Преглед NordVPN срещу TunnelBear

NordVPN срещу Tunnelbear

Изборът на VPN може да бъде труден за новите потребители. Има десетки различни доставчици, всички твърдят, че са най-добрите и често използват технически термини, които вероятно няма да разберете, освен ако нямате опит в компютърните мрежи.

За да опростим нещата, сравняваме два основни VPN, един до друг, NordVPN срещу TunnelBear. По този начин ще можете да разберете какво точно предлагат NordVPN и TunnelBear. Ще прерязваме и жаргона и ще обясним с прости думи какво прави всяка функция, така че да знаете точно за какво плащате. С казаното, нека започнем:

Акценти

NordVPN

 • Има най-голямата мрежа от всеки основен VPN
 • Деблокира най-популярните стрийминг услуги от чужбина
 • Осигурява постоянно високи скорости
 • Предлага няколко модерни функции за сигурност и поверителност

Tunnelbear

 • Силни функции за поверителност и политика без регистрация
 • Разумна скорост
 • Предлага безплатен план
 • Разблокира по-малки поточни платформи без проблеми

Цени и отстъпки

NordVPNTunnelbear
Периоди на абонамент Един месец Един месец
Една година Една година
Две години Две години
Три години
Специална оферта 75% отстъпка при тригодишен план 58% отстъпка при двугодишен план
Най-висока цена на месец $ 11.95 $ 9.99
Най-ниска цена на месец $ 2.99 $ 4.17
Едногодишна цена $ 83.88 $ 59.88
Гарантирано връщане на парите 30 дни 30 дни

Както можете да видите, и двете услуги са на разумни цени, дори и да се абонирате от месец на месец. TunnelBear е малко по-евтин в краткосрочен план, но ако желаете да поемете ангажимент за по-дълъг период, NordVPN предлага по-значителни спестявания. Тригодишният му план струва само 107,55 USD, което е само малко по-скъпо от двугодишния абонамент на TunnelBear, който струва $ 99,99.

Разбира се, TunnelBear има едно много атрактивно предложение: безплатна версия. Това обаче е по-малко привлекателно, отколкото изглежда, тъй като безплатните потребители са ограничени до 500MB данни всеки месец. За контекст това е достатъчно, за да гледате около половин час видео със стандартна разделителна способност в Netflix (въпреки че ако само сърфирате в интернет, 500MB ще издържи доста по-дълго).

И NordVPN, и TunnelBear предлагат 30-дневна гаранция за връщане на парите. Това ви позволява да изпробвате всяка услуга в продължение на месец и да поискате възстановяване на средства, ако не сте удовлетворени. Не е нужно дори да посочвате причина за анулиране на абонамента си.

Най-добра сделка за NordVPN: Намалете разходите със 75% с тригодишния абонамент на NordVPN.

Най-добра сделка за TunnelBear: Изберете двугодишния план на TunnelBear, за да спестите 58%.

Характеристика

NordVPNTunnelbear
Едновременни връзки 6 5
Приложения за операционна система Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick Windows, MacOS, Android, iOS
Устройства за ръчно инсталиране Рутери, приставки Linux (ограничена поддръжка), рутери, приемници
Разделяне на тунели Не Само за Android
Безплатни екстри Блокиране на реклами, сканиране на зловреден софтуер, автоматична защита на wifi, разширения на браузъра за Chrome и Firefox Автоматична защита на wifi, разширения за Chrome, Firefox и Opera

На пръв поглед изглежда, че тези услуги предлагат подобни функции, но на практика има няколко важни разлики. И двата VPN предлагат приложения за най-често срещаните платформи, въпреки че NordVPN е включен в магазина за приложения на Amazon и TunnelBear трябва да бъде инсталиран ръчно в Linux. Освен това TunnelBear работи само с две специфични дистрибуции (Ubuntu 16+ и Fedora Workstation 25+).

От друга страна, TunnelBear има разширение за браузър за Opera, което NordVPN няма. Въпреки това, стойността на това е съмнителна, тъй като по-малко от три процента от интернет потребителите разчитат на Opera. Освен това е важно да се отбележи, че разширенията на VPN браузър защитават само трафика от вашия браузър, а не от други ваши програми (P2P клиенти, приложения за съобщения и т.н.).

Тогава има и по-модерните опции. И двата VPN включват автоматична защита на wifi, но NordVPN също така ви позволява автоматично да блокирате реклами и да сканирате файлове за злонамерен софтуер, което улеснява безопасното сърфиране. Приложението за Android на TunnelBear включва функция за разделно тунелиране, която ви позволява да изберете конкретни програми за заобикаляне на VPN.

