20 алтернатива Кицкасс Торрентс и како их сигурно и легално користити

Шта се догодило са Кицкасс торрентима? Укратко, Кат.цр или КАТ, некада је био најпопуларније место за мучење около. Сајтови зрцала Кат.цр и КАТ потпуно су нестали након заплене домена америчке владе. Власник странице, Артем Ваулин, такође сједи у затвору, а чак и две године откако је Кат.цр затворен, он се и даље бори против изручења САД-у..


Као резултат, Кицкасс је пао. Постоји неколико Кицкасс алтернатива које бисте можда желели да истражите које су још увек у току.

кицк торрентс алтернативе

Кицкасс алтернативе: најчешће коришћене опције

Према нашем истраживању ово је топ 20 алтернатива Кицкасс Торрентс по популарности:

 1. Кат.ск
 2. Гусарски залив
 3. 1337к
 4. РАРБГ
 5. ЕктраТоррент
 6. ИТС
 7. Торрентз2
 8. Лиметоррентс
 9. Зоокле
 10. Демоноид
 11. Торрент Довнлоадс
 12. ТорЛоцк
 13. ГлоТоррентс
 14. Торрент Функ
 15. ИоурБитТоррент
 16. БитЛорд
 17. Мквцаге
 18. иДопе
 19. Торос
 20. Торрент.тм

Свака од ових веб локација фокусирана је првенствено на тражење и преузимање торрент веза и датотека. Истражићемо мало више о тим сајтовима у даљем тексту. Имајте на уму да не можемо јамчити за врсту садржаја доступног на овим веб локацијама; као и увек будите сигурни да не кршите законе о ауторским правима приликом бујице.

Напомена о бујици

По својој природи бујица није противзаконита. Међутим, велики део онога што се дешава на веб локацијама често није илегално, усредсређено је на кршење ауторских права. Носиоци ауторских права често патролирају на бујице, објављујући копије својих радова ради семењења у нади да ће ухватити ИП адресе корисника и идентификовати ко преузима или дели садржај.

Прочитајте још: Да ли је бујица сигурна и законита?

Цомпаритецх не препоручује места за мучење због илегалних активности. Можете легално приступити мноштву филмова, ТВ емисија, видео записа, софтвера, другог садржаја на који имате право приступа или који су без дозволе путем било којег торрент сајта. Међутим, верујемо да је важно заштитити своју приватност, идентитет и безбедност током коришћења ових веб локација.

За то, ВПН или виртуелна приватна мрежа, као што је ЕкпрессВПН потпуно ће маскирати ваш идентитет и онемогућит ће да неко ко дијели торрент мрежу да зна ваш прави ИП, вашу стварну локацију или ваш стварни идентитет.

НАЈБОЉИ ВПН ЗА ТОРЕНТИРАЊЕ & П2П: ЕкпрессВПН је наш топ избор и задовољство користити за бујице & П2П. Има велику мрежу сервера који су прецизно подешени за брзе везе. Корисничке апликације за све оперативне системе. Тешко победити приватност и сигурност. Постоји гаранција поврата новца од 30 дана без враћања новца, тако да можете испробати без ризика.

Прочитајте наш Екпресс ВПН преглед да бисте детаљније погледали зашто смо овој услузи дали 9/10.

* Као додатну напомену, неки од вас можда разматрају могућност употребе БитТоррент-а преко Тор-а. Као опште правило, ово је лоша идеја, јер:

 • Тор није дизајниран да ефикасно обрађује ове податке
 • Тор може процурити вашу ИП адресу

Пројект Тор има темељно (иако донекле датирано) објашњење зашто то није мудро.

Најбоље службене алтернативе за Кицкасс торенте (КАТ)

Супротно увреженом мишљењу, легално можете вршити бујицу кроз мноштво различитих торрент локација. Следеће торрент странице и услуге нуде само легално доступан садржај за торрент кориснике.

Интернет архива

Интернет архива једно је од најбољих места на Интернету за бесплатан, легално доступан садржај. Архива сајтова десетине милиона различитих врста медија, од игара до филмова до музике. Наћи ћете чак и копије дигиталних књига, архивираних веб локација, слика и широку лепезу разних дигиталних података.

