Ръководство за начинаещи за онлайн цензурата

цензура

Цензурата се стреми да потисне свободния обмен на идеи и информация, които партията във властта счита за неприемлива или заплашваща. Интернет се превърна в най-голямата платформа в света за свободно слово. Неограниченият достъп до информация дава възможност на хора като никое поколение досега, давайки глас на онези, които по друг начин може да не бъдат чути, и поглед на онези, които иначе не могат да видят.

Но цензурата заплашва отворения характер на интернет, възпрепятствайки свободния пазар на идеи в света. Правителствата и корпорациите могат да заглушат свободното слово, да ограничат достъпа до информация и да ограничат използването на средства за комуникация. Подобни действия обслужват интересите на властите и подкопават гражданските свободи на всички останали.

Поради тази причина за жизненоважно значение е всеки да остане бдителен и да действа бързо, когато е заплашен от цензура.

Съдържание

 1. Който цензури?
  1. Правителствата
  2. Корпорациите
  3. Нетна неутралност
  4. Индивидите
 2. Какво е цензурирано?
  1. Уебсайтове и приложения
  2. Хора, събития и организации
  3. Комуникационни инструменти
  4. Дълбоката мрежа
 3. Как се цензурира мрежата?
  1. Блокиране на IP
  2. Филтриране на ключови думи
  3. Отравяне с DNS
  4. Ръчно прилагане
 4. Какви видове съдържание трябва да бъдат цензурирани?
 5. Как децата участват в дебата за цензурата?
 6. Как мога да се боря с онлайн цензурата?
  1. Подкрепете организации за застъпничество за свободно слово
  2. Знай си правата
  3. Съдебни дела на САЩ
  4. Използвайте инструменти за криптиране и анонимност
 7. Кои държави цензурират най-много?
 8. Свободна реч и IP

Който цензури?

Правителствата

Най-очевидните прояви на цензура са тези, въведени от закона, особено националните правителства. Правителствата на автократичните режими често цензурират мрежата, за да задушат несъгласията.

Може би най-известният пример е Китай, където управляващата Комунистическа партия създаде сложна, общонационална цензурна система и добре екипирана интернет полиция. Google известно напусна китайския пазар, тъй като отказа да се съобрази с правителствените изисквания за цензура на резултатите от търсенето.

Стотици, ако не и хиляди, уебсайтове, социални мрежи и приложения са блокирани от система за черни списъци, обикновено наричана Великата защитна стена. Great Firewall блокира достъпа до западните социални мрежи като Facebook и Twitter, източници на новини, приложения за съобщения и дори Comparitech.

В китайския случай причината за този вид цензура е двойна: потиска несъгласието на медиите, които не са под палеца на правителството, и защитава местните интернет компании от международна конкуренция. Пустотата, която Google остави в Китай, породи например Baidu, най-голямата търсачка в страната.

Цензурата обаче отива по-далеч от самото блокиране на съдържание. Онези, които говорят дори на местни обществени форуми, могат да бъдат затворени или по-лоши. Някои ключови думи и фрази не могат да бъдат изпращани на приятели или последователи в китайските социални медии.

Цензурните механизми, въведени от правителствата, често служат като средство не само за предотвратяване на дискурса, но за идентифициране и наказване на онези, които участват в това, което властите възприемат като грешен дискурс.

Независимо дали става въпрос за забрана на книга в училищата или затвор с дисидент, правителствата често твърдят, че това е в обществен интерес.

Обърнете внимание, че в Китай и други страни голяма част от цензурата всъщност се извършва от интернет доставчици и интернет компании по искане на правителството.

Корпорациите

Корпорация, като например интернет доставчик или интернет компания, може да цензурира съдържание по молба на държавен орган. В Китай доставчиците на интернет услуги са отговорни за блокирането на уебсайтове, докато социалните медии имат задачата да филтрират съобщения и публикации, съдържащи чувствителни ключови думи.

Корпорациите понякога участват в цензурата, за да възпрепятстват конкуренцията или по друг начин да защитят собствените си активи. Изтриването на отрицателни отзиви и коментари за техния продукт или услуга е един пример за това. Друго е, когато логото на марката на определени продукти се замъглява от видеоклипове, за да се защитят рекламодателите в конкуренция с тези марки.