Разблокиране на възможности

NordVPNTunnelbear
Услуга за стрийминг
Нетфликс Над дузина библиотеки, включително Netflix САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Япония, Холандия Не
Hulu САЩ, Япония Не
Sky Go да Не
Amazon Prime Video САЩ, Великобритания Не
BBC iPlayer да Не
ABC Не Не
CBS да Не
NBC да да
ITV да да
Единадесет спорта да да
Канал 4 да Не

TunnelBear има много силни страни, но деблокирането на стрийминг платформи не е една от тях. Този VPN се бори да деблокира всички основни платформи за стрийминг (и по-специално, изобщо не може да деблокира библиотеки на Netflix), въпреки че ви позволява да получите достъп до някои по-малко популярни услуги като ITV Hub от чужбина.

За разлика, NordVPN се отличава в тази област. Той е напълно способен да деблокира услуги като Netflix, Amazon Prime Video и BBC iPlayer, и въпреки че няма да ви позволи да предавате ABC на живо, това е само защото ABC има особено мощни функции за заключване на региона. Също така си струва да споменем, че всички сървъри на NordVPN деблокират Netflix, въпреки че ако NordVPN не може да се свърже с избраната от вас библиотека на Netflix, ще бъдете пренасочени към Netflix US.

Китай

Китайските интернет ограничения са едни от най-строгите в света и може би не е изненадващо, че повечето VPN просто няма да работят. въпреки това, и NordVPN, и TunnelBear работят в Китай след като са правилно конфигурирани.

NordVPN има специални сървъри, предназначени за използване в страни със строга интернет цензура. Трябва обаче да промените настройката, за да ги използвате. След като активирате това (Настройки > напреднал > Замразени сървъри) в списъка отляво на главния екран ще намерите подходящи сървъри. TunnelBear има подобна настройка (Настройки > Сигурност > GhostBear) и прикриването на данни може да се използва с всеки сървър.

Докато тези VPN работят перфектно в Китай, техните уебсайтове са блокирани от Great Firewall. Като резултат, трябва да инсталирате своя VPN, преди да пристигнете в Китай.

Настройка и интерфейс

NordVPNTunnelbear
Съветник за автоматична настройка Linux, Windows, MacOS, iOS, Android Windows, Android, MacOS, iOS
Избор на основно местоположение Карта базираната / Списък на базата на Карта на базата на
Страници с допълнителни настройки да да
Подходящо за мобилни устройства да да

Настолни приложения

Както NordVPN, така и TunnelBear предлагат интуитивни, удобни за потребителя настолни приложения. Приложението на TunnelBear ви превежда през процеса на свързване към VPN всеки път, когато влезете, а картата на главния екран улеснява виждането на кои сървъри са налични. Настройките са на отделна страница и са разделени на три категории, така че е сравнително лесно да намерите това, което търсите.

Преглед NordVPN срещу TunnelBear

Настолното приложение на NordVPN е разделено на два раздела: списък на наличните сървъри вляво и карта вдясно. Потребителите могат да се свързват със специализирани сървъри (като тези, предназначени за споделяне на P2P файлове) направо от началния екран, което е отлично. Също така ни харесва, че NordVPN ви позволява да увеличавате и намалявате картата, тъй като със сървъри в 60 държави може да бъде доста затрупан.

Снимка на работния плот на NordVPN

Мобилни приложения

Въпреки че мобилните приложения на TunnelBear са почти идентични с настолните повечето опции за конфигурация са премахнати. Все още можете да кодирате трафика си, да активирате превключвателя за убийство и да използвате разделен тунелинг (на Android), но тези функции са обозначени съответно „GhostBear“, „VigilantBear“ и „SplitBear“, което всъщност не казва на потребителя нищо.

Преглед NordVPN срещу TunnelBear

Това не е единственият случай на подхода на „TunnelBear“ за форма на функция: от шестте налични опции в мобилното приложение, три (включително „мечки звуци“ и една, която „показва пухкави облаци на картата“) нямат никакво влияние върху представянето на VPN.

Мобилното приложение на NordVPN е ярък пример за това, което може да е TunnelBear. Той запазва по-голямата част от функционалността на настолното приложение и просто пренарежда интерфейса така, че да отговаря по-добре на малките екрани. Някои функции са премахнати, като превключвателя за убийство (на Android) и обърканите сървъри, но като цяло той остава универсален и лесен за използване.

Преглед NordVPN срещу TunnelBear

Сървъри и производителност

NordVPNTunnelbear
Страни на сървъра 60 21
Общ брой сървъри 5700+ 350+

Мрежата на NordVPN обхваща почти три пъти повече страни от TunnelBear и се състои от 16 пъти повече сървъри. Трябва обаче да се отбележи, че NordVPN има повече сървъри от всеки друг основен доставчик.

