SOCKS5 Proxy vs VPN – Каква е разликата? Кой трябва да използвате?

SOCKS5
Повечето от нас знаят опасностите за поверителността, които съществуват онлайн. Като се има предвид значително нарастващият брой на интернет потребителите (3,4 милиарда и нараства, според интернет Live Stats), както и увеличаването на публичните горещи точки за wifi (423 милиона според FierceWireless), не би трябвало да е изненада, че сигурността в интернет представлява нарастваща загриженост.

Само погледнете колко важна интернет е станала през цикъла на президентските избори през 2016 г. Неосигурени сървъри за имейл. Изтичаха документи. Частни разговори, публикувани за цял свят. Простата истина е, че докато използвате интернет, вие сте уязвими. Освен ако, разбира се, не използвате високо защитен достъп до мрежата или имате достъп до уебсайтове и данни онлайн чрез защитени методи за криптиране.

Методи за криптиране: HTTPS е страхотен, освен когато не е

Някои аспекти на онлайн криптирането и сигурността на данните се грижат за вас. Това е така, защото повечето уебсайтове имат голям интерес да попречат на хакерите да вземат вашите данни. Нарушенията на данните са нарастващ проблем и изключително скъп в това отношение. В момента Yahoo е в разгара на играта за контрол на щетите, след като бяха откраднати 500 милиона акаунта. Със средната цена на нарушение на данните, някъде по линия на $ 4 милиона, или около $ 154 до $ 158 на акаунт, Yahoo може да гледа на нарушаване на данните с потенциален разход за компанията в милиарди долари. Ох. Ето да се надяваме, че са закупили добра полица за застраховка на кибер отговорност.

Повечето уебсайтове не са защитени. Всъщност само около 25 процента използват стандартното криптиране HTTPS на ниво сайт. Уебсайтове с криптиране HTTPS обикновено използват криптиране на слой на сигурни сокети (SSL). Това създава сигурна връзка между вашия компютър и хостинг сървърите на уебсайта. След като са свързани, прехвърлянето на данни между вашия компютър и сървърите на уебсайта се криптира. Информацията се кодира, както е типично за методите на криптиране, като данните се декларират, като се използват защитни ключове от двата края. Доста лесно е да се идентифицира, когато уебсайт използва и HTTPS. Просто погледнете адреса на уебсайта:

Google https

Дори Google използва методи за криптиране за своята търсачка. Но не се заблуждавайте Въпреки че HTTPS криптирането е далеч по-сигурно от липсващия за криптиране HTTP протокол, това е далеч от крайния метод за защита. Всеки, който следи за вашата онлайн активност или сървърите на уебсайта, все още може да види какво преглеждате и крадете данни или вашата самоличност. Подобна забележка, колкото и прекрасно да е криптирането на HTTPS, не крие вашето местоположение. Все още някой може да идентифицира кой сте през вашия IP адрес и да го свърже с публично достъпна информация. HTTPS е добър и сигурен метод, за да гарантирате, че данните ви не са откраднати по време на процеса на прехвърляне, но не защитават вашата идентичност онлайн и не поддържат данните ви изцяло частни.

Изпитаната и истинска виртуална частна мрежа (VPN)

Виртуалните частни мрежи (VPN) са може би най-разпространеният метод за сигурно свързване, изтегляне и сърфиране онлайн. Всички компютри, които използват интернет връзки, са част от по-голяма, споделена мрежа. Ако се свържете с интернет чрез вашия доставчик на интернет услуги, интернет доставчикът назначава на вашия компютър уникален IP адрес и ви изпраща по вашия весел начин през тяхната мрежа, свързвайки ви с останалата част от мрежата. Наблюдението на вашата дейност е много прост въпрос както за интернет доставчика, така и за всички правителства или правителствени организации, които имат достъп до данните на интернет доставчика. Виртуалните частни мрежи обаче създават защитен тунел между вас и частен сървър. Свързвате се онлайн чрез вашия интернет доставчик, както обикновено, но след това се свързвате сигурно и директно към конкретен сървър.

IPVanish, една от най-големите налични VPN услуги, предоставя полезна графика за визуализиране на това, което имаме предвид:

как vpn защитава вашите данни

Защитеният тунел, създаден от VPN, означава, че се създава директна връзка между вас и уебсайтовете, до които се опитвате да получите достъп. Хакерите, правителствата и дори собственият ви интернет доставчик не могат да надникват в това, което правите.