Корисници могу да нађу бујице тако што ће отићи у одељак Архивирање торрента на веб локацији. Како локација користи БитТоррент мрежу, можете приступити изузетно великој библиотеци Архива користећи готово било који торрент клијент. Арцхиве.орг препоручује Трансмиссион, µТоррент и Вузе.

Торрентс јавних домена

На мрежи је доступно скоро 1.000 филмова у јавним доменима. Торенти на јавном домену имају филмове који обухватају сваку категорију. Научна фантастика, комедија, акција, драма; све је тамо и лако је доступно на бујици.

Торрентс јавних домена сарађује са било којим БитТоррент клијентом. Можете и кренути на страницу која приказује који филмови имају највише активности на основу броја сејача и пијавица. Ипак, веб локација је датирана више него мало. Иако то и даље ради, постоје неки аспекти који више нису нарочито корисни, укључујући одељак који омогућава куповину верзија филмова за иПод и ПСП.

Легити торенти

Легити торенти је оно што звучи. Све бујице доступне на веб локацији су легално доступне и бесплатно их можете преузети. Користећи Легит торенте можете пронаћи игре, филмове, музику, књиге и друге облике софтвера.

Док можете да претражујете активни садржај, установићете да није додан нови садржај од 2014. године.

Вузе

Иако је Вузе првенствено БитТоррент клијент, сервис такође нуди одељак за легално преузимање и дељење торрента.

ХД мрежа Вузе Студио фокусирана је искључиво на видео записе и филмове. Они обухватају неколико категорија, укључујући комедију, игре и технологију, моторе и спорт, музичке видео записе, природу и науку, вести, ТВ и филмове.

Тражите још легалних опција за бујице? Вузе нуди детаљан списак на њиховом вики сајту који укључује велики број легалних опција мучења. Неке од тих локација укључују:

 • Водо.нет - веб страница за филмове са јавним доменом и за индие филмове
 • хттп://бт.етрее.орг/ - торент страница за снимање концерата и свирки
 • хттп://ацадемицторрентс.цом/ - торент страница за академске напоре, са преко 22 терабајта јавно доступног садржаја за преузимање

Најчешће коришћене алтернативе тонерима Кицкасс (Кат.цр)

Следеће Кицкасс.то алтернативе могу се користити за проналажење легалног садржаја. Међутим, све ове веб странице дају предност илегалном садржају. Корисницима не препоручујемо да се обрате на ове веб локације за већину мучења. Неке легално доступне ТВ емисије, филмови и софтвер могу се налазити преко ових веб локација, али ћете наћи ове веб локације првенствено нелиценцирани садржај.

Кат.ск

Тип датотеке П2П: Магнетне везе и торрент датотеке

Изгледа да Кицкасс бујица није потпуно мртва. Кат.ск је Кицкасс Торрентс клон који нуди исто тачно искуство које сте вероватно стекли са оригиналним Кицкасс Торрентсима. Будите опрезни када користите ову страницу јер може садржавати вирусе и чини се да учитава додатне неповезане странице када кликнете на готово било шта.

Гусарски залив

Тип датотеке П2П: Магнетне везе и торрент датотеке

Гусарски залив је успео да издржи и тест времена и сталне правне битке. Поред тога, Пиратски залив (ТПБ) је обично главна мета за блокирање ИСП-а. У фебруару 2017. године, све веб локације Пирате Баи, укључујући и огледала, пропале су из непознатог разлога. Ово се може догодити са Пирате Баиом у било које време, па је добра идеја да имате и друге опције осим ове. Тхе Пирате Баи има огроман избор бесплатног софтвера и другог садржаја, тако да је добар избор за оне који желе да се врше у законите сврхе, али још увек се тачније баве илегалним мучењем.

1337Кс

Тип датотеке П2П: Магнетне везе и торрент датотеке

1337Кс је брзо порасла у популарности након што су Кицкасс Торрентс заувек отишли ​​ван мреже. Ово је једна од најпопуларнијих веб локација на вебу. Нема исту врсту славе која је повезана ни са Кицкасс Торрентсима или са Тхе Пирате Баи, упркос томе што је међу најпопуларнијим сајтовима на свету (у првих 400 места на основу података о саобраћају). Они који користе ову страницу вјероватно уживају у чињеници да обично има мало реклама на својим страницама и релативно једноставан интерфејс.

