Поддържам ли мрежовата неутралност?

нето-неутралност-привържениците-и-опонентите-глава

През 2015 г. в администрацията на Обама бяха приети правила, които забраняваха на интернет доставчиците да увеличават таксите за конкретно съдържание или да предоставят преференциално третиране на определени уебсайтове. Тези правила станаха известни като „неутралност на мрежата“ и бързо бяха отнети, след като FCC гласува за отмяната им през 2017 г. Отмяната предизвика силна реакция както от обществените, така и от демократичните депутати, много от които настояват решението да бъде преобръщане.

И така, какво точно означава неутралност на мрежата и какво означава отмяната му за вас? Колко американци са запознати с политиката и колко я подкрепят? Съставихме списък на основните принципи за неутралност на мрежата и ги превърнахме в въпроси, за да преценим разбирането на обществото. Използвайки тези въпроси, ние проучихме над 1000 американци, за да измерим познаването им с неутралността на мрежата и техните позиции по въпроса.

Какво е мрежова неутралност?

основни принципи--на-нето-неутралност

Основата на интернет е да се свързват хора. Тъй като той винаги е отворен за използване, ролята на правителството за надзор над правилата на мрежата раздели хората и предизвика двустранно разискване. Демократите отдавна подкрепят федералните разпоредби по интернет, за да не позволят на големи компании и доставчици да се възползват от и да използват американците. С подкрепата на Google, Amazon и Facebook, неутралитетът на мрежата премина като закон през 2015 г. Но след като таблиците се обърнаха и републиканците влязоха в Белия дом, неодобрението на намесата на правителството подтикна ръководената от Републиканските FCC да отмени мрежовия неутралитет. Очевидно е, че двете страни не се съгласуват по въпроса, но каква точно е политиката, по която не са съгласни?

Неутралитетът на мрежата е принципът, че доставчиците на интернет услуги (ISP) трябва да третират всички данни и съдържание в интернет еднакво, без да се съобразяват с потребителя, местоназначението или източника. Казано по-просто, неутралността на мрежата е равенство за интернет и всичко, което предоставя. Специфичните принципи на тази политика включват класифициране на доставчиците на интернет услуги като „телекомуникационни“ услуги и забрана на доставчиците на интернет услуги да блокират достъпа, да влошават предаванията и да забавят скоростта на съдържанието. Политиката също така не позволява на доставчиците на съдържание да плащат интернет доставчици, за да увеличат скоростта на интернет и достъпа до тяхното съдържание.

Кибер поддръжка

процентно кой-подкрепа в мрежата на неутралност

Въпреки партийността между държавни служители по този въпрос, американската общественост не е толкова раздвоена. Над 4 на 5 американци заявиха, че подкрепят неутралитета на мрежата, а мнозинството от демократи, независими и републиканци също са привърженици.

Най-вероятно е демократите да подкрепят тази политика (над 86%); въпреки това, 77 процента от републиканците подкрепиха неутралитета на мрежата. Поддръжката не се различаваше много, когато гледаме и поколенията. Интересното е, че почти същото количество бебешки бумери поддържат неутралитет на мрежата като хилядолетия, като подкрепата е съответно 82 процента и 83 процента. Докато хилядолетия са известни с използването на технологиите, по-старите поколения догонват собствеността върху технологиите и използването на социалните медии.

Интернет значение

значение-на-нето-неутралност

Неутралитетът на мрежата не е проблем, който американците поддържат - това е проблем, който американците смятат за важен. Само 9 процента от анкетираните казват, че запазването на неутралността на мрежата е маловажно. Дори когато се разделиха между републиканците и демократите, двете партии вярваха, че е важно; демократите обаче се почувстваха по-силно от това. Докато 61 процента от демократите оценяват запазването на неутралността на мрежата като много важно, 31 процента от републиканците смятат същото.

Американците смятат въпроса за достатъчно важен, че над 3 от 4 души заявиха, че смятат, че Върховният съд трябва да изслуша заседание относно неутралността на мрежата. Изслушването на ниво Върховен съд може да не върви по желанието на обществеността, въпреки че: През ноември 2018 г. Върховният съд отхвърли опитите за отмяна на жалбата на FCC.