Ползите тук също са доста ясни, но VPN е ограничен по много начини. Тъй като вашите данни трябва да пътуват по-далеч и са криптирани и дешифрирани няколко пъти в процеса, първоначалната ви скорост на интернет става значително намалена. На подобна бележка, ако се свързвате с VPN сървър, който е далеч от вас, ще изпитате, вземете например какво се случва, когато сте в САЩ и се свържете с VPN сървър в Австралия, спрямо когато изобщо не сте свързани с VPN сървър:

Няма VPN:

няма vpn скорост

Австралийски VPN сървър:

Австралийска VPN скорост

Ping (времето, което отнема на пакет от данни да пътува напред и назад между две места) се увеличава драстично. Това се случи и когато използвахме безплатна VPN услуга, TunnelBear:

Скорост на VPN на тунела

Увеличеният ping не трябва да увеличава потребителите твърде много, доколкото високият ping не винаги се равнява на по-ниските скорости на изтегляне. По-високият ping обаче може да бъде индикация за доста опакован сървър, нещо, което често се случва с по-популярните VPN услуги и по-специално безплатните VPN услуги. Обикновено VPN услугите заобикалят това чрез увеличаване на броя на предлаганите от тях сървъри.

Що се отнася до скоростите на изтегляне, ето просто сравнение между скоростите (в секунди) са като изтегляне чрез платена VPN услуга (IPVanish), безплатен VPN (TunnelBear) и без VPN:

Резултати от тестовете за скорост на VPN

Както се вижда от резултатите, изтеглянето без VPN публикува най-добрите скорости, докато VPN значително влияят на скоростта на изтегляне. Както е обичайно, платената VPN услуга беше по-бърза от безплатната услуга. За повече информация относно VPN скоростите, вижте нашата статия за най-бързите VPN услуги и защо измерването на VPN скоростта не е направо напред.

VPN мрежите също са ограничени от мерките за сигурност, прилагани от хостинг VPN компанията. Повечето платени VPN услуги увеличават усилията си за сигурност, предлагайки всички форми на криптиране на високо ниво, както и поддържане на строги политики без регистрация в повечето случаи. Разбира се, много потребители се колебаят да кашлят пари за VPN услуга, когато има безброй VPN услуги, достъпни онлайн безплатно.

Има добра причина, поради която много потребители решават, че е по-добре да плащат за VPN услуга, отколкото да отидат с безплатна. Безплатните VPN често ограничават данни или честотна лента, регистрирайте активността си и / или вкарвайте реклами във вашия уеб браузър. Не само, че безплатните услуги имат по-малко ресурси, които да излят в честотна лента и сървъри, много от тях нямат функции за защита.

Безплатните VPN често са задвижвани от реклами, показват реклами в собствените си приложения, инжектират реклами в браузъра си или и в двете. Както мнозина от нас може би знаят досега, рекламите могат да се използват от хакери (наречени „злоупотреба“) за заразяване на компютри с вируси и злонамерен софтуер от различни видове. VPN управляваните реклами едва ли са защитени.

Въпросът за прокси сървъра SOCKS5

Може би мислите, че има начин да се свържете сигурно към VPN без забавяне на добавените данни. И има. Прокси сървърите правят точно това. Всъщност прокси сървърът действа точно като VPN, но без добавеното криптиране. Прокси сървърът ви присвоява нов IP адрес, когато се свързвате със сървъра, и след това ви насочва към където и да се опитвате да отидете. В това има някаква сигурност. Всеки, който търси, ще възприеме вашето местоположение различно поради новия IP адрес. Липсата на криптиране обаче означава, че данните са по принцип несигурни. Един от най-сигурните видове прокси, SOCKS5, работи за облекчаване на някои от несигурността

IPVanish и VPN услуги NordVPN и частен интернет достъп предоставят на абонатите прокси сървъри SOCKS5. NordVPN описва ползата от SOCKS5 по този начин:

„[Основното] предимство на SOCKS5 е допълнителната способност за предоставяне на удостоверяване, така че само оторизирани потребители да имат достъп до сървър. Това го прави по-сигурен от другите прокси сървъри. “

Всъщност това е проблем, който разгледахме по-рано в нашата кратка дискусия за HTTPS. Въпреки че може да успеете да се свържете сигурно към уебсайт и да прехвърляте данни напред и назад, без никой да открадне или да пропусне, ако някой има достъп до сървъра, който свързвате с цялата тази сигурност, е на практика безсмислена. Тъй като прокси сървърите на SOCKS5 използват протокол SSH (сигурна сокетна обвивка), до тях може да се осъществи достъп само чрез проверка. Не само всеки може да се свърже, а някой, който се опитва да получи достъп неправилно, има голямо количество криптиране, за да се справи.

