Стъпка по стъпка ръководство за безопасен достъп до тъмната мрежа и дълбоката мрежа

Пламъкът
Google индексира само малка част от интернет. По някои оценки, мрежата съдържа 500 пъти повече съдържание от това, което Google връща в резултатите от търсенето. Връзките, които Google и други търсачки се връщат, когато въвеждате заявка, са известни като „повърхностна мрежа“, докато цялото останало нетърсимо съдържание се нарича „дълбока мрежа“ или „невидима мрежа“.

По-голямата част от тази информация е скрита, просто защото огромната част от потребителите няма да я намерят за подходяща. Голяма част от тях са затънали в базите данни, от които Google не се интересува или им е забранено да обхожда. Голяма част от него е стара и остаряла. Съдържанието на приложенията за iPhone, файловете в акаунта ви в Dropbox, академичните списания, съдебните записи и частните профили в социалните медии са примери за данни, които не са задължително индексирани от Google, но все още съществуват в интернет.

Вижте също: Най-добрите VPN за Tor

Предупреждение: Вашият интернет доставчик може да открие, че използвате Tor

Голяма част от тази статия се върти около използването на мрежи за анонимност като Tor, които се използват за достъп до тъмната мрежа. Интернет доставчиците могат да открият кога Tor се използва, тъй като IP-тата на възлите Tor са публични. Ако искате да използвате Tor частно, можете да използвате или VPN, или Tor Bridges (Tor възли, които не са публично индексирани). Потребителите на US Tor по-специално може да искат да използват VPN, което ще бъде по-бързо и по-надеждно.

Последните промени в американското законодателство означават, че интернет доставчиците са свободни да продават и споделят данни за своите клиенти, включително техните навици за сърфиране. Когато използвате VPN, вашият интернет доставчик няма да може да види, че сте свързани с въвеждащ Tor, а само криптиран тунел към VPN сървър.

NordVPN е избор №1 за Tor и е проектиран с внимание на потребителите на Tor.

Дълбока мрежа срещу тъмна мрежа

Дълбоката мрежа често се бърка с тъмната мрежа, наричана още тъмна мрежа, черна мрежа и черна мрежа. Казано по-просто, дълбоката мрежа е цялата информация, съхранявана онлайн, която не е индексирана от търсачките. Нямате нужда от специални инструменти или браузър с тъмна мрежа за достъп до дълбоката мрежа; просто трябва да знаете къде да търсите. Специализираните търсачки, директории и уикита могат да помогнат на потребителите да намерят данните, които търсят.

Много от най-добрите уеб сайтове за търсене в дълбочина са изключени или придобити, като Alltheweb и CompletePlanet. Все пак няколко се мотаят наоколо, за да започнете:

  • DeeperWeb - Дълбока уеб търсачка, която използва Google Търсене
  • The WWW Virtual Library - Оригиналният индекс на мрежата, но повече от директория, отколкото в търсачката.
  • Surfwax - индексира RSS емисии. Не е сигурно, че това все още работи ...
  • IceRocket - Търси блогосферата и Twitter

Всичко това е наред, но специализираните търсачки са по-добри от общите за намиране на информация в дълбоката мрежа. Ако търсите съдебно дело, например, използвайте търсенето на публични записи на вашата държава или държава. Ако имате нужда от академични списания, разгледайте нашата статия за използването на дълбоки уеб търсачки за академични и научни изследвания. Колкото по-конкретен можеш да бъдеш, толкова по-добре, иначе просто ще стигнеш до същите резултати от търсенето, които бихте намерили в Google. Ако имате нужда от конкретен тип файл, като например файл в Excel или PDF, научете как да зададете търсения за този тип файл (напр. Въведете „файлов тип: PDF“ в заявката си DeeperWeb).

Тъмната мрежа е малка част от дълбоката мрежа, която се държи скрито нарочно. Уебсайтовете и данните в тъмната мрежа обикновено изискват специален инструмент за достъп. Типът сайт, който най-често се свързва с тъмната мрежа, са пазарите, където се купуват и продават незаконни стоки като наркотици, огнестрелни оръжия и номера на откраднати кредитни карти. Най-тъмните кътчета се използват за наемане на кадри, участие в трафик на хора и обмен на детска порнография. Освен това, тъмната мрежа съдържа съдържание и данни, които могат да бъдат достъпни с анонимност. Това може да бъде блог, форум, чат стая или частен сървър за игри.

