1 од 3 фиксне филијале у Великој Британији на мети превараната који лажно представљају БТ

1 од 3 фиксне филијале у Великој Британији на мети превараната који лажно представљају БТ

Ницки Х. је жртва превара за техничку подршку у коме је са њеног банковног рачуна украо 34.000 фунти (45.000 америчких долара) неко ко се лажно представљао као БТ Интернет запосленик. Ницки има 58 година и учитељ је у основној школи више од 25 година. Године 2015. претрпјела је мождани удар који јој је отежао да се носи с бројевима и датумима. Новац који је уштедјела и касније украден намењен је својој деци: да плати школарину за кћерку на универзитету и уплати депозит на кућу.

„Била сам у комадима - толико новца није било само моје, већ наслеђе мог родитеља који сам штедио за своју децу“, каже Ницки. „Осећао сам се као да су ми одузети избори и дуго сам био под стресом. Осјећао сам се глупо и фрустрирано, посебно у банци, јер сам већ споменуо како сам рањив, али ништа није учињено у вези с тим. "

Преваре са техничком подршком нису реткост ових дана. Мицрософт је компанија која се најчешће лажно представља, али у Великој Британији је пораст жалби које су поднели купци БТ интернета од касног.

БТ техничка подршка преваре мучи купце у Великој Британији

Чини се да је фиксна телефонска услуга највећа мета. Анкета о скоро 4.000 становника Велике Британије, коју је наручио Цомпаритецх, показала је то више од једног од три испитаника који су добили фиксне телефоне примили су позив од некога за кога знају или сумњају да лажно представља другог представника БТ-а:

Исто тако, учесталост људи који на Гооглеу претражују кључне речи „БТ превара” значајно је порасла:

Корисници БТ интернета у Великој Британији требали би бити у потрази за сличним преварама. У једној од многих повезаних форума на веб локацији БТ 349 људи је објавило притужбе на преваре које подсећају на Никијев позив. Они притужбе датирају од августа 2016. до данас, показујући колико је проблем постојан. Ево неколико цитата који ће вам дати идеју:

 • „Овде је прави проблем. Већ неколико недеља разговарам са БТ-ом о проблему на БТ ТВ и примао сам противничке позиве од истог броја. 3 јуче и 4 до данас данас. "
 • „Ово се дефинитивно повећава. Занимљиво је да су знали да сам власник рачуна, а не хубби. До сада сам имао 7 позива од 11 сати јутрос. Сада је 2.30. Ја сам онеспособљен и тренутно сам сам јер је муж неколико дана сахрањен тако да се осећам веома рањиво. "
 • Без размишљања сам пристао. Да знам да сам глупа. У сваком случају, успели смо да ме натерају да инсталирам блееп на једном од наших лаптопа. И помамно је то што сам непрестано испитивао да они заправо нису БТ. Они су прилично паметни и кажу да се шарке чине да изгледају оригинално. "
 • „Упркос томе што сам била разумна обавештена особа, данас ме преварио неко ко се претпоставља да сам из БТ ХК-а. […] Рекли су ми да је БТ хакован великим проблемом, а они су то решили за своје купце тако што су их појединачно звонили и разговарали преко 'исправи' и нису изашли у јавност да би избегли негативан публицитет. "
 • „Открио сам то те вечери када смо схватили да је моја мама преварена од животне уштеђевине након што је сама звала индијски позивни центар БТ са истинском жалбом. Сигурна је била да је неко одатле пренео њене детаље, јер је преварант који јој је обрисао рачун знао све о детаљима њене жалбе. "

Можда је највише забрињавајући образац ових жалби тај преваранти знају имена и телефонске бројеве власника БТ Интернет налога. Многи циљани купци сумњају да је БТ Интернет подијелио или процурио њихове контакт податке.

Многе преваре подразумевају шема преплата, у којем преварант говори купцу да има право на повраћај новца или накнаду. Превара намјерно преноси превише новца на рачун купца, а затим тражи враћање вишка плаћања. Након што купац врати новац, првобитни трансфер се отказује или је само пребачен са другог рачуна жртве.

Иако то није случај са Никијем, многе преваре покрећу робоцаллс који тврде да су из БТ. Робот тврди да ће интернетска услуга корисника бити искључена ако не позове. Ова тактика осигурава да преваранти имају вруће водиче и не троше толико времена на хладно телефонирање.