РАРБГ

Тип датотеке П2П: Магнетне везе и торрент датотеке

Иако није најпопуларније место за бујице, Рарбг и даље добија доста промета. Иако није тако озлоглашен као Пиратски залив или Кицкасс торенти, то је у унакрсним длакама због његове споро растуће популарности, тако да је нешто што треба размотрити пре него што га употребите.

Тренутно није блокиран у већини земаља и ретко је доживео проблем преузимања који имају веће, популарније веб локације. Ипак, датотеке и даље можете преузимати, иако нећете моћи да послужите као семе и да датотеке пребаците на веб локацију због ограничења регистрације.

ЕктраТоррент

Тип датотеке П2П: Магнетне везе и торрент датотеке

Ова веб локација стално је у порасту. Нема најсимпатичнији изглед, али опет, то није нешто што би вас вероватно превише занимало. Постоји неколико локација за приступ Ектремерент.

Овде се могу наћи легални преузимања за филмове из јавног домена, софтвер отвореног кода и бесплатне за преузимање слика и музике.

ИТС

Тип датотеке П2П: Магнетне везе и торрент датотеке

ИТС.АГ је изнервирао (можда иронично довољно) неке у торрент заједници због наводног „отмице имена“ из друге популарне, али сада неисправне, торрент службе, ИТС (ИИФИ). (Лекција историје: Стара веб локација ИТС, која је некада била веома популарна торрент трацкер, затворена је и била је приморана да постигне нагодбу са МПАА). Ипак, упркос мало гунђању, многи људи и даље користе ИТС, мада ћете можда наћи да и друге бујице одбијају да раде са њим. ИТС можда има један од лепших формата, али није мање контроверзан од осталих опција.

ИТС је првенствено фокусиран на филмове, тако да ако тражите торрент софтвер, требаћете да користите једну од других опција.

Главна страница, ИТС.АГ, покренута је у вријеме писања текста.

Торрентз2

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке

Торрентз2 отворио се након затварања странице Торрентз.еу. За разлику од ИТС.АГ, Торрентз2 се побринуо да торент заједница зна да то није оригинал, већ станд-ин након што се првобитна веб локација затворила. Торрентз2 тражи бујице на преко 60 локација и специјализованих приватних трагача.

Торрентз2 омогућава корисницима да пронађу већину врста садржаја, који укључује легално и слободно доступан садржај. Међутим, већина корисника се обраћа Торрентз2 за нелегално дељење датотека, нешто што не одобравамо. Торрентз2 може бити користан за легалне бујице, али сама веб локација делује у нелегалној употреби у већини земаља јер већина садржаја доступног путем крши ауторска права.

Лиметоррент

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке и магнетне везе

Постоји шанса да нисте чули за Лиметоррентс, и то је сасвим у реду. Ова нова торрент страница вероватно ће се скинути у будућности јер наставља да добија све више присуства након буке других торрент страница.

Лиметоррентс ипак оставља мало чудног укуса у устима, јер редовно учитава блог о храни док сте повезани с њим. Поред тога, неки правни садржај можете пронаћи овде ако тражите.

Зоокле

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке, магнетне везе и директна преузимања

Зоокле је јединствена и мало другачија опција. Овде можете добити и торрент датотеке и линкове са магнетима, али можете и директно преузимање ако желите да потпуно не избегнете бујицу. Речено је, овде има тона сумњивог садржаја, па будите опрезни.

Демоноид

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке

Демоноид је затворена заједница. Свако може да користи сајт за тражење и преузимање торрент датотека. Међутим, веб локација је обично затворена за пријаву за нове учеснике који би можда желели да дају свој допринос.

Торрент Довнлоадс

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке и директна преузимања

Као што име изгледа сугерише, Торрент Довнлоадс нуди пуно… преузимања торрента. Овде су видно доступна директна преузимања, као и очекивана преузимања торрент датотека.

ТорЛоцк

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке

Колико смо могли рећи, ТорЛоцк је покренут. Сајт чудно наводи ставке са „без имена“ на почетној страници, што га чини заморнијим за употребу од већине осталих Кицкасс Торрентс алтернатива.

