Преглед на ExpressVPN срещу TunnelBear

ExpressVPN срещу Tunnelbear


Изборът на първата ви VPN може да се окаже труден поради големия брой налични услуги и факта, че всички те предлагат различни функции. За да стане по-лошо, много VPN мрежи се изразяват като термини като „криптиране“ и „обфуксация“, които минават направо над главите на повечето хора. За да ви помогнем да сравните точно тези услуги, изброихме всичко, което ExpressVPN и TunnelBear могат да предложат, рамо до рамо.

Освен това ще обясним какво прави всяка тяхна функция с прости думи, за да ви дадем по-добро разбиране за това, което плащате. Нека започнем с кратък преглед на тези VPN:

Акценти

ExpressVPN

 • Бързи, надеждни сървъри в 90+ страни
 • Деблокира Netflix и BBC iPlayer
 • Мощни функции за сигурност
 • Изключителна поддръжка на много платформи

Tunnelbear

 • Има безплатен план
 • Достатъчно бърз за предаване на живо
 • Силни за сигурността и неприкосновеността на личния живот
 • Работи в Китай

Цени и отстъпки

ExpressVPN Tunnelbear
Периоди на абонамент Един месец Един месец
Шест месеца Една година
Една година Две години
Специална оферта Три месеца безплатно и 49% отстъпка от годишните планове 58% отстъпка при двугодишни абонаменти
Най-висока цена на месец $ 12.95 $ 9.99
Най-ниска цена на месец $ 6.67 $ 4.17
Едногодишна цена $ 99.95 $ 59.88
Гарантирано връщане на парите 30 дни 30 дни

ExpressVPN не е най-евтината VPN на пазара и в сравнение с услуга с безплатен план ще ви бъде простено, че я отхвърляте. Въпреки това, въпреки че ExpressVPN струва повече на месец от платените планове на TunnelBear ($ 12,95 срещу $ 9,99), това всъщност намалява разликата значително по-дълго време. Например, ако се регистрирате за година, цената пада до едва 6.67 долара на месец. Въпреки че това не съвпада напълно с годишния план на TunnelBear ($ 4,99 на месец), той поставя ExpressVPN в съответствие с много други VPN мрежи на пазара.

Не може да се отрече, че безплатният план на TunnelBear е привлекателен. Подобно на повечето безплатни VPN мрежи, той идва и с недостатъци. Вие сте ограничени до 500 MB данни всеки месец, за начало, което е достатъчно, за да стриймвате около 30 минути видео със стандартна разделителна способност. Освен това, за да предостави безплатен план, TunnelBear трябваше да компрометира други аспекти на своята услуга (но повече за това по-късно).

И двете услуги се предлагат с 30-дневна гаранция за връщане на парите, която ви позволява да ги изпробвате и да поискате пълно възстановяване на сумата, ако нямате впечатление.

Най-добра сделка за ExpressVPN: Получете три месеца допълнително безплатно и спестете 49% с годишния план.

Най-добра сделка за TunnelBear: Спестете 58%, като изберете двугодишния план на TunnelBear.

Характеристика

ExpressVPN Tunnelbear
Едновременни връзки 5 5
Приложения за операционна система Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick, някои рутери Windows, MacOS, Android, iOS
Устройства за ръчно инсталиране Приставки, някои рутери Linux (ограничена поддръжка), рутери, приемници
Разделяне на тунели Само за Windows, MacOS и Android Само за Android
Безплатни екстри Разширения на браузъра за Chrome и Firefox Автоматична защита на wifi, разширения за Chrome, Firefox и Opera

TunnelBear и ExpressVPN позволяват до пет едновременни връзки, което е доста стандартно. ExpressVPN има далеч по-добра поддръжка на много платформи, въпреки това, с персонализиран фърмуер за определени рутери и приложения за всички основни операционни системи. За разлика от тях, TunnelBear трябва да бъде инсталиран ръчно на по-широк спектър от устройства и работи само с две специфични Linux дистрибуции: Ubuntu 16+ и Fedora Workstation 25+).