Корпоративната цензура често се отнася до различна практика: заплашване на служителите с прекратяване, парична загуба или достъп до пазара. Служител на фирмата, който е свидетел на нарушение на етиката, може да бъде уволнен, ако каже на някой извън компанията, например.

Корпорациите цензурират съдържание, което според тях ще навреди на обществения им имидж. Рапърът Ice-T промени текстовете на Cop Killer, когато това беше натиснато от Time Warner. Епизод от Южния парк беше цензуриран от Comedy Central - телевизионен канал под чадъра на Viacom - защото той изобразява мюсюлманския пророк Мохамед. Youtube рутинно почиства резултатите от търсенето на видеоклипове, които съдържат порнографско съдържание, злоупотреба и реч на омраза.

Нетна неутралност

Може би най-спорният дебат около цензурата днес е този на неутралитета на мрежата. Неутралитетът на мрежата твърди, че интернет трябва да се третира като полезна програма: всички уебсайтове и приложения получават еднакво третиране по отношение на достъпа. Но телекомуникационните корпорации, които купуват компании за създаване на съдържание, искат да насочат хората към съдържанието, което им прави пари. За целта те преустановяват трафика на конкуренти като Netflix, докато връзките към техните собствени развлекателни предложения са неограничени.

Тази практика беше забранена със заповед на FCC в Съединените щати, но републиканците, които наскоро поеха председателството и запазиха мнозинство в Камарата на представителите и Сената, скоро може да го отмени..

Корпорациите също могат да цензурират собственото си съдържание, за да защитят бизнес интересите. За да използвате Netflix отново като пример, той не позволява на потребителите да разглеждат каталозите на други страни. Абонат на Netflix в Обединеното кралство не може да гледа предавания, изключително за абонати в Съединените щати, например, ако не използва VPN, за да измами своето местоположение. Това е така, защото от притежателите на авторски права се изисква Netflix да спазва ограниченията за лицензиране на съдържание, които се прилагат за отделните държави.

Индивидите

Цензурата дори може да се извърши на индивидуално ниво. Социални мрежи като Facebook и Twitter позволяват на потребителите да блокират съдържание от определени потребители и източници. Цензурата е въпрос на личната свобода, така че в това няма нищо погрешно, що се отнася до гражданските права. Но премахването на противоположни мнения и виждането само на самоутвърждаващи се публикации, които потвърждават това, което човек вече мисли, вероятно не е здравословна практика.

Какво е цензурирано?

Уебсайтове и приложения

Автократичните режими често цензурират уебсайтове, които публикуват противоположни гледни точки, които застрашават тяхната власт или обществен имидж. По-специално, социалните медии и източниците на новини са чести жертви на спонсорирана от държавата онлайн цензура. В Турция основните сайтове за социални медии, включително Facebook и Twitter, бяха блокирани от публично виждане, след като президентът арестува дузина политически противници.

Great Firewall направи това стъпка по-нататък, като блокира уебсайтове, които инструктират netizens как да избягат от цензурата. Такъв е случаят с Comparitech, който публикува уроци и VPN препоръки за заобикаляне на Голямата защитна стена. Без VPN или друг тип прокси, този уебсайт не може да се гледа от континентален Китай.

Бакшиш: Можете да видите кои сайтове са блокирани в Китай тук.

Приложенията също могат да бъдат блокирани или извън закона. WhatsApp е блокиран за постоянно или временно в множество страни, включително Китай, Турция и Бразилия. Приложенията за запознанства в ултраконсервативните мюсюлмански нации също са извън масата.

Хора, събития и организации

Понякога цензурата е насочена към конкретни хора и организации, които смятат за заплаха за тези, които извършват цензурата. В Китай всички уебсайтове, текстови съобщения, реклами и публикации в социалните медии, в които се споменава дори духовното движение на Фалун Гонг, което властите преследват от 90-те години на миналия век, се търкат от поглед. По подобен начин всичко, свързано с клането на площад Тиананмън на 4 юни 1989 г., е силно цензурирано.

Комуникационни инструменти

Приложения за социални медии и съобщения като WhatsApp, Facebook Messenger и Snapchat представляват заплаха за автократичните правителства, защото, макар че кореспонденцията е сравнително частна, е по-трудно да се контролира. WhatsApp е блокиран за постоянно в Китай и временно в няколко други страни, включително Турция и Бразилия.

