Вашият интернет доставчик може да види историята на вашето сърфиране; ето как да го спрем

Как да спрете проследяването на ISP

Доставчиците на интернет услуги (ISP) могат да видят всичко, което правите онлайн. Те могат да проследяват неща като посещаваните от вас уебсайтове, колко време харчите за тях, съдържанието, което гледате, устройството, което използвате, и географското ви местоположение. В зависимост от това къде се намирате в света, тази информация се използва за различни цели, включително за изграждане на потребителски профил за продажба на рекламодатели на трети страни или за налагане на онлайн цензура от името на правителствата.

За щастие, има просто решение под формата на VPN, или виртуална частна мрежа. Това ще шифрова целия интернет трафик, работещ към и от вашето устройство, и ще го тунелира чрез посреднически сървър. Това означава, че той е нечетлив за вашия интернет доставчик или някой друг, който се хвърля върху вашата дейност, като мрежови администратори, правителствени агенции или хакери.

Бонус от VPN е, че той маскира вашия IP адрес и го заменя с друг от избрано от вас място. Това означава, че можете да заобиколите гео ограниченията на уебсайтове като тези, предлагащи стрийминг услуги, игри, хазарт и др.

В тази публикация разкриваме най-добрия VPN за предотвратяване на проследяване на активността и как да го настроите. Ще обясним още защо интернет доставчиците и другите проследяват вашата активност и защо искате да ги спрете.

Най-добрият VPN за спиране на проследяване на ISP: ExpressVPN

ExpressVPNЯнуари 2020 г.

Налични приложения:

  • настолен компютър
  • Mac
  • IOS
  • андроид
  • Linux

Уеб сайт: www.ExpressVPN.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

ExpressVPN е най-добрият VPN в бранша по ред причини. Той може да се похвали с голяма мрежа от повече от 2000 сървъра, обхващащи 94 държави, така че няма да имате проблеми с намирането на сървър на подходящо място. Всички сървъри са оптимизирани за скорост, така че няма да изпитате забележими забавяния при сърфиране, стрийминг на HD видео или изтегляне.

Тази услуга предлага най-добрата в класа си сигурност, включително 256-битово криптиране и перфектна секретност напред. Освен това той предлага защита от течове на DNS и превключвател за убийство, за да гарантира, че трафикът ви никога не напуска шифрования тунел и остава нечетлив за вашия интернет доставчик.

ExpressVPN ви позволява да свържете до три устройства едновременно. Има приложения за Windows, MacOS, Linux, iOS и Android. Той дори може да бъде конфигуриран към рутери за дома, така че всяко свързано с интернет устройство във вашия дом да е защитено.

Опитайте това без риск: Вземете 3 месеца безплатно с годишен план ExpressVPN тук. Плюс това, този доставчик предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите за всички планове, така че можете да го изпробвате безрисково и да получите пълно възстановяване, ако не сте удовлетворени.

Можете да научите повече за ExpressVPN в нашия задълбочен преглед.

Как да използвате VPN, за да предотвратите мониторинга на ISP

Въпреки че VPN може да звучи малко сложно, да започнете с такъв всъщност е много лесно. Ето как да настроите своя VPN:

  1. Изберете доставчик на VPN, който предлага услуга, подходяща за вашите нужди. Препоръчваме ExpressVPN, но CyberGhost и NordVPN са две отлични алтернативи на ниска цена.
  2. Изпратете плащането си и направете бележка за новото си потребителско име и парола.
  3. Намерете подходящото изтегляне за вашето устройство на уебсайта на доставчика на VPN и стартирайте инсталацията. Повечето имат настолни клиенти за Windows и MacOS и мобилни приложения за Android и iOS.
  4. Стартирайте настолния клиент или мобилно приложение, влезте и се свържете с VPN сървър. Местоположението на сървъра, което сте избрали, ще зависи от вашите конкретни нужди. Например за бързо браузване може да искате свържете се с географски близък сървър. За деблокиране на библиотеката на Netflix в САЩ е подходящ американски сървър.
  5. Вече можете да сърфирате в мрежата както обикновено, но вашият интернет доставчик няма да може да следи трафика ви.

Имайте предвид, че много доставчици включват опции за стартиране в настройките на приложението си. Например, може да можете да се свържете с VPN всеки път, когато стартирате устройството си. По този начин можете да гарантирате, че вашият интернет доставчик никога няма данни за вписване.