И двете услуги ви позволяват да използвате разделно тунелиране, което позволява на конкретни приложения да заобикалят VPN. Тази функция обаче е налична само в приложението за Android на TunnelBear или в приложенията на ExpressVPN за Windows, Android и MacOS.

Към неговия кредит, TunnelBear предлага няколко неща, които ExpressVPN не прави, а именно автоматична защита на wifi (която ви свързва с VPN винаги, когато използвате незащитена мрежа) и разширение за браузър за Opera. Трябва да обърнете внимание, че разширенията на TunnelBear защитават само трафика на вашия браузър и няма да ви останат анонимни, докато използвате други свързани с интернет програми.

Разширенията на ExpressVPN работят по различен начин, като по същество ви позволяват да контролирате основното приложение чрез бутон в браузъра си. Това прави бърза и лесна промяна на местоположението ви според нуждите и има допълнително предимство за осигуряване на трафик от всички ваши приложения наведнъж.

Разблокиране на възможности

ExpressVPN Tunnelbear
Услуга за стрийминг
Нетфликс Многобройни библиотеки, включително Netflix САЩ, Великобритания, Австралия, Япония и Франция Не
Hulu САЩ, Япония Не
Sky Go да Не
Amazon Prime Video да Не
BBC iPlayer Да (чрез MediaStreamer) Не
ABC Не Не
CBS да Не
NBC да да
ITV да да
Единадесет спорта да да
Канал 4 да Не

Освен подобряване на вашата онлайн сигурност, VPN мрежите могат да се използват за достъп до затворени в региона платформи от чужбина. Както можете да видите в таблицата по-горе, ExpressVPN се справи особено добре в нашите тестове. Той деблокира широк спектър от услуги, включително някои от тези, с които VPNs са склонни да се борят с: Netflix, BBC iPlayer и Amazon Prime Video.

TunnelBear имаше смесен успех в нашите тестове. Въпреки че успя да деблокира няколко платформи като NBC и ITV Hub, той се бори с повечето от основните стрийминг услуги, които опитахме. Освен това, тя не може да деблокира нито една библиотека на Netflix. Това не е нещо необичайно за безплатна услуга, но тъй като най-малко евтините VPN мрежи могат да деблокират Netflix US най-малкото, TunnelBear отпада в това отношение.

Китай

Китай има някои от най-широко разпространените ограничения за интернет в света и повечето VPN просто няма да работят в континенталната част. за щастие, ExpressVPN и TunnelBear работят и в Китай, въпреки че уебсайтовете им са блокирани от Great Firewall. Това означава, че веднъж в Китай няма да можете да изтеглите нито едно приложение, така че не забравяйте да инсталирате избрания от вас VPN, преди да пристигнете.

Не са необходими специални стъпки за използване на ExpressVPN в Китай: просто се свържете както обикновено и ще имате достъп до всеки уебсайт, който харесвате. Потребителите на TunnelBear трябва да активират настройка, която кодира трафика им, криейки факта, че използвате VPN. За да направите това, просто щракнете върху иконата на зъбно колело, след което отворете Сигурност и активирайте GhostBear опция.

Настройка и интерфейс

ExpressVPN Tunnelbear
Съветник за автоматична настройка Windows, MacOS, Android, iOS, Linux, някои рутери Windows, Android, MacOS, iOS
Избор на основно местоположение Списък на базата на Карта базираната / Списък на базата на
Страници с допълнителни настройки да да
Подходящо за мобилни устройства да да

Настолни приложения

И двете услуги имат отлични, интуитивни приложения за десктоп. ExpressVPN поставя бутон за бързо свързване отпред и в центъра и ви позволява бързо да промените местоположението от главния екран. Има отделна страница за опции, която използва раздели, за да поддържа нещата организирани и лесни за намиране. ExpressVPN ви позволява да стартирате тест за скорост директно от приложението, което е полезно за сравняване на скорости преди и след свързване.

