UDP срещу TCP: Какви са те и как се различават?

UDP срещу TCP_ Какви са те и как се различават_

За да разберете разликите между TCP и UDP, първо трябва да имате основно разбиране на основния IP протокол. Тази статия ще обясни какви са всички тези протоколи, разликата между UDP и TCP и някои примери за това как се използва всеки.

IP протокол

tcp udp ip протоколи

Всяко устройство, което е свързано с интернет, получава уникален IP адрес, съставен от числа и десетични знаци. Подобно на физическите улични адреси, IP адресите позволяват на компютрите, свързани с интернет, да се намират един друг и да изпращат неща напред и назад, функция, наречена „маршрутизация“. Без IP протокола, нямаше да имаме интернет.

Интернет протоколът работи, като разделя данни на малки парчета, наречени дейтаграми или пакети. След това парчетата се изпращат по интернет от един IP адрес на друг.

В допълнение към самите данни IP пакетите съдържат информация за маршрутизиране като IP адреса на местоназначението на мястото, където са се насочили. Тази информация се нарича „удар с глава."

След като пакет напусне устройството ви, той преминава към a врата. Този шлюз е друг компютър, който може да вижда част от IP адреси в интернет. Ако IP адресът на целевия пакет не е такъв, който шлюзът може да вижда, пакетът се препраща към следващия шлюз нагоре по линията. Този процес се повтаря, докато пакетът достигне шлюз, който разпознава IP адреса на местоназначение като принадлежащ към него домейн. Този шлюз препраща пакета към компютъра, чийто адрес е посочен в заглавката.

Тъй като данните са разделени на пакети, не е задължително всички да пътуват по същия маршрут през интернет или дори да пристигат в ред.

Всеки път, когато използвате интернет, има вероятност да използвате IP протокола. Той е агресивен от типа на обменяните данни, така че се използва за почти всичко, включително текст, изображения, аудио, видео, игри, имейл, съобщения, файлове и други.

Повечето приложения днес използват четвъртата версия на интернет протокола, известна като IPv4. Може би сте чували и за подмяната на IPv4, IPv6. В момента двете версии работят паралелно, но приемането на IPv6 нараства и в крайна сметка ще замести изцяло IPv4. Причината е, че в света липсват IPv4 адреси - изобретателите му не са предвидили разпространението на интернет до степента, в която съществува днес. IPv6 позволява далеч повече IP адреси плюс някои други технически подобрения, които няма да задълбаваме тук.

Вижте също: IPV6 срещу IPV4

TCP

TCP дойде преди UDP. Тя означава Протокол за контрол на предаването. Често ще го видите TCP / IP, въпреки че няма разлика между това и TCP.

IP протоколът разбива данни в пакети и ги изпраща до местоназначение по интернет, но как да ги съберете обратно, след като те пристигнат? За това е създаден TCP. След като пакетите стигнат до местоназначението си, те се монтират отново от приемащото устройство в първоначалния си вид.

TCP изисква и двете страни да комуникират, за да установят връзка и да изпращат данни. TCP гарантира, че получателят ще получи пакети в ред според поредни номера включени в заглавката. Получателят ще изпрати обратно съобщение до подателя за всеки пакет, признава че са получени Всички пакети, които не са потвърдени от получателя, се изпращат отново. Пакетите се проверяват за грешки с помощта на контролна, която също е включена в заглавката.

TCP_header

Поради всичко това връщане назад и между клиент и сървър, TCP може надеждно да гарантира целостта на обменяните данни по интернет. Казано по-просто, може да гарантира, че данните пристигат точно така, както са изпратени без модификации или липсващи части. Това прави TCP полезен за огромен набор от приложения и това е най-често използваният протокол в интернет. Всеки път, когато щракнете върху връзка, изтеглите файл във вашия уеб браузър, актуализирате приложение или отворите имейл, TCP вероятно се използва.

Въпреки това цялата тази комуникация назад и назад забавя TCP. Ако пакет липсва, цялата операция се задържа, докато не бъде изпратена отново. Макар това да се превежда само в милисекунди в реалния живот, това може да повлияе на производителността на приложения, които изискват много честотна лента. Въведете UDP.

UDP

UDP означава Протокол на User Datagram. Спомнете си, че дейтаграмата и пакетът са повече или по-малко едно и също нещо. UDP, също изграден върху IP протокола, работи подобно на TCP, но е по-просто и по-бързо.

Основната разлика е в това UDP не изисква получателя да потвърди че всеки пакет е получен. Всички пакети, които се изгубят при транзит, не се възмущават. Това дава възможност на компютрите да комуникират по-бързо, но получените данни може да не съвпадат точно с изпратените данни.

UDP пакетите нямат поредни номера, така че те могат да излязат извънредно. Те обаче имат контролни суми, така че пакетите, които пристигат, са защитени от корупция или промяна при транзит.

UDP_header

Поради тази причина UDP се използва, когато скоростта се предпочита пред целостта и коригирането на грешки. Някои често срещани приложения включват поточно видео и музика, предавания на живо, гласови и видео разговори (VoIP) и онлайн игри. В тези сценарии няма никакво значение дали губите случайно натискане на рамка на видео или бутон, което благоприятства UDP. DNS трафикът обикновено се обменя по протокол UDP.

Вижте също: Ръководство за UDP

OpenVPN през UDP и TCP

Много популярни VPN приложения, които разчитат на протокола OpenVPN, позволяват на потребителите да избират между UDP и TCP протокол. Нито един от тях е особено по-добър от останалите и повечето крайни потребители няма да забележат голяма разлика. Както вече споменахме, UDP обикновено предлага по-добри скорости, но варира за всеки отделен случай.

В някои случаи може да се наложи една или друга, за да се заобиколи защитната стена. UDP и TCP могат да работят на различни портове, а някои защитни стени може да са в черен списък например на обичайния UDP порт на OpenVPN. Ако установите, че вашата OpenVPN връзка е блокирана поради цензура, опитайте да преминете към другия протокол. TCP като цяло е по-добър за това.

UDP срещу TCP

Ето преглед на някои от основните разлики между UDP и TCP:

UDP:

  • Използва се за поточно видео, игри, VoIP, предавания на живо
  • По-бързо и изисква по-малко ресурси
  • Пакетите не е задължително да пристигнат в ред
  • Позволява липсващи пакети; подателят не може да знае дали е получен пакет

TCP:

  • Най-широко използваният протокол в интернет
  • TCP гарантира, че липсват пакети и всички изпратени данни го правят на получателя
  • TCP изпраща пакети, за да могат лесно да бъдат зашити заедно
  • По-бавно и изисква повече ресурси

Ако разбирате следната шега, тогава разбирате основните разлики между TCP и UDP.

tcp udp шега

„Breitling Wingwalkers“ от Agnn Foon, лицензиран под CC BY 2.0

„Интернет слоеве“ от Jsoon eu, лицензиран съгласно CC BY-SA 3.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 75 = 80

Adblock
detector