Красотата на тъмната мрежа е анонимност. Никой не знае кой е друг в реалния свят, стига да вземат необходимите предпазни мерки. Потребителите са свободни от любопитни погледи на правителства и корпорации.

Тъмната мрежа и Tor често се използват от журналисти и свиркачи за обмен на чувствителна информация, включително и самият Едуард Сноудън. Сметката за данни на Ашли Мадисън например беше публикувана на сайт, достъпен само за потребителите на Tor.

Как да получите достъп до тъмната мрежа безопасно

Тъмната мрежа не е единично, централизирано място. Точно като повърхностната мрежа, тя е разпръсната сред сървърите по целия свят. Тази статия ще ви даде инструкции как да получите достъп до тъмната мрежа през Tor, съкратено за The Onion Router. Тъмните мрежови URL адреси на уебсайтове често се добавят с „.onion“ вместо „.com“ или „.org“, което показва, че те са достъпни само за потребители на Tor.

тор диаграма

Tor е мрежа от доброволчески релета, чрез които се препраща интернет връзката на потребителя. Връзката е криптирана и целият трафик скача между релета, разположени по целия свят, което прави потребителя анонимен.

Добре дошли в браузъра Tor

И така, как човек влиза в мрежата на Tor? Най-лесният начин е да изтеглите и инсталирате браузъра Tor. Въз основа на Firefox можете да сърфирате в мрежата, както всеки друг уеб браузър, с изключение на това, че целият ви трафик се пренасочва автоматично през мрежата Tor. Не забравяйте да изтеглите браузъра Tor само от официалния уебсайт, за да не рискувате да изтеглите на устройството си злонамерен, шпионски или друг вирус. Официално браузърът Tor е достъпен само за Windows, Mac и Linux, затова много експерти съветват да не използвате мобилни браузъри на трети страни, които използват Tor Tor.

Как да получите достъп до тъмната мрежа на Android с Tor Browser (актуализиране)

Официалният браузър Tor вече е достъпен на Android. Можете да го получите от Play Store или страницата за изтегляне на Tor. Докато пишете, Tor Browser за Android все още е в алфа и допълнително изисква да инсталирате Orbot като задължително условие.

Браузърът Tor е най-популярният тъмен уеб браузър. След като Tor Browser е инсталиран, вече можете да получите достъп до тези .onion тъмни уеб сайтове.

Навигация в тъмната мрежа

Вече можете безопасно да разглеждате тъмни уебсайтове и скрити уикита, но ако смятате да правите нещо повече от това, ще трябва да вземете няколко предпазни мерки. Ако планирате да направите покупка на тъмен нетен пазар като Silk Road, за да получите лекарствата, които вашата умираща майка толкова отчаяно трябва да оцелее, например, ще трябва да създадете фалшива самоличност. Това означава да настроите криптиран имейл с нов имейл адрес, използвайки псевдоним, настройка на анонимен биткойн портфейл, деактивиране на Javascript в Tor Browser, проучване на доставчици и други.

tor браузър wikileaks URL лента

Очевидно намирането на тези .onion уебсайтове е първото предизвикателство, тъй като те няма да се показват в резултатите от търсенето с Google. Не можете просто Google "Пътят на коприната" и се надявате да кацнете на тъмния уеб сайт. Шепа тъмни мрежи за търсене, които правят индекс .onion сайтове включват Onion.city, Onion.to и NotEvil. За търсене на множество пазари за конкретни продукти, по-специално наркотици и наркотици, има грами.

Reddit е също ценен ресурс за намиране на тъмната мрежа или дълбокия уеб сайт, който търсите. Опитайте / r / deepweb, / r / лук и / r / Tor subreddits. Скритите уики директории като тази също могат да бъдат полезни, за да ви помогнат да стесните търсенето.

Отново не можем да подчертаем достатъчно, че сигурността и анонимността са от първостепенно значение за тези на тъмните уебсайтове. Вашият доставчик на интернет услуги и правителството може да не са в състояние да видят вашата дейност, когато сте в мрежата Tor, но те знаят, че сте в мрежата Tor, и само това е достатъчно, за да повдигнете вежди. Всъщност неотдавнашно решение на Върховния съд на САЩ посочи, че простото използване на Tor е достатъчно вероятна причина правоохранителните органи да търсят и изземват всеки компютър по света.