Подкрепа на изявления

процентно съгласи-с най-основните принципи--от-нет-неутралност

За да преценят как варират мненията между привържениците и противниците на неутралитета на мрежата, анкетираните оценяват съгласието си с различни твърдения, свързани с основните положения на политиката. Изненадващо, както привържениците, така и противниците сякаш виждат повечето твърдения по подобен начин. Болшинството от двете страни се съгласиха, че интернет доставчиците не трябва да могат да заглушават определени уебсайтове, съдържание или достъп до услуги - 86 процента от поддръжниците и 81 процента от опонентите са съгласни с това твърдение. Приблизително същия процент от всяка група се съгласи да забрани на доставчиците на интернет услуги да влошават предаването на интернет съдържание на своите потребители. Противниците и привържениците също така до голяма степен подкрепят осигуряването на широколентови доставчици да не могат да блокират или филтрират новини и информационно съдържание към своите клиенти..

Когато страните се различиха най-много, беше попитано дали доставчиците на интернет услуги трябва да бъдат класифицирани като „далекосъобщителни услуги“ и да действат като обществена услуга. Докато 80 процента от поддръжниците на неутралитета на мрежата смятат, че това не трябва да се допуска, само 56 процента от противниците се съгласиха.

Интернет Бил за правата

разбиране-нет-неутралност

Въпреки че някои респонденти не са съгласни с някои правила за неутралност на мрежата, 90 процента смятат, че всеки трябва да има равен достъп до интернет. А за онези, които се обявиха против политиката, над 1 от 4 признаха, че не са разбрали основните й принципи.

Липсата на разбиране ясно се вижда при сравняване на поддръжката по име и поддръжката по принцип. Проучването установи само това 34 процента от противниците на нетната неутралност всъщност не са съгласни с основните принципи на неутралитета на мрежата. Обратното се наблюдаваше и при погледите на привържениците на неутралитета на мрежата; 24 процента от поддръжниците се противопоставиха на основните принципи на неутралитета на мрежата.

Repeal Repercussions

възприемат-последствия от употреба отмяна-нето-неутралност

Въпреки че неутралността на мрежата беше отменена през декември 2017 г., ефектите тепърва ще се виждат. И така, какво очакват хората да се случат? Шестдесет и осем процента смятат, че отмяната ще доведе до цензура или блокирано съдържание, а 64 процента смятат, че клиентите ще получат различни услуги и скорости в мрежата..

Въпреки че не е пряк ефект от неутралността на мрежата, 18 процента смятат, че отмяната ще доведе до увеличаване на незаконната онлайн активност. Осем процента обаче заявиха, че смятат, че от премахването на полицата няма да настъпят последствия. Според експертите обаче промяната ще се случи с течение на времето и потребителите няма да видят незабавен ефект.

Цената е правилна

процентно готови за плащане-а-премия и за онлайн-съдържание

Едно от най-големите последствия, свързани с отмяна на неутралитета на мрежата, е повишената цена за конкретно съдържание или услуги. Респондентите са готови да платят медиана премията от 10 долара за достъп до услуги за стрийминг на видео, а 48 процента биха го направили. От друга страна, само 24 процента биха платили за услуги за стрийминг на музика, въпреки средната цена, която те биха били готови да платят в размер на едва 5 долара. В сравнение с друго съдържание като социалните медии, хората може да са по-склонни да плащат премия за услуги за стрийминг на видео и музика, виждайки като платформи като Netflix, Hulu, Apple Music и Spotify вече начисляват такса за достъп.

Навигация на мрежовата неутралност

По-голямата част от американската общественост изглежда подкрепя мрежовия неутралитет, въпреки партизанството сред държавните служители. Подкрепата или липсата на такава не е задължително обвързана със знанията за политиката, тъй като мнозина могат да определят неутралността на мрежата като начално място. Когато обаче става въпрос за потенциал да се плащат повече за услуги, някои не се считат за достойни за заплащане на премията.