Преглед на ExpressVPN срещу TunnelBear

TunnelBear посвещава по-голямата част от основния си екран на карта. Потребителите могат или да кликнат върху държава, за да се свържат, или да изберат такава от падащия списък в горната част на екрана. Можете също да щракнете върху икона в страничната лента, за да отидете на страницата с настройки. Всички опции на TunnelBear се управляват с прости превключватели, което означава, че е лесно да се върнете назад, ако промените настройката и случайно счупите нещо.

Преглед на ExpressVPN срещу TunnelBear

Мобилни приложения

Мобилното приложение на ExpressVPN изглежда точно като това на работния плот, въпреки че има по-малко възможности за избор. Можете например да се свързвате само чрез OpenVPN протоколи и не можете да активирате (или деактивирате) защита от теч. Най-важните характеристики обаче остават, така че все още можете да активирате ключа за убийство, да се свържете автоматично при стартиране и да използвате разделно тунелиране.

expressvpn android 2019 ss

TunnelBear също изглежда поразително подобно на десктоп и мобилни устройства. Възможността за автоматична защита на вашия wifi обаче вече не е налице, както и възможността за свързване при стартиране. Всъщност от шестте налични опции само три действително влияят на VPN, докато останалите са чисто козметични.

Преглед на ExpressVPN срещу TunnelBear

Освен това, тъй като всички функции на TunnelBear имат имена с мечки, е трудно да се каже какво всъщност правят. За бъдеща справка „GhostBear“ кодира вашия трафик, „VigilantBear“ активира превключвателя за убийство, а „SplitBear“ активира разделяне на тунели.

Сървъри и производителност

ExpressVPN Tunnelbear
Страни на сървъра 94 21
Общ брой сървъри 3000+ 350+

ExpressVPN обхваща повече страни от всеки друг основен доставчик, въпреки че в няколко отдалечени региони използва виртуални сървъри (които обикновено маршрутират трафик през Сингапур или Холандия). За разлика от тях TunnelBear има сървъри само в 21 държави. Това е особено впечатляващо за безплатен VPN, но сравнително подценяване на платена услуга.

Всъщност безплатният план на TunnelBear представлява значителен проблем, съобразен с представянето. Безплатните VPN мрежи привличат голям брой хора, което поставя голямо напрежение в малките мрежи и причинява по-ниска скорост като цяло. Тъй като няма сървъри специално за платени потребители, абонатите по същество плащат, за да използват една и съща пренаселена инфраструктура.

ExpressVPN има повече от осем пъти повече сървъри от TunnelBear. Това вече прави по-голяма вероятността да можете да получите високоскоростна връзка с ниска латентност от всяка точка на света. След като считате, че вероятно има по-малко потребители (и като такъв, по-ниско средно натоварване на сървъра), става ясно, че това ExpressVPN има голямо предимство в тази област.

По-долу можете да видите в кои държави всеки VPN има сървъри в:

ExpressVPNTunnelbear
Албания
Алжир
Андора
Аржентина
Армения
Австралия
Австрия
Азербайджан
Бахамски острови
Бангладеш
Беларус
Белгия
Бутан
Босна и Херцеговина
Бразилия
Бруней Дарусалам
Камбоджа
Канада
Чили
Колумбия
Коста Рика
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Еквадор
Египет
Естония
Финландия
Франция
Грузия
Германия
Гърция
Гватемала
Хонг Конг
Унгария
Исландия
Индия
Индонезия
Ирландия
Остров Ман
Израел
Италия
Япония
жарсе
Казахстан
Кения
Киргизстан
Лаос
Латвия
Лихтенщайн
Литва
Люксембург
Макао
македония
Малайзия
Малта
Мексико
Молдова
Монако
Монголия
Черна гора
Мианмар
Непал
Холандия
Нова Зеландия
Норвегия
Пакистан
Панама
Перу
Филипини
Полша
Португалия
Румъния
Сърбия
Сингапур
Словакия
Словения
Южна Африка
Южна Кореа
Испания
Шри Ланка
Швеция
Швейцария
Тайван
Тайланд
Турция
Великобритания
Съединени щати
Украйна
Уругвай
Узбекистан
Венецуела
Виетнам