Многе притужбе наводе да су преваранти покушали натерати жртве да их инсталирају софтвер за удаљену радну површину као што је ТеамВиевер на свом уређају.

У Великој Британији 50 одсто свих телефонских позива је нежељена пошта, према Труецаллер-у, а 18 посто свих нежељених позива су преваре. Офцом из британског телекомуникационог телекома извештава да је шест процената свих позива на нужду у Великој Британији повезано са „рачунарском подршком“, а људи старији од 55 година знатно је вероватније да их покупе од оних млађих од 55 година (ПДФ).

Никијева прича је упозорење за све, а посебно за људе који нису одрастали са интернетом. На жалост, старије генерације су мање вероватне да ће бити обавештене о овим преварама, док су у исто време чешће мете.

Како уочити превару

БТ добро познаје преваре попут ових и чак има страницу на својој веб страници посвећену подизању свести и пријављивању преваре. За разлику од превараната, БТ каже да хоће никад урадите следеће:

 • Кажу да је ваш рутер или ИП адреса хакирана
 • Кажем вам да је ваша широкопојасна мрежа хакирана
 • Пријети да прекинете везу са услугом уколико одмах не извршите уплату
 • Назовите да вам кажем о проблему са рачунаром
 • Позовите и затражите даљински приступ рачунару или другом уређају
 • Питајте за вас ПИН или лозинку за интернет банкарство
 • Тражимо од вас да пребаците новац путем ПаиПала или веб локација за пренос новца
 • Пошаљите некога кући да прикупи новац
 • Затражите информације о плаћању путем е-поште или у ливе цхат-у

Ажурирајте 1. априла 2019: БТ је одговорио на Цомпаритецхова питања у е-поруци са неколико основних безбедносних смерница:

 • „Никада нећемо звати купца да тражи даљински приступ његовом рачунару или тражити личне податке, укључујући банковне податке неочекивано и никада нећемо звати са„ непознатог “броја. Ако сте сумњичави или вам је непријатно у вези са питањима, увек вам препоручујемо да поклопите телефон и позовете број корисничке службе компаније која наводно тражи приступ вашем рачунару или вашим личним подацима. Ако контактирамо ваш рачун, обично ће бити било са 0800 328 9393 или 0800 028 5085. "
 • „Наш савет је да купци никада не смеју никоме поделити свој БТ рачун и увек режу рачуне. Пазите на позиве или е-поруке које не очекујете. Чак и ако неко цитира ваш БТ број рачуна, не бисте му требали веровати личне податке. "
 • „БТ врло озбиљно схвата сигурност рачуна својих купаца. Проактивно упозоравамо наше купце да буду на опрезу од преваре. Преваранти користе различите методе да би добили ваше личне или финансијске детаље са крајњим циљем да вам се украду. Ово може укључивати покушај употребе вашег БТ рачуна и броја рачуна. "

Не верујте непожељним позивима

Никијева прича прилично је типична за превару о техничкој подршци. Прво је добила телефонски позив на свој фиксни телефон од некога ко тврди да ради за њеног Интернет провајдера, БТ. Позиватељ је рекао да му треба помоћи да ријеши нека "опасна питања" са њеном интернетском везом. Ницки је добила пуно нежељене поште на свом БТ рачуну е-поште, па је претпоставила да је проблем повезан. Позиватељ је рекао да ће јој помоћи да очисти нежељену пошту. Каже да је осетила олакшање што је коначно могла да разговара са неком особом о иритантном проблему. Превара јој је рекла да су "грешке на линији" критичне.

Знаци упозорења

Обучено око већ може видети црвене заставе у овој ситуацији. Ретко ће, ако икада, техничка подршка компаније иницирати контакт са купцем. Интернет провајдери, попут БТ-а, обично су преплављени улазним захтевима за корисничку услугу, тако да покретање дохвата није њихов модус рада. Исто важи и за готово сваку технолошку компанију. Мицрософт је једна од компанија које се најчешће лажно представља.

Шта да радим

Ако од било које компаније добијете нежељени позив или е-пошту од представника техничке подршке, прекидајте везу и не одговарајте. То је вероватно превара. Ако нисте сигурни да ли би позивалац могао бити легитиман, можете потражити званичне контакт информације компаније тако што их потражи Гоогле. Ако је реч о ИСП-у, као и код Ницки-а, проверите број телефона на месечном рачуну. Након што добијете контакт информације за које знате да су легитимне, назовите компанију или их проследите е-поштом да бисте упитали да ли се верује оригиналном позиваоцу или пошиљаоцу..