Какво значение има това за потребителя? Е, с повече сървъри, NordVPN е по-добре да разпространява потребителското натоварване, което означава, че е по-вероятно да получите високоскоростна връзка дори и в пикови моменти. Разбира се, броят на потребителите също е фактор тук.

TunnelBear позволява на потребителите на безплатната си услуга да изберат някое от неговите 20+ места. Въпреки че това е чудесно за тези потребители (повечето безплатни VPN предлагат избор само от няколко локации), това може да означава по-ниско качество на услугата за платени потребители.

Таблицата по-долу показва къде NordVPN и TunnelBear имат сървъри:

NordVPNTunnelbear
Албания
Аржентина
Австралия
Австрия
Азербайджан
Белгия
Босна и Херцеговина
Бразилия
България
Канада
Чили
Коста Рика
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Естония
Финландия
Франция
Грузия
Германия
Гърция
Хонг Конг
Унгария
Исландия
Индия
Индонезия
Ирландия
Израел
Италия
Япония
Латвия
Люксембург
македония
Малайзия
Мексико
Молдова
Холандия
Нова Зеландия
Норвегия
Полша
Португалия
Румъния
Русия
Сърбия
Сингапур
Словакия
Словения
Южна Африка
Южна Кореа
Испания
Швеция
Швейцария
Тайван
Тайланд
Турция
Обединени арабски емирства
Великобритания
Съединени щати
Украйна
Виетнам

Сигурност

NordVPN Tunnelbear
VPN протоколи OpenVPN, IKEv2 OpenVPN, IKEv2, IPSec (само за iOS)
Шифроване на данни на OpenVPN AES-256 AES-256
Шифроване на канала за контрол на OpenVPN RSA-4096 RSA-2048
Прикриване технология Obfsproxy Obfsproxy
Сигурност на приложението Kill превключвател (с изключение на Android) Kill превключвател (всички платформи)
DNS статус Частен DNS Частен DNS

И двата VPN ви позволяват да използвате OpenVPN и IKEv2 протоколи, въпреки че TunnelBear също използва IPSec на iOS устройства. Интересното е, че TunnelBear всъщност не ви позволява да промените протокола ръчно; вместо това той стартира две връзки и използва който протокол свързва най-бързо.

NordVPN използва 4096-битови RSA ключове за сигурна комуникация с вашето устройство, докато TunnelBear използва 2048-битови клавиши. И двете са ефективно несъбираеми (както е 256-битовото криптиране, използвано във всеки от тези VPN), макар че хипотетично ще отнеме още повече време, за да се компрометират RSA ключовете на NordVPN, в противен случай NordVPN и TunnelBear имат подобни разширени функции.

И двамата използват Obfsproxy, за да прекроят трафика си и да скрият факта, че използвате VPN, например. Освен това всяка услуга притежава собствени DNS сървъри, което означава, че вашите данни никога не се виждат от трети страни. Всеки от тях предлага и превключвател за убийство, въпреки че тук TunnelBear има леко предимство. Превключвателят за убийство, наречен VigilantBear, е наличен във всяка версия на приложението.

поверителност

NordVPNTunnelbear
HQ база Панама Канада
Дневници за връзка Нито един някои
Дневници на дейности Нито един Нито един
Потребителски данни за регистрация Имейл адрес Имейл адрес
Анонимни опции за плащане Bitcoin, Ethereum, Ripple Биткойн, буркани с мед 

Що се отнася до поверителността, NordVPN е един от най-добрите. За начало тази услуга е базирана в Панама, страна без задължителни закони за запазване на данни. Той не поддържа журнали за активност или връзка и ви позволява да плащате с три от най-популярните криптовалути.

TunnelBear записва известна информация, включително дали сте използвали услугата през последния месец и колко данни сте прехвърлили. То не регистрира никакви подробности за вашите дейности, въпреки това. Този VPN е базиран в Канада, член на разузнавателното партньорство Five Eyes. Това означава, че на теория вашата информация може да бъде поискана от една от другите страни-членки (САЩ, Великобритания, Австралия или Нова Зеландия) и да бъде споделена с всички останали.

Подобно на NordVPN, TunnelBear приема биткойн. Той също приема буркани с мед като плащане, което е технически анонимно, при условие че не включите адрес за връщане. Струва си да се има предвид, че разходите за доставка на буркан с мед до Канада вероятно ще са по-високи от месечната цена на абонамента..