Ползата от прокси услуга SOCKS5 е скоростта. Липсата на криптиране с прокси сървър и дори по-сигурен SOCKS5 помагат да се гарантира по-бързата скорост. Имайте предвид, че в по-голямата си част данните, върнати напред и назад, не са наистина криптирани, а само достъпът до прокси сървъра SOCKS5. Повечето услуги, които предоставят SOCKS5 прокси сървъри, предупреждават, че прокси сървърите са по-малко защитени. Вземете предварително предупреждение, дадено от IPVanish, например:

Socks5 срещу VPN

Ето защо прокси сървърите SOCKS5 се използват по-популярно за уеб дейности, които не включват свързване към различни уебсайтове, където вашите данни могат лесно да бъдат получени. Освен по-малко криптиране, прокси сървърите също често регистрират активност. Това означава, че всеки, който може да получи достъп до тези регистрационни файлове, може да разбере както вие и какво правите, докато препращате данни през прокси сървъра. Освен това, прокси сървърите, които са били хакнати, е по-вероятно да натискат зловреден софтуер и вируси на вашата машина.

Кога да използвате SOCKS5 прокси, VPN или и двете

Както може да очаквате, има ясни ползи от използването на SOCKS5 прокси сървъри над VPN и обратно.

Най-добри приложения за SOCKS5 прокси сървъри:

  • Необходима е повече честотна лента
  • Torrenting или използване на peer-to-peer услуги (само за целите на скоростта) *
  • Скриване на местоположението ви
  • Преминаване на географски или блокиране на съдържание
  • Подобрена сигурност при редовни прокси сървъри

Най-добри приложения за VPN:

  • Сигурно уеб сърфиране
  • Torrenting или използване на peer-to-peer услуги (когато е необходимо повече криптиране и сигурност)
  • Преминаване на защитни стени
  • Преминаване на географски или блокиране на съдържание
  • По-добра защита на поверителността от SOCKS5

SOCKS5 прокси срещу VPN за торент и P2P

Ако цялата ви цел е да използвате торент или да използвате P2P услуга с най-бърза скорост, най-добрият вариант може да бъде използването на SOCKS5 прокси. По-бързата скорост обаче ще дойде с цената на значително по-малко поверителност, с риск да привлечете вниманието към себе си от вашата VPN. Ако обаче целта ви е торент с максималното количество криптиране и поверителност, отидете с VPN. Скоростта ще бъде осезаемо по-ниска, но с правилната VPN услуга щетите могат да бъдат намалени малко (вижте нашата статия за най-добрите VPN за торентинг за повече подробности). Освен това, SOCKS5 прокси сървърът свързва само избрани приложения към мрежата, така че е важно да запомните, че всички дейности, свързани с вашия компютър, не са скрити, докато са свързани с прокси SOCKS5.

Ако целта ви е да направите голямо количество сърфиране в мрежата, да преодолеете защитните стени или просто да защитите цялото си онлайн присъствие, независимо от онлайн активността, по-добре е да използвате VPN. Широчината на честотната лента ще бъде по-лоша, но не и непоносимо, така че ако използвате платена услуга с по-високо качество, като тези от IPVanish и NordVPN. И двете услуги всъщност имат както SOCKS5 прокси сървъри, така и VPN сървъри.

За по-добра представа за допълнителните предимства, предоставяни от VPN услуги, можете да проверите нашите отзиви за IPVanish, NordVPN и частен интернет достъп.

* Torrenting, докато сте свързани с прокси, не е напълно анонимен. Вашият интернет доставчик все още може да вижда, че качвате и изтегляте големи количества данни. Основната полза от използването на SOCKS5 прокси за P2P е по-добрата скорост на качване и изтегляне, както и фактът, че мониторинговите организации не могат да свържат новоприсвоения IP адрес обратно към вас. Това води до повече поверителност, отколкото пълна анонимност.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3

Adblock
detector