Никада не инсталирајте софтвер који нисте упознати

Да би решио Никијев „проблем“, преварант је упутио да преузме и инсталира ТеамВиевер на свој иПад. ТеамВиевер је бесплатни софтвер за даљински приступ који омогућава некоме да на даљину преузме контролу над другим рачунаром као да је свој. ТеамВиевер има много легитимних употреба, укључујући стварну техничку подршку, али у овом случају је преварант користио да отме рачунар.

Ницки каже Цомпаритецху да је преварант прво посетио места за куповину како би „рашчистила ствари“. Ницки је био мало нелагодан и питао га је ли оно што раде сигурно. Превара јој је осигурала да ће то помоћи у спречавању нежељене поште у будућности. Превара је показала своје појавне екране који су изгледали као покретачки програми да би је уверили да оно што раде има позитиван ефекат.

Знаци упозорења

Оригинално техничко особље за подршку заправо користи ТеамВиевер и други софтвер како би даљински преузели контролу над уређајима корисника и решили проблеме. Међутим, сви би требали бити крајње скептични када год неко затражи да инсталирате било коју врсту софтвера на свој уређај. Ризик од злонамјерног софтвера је превелик. Софтвер за даљински приступ, посебно ТеамВиевер, може бити врло опасан у погрешним рукама.

Особље за техничку подршку које легално користи софтвер за даљински приступ никада не би требало да приступи било којим рачунима осим онима компаније. Чим је преварант почео да улази у рачуне за куповину, веза је требала да буде прекинута.

Ницки се није могла сјетити одређених детаља популација које је споменула, али то је највјероватније било само за схов.

Шта да радим

Никада не преузимајте или инсталирајте било шта на своје уређаје на захтев непожељне е-поште или телефонског позива. Ако то учините и схватите да је прекасно, зауставите покретање програма, деинсталирајте га и одмах подузмите кораке за скенирање и уклањање злонамјерног софтвера.

Ако се обратите службеној техничкој подршци и кажу вам да инсталирате ТеамВиевер или сличан софтвер за даљински приступ, питајте да ли можете сами да радите. Ако инсистирате на његовом инсталирању, обавезно га деинсталирајте одмах након сесије. Ако примијетите да удаљени корисник чини нешто сумњиво, одмах прекидајте везу.

Никада се не одричите приватних података

Након својих рачуна за куповину, преварант је рекао Ницки да последње што треба да уради је да разреди „изузетно рањиво“ интернет банкарство. Тврдио је да је банкарски проблем главни узрок свих њених проблема. Ницки је спустио слушалицу, али преварант се вратио и истрајао, рекавши да је њена ситуација опасна и да је он хтео да јој помогне. Ницки се попустила и дозволила је хакеру да се пријављује на њен интернетски банковни рачун. Превара је рекла да је требао да уради „лутку за трчање“ и пребаци мали износ новца како би се осигурао да функционише. Када је Ницки примила узбуну на свој телефон, преварант јој је рекао да то потврди и уверавајући да нема новца. После провере њеног рачуна на другом уређају, чини се да новац није напуштао њен рачун.

Хакер је тврдио: „Управо постављамо горњу границу количине новца која се може узети с вашег рачуна.“ У ствари, са њеног рачуна украдено је 34к фунти у око десетине засебних трансакција.

Током ове епизоде, Ницки је питао преваранта да ли може разговарати с супервизором из БТ-а. Превара је припремљена и предала телефон саучеснику, који је брзо проговорио и дао јој још референтних кодова.

Знаци упозорења

У овом тренутку, чини се очигледним да је Ницки превара, а судећи по чињеници да је објесила телефон на пола пута, помисао јој је прешла на памет. Па зашто је предала свој банковни рачун?

Успешни преваранти успевају у друштвеном инжењерингу или манипулисању људима у објављивању информација. У том циљу имају пар тактика. Прво, подсетите се да је преварант представљао поуздан ауторитет на тему са којом Ницки није добро упознат. Изашла је из своје зоне комфора и због тога је рањива. Ницки каже да је преварант чак дао и лажне шифре и референтне бројеве да би се бука чинила аутентичнијом.