Властите са особено предпазливи към WhatsApp, защото чатовете са кодирани, което означава, че само предвидените потребители могат да преглеждат съдържанието на техните съобщения. Третите страни, които се опитват да пресекат комуникациите, ще виждат само разбъркан текст поради криптирането. Поради тази причина властите в Бразилия твърдят, че WhatsApp може да се използва при сделки с наркотици и терористични атаки, което оправдава временните прекъсвания на услугите.

Изгонването на китайските приложения за чат в Китай отстъпи мястото на WeChat, най-голямото приложение за чат в страната, направено от местния технологичен гигант Tencent. Tencent си сътрудничи с правителството, като използва сложни мерки за цензура, като филтриране на ключови думи - блокиране на съобщения или връзки, съдържащи чувствително съдържание като „Фалун Гонг“. Временни и постоянни забрани за сметка се поставят на повторни нарушители.

Дълбоката мрежа

Повечето хора намират това, което търсят в интернет, използвайки Google. Но Google и повечето други популярни търсачки индексират само малка част от съдържанието в интернет. Има добра причина за това; повечето от другите неща не могат да бъдат индексирани или не са полезни. Той съдържа стари уеб страници, съдържание в социалните медии, частни файлове, съхранявани в облака, съдържанието на приложения, съдебни записи и академични списания, за да назовем няколко.

Това, което е останало, е известно като „повърхностна мрежа“, а експертите смятат, че дълбоката мрежа е около 500 пъти по-голяма от това, което може да се покаже в резултатите от търсенето. Всичко останало е цензурирано, макар и не непременно по същите мотиви като държавна или корпоративна цензура.

Малък плъзгач в дълбоката мрежа е известен като DarkNet, който съдържа уебсайтове, до които може да се влиза само с Tor. Tor е софтуер за анонимност, който може да се използва за достъп до скритите .onion уебсайтове, които съставят DarkNet - сайтове, които не искат да бъдат намерени. Те включват пазари за незаконни стоки и услуги, тайни блогове, форуми и чат стаи и частни сървъри за игри.

Ако се интересувате от разкриване на дълбоката мрежа и DarkNet, вижте нашето ръководство за достъп до дълбоката мрежа и darknet.

Как се цензурира мрежата?

Съществуват много методи за блокиране на съдържание в мрежата за тези, които имат силата да го правят. Най-честото място, в което властите могат ефективно да цензурират големи количества от населението, е на ниво ISP. Интернет доставчиците или доставчиците на интернет услуги действат като шлюзове за всички, свързани с интернет.

Блокиране на IP

Правителствата могат да наредят на интернет доставчиците да блокират IP адресите и имената на домейни на конкретни уебсайтове и приложения. Всяко устройство в интернет - било то онова, което четете тази статия сега, или сървър, хостващ уеб сайт или приложение - е назначен уникален IP адрес. Когато някой се опита да получи достъп до уеб страница, на ISP се изпраща заявка, която разрешава заявката, като намери съответния IP адрес. След това ISP свързва двете устройства, като лаптоп и уебсайт, така че трафикът да може да тече свободно между тях. Интернет доставчиците имат право да блокират избирателно такива заявки и трафик, използвайки защитна стена.

Блокирането на IP е предполагаемият метод, използван от Netflix, за да предотврати достъпа на потребителите до съдържание извън тяхната страна на пребиваване. Netflix редовно черни списъци с IP адреси на прокси сървъри, като VPN и интелигентни DNS доставчици.

Филтриране на ключови думи

Както бе споменато по-горе, филтрирането на ключови думи идентифицира и блокира съдържание, съдържащо ключови думи, които органът счита за неподходящи. Това се извършва на ниво клиент, уебсайт и приложение, както и на ниво ISP. Както споменахме, WeChat ще блокира съобщения, съдържащи чувствителни ключови думи, които подкопават правилото на партията в Китай. Търсачките също могат да ограничат резултатите, върнати при търсене на определени ключови думи.