Мога ли да използвам безплатен VPN, за да спра своя ISP да проследява моята дейност?

Може просто да търгувате с едно зло за друго. Въпреки че ще попаднете на безплатни VPN услуги, те обикновено не си струват втори поглед. Има различни причини, поради които това е така, както от гледна точка на сигурността, така и от практическа гледна точка.

Безплатни VPN услуги са добре познат за проследяване на активността на потребителите, което точно искате да избягвате. Те ще използват данни, за да създават профили и да ги продават на най-високия участник в търга. Дори и да не участват в тази практика, има вероятност да се наложи да търпите реклами, инжектирани в сайтовете, които посещавате от самия VPN. Това далеч не е най-лошото от него. Някои безплатни VPN мрежи изобщо не криптират трафика ви, а други носят зловреден софтуер. Един доставчик дори отвлече бездействащата честотна лента на потребителите и я използва за формиране на ботнет.

Сякаш лошата сигурност не е достатъчно лоша, нещата не се подобряват много по-добре. Безплатните VPN мрежи обикновено имат a голям брой потребители, които се борят за място на ограничен брой сървъри. Това се превежда на опашки за свързване към сървъри и ненадеждни връзки. Вероятно ще издържите бавно зареждане на страниците, докато разглеждате и буферирате по време на поточно предаване.

Всичко на всичко, просто има смисъл да изберете реномиран платен доставчик, който ви осигурява сигурна и надеждна услуга.

Защо интернет доставчиците проследяват вашата активност

За много потребители изглежда нормално доставчиците на техните интернет услуги да могат да виждат всичко, което правят онлайн. Може дори да предположите, че се нуждаят от информация за вашия интернет трафик, за да ви предоставят услугата на първо място. Но това не е така.

Така че защо вашият интернет доставчик иска да види историята на сърфирането ви? Е, има няколко потенциални причини. Независимо къде се намирате, едно или повече от тях почти сигурно ще играете:

Закони за запазване на данни

В някои държави задължителните закони за запазване на данни предвиждат, че интернет доставчиците трябва да проследяват и записват конкретни данни за своите потребители. Това може да включва кои уебсайтове, които посещавате, имейли, съобщения, търсения, местоположение и операционна система, наред с други неща. Информацията може да бъде използвана по различни причини, но често правителствата твърдят, че тя се използва от правоприлагащите органи по конкретни причини, например като антитерористична инициатива.

реклама

В днешния свят данните се равняват на долари, често под формата на целенасочена реклама. Ако дадена компания знае вашите навици за сърфиране, те могат да разберат почти всичко за вашия живот, от това къде банката, пазаруването и храненето, до повече лична информация като семейното ви състояние, здравословни проблеми и дори сексуални предпочитания. Интернет доставчиците сключват сделки с рекламодатели и събират информация от тяхно име. След това компаниите могат да ви насочат с подходящи реклами на уеб страниците, които посещавате.

Често ще чувате рекламодатели, че заявяването на по-подходящи реклами помага на потребителското изживяване, въпреки че от гледна точка на потребителя това не винаги е така. Всъщност това може да се почувства като нарушение на поверителността и дори направо страховито, когато се появят реклами, свързани с историята на сърфирането ви..

Това е още по-важно, когато не сте вие, а детето си, което е насочено. Всъщност, като се има предвид, че децата влияят на по-голямата част от решенията за покупка на домакинства, тяхната информация е особено ценна за търговците. Използвайки VPN, можете да предотвратите изграждането на профили около вас и детето ви.

цензура

Въпреки че жителите на много страни могат да се ползват с неограничен достъп до безплатната мрежа, има голям брой държави, в които гражданите не могат. Правителствата ограничават достъпа до определени уеб страници по различни причини. Например, ако уебсайт подбужда омраза, говори лошо за правителството на дадена държава или насърчава дейности, противоречащи на определена религия (като например порно или хазартни сайтове), той може да бъде блокиран в определени страни или региони.

Правителствата често използват интернет доставчици, за да наложат тази цензура. Тъй като доставчиците на интернет услуги могат да виждат какви уебсайтове посещавате и да ви предоставят достъп до тези сайтове, те имат контрола да блокират достъпа според мандата на правителството.

Ще бъде ли моят интернет доставчик да може да види, че използвам VPN?

Когато се свържете с VPN, целият ви трафик е кодиран и пътува през посреднически сървър. Поради криптирането съдържанието на вашия трафик ще бъде нечетливо за всеки, който го прихване, включително вашия интернет доставчик. Това означава, че не може да види кои сайтове посещавате или какво правите онлайн.

