2/3 Фацебоок корисника никога није додељивало да управља својим налогом када умру. Треба ли?

Шта би се десило са вашим Фацебоок налогом ако бисте преминули? 2015. године Фацебоок је почео да допушта корисницима да додељују „наслеђене контакте“ људима који могу да управљају вашим Фацебоок профилом после смрти.

Али недавна анкета Цомпаритецх-а открила је да више од две трећине корисника Фацебоока није успоставило застарели контакт. Поред тога, 66 одсто анкетираних рекло је да не зна шта је Фацебоок наслеђени контакт.

Када корисник Фацебоока оде, његови додељени наслеђени контакти могу да напишу приквачен пост који се налази на врху профила покојника, да одговоре на захтеве пријатеља, управљају постовима почаст, уклањају ознаке у постовима других људи, промене фотографију профила и затраже да налог се брише. Ово је различито од тога што некоме остављате корисничко име и лозинку, јер наслеђени контакти не могу да се пријаве на налог, читају поруке преминуле особе, уклањају пријатеље или постављају нове захтеве пријатеља.

Ако нико није постављен као наслеђени контакт, рачун се и даље може меморисати, али нико неће моћи да се брине за њега. Провјерени чланови породице могу затражити брисање, али за то је потребно вријеме. Ако нико не пријави корисника на Фацебоок као покојник, рачун може остати активан у недоглед.

Од Фацебоок-а од преко 2 милијарде корисника широм света, очекује се да ће 1,4 милијарде умрети пре 2100, а мртви ће до 2070. надмашити живе на Фацебооку, показало је истраживање универзитета у Окфорду. А то чак ни не узима у обзир нове људе који се први пут придружују Фацебооку. Уз њих, Фацебоок би могао имати 4,9 милијарди умрлих чланова до 2100. године.

Преваре циљају празне Фацебоок налоге: студија случаја

Фацебоок рачуни покојника могу бити мета хакера и превараната, као што је једна жена из Велике Британије открила на тежи начин. Мајка Сарах Смитх преминула је након битке са раком почетком 2018. Док је на венчању касније те године, Сарах почела да прима поруке од своје породице, рекавши да их је мајка контактирала на Фацебооку.

На Сараинин аларм, клониран је Фејсбук налог њене мајке.

фацебоок цлоне профил покојника

Клонирани рачуни су лажне копије легитимних Фацебоок налога који се користе за лажно представљање. Преваре често циљају злоупотребљене рачуне, попут оних покојника, ради хаковања и клонирања, јер оригинални власник није присутан да их заустави или пријави.

Особа која је клонирала Сарин рачун мајке слала је превара са клонираног рачуна пријатељима и породици на Фацебооку. Превара тврди, између осталог, да Фацебоок пријатељи могу добити новац путем програма накнада савезног радника. Поруке су узроковале невољу и збрку међу онима који су знали да је Сарахина мајка преминула, док би други могли пасти због преваре претпостављајући да долази из поузданог контакта.

фацебоок је хаковао лажно представљање налога

На крају је Сарах успјела меморисати рачун и зауставити поруке преваре. Али с обзиром да Сарахина мајка није успоставила наслеђен контакт, процес није био тренутан и клонираном је рачуну било дозвољено да настави са преварама. неко време.

Подршка за Фацебоок није била од помоћи. Компанија ју је једноставно преусмерила на странице подршке о томе како пријавити хаковане рачуне и како меморисати рачуне, али ништа о томе како да се бави клоном меморисаног налога. Заправо, Фацебоок има лажни механизам пријављивања рачуна, али то никада није саопштено Сарах и не би гарантовало уклањање налога.

фацебоок подршка клониран рачун

Брзо напред, годину дана, почетком 2019. године, када пријатељи упозоравају Сару да, опет, примају захтеве и поруке пријатеља од њене мајке. Други - или можда исти - клонирани рачун.

Овог пута, преварант који се представљао Сараином мајком слао је поруке и линкове тврдећи да би примаоци могли да добију новац од „Фонда за демократију Сједињених Држава“. Иако је рачун био свеж и нису имали заједничке пријатеље, многи су једноставно прихватили захтев за пријатеље и засноване на порукама само на име и слику профила. Цомпаритецх није могао да потврди да ли је неко пао због преваре.

