Защита на поверителността на децата онлайн – Ръководство за родители, грижи и възпитатели

На компютъра
Време е да поговорите с детето си. Погледнахте в историята на браузъра им и, добре, че е време. Ще бъде неловко и неудобно и за двама ви и нещата са се променили много, откакто сте били на тази възраст. Но по-добре да го чуеш от родител, отколкото да го научиш от непознат или от бог знае кой онлайн.

Не, не това говорене. Време е да обсъдим онлайн поверителността с децата си.

Contents

Интернет и правителството няма да регулират това за мен?

Хаха. Добър.

Защото всички знаем колко са честни хора, когато ги питат преди да влязат в уебсайт. И всеки, който има възможност да направи уебсайт или приложение, има задълбочено разбиране на етиката и разпоредбите, когато става въпрос за събиране на данни и подаване на реклами на непълнолетни. С голяма сила идва голяма отговорност, нали?

Поне така смятат бъдещите законодатели, изготвили Закона за защита на поверителността на децата от 1998 г. Законът на САЩ изисква уебсайтовете, насочени към деца под 13-годишна възраст, да получат съгласието на родителите сред другите стандарти за съответствие. Сякаш средното дете има достатъчно дълъг период на внимание, за да изчака около родителя си, за да прочете политиката за поверителност.

COPPA беше силно критикуван за неефективна и дори контрапродуктивна в защитата на децата онлайн. Децата често прибягват до по-малко възрастово съдържание, вместо да чакат одобрението на родителите. Това не спира децата да имат достъп до порнография или да бъдат рекламирани. Уебсайтовете, които в противен случай могат да предоставят подходящо за деца съдържание, често забраняват децата напълно поради тежестта за спазване и потенциалните глоби за нарушаване на COPPA.

Обединеното кралство е малко по-активна в разпространението на информираността за поверителност онлайн сред британската младеж чрез UKCCIS и нейната мантра „Кликнете умно, кликнете безопасно“. Това обаче е същата организация, която през 2013 г. се опита да филтрира уебсайтове, счетени за опасни или неподходящи за деца, но по невнимание блокира уебсайтовете на групи за правата на ЛГБТ и благотворителни организации, които целят да обучават децата за наркотици, здраве и секс.

Така че не, не можете да зависите от саморегулирането на интернет от себе си или от правителствата (които така или иначе могат да създават само регулации за собствената си държава), за да стъпите от ваше име.

Дали неприкосновеността на децата наистина е проблем?

Обзалагате се, че е така!

Три от четири деца имат достъп до смартфон в САЩ. Във Великобритания 43 процента от девет до 12-годишните имат профил в социалните медии, според Библиотеката на Конгреса. Един от всеки трима е във Facebook въпреки възрастовата граница на 13 години. Една четвърт от тези деца във Facebook никога не докосват ограниченията за поверителност в своя профил, а една пета от тях публично показват своя адрес и / или телефонен номер. Facebook твърди, че е безсилен да спре децата да лъжат за възрастта си и да създават акаунти.

И това е само Facebook. Вече дори не е готино. Snapchat, Tumblr, Vine, Instagram и Kik са популярни сред тийнейджърите и пред тийнейджърите. Кой знае какво ще дойде след това?

Социалните медии и игри представляват най-голямата заплаха за неприкосновеността на децата, тъй като те изискват значителен обем информация при регистрация. Информацията за профила се използва от социалната мрежа за показване на насочени реклами и препоръчване на съдържание. Тази информация може да бъде използвана и от измамници и хищници за насочване към деца. За да бъдем справедливи, това се случва и на възрастните. Но децата са далеч по-податливи от възрастните.

Прочетете още: Как вашата идентичност може да бъде открадната с помощта на социални медии (и как да я предотвратите)

Последствията от игнорирането на детска онлайн активност могат да имат както незабавни, така и дългосрочни ефекти. Вероятно сте чували за истории на ужасите, когато дете несъзнателно харчи хиляди долари за покупки в приложение в мобилна игра. Търговците на наркотици и сексуалните престъпници са насочени към децата онлайн, както и крадците на самоличност. Всъщност Карнеги Мелън CyLabs казва, че децата имат над 50 пъти по-голяма вероятност да имат своя социалноосигурителен номер, използван от друг човек.