Сигурност

ExpressVPN Tunnelbear
VPN протоколи OpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP,  OpenVPN, IKEv2, IPSec (само за iOS)
Шифроване на данни на OpenVPN AES-256 AES-256
Шифроване на канала за контрол на OpenVPN RSA-4096 RSA-2048
Прикриване технология Шифрови блок вериги Obfsproxy
Сигурност на приложението Kill превключвател (всички платформи с изключение на iOS) Kill превключвател (всички платформи)
DNS статус Частен DNS Частен DNS

ExpressVPN и TunnelBear и двата предимно използват OpenVPN (TCP и UDP) протоколи, които са отрасловият стандарт. ExpressVPN обаче ви позволява също да се свързвате чрез PPTP (по-малко защитена, но по-бърза) или L2TP (бърза и сигурна), докато TunnelBear може да използва IKEv2 и IPSec. TunnelBear използва уникален подход към VPN протоколите; вместо да позволи на потребителя да промени това ръчно, той стартира две връзки едновременно и използва това, което е най-бързо.

И двете VPN използват 256-битово криптиране. По същество това сканира вашия трафик с помощта на секретен ключ и не позволява на всеки без ключа да вижда какво получавате до онлайн. По време на писането 256-битовите AES клавиши са ефективно невъзможни за разбиване. И двете услуги използват свои собствени DNS сървъри, като гарантират, че вашият трафик никога не се вижда от трета страна. И двамата предлагат ключ за убийство, който спира целия трафик всеки път, когато внезапно прекъснете връзката.

Всяка услуга обаче има различен прикриващ механизъм. ExpressVPN използва верижно блокчейн, което по същество означава, че нападателят трябва да захване всеки пакет информация, за да има някакъв смисъл. TunnelBear използва Obfsproxy, за да направи вашия VPN трафик да изглежда като обикновен HTTP трафик и да скрие факта, че въобще използвате VPN.

поверителност

ExpressVPN Tunnelbear
HQ база Британски Вирджински острови Канада
Дневници за връзка някои някои
Дневници на дейности Нито един Нито един
Потребителски данни за регистрация Имейл адрес Имейл адрес
Анонимни опции за плащане Bitcoin Биткойн, буркани с мед 

Поверителността е един от най-важните аспекти на всяко VPN и дори страната, в която е базирана услугата, може да окаже влияние. ExpressVPN, например, е базиран на Британските Вирджински острови, където няма задължителни закони за запазване на данни. За разлика от тях TunnelBear е със седалище в Канада, която е член на партньорството Five Eyes. Като такава, всяка друга държава-членка (САЩ, Великобритания, Австралия или Нова Зеландия) може да поиска вашата информация и да я сподели с някое от другите пет очи. Това обаче не трябва да е проблем, ако вашият доставчик не поддържа журнали.

И ExpressVPN, и TunnelBear поддържат някои дневници за връзка, въпреки че нито един от тях не записва подробности за вашите онлайн дейности. TunnelBear записва данни, включително коя операционна система използвате и дали сте влезли през този месец, докато ExpressVPN поддържа бележка кои сървъри използвате и датата на връзката ви. Никоя от горните данни не може да бъде използвана за лично идентифициране.

Ако искате друг слой анонимност, можете да платите за всяка услуга с Bitcoin. TunnelBear ви позволява също да плащате с буркани с мед, което е технически анонимно, макар и далеч по-скъпо, след като отчитате разходите за доставка..

Конфигурация

ExpressVPN Tunnelbear
Разпределение на адреси Споделено Споделено
Възможен е специален IP адрес Не Не
DDoS защита Не Не
NAT защитна стена да Не

И двете VPN използват разпределение на споделен адрес, което означава, че всеки, който се свърже към даден сървър, споделя IP адрес. Това подобрява поверителността ви от което прави ефективно невъзможно да се каже кой е получил достъп до какво.

Нито услугата предоставя анти-DDoS сървъри, нито ви позволява да закупите специален IP адрес. Въпреки това повечето VPN мрежи могат да намалят въздействието на DDoS атаки от малък до среден мащаб благодарение на големите си мрежи. Като каза това, ExpressVPN вероятно би бил по-ефективен в това, тъй като разполага с много повече сървъри от TunnelBear.