ГлоТоррентс

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке, магнетне везе и директна преузимања

ГлоТоррентс је прилично буквално веб место за покретање фабрика које објављује торрент датотеке, магнетне везе и директна преузимања за свакога ко користи. Доступне су све очекиване информације, као што су сејалице, пијавице и датуми отпреме.

Торрент Функ

Тип датотеке П2П: Преузми торент датотеке и Усенет

Торрент Функ покушава да пружи угодније корисничко сучеље преко других торрент локација. Информације о сваком торренту налазе се испод странице са десне стране, док на сајту се наводи и колико торрент датотека има укупно (преко 10 милиона, од којих су 3 милиона + "верификовано"). У неким случајевима можете видети ко је пренео бујицу. На пример, ИТС (поменути горе) наведен је као преноситељ. Јединствено, ова веб локација нуди неколико Усенет преузимања уз торрент датотеке.

ИоурБитТоррент

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке, магнетне везе и директна преузимања

Ова торрент страница покушава додати мало више личности процесу, барем својим логотипом и интерфејсом. Ова страница укључује вести са вести са странице Торрент Фреак на дну странице. Иако постоје директна преузимања уз торент датотеке, директна преузимања изгледају врло сумњива када се кликне на њих.

БитЛорд

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке и магнетне везе

Ако је могуће да постоји бујица са „породичним пријатељима“, то би било то. БитЛорд пружа прекидач за филтрирање садржаја за одрасле и омогућава корисницима да пријављују садржај за одрасле како би веб локацију више пријала породици са филтером садржаја за одрасле. Што је још занимљивије, ова веб локација има могућност бујице стриминга на великом броју садржаја.

Мквцаге

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке, магнетне везе, директна преузимања

Нема никакве сумње у то шта нуди овај сајт. Првенствено усредсређен на ДВД издања, ово је бујица која се очигледно фокусира на нелиценцирани садржај. Бар има модернији дизајн веб локација од осталих торент сајтова које смо видели или пописали. С обзиром на то да страница такође пружа линкове за стриминг до веб локација као што је Опенлоад, то је једна од оних бујица која оставља мало простора за лакте свима који желе да преузму легално доступан садржај.

иДопе

Тип датотеке П2П: Магнет линкови

Ако сте дефинитивно заинтересовани за проналажење алтернатива за Кицкасс Торрентс, добро, ова веб локација има је под називом: "иДопе: Почаст Кицкасс Торрентима". Ко год је дизајнирао веб локацију, осећао је „Гоогле торенте“, тако да овде нећете наћи дуги списак торрент датотека. Уместо тога, морате да тражите оно што желите. Такође можете да преузмете датотеке које се отварају у Стремио-у, мада се не чини да је ово опција торрент стриминга.

Торос

Тип датотеке П2П: Торрент датотеке, магнетне везе и директна преузимања

Пазите на кориснике: ова веб локација апсолутно је препуна порно огласа након што наиђете на почетну страницу. Ако још немате адблоцкер, можда бисте желели да га прво инсталирате на прегледач пре него што наставите. Изван тог шокера (посебно ако просијете кроз веб локацију на јавном месту попут мене), неки видео снимци на овој веб локацији имају струје.

Торрент.тм

Тип датотеке П2П: Ниједан

Као што је речено, Торрент.тм садржи било какве торрент датотеке или магнетне везе. Уместо тога, то је више торрент агрегатор и претраживач за друге веб локације које су пренесене бујице. Торенти су више од Гооглеа него иДопе. Такође се чини да откида Фирефок са својим логотипом.

Опасности од бујице

Иако није све бујица је лоша, бујица уопште обично добија лошу репутацију. То је зато што је значајна количина бујице снажно фокусирана на гусарство. Неке веб локације, као што је Тхе Пирате Баи, воле да наглашавају чињеницу да су управо тамо да би радиле као претраживачка служба; како корисници одлуче да користе услугу зависи од њих. Различите владе и агенције за спровођење закона се тачно нису бавиле тиме, због чега су главни оснивачи ТПБ-а сви ухапшени и кажњени због кршења ауторских права, и зашто је Кицкасс Торрентс одведен ван мреже, а његов власник ухапшен.