Едно на 40 семейства има дете, което е жертва на кражба на самоличност, според Центъра за подпомагане на кражбите на самоличност и Стратегията на Javelin & Изследователска група и тази цифра се увеличава. Децата правят страхотни цели за кражба на самоличност, защото имат чисти плочи без недостатъци в кредитния си отчет. Измамата с идентичността може да продължи с години без предизвестие, защото децата нямат нужда от кредит, докато не са достатъчно възрастни, за да си купят кола, да наемат апартамент или да вземат заеми за колеж. Когато настъпи този ден обаче, тези млади жертви са в очакване на грубо събуждане.

Вижте също: Най-добра защита срещу кражба на самоличност

Достатъчно за вашия страх! Какво мога да направя по въпроса?

Като родител има добра граница между защитата на личния живот на децата ви и нахлуването му сами. Но трябва да се предприемат няколко прости предпазни мерки, които ще им позволят свобода при запазване на техните интереси.

Следвайте и приятели на децата си

Притеснявате се от това, което вашето дете публикува в Snapchat? Е, това е лесно. Инсталирайте го, направете акаунт и го следвайте. Сега можете спокойно да наблюдавате дейността им в публичните акаунти от разумно разстояние и те също така ще бъдат по-съзнателни за това, което публикуват. Можете да видите списъка им с приятели във Facebook, за да видите дали има някой сенчест. Не, няма да можете да екранизирате какво се казва по частните канали, но децата могат да имат тайни.

Направете същото за всеки акаунт в социалните медии. Влезте в Minecraft, за да тероризирате джуниърското село. Това не само ще ви помогне да запазите детето си, но и ще ги опознаете и света, в който живеят по-добре. Това е печалба от всички страни.

Не започвайте да правите правила, които изглеждат произволни за вашето дете. Без да сте снизходителни, обяснете им рисковете и опасностите от неспазването на онлайн поверителността. Хвърлете някои от тези статистики отгоре като доказателство.

Не ходете зад гърба им и шпионирайте и децата си. Това само ще допълнително недоверие и може да ги остави по-изложени. Когато вземете мярка, която изисква известен надзор, бъдете прозрачни за нея.

Не използвайте социални входни данни в неподдържани сайтове

Децата и възрастните също се всмукват да играят викторини и да правят анкети онлайн, особено във Facebook. Но много от тези сайтове искат потребителят да влезе с профила си в социалните медии, преди резултатите да могат да бъдат публикувани, за да могат да ги видят приятели. Кажете на детето си да избягва тези игри и викторини, тъй като много от тях извличат данни от профила на вашето дете и профилите на техните приятели, който се използва от компанията и трети страни за насочване на реклами и кой знае какво още. Освен ако не разпознаете и се доверите на компанията, която е собственик на уебсайта, не използвайте профилите си в социалните медии за удостоверяване или оторизиране на приложения.

Вижте също: Facebook, Twitter, Google+ или LinkedIn ... С което трябва да влезете?

Коригиране на настройките за поверителност на децата

Почти всяко приложение за социални медии ще има раздел, пълен с настройки за поверителност. Научете ги. Прочетете правилата за поверителност. Сега, когато имате същите приложения като вашето дете, седнете с тях и деактивирайте това, което трябва да бъде деактивирано. Премахнете профилите от резултатите от търсенето, така че непознати да не могат да изпращат заявки за приятелство. Премахнете възможно най-много информация за публичния профил - адрес, училище, телефонен номер, имейл адрес и др. Затягането на настройките за поверителност в по-голямата си част няма да повлияе на функционирането на приложението за социални медии, така че детето ви не трябва да излага много на битка.

Защитата на поверителността на детето ви наистина е само продължение на защитата на вашата поверителност. Можете да изпълнявате много от тези задачи заедно. Няма да покриваме всяко едно приложение, което вашето дете може или не може да е инсталирало в тази статия, но ще се докоснем до няколко от големите.