Независимо от подкрепата или противопоставянето на неутралитета на мрежата, отмяната може да доведе до повишена цена за определени услуги. Знаейки кои услуги струват цената е жизненоважно през следващите години, а Comparitech е тук, за да ви предостави необходимата информация, за да вземете правилното решение. Научете повече информация за най-добрите VPN услуги, за да осигурите вашата собствена неутралност на мрежата, както и за най-добрите VPN услуги, които да използвате. Освен това, прегледайте стотици продукти и услуги, всички сравнени и прегледани за ваше удобство. За повече информация, посетете ни онлайн днес.

Методология и ограничения

Съставихме списък с близо 15 основни принципа или принципи от поне три уважавани източника и ги превърнахме в въпроси, за да преценим разбирането на респондентите за неутралността на мрежата. На анкетираните бяха представени поредица от въпроси за основните принципи на неутралитета на мрежата и беше помолено да оценят съгласието си с всеки от тях. След като приключи, респондентите бяха помолени да декларират позицията си относно неутралността на мрежата. За да определим процента на участниците, които се противопоставят на основните принципи на неутралитета на мрежата, извадихме всички отговори, които не бяха съгласни с всеки от принципите (на анкетираните, които се противопоставиха на неутралността на мрежата по име), за да намерят общата средна стойност. Оттам определихме процента на анкетираните, които казаха, че се противопоставят на неутралността на мрежата по име и по принцип.

За този анализ използвахме механичния турчин на Amazon, за да администрира онлайн анкети на 1 003 участници на 13 март 2019 г. За да се класират в проучването, респондентите трябваше да имат достъп до интернет. Петдесет процента от анкетираните, идентифицирани като жени, и 50 процента са мъже. По-голямата част от анкетираните, 60 процента, се идентифицират като хилядолетия, докато 27 процента са групирани в поколение X, а 11 процента са бебешки бумери. Останалите 2 процента от анкетираните се идентифицираха с поколение Z или безмълвното поколение. Четиридесет и осем процента казаха, че са демократи, 27 процента са независими, а 25 процента са републиканци.

Въпросите за проверка на вниманието бяха използвани през цялото проучване, за да се демонстрира, че участниците обръщат внимание и въвеждат последователни данни. Респонденти, които не са отговорили правилно на въпрос за проверка на вниманието, бяха изключени от нашите открития. Основното ограничение на това проучване е, че данните от проучването разчитат на самоотчитане, което е обект на недостатъци като телескопиране, селективна памет и преувеличение. Друго ограничение на това проучване е, че тъй като проучването е проведено онлайн, участниците може да имат повече знания по отношение на разглежданата тема. Не са правени статистически тестове върху твърденията, направени в това проучване, така че изводите по-горе се основават единствено на средства.

Източници

 • https://obamawhitehouse.archives.gov/net-neutrality
 • https://www.nytimes.com/2017/12/14/technology/net-neutrality-repeal-vote.html
 • http://www.govtech.com/network/Net-Neutrality-Both-Sides-of-a-Heated-Debate.html
 • https://www.wired.com/story/tech-giants-to-join-legal-battle-over-net-neutrality/
 • https://www.wired.com/story/guide-net-neutrality/
 • https://www.latimes.com/business/la-fi-net-neutrality-fcc-20171214-story.html
 • http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/05/02/millennials-stand-out-for-their-technology-use-but-older-generations-also-embrace-digital-life/
 • https://www.apnews.com/b4a752ff50c9404c977e38bc6fe79b42
 • https://www.fool.com/investing/general/2015/02/28/net-neutrality-is-here-and-75-of-americans-dont-kn.aspx
 • https://www.consumerreports.org/net-neutrality/end-of-net-neutrality-what-to-watch-for/
 • https://www.inc.com/minda-zetlin/net-neutrality-repeal-charging-extra-for-facebook-or-youtube.html

Декларация за честна употреба

Познавате ли някой, който би могъл да научи повече за неутралността на мрежата или има силно мнение по въпроса? Чувствайте се свободни да споделяте графиките и съдържанието на този проект за нетърговски цели. Просто не забравяйте да свържете обратно към тази страница, така че авторите да получат подходящ кредит.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 + = 83

Adblock
detector