„Али ја немам торрент место“, чујемо вас како говорите у својој глави. "Ја га само користим!" Нажалост, постоје правне и опасности везане за приватност чак и редовних корисника бујица који бујицом не шетају парком чак ни за повремене кориснике.

Правна питања

Због начина на који раде бујице, ако користите торрент странице, можда нехотице преузимате материјал заштићен ауторским правима. У скоро свим земљама то се сматра незаконитим. Међутим, већина земаља не тражи кривично гоњење вашег просечног торрент корисника. Обично иду за власницима локације и тешким сејачима.

Вероватније него не, ако користите бујицу на којој ћете се бавити семеном и пијавицом. Торренти раде тако што деле мреже преко корисника на корисника. Док преузимате (или слажете) делове датотеке, такође делате (или отпремате) делове које сте преузели другима. Сви на мрежи који преузимају исту датотеку раде исту ствар. Због тога су бујице толико брже од директних ФТП преузимања и зашто су тако популарне. Брзи су и ефикасни. У стварности, то је велико технолошко чудо.

Ипак, када бујите, постајете и фајл схарер, која је класификација која људе ставља у највише невоље. Полицијске организације обично не циљају људе који поделе овде или тамо, али они који деле десетине свирки месечно могу бити мета, чак и ако случајно деле те датотеке. У ствари, ако никад нисте променили подешавања на вашем БитТоррент клијенту, можда ћете тренутно делити датотеке, а чак и не схватити.

Питања приватности и сигурности

Питање приватности везано за бујице је кључни разлог зашто се већина људи који користе торрент локације одлучује за ВПН услугу. Када бујите, ваша ИП адреса је ту да је виде сви који су на торрент месту. Има неких важних проблема у вези с тим.

Прво, ако ваша ИП адреса није маскирана иза проки сервера или ВПН-а, свако ко је има могао би је користити као стражњу врата за хакирање вашег система, сазнати личне податке о вама или вас чак малтретирати у вашем дому. Ваша ИП адреса је као ваша кућна адреса, али за ваш рачунар. Неко ко то зна може открити где сте.

Твитцх стреери то све превише добро знају. "Сваттинг", у коме ће неко упутити лажни телефонски позив полицији, а који ће послати СВАТ тим, уобичајена је појава у Твитцх заједници. Неки гледаоци ће набавити ИП адресу стремера, повезати га са именом тог корисника и његовом стварном адресом и обавити те лажне телефонске позиве. Полицај је чак пуцао и убио једног полицајца Твитцх након што је "пребачен".

На безбедносном фронту, мораћете да се суочите са лажним и вирулентним бујицама које се учитавају на неким торент локацијама. Све угледније веб локације, попут оних које смо навели горе, имају одређене заштитне мере како би се то спречило. Неки, попут Рарбг-а, дозволиће само регистрованим корисницима да учитавају датотеке на веб локацију. Други, као што је Тхе Пирате Баи, немају праве заштитне мере, уместо тога, верујући да је већина семена искрена.

Иако мање заштитне мере које постоје на неким веб локацијама помажу у заштити од уметнутих злонамерног софтвера који изгледају као филм, софтвер или ТВ емисија коју покушавате да преузмете, нису стопостотно сигурни. Са хиљадама регистрованих корисника на многим од ових локација и недостатком таквог система на неким веб локацијама као што је Тхе Пирате Баи, ризикујете да унесете вирусе на своју машину. Апсолутна неопходност инсталирања доброг антивирусног програма током коришћења торрент локација.

Иако коришћење ВПН-а неће вас заштитити од лажних или вирулентних бујица, помоћи ће вам да спречите да дате личне податке или направите себи лако хакирање или пребацивање циља.

Што ВПН чини добром за бујицу?