фацебоок други клонирани налог

Поново је Фацебоок полако прихватио налог, иако су поруке преваре на крају престале.

Да ли треба да меморишете или обришете свој Фацебоок налог када умрете?

У подешавањима Фацебоока можете затражити брисање вашег рачуна у случају смрти. Међутим, добро размислите о потенцијалним последицама.

Брисање можда може бити најприватнија опција, али узмите у обзир да једноставно нестајање са веб локације може да узнемири ваше пријатеље. Такође, ако се ваш профил уклони, хакери и преваранти олакшавају лажно представљање без конкуренције са оригиналног налога. Меморизовани рачуни имају своју употребу, као што су информисање пријатеља и породице о спомен-услугама.

Снимак екрана показује зашто би могла бити добра идеја одржати посмртно присуство на Фацебооку. То је из разговора између клонираног рачуна и рођака покојне особе. Постојање два идентична рачуна наговештава родбину да би ово могла бити превара.

фацебоок дупликат рачуна

Могло би се тврдити да меморизовани рачуни на овај начин одвраћају преваре, али меморисани статус могао би бити оно што је пре свега привукло преваранта..

Имајте на уму да налог може да се избрише помоћу његовог наслеђеног контакта, тако да увек можете доделити наслеђен контакт и рећи им да га прво запамте, објавите осмртницу и информације о меморијалним услугама, оставите време пријатељима да оставе саучешће и након тога избришете налог..

Шта год да изаберете, одаберите нешто, јер је подразумевана опција Фацебоока најгора. Подразумевано, ваш рачун неће бити обрисан када одете. Рецимо, немате наслеђен контакт и пријатељи вас пријављују као покојника. Једном када Фацебоок потврди ваш пролаз, ваш налог ће бити меморисан, али нико више неће моћи да се брине за њега. Непосредни чланови породице могу затражити брисање, али то је гњаважа. Ако ће ионако то бити крајњи резултат, сачувајте породицу и пријатеље и изаберите брисање рачуна. И даље ће бити потребно да вас други пријављују на Фацебоок као умрлог, али то је много једноставнији и бржи процес.

2/3 људи нема наслеђене контакте на Фацебооку: квар анкете

Двије трећине корисника Фацебоока које су у анкети испитанице рекло је да немају наслијеђени контакт, а двије трећине такођер су рекле да не знају шта је наслијеђени контакт. Истраживање, које је спровео ОнеПолл, испитивало је одрасле америчке и британске људе који су се пријавили на Фацебоок у последња три месеца.

Поделимо бројеве по узрасту, полу и земљи:

  • Британци (21%) имали су мање од половине вероватније као Американци (47%) да знају шта је наслеђени контакт
  • Мушкарци су вероватније имали наслеђе (45%) од жена (27%).
  • Британци су имали мање вероватноће да имају наслеђен контакт (10,4%) од Американаца (35,8%).
  • Амерички мушкарци су највероватније имали наслеђене контакте (45%) у поређењу са америчким женама (27%), британским мушкарцима (11%) и британским женама (9%).
  • Млађим људима је углавном вјероватније додијељен наслијеђени контакт од старијих

Како се људи осећају мемориализације Фацебоока?

Какво је опште мишљење о Фацебоок мемориализацији?

Питали смо испитанике шта би желели да им се догоди на њиховим Фацебоок налогима ако би умрли; 27% се одлучило за мемориализацију, а 34% је рекло да би волело да се њихови рачуни обришу.

Најстарији испитаници, стари 55 година, вјероватно су (44%) одабрали брисање.

На крају, питали смо испитанике како би се осећали када би видели преминулог члана породице или пријатеља на Фацебооку:

Отприлике половина испитаника би имала негативна осећања: нелагодно, љуто или тужно. 14,5% је рекло да би било срећно, а 18,4% је рекло да ће се осећати равнодушно.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =

Adblock
detector