ExpressVPN включва и NAT защитна стена, докато TunnelBear не. И какво означава това? Е, VPN кодират вашия трафик. Това означава, че вашият маршрутизатор вече не може да вижда за кое устройство е предназначен всеки пакет. NAT защитната стена на VPN просто насочва кодирания трафик до мястото, където трябва да отиде и блокира всички подозрителни или непоискани пакети.

Обслужване на клиенти

ExpressVPN Tunnelbear
Чат на живо Да (възложени на външен изпълнител) Не
Поддръжка на билети да да
Поддръжка по имейл да да
Средно време за отговор по имейл 4 часа, 52 минути 14 часа, 20 минути
Поддръжка по телефона Не Не
Търсена база от знания да да
Видео ръководства да Не

TunnelBear осигурява доста прилична поддръжка. Ако имате проблеми, можете да изпратите билет или да изпратите имейл и да получите отговор само след няколко часа. Има и база данни с възможност за търсене, където можете да намерите решения на най-често срещаните проблеми.

ExpressVPN, от друга страна, илюстрира разликата между платените VPN доставчици и техните безплатни конкуренти. Въпреки че потребителите могат да се свързват по имейл, те също могат свържете се с поддръжката директно през 24/7 чат на живо. Според нашия опит служителите са много полезни и обикновено отговарят след няколко секунди. Базата знания е насочена към повечето проблеми, с които ще се сблъскате, но ако сте по-скоро визуален ученик, можете да намерите инструкции за видео в YouTube ExpressVPN канала.

Изпратихме на всяка услуга по три въпроса по имейл. Това ни позволява да сравним времето им за реакция и да проверим дали ExpressVPN все още има прилична линия на комуникация със своите потребители в случай, че чатът на живо стане недостъпен. Ще намерите въпросите, които зададохме, и времето за отговор за всеки по-долу:

ExpressVPN
въпрос  Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Ще работи ли тази VPN на Linux Mint? 3 часа, 59 минути 1 да
Как да използвам тази VPN в Китай? 7 часа, 56 минути 1 да
Как да активирам защитата от теч на WebRTC? 18 минути 1 да
Tunnelbear
въпрос  Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Ще работи ли тази VPN на Linux Mint? 8 часа, 52 минути 1 да
Как да използвам тази VPN в Китай? 7 часа, 48 минути 1 да
Как да активирам защитата от теч на WebRTC? 26 часа, 14 минути 1 да

И двете служби използваха подготвени отговори за поне част от отговорите си, което може да се очаква за общи въпроси като тези. Хареса ни, че TunnelBear беше отворен за липсата на поддръжка на Linux, въпреки че склонността му към мечките в отговорите отвлича вниманието в най-добрия случай.

Победителят: ExpressVPN

ExpressVPN

Налични приложения:

 • настолен компютър
 • Mac
 • IOS
 • андроид
 • Linux

Уеб сайт: www.ExpressVPN.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

TunnelBear не е лош VPN, а безплатният му слой предлага много повече от повечето конкуренти. Въпреки това, отказвайки да се ангажира да бъде или безплатен или платен VPN, той се опитва да удовлетвори всички и в действителност завършва с санкциониране на платени потребители с по-ниска скорост и по-голямо натоварване на сървъра като цяло. Освен това му липсва поддръжка за чат на живо, което на практика е дадено за всеки основен платен VPN. Заради тези причини, вярваме, че ExpressVPN е по-добрият избор за повечето хора.

ExpressVPN има далеч по-голяма мрежа и обхваща повече страни от всеки от нейните конкуренти, включително TunnelBear. Освен това той деблокира няколко големи поточни платформи в чужбина, задача, с която TunnelBear имаше особено трудно време. И накрая, макар и двете услуги да са силни по отношение на сигурността, ExpressVPN умишлено беше базиран извън юрисдикцията на Five Eyes, като попречи на която и да е друга държава да събере и сподели малкото информация, която тази услуга всъщност записва за вас.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − 38 =