Друго, превара ствара осећај хитности тако што ће је одмах позвати и учинити да се њена ситуација чини "опасном" и "критичном". Стварање осећаја хитности изазива стрес и страх, који људе гурне у доношење лоших одлука. "Иако се то сада чини глупо, све су учинили на начин који је тада имао смисла", размишља Ницки.

Шта да радим

Очигледно је да је Ницки требало да спусти слушалицу и не одустане од података о свом банковном рачуну. Али такође је важно да се то схвати Теллтале тактика преваре, тако да знате када неко куца. Страх, конфузија и осећај ургентности су црвене заставе због којих су људи очајни и рањиви, а не онакви осећаји које би добро особље за корисничку подршку требало да осећа.

Компаније не могу увек да вас чувају

Након можданог удара 2015. године, Ницки је обавестила своју банку да се бори са бројевима, а банка је пристала да на свом досијеу означи стање.

Пола сата након завршетка пријевара два и по сата, њена банка је назвала. Сантандер банка је питала да ли је намерно извршила шест трансакција у вредности од 34.000 фунти. Ницки је одговорио не.

Сантандер је успео да поврати новац послан на међународне банковне рачуне, који касне, али не и новац који је послан на британске банкарске рачуне. То укључује све осим 12.000 фунти, која су касније враћена након подношења извјештаја омбудсману.

Ницки се осјећала фрустрирано због своје банке јер није радила више како би је заштитила у свјетлу свог стања. Ипак, била је једна од сретница. УК Финанце извјештава да су лопови украли више 354 милиона фунти од банкарских клијената и малих предузећа путем превара о банкарском трансферу у 2018. години, са свега 83 милиона фунти икад враћено и враћено жртвама. 

Убрзо након инцидента, Сантандер-ова страница за пријављивање на мрежи на мрежи додала је потврдни оквир да бисте били сигурни да нисте телефоном са неким ко покушава да приступи вашем банковном рачуну. Лепа мисао, али показује да банке и друге компаније не могу увек да вас чувају.

Мање припремљени, чешће циљани

Без обзира да ли су ваши родитељи и баке и баке технички паметни, статистички је вероватније да ће их преваре чешће погађати млађе генерације. Преваре који на старије људе сматрају једноставним метама, а они обично успостављају контакт телефоном или е-поштом.

Што сте старији, већа је вероватноћа да имате фиксни телефон, за који су телефонски број и име често јавно доступни према заданим поставкама.

Жртве преваре такође вероватно неће сами затражити помоћ - студија из 2016. године њујоршке Канцеларије за децу и породичне службе извештава да је само један од 45 случајева пријављен властима.

Стога ове недеље предузмите неку иницијативу и обратите се родитељима и / или бакама и дедама да разговарају о 10 минута о преварама којих можда нису свесни. Поред преваре са техничком подршком, старији су често мета преваре медицинског осигурања, крађе идентитета и пореске преваре, између многих других. Исти савет важи и за већину, ако не и све, следећих ситуација:

 1. Пазите на било који нежељени контакт направљен преко телефона или е-поште од некога кога не познајете. У 2018. години, један од четири позива у САД-у биле су преваре. Техничка подршка вам никада неће контактирати преко телефона. Већина пореских власти прво прво пошаље пошту.
 2. Ако нисте сигурни, прекидајте и претражите веб локацију компаније на Гоогле-у. Назовите их или им пошаљите е-пошту преко тамо наведених званичних контакт података. Можете их питати о сумњивом позиву или е-пошти.
 3. Никада не дајте личне податке путем е-поште. То није сигуран медиј чак и ако верујете примаоцу. Што се тиче телефонских позива, никад немојте давати никакве информације о позиву које нисте започели и третирајте било који захтев за информације с великим скептицизмом.
 4. Никада не инсталирајте ниједну апликацију нити преузимајте ниједну датотеку на свој уређај по налогу странца на телефону.
 5. Знајте знакове упозорења и тактике које преваранти користе за манипулацију људима, попут подстицања осећаја хитности.

Све ово звучи добро и добро, али у тренутку, за некога ко није искусан технологија и интернет, може бити тешко позвати правилан позив за просудбу. Зато је важно обратити се родитељима и бакама и дједовима обавести их да си ту као ресурс ако наиђу на проблеме или имају питања.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 10

Adblock
detector