Вижте: 75+ безплатни инструменти за защита на поверителността ви онлайн

Настройки на устройството

Първо, на всички устройства услугите за локация са се превърнали в норма. Това позволява на производителите на Apple, Google, Microsoft и приложения да наблюдават местоположението на потребителя. По очевидни причини е най-добре да ги изключите. Кажете на децата си да не маркират географски снимки в социалните мрежи - поне не, докато не напуснат това конкретно местоположение и не планират да се връщат. В по-новите версии на iOS и Android можете да деактивирате разрешението за проследяване на местоположението на приложение чрез приложение или да го деактивирате изцяло в настройките.

андроид местоположение

Предните камери също са почти универсални за телефони, таблети и лаптопи в днешно време. Няма недостиг на новинарски истории както за хакери, така и за органите на реда, които дават възможност на камерите, непознати за потребителя, да правят снимки и да научават къде се намират. Поставете стикер или парче електрическа лента върху тези камери.

Винаги задавайте модел на плъзгане, ПИН номер или парола на устройствата си, за да не оставате непознати и злонамерени познати от бизнеса на вашето дете.

Настройки за поверителност на Facebook

Вероятно е никоя социална мрежа в Интернет да не знае повече за нас от Facebook, а настройките за поверителност на най-голямата социална мрежа в света, за съжаление, могат да бъдат малко трудни за навигиране. Започнете, като отидете в горния десен ъгъл на началната страница и щракнете върху иконата за заключване. Кликнете върху падащото меню „Кой може да вижда нещата ми?“ И го превключете на „Просто приятели.“ Това трябва да предпази детето ви от поглед от преминаване на непознати.

преки пътища за поверителност във facebook

В следващото падащо меню „Кой може да се свърже с мен?“ Можете да зададете кой може да изпраща заявки за ваш приятел. Вече няма опция да направите потребителски профил без търсене. Вместо това, най-личната опция, която получавате, е да разрешите само на Friends of Friends да изпращат молби за приятели. Детето ви все още може да изпраща заявки за приятели на когото пожелае, така че няма да ограничи с кого могат да бъдат приятели.

В последния раздел блокирайте измамници, кибертормози и други, с които не искате вашето дете да общува.

Все още не сме свършили. В долната част на този раздел кликнете върху „Вижте още настройки.“ Тук можете да попречите на хората да търсят акаунта на децата си по техния телефонен номер или имейл адрес. Направи го.

Кликнете върху раздела „Времева линия и маркиране“ в лявата странична лента на тази страница. Задайте всички тези настройки на „Приятели“, когато са налични, за да държите непознати встрани. Тук може да искате да добавите и опцията за преглед на снимки и статуси, в които вашето дете е маркирано. Това предотвратява появата на каквито и да било неподходящи снимки и кибер тормоз в акаунта им, което в противен случай може да се върне, за да ги преследва по-късно.

Сега Facebook позволява на потребителите да избират да споделят статуси и снимки, но освобождава конкретни хора да ги виждат. Нека вашето дете да знае, че не трябва да ви блокират по този начин, тъй като всичко, което не се чувства удобно да споделя с вас, не трябва да бъде споделено с останалия свят.

Следващ раздел е Последователите. Последовател по принцип е човек, който може да преглежда профила ви и публикациите ви, но не е лично приятел с вас. Превключете това от Всички към Приятели като още една бариера пред непознатите.

Сега за раздела за приложенията. Това е най-недостатъчно използваната част от защитата на поверителността на Facebook, вероятно защото Facebook финансово се възползва от приложения на трети страни, които имат достъп до личните данни на потребителите. Всеки път, когато влезете с Facebook на друг уебсайт или приложение, това се показва тук. Вие и вашият син или дъщеря трябва да направите тази част. Преминете през всяко приложение поотделно (може да има много от тях) и дайте на всяко абсолютно минимално разрешение. Това означава промяна на видимостта на Само мен, освен ако няма да функционира по друг начин, и деактивиране на други разрешения за видимост като списък с приятели, времева линия, имейл адрес, училище, телефонен номер и др. Не позволявайте на приложенията да публикуват от ваше име или да ви изпращат известия, освен ако абсолютно им се доверяваш. Ако не разпознаете приложение или не го използвате вече, го премахнете напълно, тъй като политиката за поверителност може да се е променила след първо свързването му с вашия акаунт.