Друга жизненоважна предпазна мярка е да се гарантира, че вашите .onion URL адреси са правилни. URL адреси на лук обикновено съдържат низ от привидно случайни букви и цифри. И тъй като има много малко използване на HTTPS в тъмната мрежа, проверката дали уебсайтът е легитимен или не чрез SSL сертификат не е възможно. Препоръчваме да проверите URL адреса от три отделни източника, преди да използвате някой сайт в тъмната мрежа. След като сте сигурни, че имате правилния URL адрес, запишете го в шифрована бележка - браузърът Tor няма да го кешира за по-късно. В противен случай има голям шанс да станете жертва на фишинг измама като този фалшив миксер за биткойни.

Поради тази причина, силно препоръчваме да използвате друг слой сигурност чрез VPN.

VPN над Tor срещу Tor над VPN

VPN позволява на потребителя да криптира целия интернет трафик, пътуващ до и от неговото устройство, и да го маршрутизира през сървър на място, избрано от потребителя. VPN в комбинация с Tor допълнително добавя към сигурността и анонимността на потребителя.

Макар и донякъде подобен, Tor подчертава анонимността, а VPN подчертава поверителността.

Комбинирането им намалява риска, но има важно различие в взаимодействието на тези два инструмента. Нека първо обсъдим Tor над VPN.

Ако се свържете с вашия VPN и активирате Tor Browser, вие използвате Tor над VPN, това е най-често срещаният метод. Целият интернет трафик на вашето устройство първо отива към VPN сървъра, след това той отскача през Tor мрежата, преди да се озове до крайната дестинация. Вашият интернет доставчик вижда само криптиран VPN трафик и няма да знае, че сте на Tor. Можете да получите достъп до уебсайтовете на .onion нормално.

VPN THOR TOR

Прехвърлянето на VPN изисква да се доверите на вашия доставчик на VPN, който може да види, че използвате Tor и съхранява журнали за метаданни, въпреки че всъщност не може да види съдържанието на вашия шифрован Tor трафик. VPN без регистрация, който не съхранява дневници за трафик, нито регистрационни файлове на сесията е много за предпочитане. Дневниците на трафика съдържат съдържанието на вашия интернет трафик, като заявки за търсене и уебсайтове, които сте посетили, докато сесийните дневници съдържат метаданни като вашия IP адрес, когато сте влезли в VPN и колко данни са били прехвърлени. Дневниците на трафика са по-голяма грижа от дневниците на сесиите, но нито един от тях не е добър.

За вградената Tor над VPN функционалност NordVPN управлява сървъри, които автоматично ви насочват през мрежата Tor (подробна информация тук). Не е нужно дори да използвате Tor Browser, но имайте предвид, че други браузъри все още могат да предават идентификационна информация през мрежата. Освен това има IPVanish, които твърдят, че са първият VPN в света за Tor и се препоръчват силно, можете да спестите 60% от годишния план тук.

СЪОБРАЖЕНИЕ НА СДЕЛКА NordVPN IS изпълнява двугодишна сделка с огромни 66% отстъпка тук.

Tor над VPN също не защитава потребителите от зловредни изходни възли на Tor. Тъй като възлите на Tor са съставени от доброволци, не всички играят по правилата. Крайното реле преди трафикът ви да отиде до уебсайта на местоназначението е известен като изходния възел. Изходният възел дешифрира вашия трафик и по този начин може да открадне вашата лична информация или да въведете злонамерен код. Освен това, изходните възли на Tor често се блокират от уебсайтове, които не им вярват, и Tor през VPN не могат да направят нищо по този въпрос, нито.

Тогава има по-малко популярните VPN над Tor, което се препоръчва срещу официалния проект Tor. Само два доставчика на VPN, за които знаем, AirVPN и BolehVPN, предлагат тази услуга, въпреки че нито един от тях не оценява високо за скорости. В този случай се превключва редът на двата инструмента. Интернет трафикът първо преминава през мрежата Tor, а след това през VPN. Това означава, че доставчикът на VPN не вижда вашия истински IP адрес и VPN ви защитава от тези лоши изходни възли.

