WhatsApp работи ли в Китай? Не, но ето коригиране.

Как да използвате WhatsApp в Китай с VPN (1)Ако никога досега не сте ходили в Китай, вероятно ще се изненадате да видите колко далеч са ограниченията за интернет в страната. Освен че цензурира уебсайтове, които показват правителството в негативна светлина, Китай блокира достъпа до услуги, които хората използват всеки ден, като Facebook, Twitter и WhatsApp. Поради това може да бъде трудно да отблокирате WhatsApp в Китай, за да се свържете с приятели и семейството си, което не е идеално, като се има предвид, че Китай има добре документирана история на тормоз на чуждестранни посетители.

WhatsApp не работи в Китай поради ограниченията, налагани от голямата защитна стена на държавата, която цензорите използват в Интернет. Докато WhatsApp е блокиран в Китай, има ефективно решение, използвайки VPN, за да избегнете тези ограничения.

За щастие, въпреки честите актуализации на голямата защитна стена на страната, все още има няколко VPN, които работят в Китай. Те криптират вашия трафик, като се гарантира, че той не може да бъде прочетен от правителството или вашия доставчик на интернет услуги (ISP). VPN маршрутизират вашите данни през сървър в друга държава, което ви позволява да заобиколите китайските ограничения за интернет и да получите достъп до блокирани уебсайтове и приложения в Китай.

Как да деблокирате WhatsApp в Китай с VPN

С правилния VPN използването на WhatsApp в Китай е доста лесно. Следвайте стъпките по-долу, за да инсталирате WhatsApp (или всяко блокирано приложение), когато сте в Китай.

Ето как да деблокирате WhatsApp в Китай с VPN:

 1. Първо, регистрирайте се за VPN, способен да заобиколи Великата защитна стена. Препоръчваме ExpressVPN, но NordVPN и Surfshark са силни алтернативи на ниска цена. Имайте предвид, че докато тези услуги работят в Китай, техните уебсайтове са блокирани, така че ще трябва да инсталирате своя VPN, преди да пристигнете в страната.
 2. Свържете се с един от сървърите на вашата VPN в друга държава (американските сървъри са най-бързите и най-подходящи за деблокиране на популярни уебсайтове).
 3. Изтеглете и инсталирайте WhatsApp. Ако нямате достъп до магазина за приложения на вашето устройство, можете да изтеглите тази услуга директно от уебсайта на WhatsApp.
 4. Вече би трябвало да можете да общувате свободно с всеки от вашите контакти. Ако имате проблеми, но имате достъп до предварително блокирани уебсайтове, свържете се с екипа за поддръжка на вашия VPN за допълнителна помощ.

Как да конфигурирате VPN за максимална анонимност в Китай

По подразбиране повечето VPN мрежи са конфигурирани така, че да осигуряват баланс между скоростта и сигурността. Въпреки това, тъй като Китай следи толкова внимателно онлайн активността на своите граждани, поверителността трябва да бъде вашият основен приоритет.

Можем да гарантираме, че трафикът ви остава частен по всяко време, като активираме няколко функции. Първият е ключ за убийство, който спира целия трафик, ако внезапно загубите връзка с VPN. Ще активираме и защитни функции за защита от течове IPv6, WebRTC и DNS, които не позволяват личната информация да се разкрива, докато сърфирате в интернет.

По-долу ще обясним как да активирате тези функции за защита в препоръчаните ви VPN:

ExpressVPN

ExpressVPNJan 2020блокира whatsappТестиран Jan 2020

Налични приложения:

 • настолен компютър
 • Mac
 • IOS
 • андроид
 • Linux

Уеб сайт: www.ExpressVPN.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

Нека започнем с активиране на ключа за убийство (което ExpressVPN нарича „мрежово заключване“). Щракнете върху иконата на менюто горе вляво и изберете Настроики. Сега, преминете към Общ и се уверете, че „Спрете целия интернет трафик, ако VPN се прекъсне неочаквано “ опцията се проверява.

ExpressVPN-Settings

Кликнете върху напреднал в горната част на екрана. Активирайте „Използвайте само DNS сървъри ExpressVPN, докато са свързани „ опция, за да се гарантира, че никой трети страни няма достъп до вашите данни при сърфиране. Накрая, поставете отметка в квадратчето до Предотвратявайте откриването на IPv6 адрес, докато сте свързани. Тъй като защитата от течове на DNS и WebRTC се активира автоматично, няма нужда да ги активирате ръчно.

NordVPN

NordVPNдеблокира whatsappТестиран през януари 2020 г.

Налични приложения:

 • настолен компютър
 • Mac
 • IOS
 • андроид
 • Linux

Уеб сайт: www.NordVPN.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

Тази защита от течове DNS, IPv6 и WebRTC на VPN е активирана по подразбиране и не може да бъде деактивирана. Ще трябва да активирате ключа за убийство. За целта щракнете върху Настройки в горната част на екрана и активирайте Превключвател за Интернет опция в Общ раздел. Меню за настройки на NordVPNNordVPN разполага със специфични сървъри, които са оптимизирани за използване в страни със строга онлайн цензура. Трябва обаче да промените настройката, за да уведомите приложението, че искате да ги използвате. Върнете се към Настройки раздел, изберете напреднал в списъка отляво и активирайте Замразени сървъри особеност.