След като премахнете всички ненужни разрешения от всички тези приложения (не забравяйте да кликнете върху Покажи всички в долната част), превъртете надолу към трите панела под списъка с приложения. Под Приложения за други приложения щракнете върху Редактиране. Това е списък с информация, която приложенията, използвани от приятелите ви, могат да виждат във вашия профил. Хитър, нали? Дори след като деактивирате всички тези разрешения за приложения, приложенията, използвани от вашите приятели, все още могат да имат достъп до вашата информация. Премахнете отметката от всичко и го залепете в Big Brother.

Добре, последна стъпка. Отидете на раздела Защита в горната част на лявата странична лента. Битовете, свързани с поверителността, които най-много ни засягат тук са Одобрения за влизане, Пароли за приложения, Вашите браузъри и приложения и Къде сте влезли.

  • Одобренията за вход по принцип са същите като удостоверяването в две стъпки. Всеки път, когато влизате от ново устройство, код ще бъде изпратен на вашия телефон като допълнителен слой сигурност. Ще трябва да добавите телефонен номер, ако още не сте го направили.
  • Паролите за приложение ви позволяват да зададете отделна парола за приложения, които поддържат тази функция и ви позволяват да влизате с вашия акаунт във Facebook, като Spotify и Skype. Добре е да имате различни пароли за всяко приложение, когато е възможно. Научете повече за създаването и запаметяването на силни пароли тук.
  • Ако детето ви получи нов телефон или влезе на друго устройство, важна е настройката на Вашите браузъри и приложения. Това е дневник на устройства, които не изискват потвърждение за самоличност или изпращат известия, когато сте влезли. Премахнете всички, които не са сред текущите ви устройства или които не разпознавате.
  • Където сте влезли е подобно на горната настройка, но за активни влизания. Отново премахнете всички, които не разпознавате или които не са ваши.

Настройки за поверителност на Snapchat

Ако пресяването на всички настройки за поверителност на Facebook ви измори, ще се радвате да знаете, че Snapchat е много по-прост. Стартирайте приложението и щракнете върху иконата на призрак в горната част на екрана, след това в горната дясна част се върти настройката. Превъртете надолу до секцията „Кой може…“. Задайте и двете Свържете се с мен и Вижте Моята история на Моите приятели. Кой може да гледа моята история, също може да бъде персонализиран към конкретен списък от хора. Това е и мястото, където да се блокират определени лица.

настройки на snapchat

Назад на страницата с настройки щракнете върху Потвърждение за вход, за да настроите удостоверяване в две стъпки. Това може да стане с телефонен номер и SMS или с помощта на приложение за удостоверяване като Google Authenticator или Authy. Проверката на влизане прави влизането в Snapchat от ново устройство процес в две стъпки, който е по-сигурен.

Това е почти всичко, което може да бъде променено на Snapchat, доколкото поверителността. Можете да отидете до Допълнителни услуги > управлявам > Разрешения да видите какви видове достъп Snapchat получава до вашето устройство, но те не могат да бъдат променени. На главната страница с настройки ще намерите политиката за поверителност и условията за обслужване.

Настройки за поверителност в Instagram

Закръгляването на първите три най-използвани приложения сред тийнейджърите е Instagram. За да намерите настройките за поверителност на Instagram, щракнете върху иконата на главата и рамената в долния десен ъгъл, след което трите точки в горния десен ъгъл.

настройки на инстаграм

Можете да изберете да преминете към частен акаунт, но повечето биха се съгласили на този вид поражения в смисъла на Instagram. Освен това, няма какво да направите частно.

Вместо това поверителността и безопасността в Instagram са повече за това как се използва приложението. Когато публикувате снимка, не добавяйте местоположение, докато детето ви не напусне посоченото местоположение и само ако не планира да се върне скоро в скоро време. В противен случай непознатите могат да определят къде виси детето ви или къде се намират веднага след публикуването на снимката. Това не само може да означава, че хищник може да намери вашето дете, но също така означава, че грабителят може да разбере дали семейството е вкъщи или не.

Настройки за поверителност на Twitter

Подобно на Instagram, няма какво да се крие в Twitter. Не добавяйте лични данни към туитове или замъгляване на профила и ще се оправи.

Настройки за поверителност на Tumblr

Tumblr не е толкова популярен сред тийнейджърите, колкото другите приложения, но сред изкуството и поезията се крие убежище за порно, зацапване и вулгарност. Tumblr не изисква истинско име при регистрация, така че няма нужда да го използвате. Настройките за поверителност могат да бъдат достъпни чрез приложението или на уебсайта.