Конфигурация

NordVPNTunnelbear
Разпределение на адреси Споделено Споделено
Възможен е специален IP адрес Да (в Германия, САЩ, Великобритания, Холандия) Не
DDoS защита Не Не
NAT защитна стена да Не

И двете услуги използват разпределение на споделен IP адрес. Това означава, че всеки потребител, който е свързан към определен сървър, споделя един и същ IP адрес, което прави почти невъзможно да се каже кой човек е получил достъп до даден сайт. Ако предпочитате IP адрес изцяло пред себе си, NordVPN ви позволява да закупите такъв срещу допълнителни 70 долара годишно.

Нито една от тези услуги не предлага анти-DDoS сървъри, въпреки че NordVPN използва. Това се казва, всеки VPN ще ви защити от DDoS атаки тъй като големите им мрежи са в състояние да поемат и разпределят въздействието далеч по-ефективно от вашия домашен рутер.

NordVPN идва с NAT защитна стена, докато TunnelBear не. Когато се свържете с VPN, целият ви трафик е кодиран и маршрутизаторът ви вече не може да вижда за кое устройство е предназначен всеки пакет. NAT защитната стена на VPN просто пренасочва вашите данни там, където трябва да отиде и блокира всеки подозрителен или непоискан трафик.

Обслужване на клиенти

NordVPNTunnelbear
Чат на живо Да (вътрешно) Не
Поддръжка на билети да да
Поддръжка по имейл да да
Средно време за отговор по имейл 8 часа, 18 минути 4 часа, 55 минути
Поддръжка по телефона Не Не
Търсена база от знания да да
Видео ръководства да Не

Поддръжката на TunnelBear е прилична, но избледнява в сравнение с NordVPN. Няма поддръжка за чат на живо, например, което означава, че често трябва да чакате няколко часа, за да отговорите на сравнително прости въпроси. TunnelBear обаче включва солидна база от знания с отговори, които обясняват нещата в условията на миряните.

NordVPN предлага денонощна поддръжка, базирана на чат на живо, а персоналът обикновено отговаря на съобщения за няколко секунди. Има и база от знания за търсене или, ако предпочитате, селекция от видео ръководства в YouTube канала на NordVPN.

За да сравним точно отзивчивостта на тези услуги, изпращахме всеки три въпроса по имейл. TunnelBear трябва да има леко предимство тук, тъй като имейл е основният му канал за поддръжка на клиенти. Времето за отговор по имейл ще варира в зависимост от времето на деня и броя на потребителите, които срещат проблеми. Можете да намерите резултатите от нашите тестове по-долу:

NordVPN
въпрос  Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Какви трупи съхранява NordVPN? 3 часа, 8 минути 1 да
Мога ли да инсталирам NordVPN на моя Raspberry Pi? 12 часа, 1 минута 1 да
Мога NordVPN автоматично да защити моя wifi? 6 часа, 52 минути 1 да
Tunnelbear
въпрос  Първоначално време за отговор Брой имейли Въпрос отговори
Какви трупи поддържа TunnelBear? 5 часа, 59 минути 1 да
Мога ли да инсталирам TunnelBear на моя Raspberry Pi? 4 часа, 35 минути 1 да
Мога TunnelBear автоматично да защитава моя wifi? 4 часа, 14 минути 1 да

Както се очакваше, TunnelBear имаше по-ниско и по-последователно средно време за отговор. И двете служби бяха склонни да отговорят с предварително писмени отговори, което е разбираемо предвид колко често бяха нашите въпроси. Отговорите на TunnelBear обаче бяха заредени с мечки за препратки, което не е точно това, от което се нуждаете, когато търсите техническа поддръжка.

Победителят: NordVPN

NordVPN

Налични приложения:

 • настолен компютър
 • Mac
 • IOS
 • андроид
 • Linux

Уеб сайт: www.NordVPN.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

TunnelBear е по-добър от средния безплатен VPN, но не успява да постигне своите по-сигурни и по-гъвкави платени съперници. Той се предлага на пазара като лесна и лесна за използване услуга за начинаещи, но без 24/7 чат на живо, потребителите биха могли да се окажат неспособни да сърфират безопасно с часове, очаквайки отговор от поддръжката. Поради това и няколко други фактора, NordVPN е по-добрият избор за средния потребител.

NordVPN не само осигурява по-висока скорост, но също така има далеч повече сървъри и деблокира далеч по-широк спектър от съдържание. Тази услуга също поставя основен акцент върху вашата поверителност и сигурност, задължително за всяко VPN, което работи в Китай. Най-доброто от всичко, NordVPN, въпреки че не е безплатен, е един от най-достъпните VPN мрежи на пазара.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector