин собствениците на тези IP адреси ще могат да ви свържат компютъра. След това те могат да участват в същите торент рояци, в които участвате и ще могат да виждат вашия IP адрес.

Горната снимка на клиента BitTorrent за MacOS показва колко лесно са достъпни IP адресите на други участници в рояк. Долната рамка на главния прозорец съдържа обратния DNS на всеки, засял торента, който се изтегля.

Бързо щракване с десния бутон разрешава тези DNS записи и излага IP адреса. Това е една кратка крачка от пускане на IP Who Who да определи какъв ISP притежава този IP адрес, който от своя страна може да ви идентифицира лично.

IP списък на Bittorrent peer
Също така си струва да се отбележи, че всеки блокиран IP забавя скоростта на торента ви. Някои твърдят, че списъците на IBlocklist, използвани от PeerBlock, съдържат твърде много IP адреси, което изглежда правдоподобно предвид резултатите от бързия тест на GeoIP. Изглежда също, че е необходим абонамент, за да поддържам актуални списъци на IBlocklist, въпреки че първоначално бях в състояние да добавя списъци към PeerBlock без проблем. За да актуализирате списъците, без да ги купувате, Peerblock трябва да бъде напълно деинсталиран и преинсталиран.

Добавяне на списъци към Peerblock

VPN е по-добро решение

Списък с връстници на Bittorrent

VPN е по-добро решение от PeerBlock, защото VPN крие истинския ви IP адрес. Това отменя необходимостта от приложение като PeerBlock, защото не излагате истинския си IP адрес за начало. Ако агенцията за мониторинг успешно избягва черен списък и вижда IP адреса ви, ще вижда само IP адреса на VPN. Освен това, някои VPN се предлагат с „kill switch“, който блокира целия интернет трафик, освен ако VPN е установен. Ако вашият VPN падне неочаквано, ключът за убийство гарантира, че вашият IP адрес няма да бъде изложен случайно в рояка.

Всички VPN не са създадени равни. Важните характеристики за VPN, които възнамерявате да използвате за торент, са скоростта, споделените IP адреси и превключвателят за убийство. 

Необходимостта от бързина се обяснява сама. Всеки слой, добавен към вашата мрежова връзка, добавя известно закъснение. Просто няма начин за това, но бърз доставчик на VPN може да минимизира ефекта.

Част от анонимността на VPN разчита как се справя с присвояването на IP адрес. VPN мрежи, които използват споделени IP адреси, са по-добри за торент, тъй като много хора използват този IP едновременно. Следователно е по-трудно да проследите IP адреса, видян в рояка обратно към вас за тази цел по това време.

Превключвателят kill е друга много важна характеристика. VPN мрежите могат да бъдат непостоянни и неочаквано да прекъснат връзките. Повечето VPN клиенти ще се свържат отново, когато това се случи, но за този кратък период от време, докато той отново се свързва, вашият истински IP адрес може да бъде изложен на рояка. Функцията за превключване на убива предотвратява това да се случи, тъй като блокира интернет активността, докато не бъде възстановена VPN връзката.

Вижте нашата статия за най-добрите VPN за Torrenting за повече информация кои VPN са най-подходящи.

Уверете се, че вашият VPN работи

След като настроите своя VPN, може да искате да се уверите, че работи, както очаквате. Има различни уеб сайтове за проверка на IP адреси, които ще ви позволят да проверите вашия IP адрес. Посещаването на сайт като Какво е моят IP с вашият VPN работи ще провери какъв IP адрес виждат другите.

За да видите как вашият IP адрес се показва конкретно в BitTorrent клиент, можете да използвате сайт за проследяване на BitTorrent като IPMagnet. Той осигурява връзка с магнит, която да добавите към вашия BitTorrent клиент. След като го направите, сайтът ще ви покаже какъв IP адрес рекламирате на рояка.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =

Adblock
detector