Тук можете да деактивирате съобщенията, така че непознати да не могат да контактуват с деца. Ако детето ви има свой собствен блог Tumblr, вероятно е добра идея да деактивирате коментарите и отговорите на публикации. Блоговете могат да станат частни, но това ги прави защитени с парола. Това е между вас и вашето дете, ако смятате, че това е най-доброто.

Както при всичко останало, не публикувайте лични данни и не бъдете интелигентни относно гео-маркирането на снимки.

Родителски контрол

Родителският контрол може да бъде активиран или чрез вграден механизъм, или от инструмент на трети страни за Android, iOS и повечето съвременни уеб браузъри. Тези контроли не само защитават детето ви от неподходящо съдържание, но също така могат да му попречат по невнимание да разкрие лични данни за себе си или семейството си. Те са насочени главно към по-малките деца; Вашият 16-годишен няма да оцени нивото на управление на микрофона, което предлагат тези инструменти.

андроид

андроид липсва специален родителски контрол, но някои телефони идват с възможност за създаване на множество потребителски акаунти. В настройките проверете за раздел „Потребители“, където можете да добавите ограничен профил. Ограничен профил ви позволява да превключвате до кои приложения потребителят може да има достъп. Това е особено полезно, ако позволите на малко дете без собствен телефон да играе с вашия таблет или телефон. Сметката се превключва в зависимост от ПИН или парола, въведени на заключения екран.

Ако се притеснявате за инвазивни приложения или игри, за които има вероятност да изтеглите сметка, родителите могат да изискат паролата за профила им в Google да бъде въведена, преди да изтеглят приложение или да правят покупки в приложение. Приложенията могат да бъдат филтрирани от ниски, средни или високи нива на зрялост.

Нортън семейство премиер

Няколко приложения там улесняват наблюдението и управлението на това, което децата правят с телефоните си. Norton Family Premier струва огромен $ 49,99, но той предлага множество полезни функции, включително проследяване на местоположението, възможност за блокиране на отделни приложения и филтриране в мрежата. Родителите могат да видят и ограничат кога и колко време на екрана получават децата им. Той също така работи на множество устройства за семейства с множество нелоялни смартфони. Qustodio, Net Nanny и PhoneSherriff са други солидни премиум опции.

За безплатни алтернативи разгледайте Funamo, Lock2Learn, MM Guardian и AppLock.

IOS

Айфони и iPad, за разлика от Android, вградете някои родителски контрол. В Общите настройки на iOS просто кликнете върху Ограничения и създайте парола. Тук можете да деактивирате инсталираните приложения и определени функции. Safari, App Store, FaceTime, музикални приложения, Siri и покупки в приложението всички могат да бъдат изключени или филтрирани.

iOS екран

Социалните медии и услугите за локация също могат да бъдат ограничени.

Ако родителите искат да могат да наблюдават и управляват използването на iPhone с повече подробности, има приложение за това. Netsanity, Qustodio, OurPact и Kidslox включват функции като часовници, таймери, блокери на сайтове и скривалища на приложения.

  • Най-добрият софтуер за родителски контрол

Браузъри

в Chrome настройки в браузъра на работния плот, превъртете надолу до секцията Хора. Премахнете отметката от „Нека някой да добави човек“, така че детето ви да не може лесно да го заобиколи, след което кликнете върху „Добавяне на човек“. Можете да изберете пряк път за работния плот специално за тях. Изберете икона за тях и поставете отметка „Контролирайте и преглеждайте уебсайтовете, от които този човек посещава.“ Отворете таблото за контролирани потребители на https://myaccount.google.com/people-and-sharing. Изберете новия си профил, след което щракнете върху Управление в горния десен ъгъл на рамката Permissions. Тук можете да въведете конкретни уебсайтове, за да блокирате или само да разрешите достъп до определени уебсайтове. Не забравяйте да активирате Безопасно търсене като общ филтър за деца. Ако блокирате сайт, до който вашият мъничък сърфист иска достъп, той или тя може да го поиска, без дори да се налага да ви моли лице в лице.

добавяне на хромиран контролиран потребител

За по-подробни контроли шепа разширения в магазина на Chrome трябва да отговаря на вашите нужди. WebFilter Pro и Blocksi Web Filter предлагат функции като управление на времето, филтриране в Youtube, филтриране в мрежата, бели списъци и черни списъци.

Firefox не идва с никакви вградени мерки за родителски контрол, така че ще трябва да разчитате на добавки на трети страни. FoxFilter е може би най-широко използваният. Чувствителността може да бъде настроена да блокира ключови думи в основния текст или само в метаданните, като заглавие на страницата и URL адрес. Конкретните ключови думи и уебсайтове могат да бъдат в черен списък и бели списъци, а много ключови думи се включват при инсталиране.

Windows

Microsoft представи специални детски акаунти, започвайки с Windows 8. Включен Windows 10, щракнете върху менюто "Старт" и отидете на "Настройки". Насочете се към Сметките > Семейство и други потребители и натиснете „Добавяне на член на семейството“. На следния екран изберете „Добавяне на дете.“ Може да се наложи да създадете имейл акаунт за тях. Въведете телефонен номер, използван за нулиране на паролата. След това Windows ще ви попита дали искате да оставите Microsoft да насочва децата си с реклами или да им изпраща промоционални оферти. Изключете ги, тъй като те са контрапродуктивни за цялата позиция за поверителност, която се опитваме да възприемем.

детска сметка на Windows 10

Сега, когато имате създаден детски акаунт, можете да получавате седмични отчети за тяхната активност и да управлявате настройките онлайн. Можете да изберете да блокирате неподходящи уебсайтове, да добавите свои собствени сайтове в белия списък и черния списък, да ограничите приложенията и игрите по рейтинг и да зададете кога и колко дълго може да се използва компютърът.

Този процес може да се окаже малко прекъснат, тъй като детето ви трябва да се регистрира с имейл адрес. В такъв случай са налични и приложения на трети страни. Може да разпознаете имената от нашите списъци за Android и iOS: Qustodio, Norton Family и SocialShield са солидни възможности. SocialShield е особено полезен за наблюдение на социалните медии, предупреждаване на родителите за публикации, съдържащи съдържание за секс и наркотици, подозрителни заявки за приятели и съобщения, които биха могли да доведат до взаимодействие в реалния свят.

Mac OSX

За да включите родителския контрол в OSX, насочете се към системните предпочитания в менюто на Apple. Кликнете върху Родителски контрол и добавете нов потребител с активиран родителски контрол. Сега отново в администраторския си акаунт, активирайте родителския контрол за новия потребител. Ако сте развалили детето си с неговия собствен Macbook, можете също да управлявате родителския контрол от друг компютър.

родителски контрол при филтриране на съдържанието на леопарда

За да зададете ограничения, кликнете върху раздели в горната част. Приложения ви позволяват да посочите разрешена оценка и до какви приложения вашето дете може да има достъп. Интернет ви позволява да филтрирате достъпа до уебсайтове. Хората ограничават взаимодействието на детето с другите чрез приложенията за електронна поща, iMessage и Game Center. Времевите ограничения са за управление на времето. Други могат да се използват за цензуриране на езика, блокиране на вградената камера и предотвратяване на промяна на паролата.

Qustodio и Norton Family също се предлагат като софтуер за родителски контрол на трети страни за Macs.

Защита от кражба на лична карта

Кражба на лична карта може да се случи на всеки и децата често са насочени, защото малко хора мислят да проверят кредитните отчети на децата си. Бъдете един от малкото, които го правят. В САЩ всички граждани получават по един безплатен кредитен отчет от всеки от трите национални бюра за отчитане на кредити годишно, който можете да получите от AnnualCreditReport.com. Поръчайте копие и го проверете за неразрешена или подозрителна дейност.

доверен кредит

Гражданите на Обединеното кралство не получават същата любезност, но няколко агенции за кредитни отчети предлагат безплатни опити, от които можете да получите кредитните отчети на децата си.

Кредитното отчитане започва веднага след като детето има открита сметка на тяхно име, за която е необходима проверка на кредита. От този момент нататък те имат кредитен рейтинг.