Интернет доставчиците, включени в цензурата, използват задълбочена проверка на пакети, за да извличат съдържанието на интернет трафика за чувствителни ключови думи. В малък мащаб това може да стане чрез маршрутизиране на целия трафик през прокси сървър, който проверява трафика и блокира всичко, съдържащо ключови думи в черен списък..

В мащаб на цялата страна, като например в Китай, това изисква по-сложна система за откриване на проникване (IDS). В такава система се създават копия на пакети и се предават на филтриращи устройства, така че трафикът да не се прекъсва. Ако бъде открито забранено съдържание, ISP изпраща заявки за нулиране на връзката към сървъра, докато връзката не бъде изоставена напълно.

Отравяне с DNS

Отравянето с DNS - известно още като подправяне, отвличане и подправяне на DNS - възниква, когато повредени DNS данни причиняват пренасочване на трафика към грешен IP адрес. Нападателят, или в някои случаи правителството и интернет доставчикът, отровят кеша на резолюцията на сървър на имена, където се изпращат заявки за уеб страници.

В Китай записите на DNS за Facebook и други уебсайтове бяха отровени, така че всеки, който се опита да отиде на тези сайтове, ще бъде пренасочен към задънена улица. Някои експерти казват, че тези искания са изпратени до други сайтове, от които властите не одобряват, което води до разпространена атака за отказ на услуга (DDoS).

Промяната на име на домейн не е толкова проста, колкото промяна на IP адрес, така че този метод може да бъде по-ефективен от блокирането на IP.

Понякога DNS отвличане и филтриране на ключови думи се осъществяват в унисон. Маршрутизаторите могат да предотвратят нежелана комуникация чрез отвличане на DNS заявки, съдържащи чувствителни ключови думи и инжектиране на променени DNS отговори.

Ръчно прилагане

Когато всички автоматизирани методи по-горе се провалят, има добри старомодни хора, които да вършат мръсната работа. Китайската интернет полиция се изчислява на състав от 50 000 души. Те разпореждат на лицата, хостващи чувствително съдържание, да го премахнат или да бъдат изправени пред наказание.

В допълнение към интернет полицията страни като Китай и Русия плащат коментатори в социалните медии в подкрепа на управляващите партии и опозоряващите противници онлайн.

Какви видове съдържание трябва да бъдат цензурирани?

Първата поправка на САЩ не защитава всички форми на реч и изразяване. Нецензурите, детската порнография, клеветата и речта, които подтикват към "неминуеми и незабавни" беззаконни действия (крещи "огън!" В препълнен киносалон, когато няма такива) са няколко. Речта на омразата се припокрива и с някои от тези категории. Нецензурното съдържание се дефинира като нещо, което средностатистическият човек би намерил за несъмнено и без сериозна литературна, художествена, политическа или научна стойност.

Как децата участват в дебата за цензурата?

Отговорността за защита на децата от нецензурно, вулгарно или порнографско съдържание по принцип е на родителите. Като се има предвид, правителствата са въвели механизми като системи за класиране на филми и видео игри, за да помогнат на родителите да преценят дали материалът е подходящ за техните деца.

Макар че това е често срещана практика в съвременното общество, в която и до днес се дискутира линията между приемливо и неприемливо за деца..

Под прикритието на защитата на децата политиките за прекомерност са били оспорвани до Върховния съд на САЩ, като например в ACLU срещу Reno. В този случай Законът за благоприличие на комуникациите беше свален, като потвърждава, че онлайн речта заслужава пълната защита на Първата поправка.

Как мога да се боря с онлайн цензурата?

Подкрепете организации за застъпничество за свободно слово

Шепа страхотни организации се борят за безплатен и отворен интернет в целия свят. Те повишават осведомеността, обучават обществеността, провеждат събития, лобират законодателни органи, участват в кампании и призовават практики за свободна реч. Някои от ключовите им въпроси включват неутралност на мрежата, освобождаване на затворени журналисти, застъпване за по-голяма прозрачност на правителството, подкрепа на криптирането и като цяло поддържане на интернет свободен и отворен.

Можете да подкрепите тези организации, като се регистрирате за техните бюлетини, да ги подкрепите в социалните медии, да се присъедините към кампаниите, да се свържете с депутати чрез уебсайтовете си и, разбира се, да дарите пари.

Можете да намерите списък на организациите по-долу.