Като се има предвид, че е възможно вашият интернет доставчик да види, че вашият трафик преминава през VPN сървър. Това обаче няма значение. VPN мрежата са напълно легални в повечето страни, а в САЩ не сме чували за нито един интернет доставчик, който да наказва потребителите за използване на VPN.

За съжаление, не може да се каже същото за всяка страна. Например „Великата защитна стена“ в Китай е създаден за откриване и блокиране на целия VPN трафик. В тези ситуации някои VPN доставчици използват усъвършенствани технологии на обфуксация, за да продължат да предоставят на потребителите VPN връзка и достъп до нефилтрираната мрежа.

Обяснени са политиките за регистрация

Ако сте направили някакво проучване на VPN мрежи, може да се натъкнете на някаква информация относно политиките за регистриране на VPN. Обикновено има два типа дневници, които доставчикът може да поддържа. Първият е дневниците за трафик, които биха съдържали информация за неща като посещаваните от вас сайтове и файлове, които изтегляте. Вторият тип са дневниците за връзка, които съдържат информация, отнасяща се до вашата VPN сесия.

идеално, не искате вашият доставчик на VPN да поддържа никакви дневници за трафик каквато. Ако го направят, тогава няма да сте много по-добре, отколкото бихте били с интернет доставчик, който да ви следи вместо това. Доставчиците, които поддържат тези видове регистрационни файлове (често тези, които предлагат безплатни услуги), обикновено ще търсят печалба от информацията, която записва, като например, като я продават на рекламодатели на трети страни..

Журналите за връзка всъщност не са проблем, стига доставчикът да не записва неща като вашия реален IP адрес или VPN IP адрес. Ако го направят, за някой с тази информация е доста лесно да проследи активността при вас. В този случай вие се връщате към подобно нахлуване в личния живот, което бихте имали с вашия интернет доставчик.

За да ви помогнем да решите на кого да се доверите, проучихме политиките за поверителност на повече от сто VPN доставчици, за да разберем кои журнали съхраняват, ако има такива.

VPN е единствената ми опция?

Ако не сте убедени, че VPN е подходящ за вас, има и други методи, които ще работят в различна степен. Например, използвайки браузъра Tor, криптира трафика ви и ще попречи на вашия интернет доставчик да вижда кои сайтове посещавате. Това обаче работи само за трафик на браузъра като има предвид, че VPN криптира целия трафик, който преминава към и от вашето устройство. Вашият интернет доставчик също ще може да вижда, че използвате Tor, което може да повдигне някои червени знамена. Също така си струва да се отбележи, че Tor значително ще забави скоростта на връзката ви.

Вижте също: Най-добрите VPN за Tor

HTTPS прокси сървърите са друга опция за криптиране на трафика на браузъра, но отново това не работи за друг трафик, преминаващ към и от вашето устройство. Плюс това, с HTTPS прокси сървърите ви, могат да виждат кои уебсайтове посещавате, въпреки че не са конкретни страници или съдържание.

Други прокси сървъри, например DNS и SOCKS, не кодират вашия трафик, така че може да са добре за някои цели, като например деблокиране на съдържание. Но те обикновено оставят вашата интернет активност да бъде изложена на наблюдение от вашия интернет доставчик.

Държави, които използват интернет доставчици, за да цензурират съдържание

Споменахме Китай по-горе, но това не е единствената страна със силно ограничен интернет. Други страни по света цензурират съдържанието, често чрез наблюдение и проследяване на интернет доставчика.

Например в Алжир интернет доставчиците са длъжни да следят онлайн активността на своите потребители, като резиденти потенциално са изправени срещу наказателни обвинения за публикуване на определено съдържание онлайн.

В България правителството иска интернет доставчиците да предоставят достъп в реално време до интернет трафика на своите потребители. А в Катар доставчиците на интернет услуги имат право да блокират конкретни сайтове, включително тези, които публикуват нецензурно съдържание.

Карта на Барон за сигурност на най-лошо оценените страни.

Картата по-горе от Security Baron показва някои от най-лошо оценените страни по отношение на цензурния надзор, въпреки че трябва да се отбележи, че това не е всичко, проведено чрез използването на интернет доставчици.

Основен кредит за изображение: iPad таблет от лицензиран съгласно CC BY 2.0.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − 31 =

Adblock
detector