Научете децата си на добри навици в началото, като старателно проверявате всяка покупка в извлечение от кредитна карта, ако има такава, и редовно следете банковите сметки за всяка дейност, която не са разрешили. Уведомете ги колко е важно да запазят своите социалноосигурителни номера (национални осигурителни номера, ако сте в Обединеното кралство), както и други идентификационни номера на шофьорските книжки и медицинските застрахователни карти. Всички те могат да се използват за извършване на измама под името на вашето дете и да навредят на кредитите им за години напред.

Като допълнителен слой на защита можете да помислите за инвестиране в услуга за защита на кражба на самоличност. Тези агенции наблюдават личната ви информация, кредитните карти на банковите сметки и публичните записи за злоупотреба. Те предлагат помощ в случай на несъответствия или измама, заедно с големи застрахователни планове за компенсиране на всички загуби, възникнали в резултат на кражба на самоличност. Ако вашето дете преди това е било жертва на кражба на самоличност, тогава те са по-застрашени, така че тези услуги са особено полезни.

TrustedID е единствената услуга за защита от кражба на лична карта, която прегледахме с истински семеен план, но другите агенции обикновено имат опции за записване на деца. Вижте всички наши прегледи за защита от кражба на лична карта, за да намерите кой е най-подходящ за вашето семейство.

Софтуер за родителски контрол

Софтуерът за родителски контрол може да даде на родителите по-широки и по-подробни инструменти за управление на поведението на децата им онлайн. Много програми ви позволяват да наблюдавате какви уебсайтове посещават децата ви и кои приложения използват. Можете да блокирате конкретни сайтове или приложения или да активирате блокиране на уебсайтове, които съдържат определени ключови думи или попадат в определена категория. Можете дори да посочите кога децата могат да използват своите устройства и за колко време.

Налични са десетки софтуер за родителски контрол, така че намирането на най-доброто качество на правилната цена може да бъде предизвикателство. За щастие, ние се погрижихме за това чрез тестване на няколко от най-добрите софтуер за родителски контрол на пазара. Вижте нашите отзиви за софтуер за родителски контрол тук.

Използвайте VPN

Когато въвеждате частна информация на страници за регистрация и сайтове за онлайн пазаруване, уверете се, че сайтът използва проверен SSL сертификат. Това обикновено се обозначава с икона на заключване и URL адрес, предварителен с HTTPS. Това кодира комуникацията между браузъра и сървъра. Инсталирайте разширението HTTPS Everywhere на вашия браузър, за да използвате HTTPS по подразбиране, когато е налице.

HTTPS обаче не е достъпен за повечето уебсайтове, така че каквато и да е информация, предавана от вашия компютър в мрежата, е нешифрована и видима от всеки, който иска да я види. За да защитите по-добре себе си и децата си, инвестирайте в VPN услуга. VPN криптира целия ви входящ и изходящ трафик, а също така маршрутизира този трафик през сървър на избрано от вас място. Това води до анонимност на цялата ви активност в интернет, докато криете както съдържанието на вашата връзка, така и маскирате вашия IP адрес и истинско местоположение.

Включването на VPN, преди да сърфирате в мрежата или да правите нещо друго онлайн е добър навик да влизате както за родители, така и за деца.

Когато става въпрос за лекота на използване - дори нещо, което малко дете би могло да се научи да използва - е трудно да победи ExpressVPN. Това е едно от най-бързите VPN, които сме тествали и е проектирано с новаци. От друга страна, тя не предлага семейни планове, а индивидуалните планове са сравнително скъпи. Прочетете нашия отзив за ExpressVPN.

приложение за expressvpn android

За по-евтина опция, която работи за цялото домакинство от устройства, препоръчваме PureVPN или частен достъп до Интернет. Прочетете нашите отзиви за PureVPN и PIA. Обърнете внимание, че ако също възнамерявате да използвате своя VPN при стрийминг, не всички VPN работят с Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime Video, Sky Go и много други популярни стрийминг услуги.

Направете анонимност на детето си

В комбинация с VPN, следният списък от предпазни мерки може да направи детето ви невидимо или поне повече от загадка за интернет като цяло..