Познайте вашите права и организациите, които се борят срещу цензурата

В САЩ свободното слово е обхванато в Първата поправка. Но всяка държава е различна. Научете за вашите права и останете бдителни. Ако смятате, че вашите права са нарушени, ето някои организации, които охраняват нарушителите, защитават свободата на словото и / или активно се борят срещу цензурата:

 • ALA Служба за интелектуална свобода
 • международна амнистия
 • Американски съюз за граждански свободи
 • Член 19
 • Беркман Център за интернет и общество в Харвардския университет
 • Център за демокрация и технологии
 • Комитет за защита на журналистите
 • Права на човека Derechos
 • Фондация за електронна граница (EFF)
 • Електронен информационен център за поверителност
 • Глобална интернет кампания за свобода
 • Интернет за правата на човека
 • Human Rights Watch
 • Международна федерация за правата на човека
 • Международна федерация на журналистите
 • Международна борса за изразяване на свобода на изразяване (IFEX)
 • Международен PEN
 • Интернет образователна фондация
 • Интернет алианс за свободно изразяване
 • Национална коалиция срещу цензурата (NCAC)
 • Репортери без граници
 • Sociedad Interamericana de Prensa

Съдебни дела на САЩ

В допълнение към Първата поправка десетки важни съдебни дела очертават границите на свободата на словото и изразяването в САЩ. Ето няколко, които се занимават конкретно с технологията и цензурата:

 • Американски съюз за граждански свободи и др. срещу Жанет Рено
 • CompuServe Incorporated срещу Патерсън
 • Stratton-Oakmont и Porush срещу Prodigy
 • Информация за набиране срещу Thornburgh, 938 F.2d 1535
 • Коалиция на доставчика на информация срещу FCC
 • Милър срещу Калифорния
 • САЩ срещу Томас

Използвайте инструменти за криптиране и анонимност

Най-добрият начин за избягване от спонсорираната от държавата цензура и шпиониране е да се използва софтуер за криптиране и / или анонимност. Можете да направите това по няколко начина:

 • Настройте криптиран имейл
 • Използвайте VPN за криптиране на интернет трафик (вижте нашите най-добри VPN списъци за Китай, ОАЕ и Турция)
 • Използвайте Tor, за да останете анонимни онлайн
 • Изберете за криптирани приложения за чат като Signal и Telegram
 • Шифровайте вашите файлове както на твърдия ви диск, така и на облака
 • Използвайте обществени DNS или интелигентни DNS сървъри вместо DNS сървърите на вашия ISP по подразбиране

Шифроването гарантира, че никой не може да прослушва вашите файлове комуникации, с изключение на тези, които искате да ги видите. Съвременните алгоритми за криптиране все още не могат да бъдат пробити от груба сила.

Инструментите за шифроване и анонимност са особено важни за подателите на сигнали. Онези, които стават свидетели на нарушения на свободата на словото, трябва да бъдат оставени да говорят, без да бъдат порицани.

Кои държави цензурират най-много?

Съществуват редица индекси, които класират страните по тяхното право на свободно изразяване. Те включват доклада на Freedom House of the Press, репортери без граници, индекс за свобода на печата и инициативата Open Net.

Докато тази статия често цитира Китай поради огромността и сложността на нейната цензурна система, страните в Африка, Близкия Изток и Северна Корея често са цитирани като най-силно цензурирани. Страните от Западна Европа обикновено се нареждат най-високо по свобода на печата и интернет.

Безплатна реч и IP

Свободната реч понякога противоречи на принципа на интелектуалната собственост, при който създателят на материали контролира как, кога и къде този материал може да бъде използван от други страни.

Правата на интелектуална собственост са важни за защита на създателите на съдържание, но тези права трябва да бъдат балансирани, за да не се нарушават най-добрите интереси на обществото. Цитирането на речта на политик в есе или включването на откъси от научни списания например в доклад не трябва да се цензурира.

В Съединените щати този вид реч е защитена при честна употреба. Честната употреба е правна насока, според която материалите, защитени с авторски права, могат да се използват без съгласието на собственика на авторските права за ограничени и „преобразуващи“ цели, като коментиране, критикуване и пародиране.

„Цензура“ от Бил Кер, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector