Загубата на неутралитет на мрежата означава, че повече американци трябва да започнат да използват VPN. Ето защо

ajit pai fcc

Неотдавнашното решение на FCC да отмени правилото от ерата на Обама, според което доставчиците на интернет услуги като обикновени превозвачи от дял II нанесоха тежък удар на неутралитета на мрежата. Интернет доставчиците винаги са имали както техническите възможности, така и бизнес стимула за блокиране, задействане, цензуриране и / или ускоряване на определени уебсайтове и услуги. Сега те имат законното право и на това.

Битката е загубена, но войната далеч не е приключила. Защитниците на неутралитета на мрежата ще оспорят ФКС в съдилищата и Капитолийския хълм. Но междувременно можем да очакваме интернет доставчиците да започнат да извличат печалба от отмяната. Това е втората голяма политическа печалба за интернет доставчиците тази година; поредното отмяна на нормативната уредба по-рано тази година освободи правила за това как интернет доставчиците могат да събират, използват и споделят данни за сърфиране на клиенти.

Сега, когато интернет доставчиците притежават всички карти, VPN мрежите са по-важни от всякога за интернет потребителите в Съединените щати. Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN криптира целия интернет трафик на дадено устройство и го маршрутизира през посреднически сървър на местоположение по ваш избор.

Свързвайки се с VPN, вашият интернет доставчик вече не може да прослушва съдържанието на вашия интернет трафик, нито къде отива. Всички ISP вижда криптирани данни, отиващи към и от сървър. Когато става въпрос за неутралност на мрежата, интернет доставчикът вече не може да дискриминира определени уебсайтове, услуги или онлайн дейности. А що се отнася до поверителността, интернет доставчиците не могат да събират никаква полезна информация като вашата уеб история, покупки или съдържание на имейли и съобщения. По същия начин, наблюдението, ръководено от правителството, ще има много по-трудно време за проследяване на вашата активност и местонахождение.

Накратко, използването на VPN поддържа мрежата неутрална и частна, поне за себе си.

Избор на правилния VPN

Стотици VPN приложения и услуги носят резултати от търсенето и магазини за приложения. Много от тях са безплатни. По-голямата част не си заслужават времето.

Силно препоръчваме да използвате реномирана платена VPN услуга. На безплатните VPN мрежи липсват необходимите мерки за сигурност, за да запазите личната си активност. Възможно е те да не използват достатъчно силно криптиране или изобщо да няма криптиране. Безплатните VPN често налагат строги ограничения на честотната лента или ограничения на данните. Някои изискват потребителите да седят в опашки за чакащи преди да се свържат, а повечето имат много ограничен избор от сървъри.

Ако това не е достатъчно, за да ви убеди, знайте, че някои VPN приложения всъщност могат да бъдат контрапродуктивни за вашите усилия за поддържане на поверителност. Те могат да вмъкват реклами в уеб страници, да инжектират проследяващи бисквитки във вашия браузър или да прехвърлят трафика ви за лични данни, които могат да бъдат продавани на трети страни.

Така че пропуснете безплатните опции и плащайте няколко долара на месец, за да получите истинска защита. Намерете VPN с актуални стандарти за криптиране, бързи скорости и стриктна политика за без регистрация. Бъдете предупредени, че много VPN твърдят, че имат политика без регистрация на повърхността, но всъщност политиката има няколко предупреждения, когато отидете малко по-дълбоко. Въпреки че може да не събират съдържанието на вашия интернет трафик, те могат да записват кои уебсайтове, които посещавате или вашият реален IP адрес. Това не би ги направило по-добре от отхвърляне на ISP.

Въпреки че няма гарантиран начин да знаете, че VPN не ви следи или не събира лична информация, репутацията и прозрачността на доставчика на VPN често са силни показатели. Ако VPN има хиляди или дори милиони клиенти и никой досега не се е оплаквал публично от това, че информацията им е проследена или споделена с трети страни, това е добър знак.

Comparitech рутинно сравнява и преглежда VPN за произволен брой случаи на употреба. Когато става въпрос за неутралност на мрежата и поверителност, някои идеални кандидати включват ExpressVPN, NordVPN и IPVanish.

за деблокиране

Наред с всички предимства, описани по-горе, VPN мрежите също са популярни, защото могат да деблокират географски ограничено съдържание. Например, американците не могат да гледат Blue Planet II на BBC iPlayer, тъй като е ограничен за жителите на Обединеното кралство. Свързвайки се към VPN сървър във Великобритания, можете да „излъжете“ местоположението си и да получите достъп до цялото гео-заключено съдържание на BBC.

Какво става с Тор?

Tor е мрежа за анонимност, съставена от хиляди доброволчески възли по целия свят. Когато се свържете с мрежата Tor, използвайки нещо като браузъра Tor, вашият интернет трафик "прескача" през няколко от тези възли в произволна последователност, което прави почти невъзможно да се проследи активността обратно до един източник. За разлика от VPN, едно цяло не контролира всички сървъри.

Tor е фантастичен за оставане на анонимни онлайн, но има своите недостатъци. Първо, просто използването на мрежата Tor може да привлече нежелано внимание от страна на органите на реда. Tor често се използва за извършване на престъпна дейност, като например закупуване на незаконни стоки извън DarkNet.

Второ, Tor е много по-бавен от VPN. Не е подходящ за големи изтегляния или поточно видео. Наличната честотна лента наистина е подходяща само за основно сърфиране в мрежата.

И накрая, много уебсайтове блокират потребителите на Tor. В други случаи потребителите на Tor трябва да завършат CAPTCHA тестове само за достъп до уебсайтове. Браузърът Tor, който е това, което повечето хора използват за свързване към мрежата на Tor, е доста основен и не може да бъде лесно подобрен с разширения или плъгини. Това прави сърфирането в мрежата по-неудобно в сравнение с VPN.

Ограничения за VPN

VPN няма да поправят всичко нередно с интернет и скорошната липса на прилагане на неутралитет на мрежата. Интернет доставчиците теоретично могат да блокират или дроселират връзки към VPN сървъри, въпреки че все още не сме били свидетели на това в Съединените щати.

Схемите за нулево оценяване и групиране почти сигурно ще станат по-често срещани през следващите години. Когато приложение или услуга е с нулева оценка, това не се отчита от месечното разпределение на данните на вашия доставчик на интернет услуги. Ако дадена услуга е в комплект с вашия интернет план, вие получавате услугата безплатно или с отстъпка. Такива схеми могат да изглеждат полезни за потребителите в началото, разходите в крайна сметка се прехвърлят на клиента. Приложенията и услугите, които не са с нулева оценка или пакет, са поставени в сериозен недостатък, засилващи иновациите и конкуренцията. T-Mobile сега предлага услугата си с Netflix, AT&T с HBO и спринт с Hulu.

VPN няма да постигне много добри резултати при групиране и нулева оценка. Всъщност свързването към VPN при използване на услуга с нулева оценка всъщност може да бъде контрапродуктивно, тъй като тези данни ще се отчитат спрямо месечния ви лимит.

VPN мрежите са евтини услуги, които предлагат редица предимства за хората, които плащат за тях. Те са 100 процента легални в САЩ и повечето други страни. Но ако наистина ви интересува неприкосновеността на личния живот и неутралитета на мрежата, тогава се присъединете към борбата и започнете да призовавате законодателите си.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 6 =

Adblock
detector