Добар ВПН за бујице треба да испуњава ове критеријуме:

 • Потражите ВПН који има јасно наведену политику непојављивања. То значи да ВПН не води евиденције о вашим активностима које су повезане са вашом личном идентификацијом. Ово не укључује метаподатке који неће имати ваш идентитет повезан са њим.
 • Одлучите се за ВПН са великим брзинама. Иако је бујица углавном дизајнирана тако да убрзава преузимање чак и са споријим везама, ипак је потребно користити ВПН услуге с најбољом пропусном ширином. Погледајте наш преглед најбржих ВПН услуга за више детаља.
 • Користите услугу неограничене пропусне ширине. Поред услуге која има велике брзине, осигурајте да сервис пружа и неограничену пропусност. Неке службе изричито наводе да не дозвољавају бујицу. Торрентинг често захтева значајну пропусност због захтева за преношењем и преузимањем.
 • Изаберите ВПН услугу која има ДНС и ИП заштиту од цурења. С обзиром на ваш разлог коришћења ВПН-а за време бујице пре свега ради маскирања вашег идентитета, пођите са ВПН услугом која ће вас заштитити од пропуштања тих података. Неки користе разне методе да то ураде, укључујући аутоматске прекидаче за искључивање који искључују одређене програме или ваш Интернет ако се открије пропуштање. Овде можете проверити да ли ваш ВПН има цурење ДНС-а.
 • Користите ВПН услугу са седиштем у пријатељској земљи. Неке земље нису нарочито пријатељске према ВПН услугама. То значи да ће се услуге у тим земљама можда морати одрећи приватних података корисника (а такође и зашто немају правила о непостојању дневника). Пријатељске локације укључују Британска Дјевичанска острва или Швајцарску.

Усенет: алтернатива бујици

Усенет је популарна алтернатива торрентинг која не користи мрежу пеер-то-пеер за дистрибуцију датотека. Уместо тога, датотеке постоје на централизованим серверима које покрећу Усенет провајдери. То значи да не постоји обавеза слања датотека за преузимање других. Преузимање датотеке са Усенета је из овог разлога обично много брже од бујице и лако ће максимирати вашу доступну ширину преузимања.

Усенет захтева плаћену претплату, али преузимање садржаја заштићеног ауторским правима једнако је незаконито и путем Усенета, као и приликом бујања. Усенет је, међутим, приватнији и мање популаран од БитТоррент-а, па су шансе да се суоче са законским последицама ниже. И даље препоручујемо коришћење ВПН-а приликом преузимања са Усенета.

Усенет захтева све следеће:

 1. Претплата провајдеру
 2. Клијент за читање вести
 3. Индекс / претраживач

Неки пружаоци све ове ствари замотају у један уредан пакет. Ако то није случај, бесплатни читачи вијести и индектори доступни су на мрежи. Погледајте нашу листу најбољих Усенет провајдера заједно са детаљним прегледима.

Постоји помало крива учења, али Усенет има бројне предности у односу на свој шири П2П колега.

Шта се догодило са Кицкасс Торрентима?

Без обзира да ли сте велики у сцени мучења или тек започињете, можда сте већ чули: Популарну торрентинг локацију Кицкасс Торрентс службено је заузела америчка влада. Њихове примарне веб локације, Кицкасс.то и Кат.цр, сада су оффлине и приказују само велико обавештење о заплени. Као резултат тога, вероватно ћете тражити неке алтернативе за огледала на сајтовима Кицкасс.то, Кат.цр и другим Кицкасс Торрентс..

алтернативе за кицкасс.то

Међутим, проблеми са Кицкасс Торрентима шире се и изван само САД-а. На пример, у Аустралији, Кицкасс торренти су међу великим бројем торент веб локација које тренутно аустралијски ИСП блокирају. На примјер, неке друге земље (САД) још увијек покушавају извући пољског власника странице Артема Ваулина како би се суочио са кривичним пријавама. С обзиром да је сајт суочен са толико врућине ових дана, тражење алтернативе за Кицкасс Торрентс има пуно смисла.

Иако смо покрили велики број торент локација, где су доступни, различити облици медија могу се бесплатно и легално преузети. Корисницима топло препоручујемо да се прво преузму на легалним сајтовима за бујицу ради преузимања и дељења.

Цомпаритецх не одобрава нити подстиче било какво кршење ограничења ауторских права. Торрентинг је савршено легални поступак преузимања и дељења ако се правилно користи и користи путем легалних и званичних веб локација и услуга. Обратите пажњу на закон, жртве и ризике од пиратерије пре преузимања или стримовања материјала заштићеног ауторским правима без дозволе.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 + = 35