Лъжлива лична информация

Вероятно сте прекарали доста време, учейки децата си как да изписват имената си, кога е рожденият им ден и адреса, където живеят. Сега ги научете да лъжат за това на непознати, когато бъдат попитани. Използвайте фалшив рожден ден във Facebook, ако използвате такъв изобщо. Едно и средно име е за предпочитане пред първо и последно. Ако не очаквате поща, използвайте фалшив адрес.

Активиране на рекламните блокери

изключете ss

Онлайн рекламите не са само за реклама, те се използват и за извличане на данни от човека, който ги гледа. Някои са безобидни, но други са направо злонамерени. Рекламните блокери и разширенията за проследяване могат да попречат на рекламните компании да проникнат върху децата ви. Препоръчваме Ad Block Plus и Прекъснете връзката. Disconnect дори предлага образователна детска версия, Disconnect Kids. Някои антивирусни продукти включват и рекламни блокери.

Търсете анонимно

Независимо дали за домашна работа или любопитство, децата ще трябва да използват търсачките. Google и други хора ще събират информация за всеки потребител, за да създадат профил около тях, който се използва за отправяне на препоръки и насочване на реклами. Както на мобилните устройства, така и на настолните браузъри можете да зададете търсещата машина по подразбиране на нещо по-анонимно.

DuckDuckGo, StartPage и ixquick не регистрирайте IP адреси, използвайте проследяващи бисквитки или следете какви резултати щракнете върху. StartPage и ixquick всъщност почистват вашите лични данни, преди да изпратите заявката за търсене до Google или друга основна търсачка от ваше име, така че получавате същите резултати, без да се отказвате от никаква информация.

Вижте също: Най-добрите частни търсачки

Снимки на полицията

Това може да бъде по-трудно, отколкото звучи. В зависимост от възрастта на детето си, можете да премахнете маркирането на всички снимки на вашето дете, които се появяват онлайн. Във Facebook, както бе споменато по-горе, можете да изберете да прегледате всяка снимка, на която вашето дете е маркирано, преди етикетът да бъде публично достояние на приятели. Но не всички социални мрежи имат такива подробни контроли.

Ако детето ви е в спортен отбор или клуб, това може да се окаже сложно. Обсъдете проблемите с възрастни лидери и треньори относно маркирането на децата в снимки и правенето на уеб страници и Facebook групи от лични. Поставете основни правила с детегледачки и колеги родители относно публикуването на снимки онлайн.

По същия начин, кажете на детето си да бъде уважително и да не маркира никого в статус или снимка без тяхното разрешение.

Събиране на информация за деца

Ако управлявате уебсайт, приложение или дори просто група във Facebook, която включва деца, важно е да знаете каква информация да събирате, как да я събирате и защитете и с кого да я споделяте. За това имаме отделно ръководство: Справедливи практики за събиране на информация от деца.

Отвъд безопасността

Поверителността на децата не е само да ги предпазва от хищници и измамници, въпреки че това със сигурност е достатъчно причина. Но има социално въздействие върху децата, които са бомбардирани от задействана от алгоритми реклама и маркетинг. Децата са впечатляващи и техният ум може да бъде оформен от това, което виждат онлайн. Това, което виждат в интернет, се определя от това, което Google, Facebook, Microsoft и други корпорации, които разчитат на рекламата и масовото събиране на данни от мрежата, искат те да видят.

По същия начин, в епохата, в която нищо не се забравя, децата също се оформят от това, което оставят след себе си. В статия на Wall Street Journal, Джулия Ангвен го обобщава най-добре:

„Те няма да имат свободата, която имах като дете, за да се преобразявам. В прогимназията например носех само розово и тюркоазено. Но когато се преместих из града заради гимназията, смених гардероба си изцяло и носех само дребни дрехи с пенинени мокасини. Никой не знаеше за моята трансформация, защото не оставих следа, освен няколко прашни фотографии в кутия за обувки в гардероба на родителите ми. Опитайте това във възрастта на Facebook. "

Интернет може да отвори повече за света на вашето дете, отколкото всяко поколение преди тях. Но не бива да позволяваме на безличните корпорации с печалба да ги формират в клас потребители, ограничени до онлайн персони, които те несъзнателно са помогнали да създадат.

„На компютъра“ от Lars Plougmann, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0
„Родителски контрол в Leopard: Филтриране на съдържанието“ от Wesley Fryer, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =

Adblock
detector