Сега на главния екран на приложението ще видите съобщение Замразени сървъри опция в списъка. Свързването с тях ще ви позволи да сърфирате в мрежата като нормално и да имате достъп до всеки уебсайт, докато сте в Китай.

Surfshark

SurfShark VPNдеблокира whatsappТестиран през януари 2020 г.

Налични приложения:

 • настолен компютър
 • Mac
 • IOS
 • андроид
 • Linux

Уеб сайт: www.Surfshark.com

Гарантирано връщане на парите: 30 ДНИ

Surfshark автоматично защитава от течове на DNS, IPv6 и WebRTC, така че не е нужно да активирате тези функции. За да активирате ключа за убийство, щракнете върху Настройки раздела, след това Свързаност бутон на следващата страница. Щракнете върху Kill Switch опция; ако стане зелен, добре е да отидете. Ако е сив, щракнете отново върху него, за да го активирате отново.

WhatsApp работи ли в Китай? Не, но ето коригиране.

Подобно на NordVPN, Surfshark изисква да промените настройката, преди приложението да работи в Китай. Това отнема само секунда: просто се върнете към Настройки страница, изберете напреднал и активирайте NoBorders особеност.

WhatsApp наистина ли е толкова сигурен, колкото твърди?

WhatsApp използва криптиране от край до край (E2EE), което означава, че вашите комуникации никога не се предават в открит текст. С други думи, тъй като само подателят и получателят имат възможност да дешифрират съобщения, нито правителството, нито WhatsApp могат да кажат за какво говорите, дори ако трафикът ви е прихванат.

Важно е да запомните, че WhatsApp е собственост на Facebook, компания с доста ужасни записи за поверителност. Всъщност изпълнителният директор на WhatsApp всъщност се отказа поради разногласия относно поверителността, криптирането и осигуряването на приходи от компанията-майка. Това не е всичко: Facebook напоследък беше под силен натиск, като някои политици твърдят, че E2EE улеснява терористите да планират атаки.

За да е ясно, няма конкретни доказателства, които да подсказват, че Facebook може да чете вашите съобщения в WhatsApp. Въпреки конкурентите, като Signal, който се възприема като подход за поверителност, Facebook изглежда не е сигурен в най-добрия начин на действие по отношение на криптирането на WhatsApp.

Вижте също: Най-добрите приложения за криптирани съобщения през 2019 г.

Защо Китай цензурира интернет толкова силно?

Основният законодателен акт, който се отнася до китайското блокиране на интернет, е Регламентът за компютърната информационна мрежа и информационната сигурност, защита и управление. В първи раздел се посочва, че тези ограничения са предназначени да "засилят сигурността и защитата на компютърните информационни мрежи", както и да запазят социалната стабилност.

Основните проблеми на този законопроект са, че правителството е единственият съдия, чието съдържание е блокирано и че изброените престъпления са ясно формулирани и като такива подлежат на тълкуване. Например, може да ви бъде повдигнато обвинение за „нараняване на репутацията на държавните органи“ за подаване на сигнал за корупция в правителството, а престъплението „подстрекателство към разделение“ е достатъчно широко, за да ви арестува за почти всичко.

Кои уебсайтове и услуги са блокирани в Китай?

Тъй като Китай непрекъснато подобрява интернет ограниченията си, няма пълен списък на блокирани уебсайтове. Въпреки че последните оценки сочат, че около 10 000 домена са недостъпни в Китай. По-долу сме изброили типовете съдържание, които са блокирани в Китай, и няколко примера за всяка категория:

 • Приложения за съобщения (WhatsApp, Telegram, Signal)
 • Платформи за социални медии (Facebook, Twitter, Instagram)
 • Услуги за стрийминг (Netflix, YouTube, Twitch)
 • Търсачки (Google, Bing, DuckDuckGo)
 • Услуги за съхранение в облак (Dropbox, Google Drive, OneDrive)
 • Некитайски уебсайтове за новини (CNN, Washington Post, The Guardian)
 • Информационни центрове (Wikipedia, Quora)
 • Поверителност или свързани с VPN уебсайтове (OpenVPN, Comparitech, ExpressVPN)

Ако искате да проверите дали уебсайтът е блокиран в Китай или не, можете просто да въведете URL адреса в нашия инструмент Great Firewall. Заслужава да се отбележи обаче, че нови сайтове се добавят в черния списък на Китай през цялото време. Това означава, че дори даден уебсайт в момента е достъпен в Китай, той може да не е, когато пристигнете.

Мога ли да изпадна в проблеми с използването на VPN в Китай?

VPN мрежите не са незаконни в Китай (или Хонг Конг), въпреки че е трудно достъпен. Те се използват всеки ден от бизнеса, за да позволят на отдалечените работници да имат достъп до мрежите на компанията, например. Въпреки това, тъй като страната продължава да ерозира правата на своите граждани, използвайки разпознаване на лица, усъвършенствани инструменти за блокиране на интернет и политически мотивирани арести, вероятно ще видим скок в китайските потребители на VPN (и съответно по-строга регулация) през годините до идвам.

Протестиращите и журналистите имат пълно право да се защитят от правителствения надзор и от вредата, която може да им дойде в резултат. Това каза, Китайското законодателство за запазване на данни е изключително сложно. Поради тази причина горещо препоръчваме да се запознаете със съответните закони, преди да се опитате да използвате VPN в Китай.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =

Adblock
detector