Големият недостатък е, че вашият интернет доставчик ще знае, че използвате Tor, което на някои места предизвиква безпокойство и ще накара много хора да използват този метод. И в този случай е важно да използвате VPN без регистрация и да плащате с Bitcoin, ако можете да останете анонимни. Техниката на VPN over Tor също е податлива на атака от време до край, въпреки че е много малко вероятно.

Прехвърлянето на VPN изисква да се доверите на вашия доставчик на VPN, но не и на вашия интернет доставчик и е най-добре, ако искате да получите достъп до уебсайтове .onion VPN over Tor изисква да имате доверие в своя интернет доставчик, но не и в VPN и е най-добре, ако искате да избегнете лоши изходни възли на Tor. Някои смятат VPN над Tor за по-сигурен, тъй като поддържа анонимност през целия процес (при условие че плащате за своя VPN анонимно). Въпреки че официалният проект Tor съветва да не се използва VPN за Tor, и двата метода са по-добри от това да не използвате VPN изобщо.

Основното предупреждение е скоростта. Поради всички възли, през които преминава трафикът ви, Tor сам по себе си значително ограничава честотната лента. Добавянето на VPN към него, дори бърз като IPVanish ще го направи още по-бавен, така че моля бъдете търпеливи.

I2P

I2P е алтернативна анонимна мрежа на Tor. За разлика от Tor обаче той не може да се използва за достъп до обществения интернет. Може да се използва само за достъп до скрити услуги, специфични за I2P мрежата. I2P не може да се използва за достъп до сайтове .onion, тъй като е напълно отделна мрежа от Tor. Вместо това I2P използва собствена марка скрити сайтове, наречени „eepites“.

Така че защо бихте използвали I2P вместо Tor? В края на краищата той е много по-малко популярен, не може да се използва за достъп до нормални уебсайтове и не е толкова лесен за използване, сред другите недостатъци. И двамата разчитат на структурата за маршрутизиране с равностойни връзки, комбинирана с многопластово криптиране, за да направят сърфирането частно и анонимно.

I2P обаче има няколко предимства. Той е много по-бърз и надежден от Tor поради редица технически причини. Структурата за маршрутизиране с равностойни връзки е по-напреднала и тя не разчита на доверена директория за получаване на информация за маршрута. I2P използва еднопосочни тунели, така че подслушвател може да улавя само изходящ или входящ трафик, не и двете.

Настройката на I2P изисква повече конфигурация от страна на потребителя, отколкото Tor. I2P трябва да бъде изтеглен и инсталиран, след което конфигурирането се извършва през конзолата на рутера. Тогава отделните приложения трябва да бъдат конфигурирани отделно, за да работят с I2P. В уеб браузър ще трябва да конфигурирате настройките на прокси сървъра на браузъра си, за да използвате правилния порт.

Freenet

Подобно на I2P, Freenet е самостоятелна мрежа в мрежата, която не може да се използва за достъп до сайтове в публичната мрежа. Той може да се използва само за достъп до съдържанието, качено на Freenet, което е равнопоставено копие на данни. За разлика от I2P и Tor, не е необходим сървър, който да хоства съдържание. След като качите нещо, то остава там за неопределено време, дори и да спрете да използвате Freenet, стига да е популярно.

Freenet позволява на потребителите да се свързват в един от двата режима: darknet и opennet. Режимът Darknet ви позволява да укажете кои са вашите приятели в мрежата и само да свързвате и споделяте съдържание с тях. Това позволява на групи хора да създават затворени анонимни мрежи, съставени единствено от хора, които познават и на които имат доверие.

Като алтернатива, потребителите могат да се свързват в режим opennet, който автоматично назначава връстници в мрежата. За разлика от режим на darknet, opennet използва шепа централизирани сървъри в допълнение към децентрализираната партньорска мрежа.

Конфигурацията е доста проста. Просто изтеглете, инсталирайте и стартирайте. Когато отворите браузъра си по подразбиране, Freenet ще бъде готов и работи през своя уеб-базиран интерфейс. Забележете, че трябва да използвате отделен браузър от този, който обикновено използвате, за да осигурите анонимност.

Freenet все още е експеримент, създаден да устои на атаки за отказ на услуга и цензура.

Полезни връзки:

IPVanish
NordVPN
Изтеглете браузъра Tor
BolehVPN
AirVPN

„Пламъкът“ от Арън Ескобар, лицензиран под CC BY 2.0

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector