7 blokatora IP adresa – najbolje besplatne i plaćene usluge

7 blokatora IP adresa

Svaki uređaj spojen na internet ima IP adresu. Kao i fizičke adrese za pronalaženje i dopisivanje jedna s drugom, IP adrese omogućavaju uređajima povezanim na Internet da lociraju i komuniciraju jedni s drugima. Svaka IP adresa je jedinstvena, pa se vaša IP adresa može koristiti za prepoznavanje i praćenje vaše mrežne aktivnosti. Osim toga, IP adrese označavaju vašu približnu lokaciju, tako da ih aplikacije, web stranice i usluge mogu koristiti za praćenje vašeg boravišta. Ako želite zadržati privatnost svojih podataka, trebat će vam blokator IP adresa.

Objasnit ćemo vam kako blokirati vašu IP adresu, ali prvo, pogledajmo vrste IP adresa. Postoje dvije vrste IP adresa: IPv4 i IPv6. Većina nas koristi IPv4 za većinu naših mrežnih aktivnosti, ali IPv6 dobiva privlačnost kao zamjenu. Obje manje ili više služe istoj svrsi, ali IPv6 ima na raspolaganju mnogo više adresa, dok će IPv4 adrese uskoro biti iscrpljene.

IPv4 adresa izgleda ovako:

123.45.67.89

IPv6 adresa izgleda ovako:

2001: 4860: 4860 :: 8888

Blokator IP adresa sprječava da web stranice i aplikacije vide vašu stvarnu IP adresu maskirajući je s novom. To se obično događa putem proxyja koji djeluje kao posrednik između vašeg računala ili pametnog telefona i ostatka interneta. Postoje mnoge vrste proxyja, a mi ćemo ih nekoliko ovdje opisati.

1. VPN

expressvpn android 2019 ssAplikacija ExpressVPN za Android: Povezivanje, lokacije i postavke

Možda ste čuli termin i prije, ali što je VPN? Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN kriptira vašu internetsku vezu i usmjerava je preko posredničkog poslužitelja na lokaciju po vašem izboru. Svaka web lokacija koju posjetite ili aplikacija koju koristite vidjet će IP adresu VPN poslužitelja umjesto stvarne IP adrese.

Mnogi komercijalni VPN-ovi koriste zajedničke IP adrese, što znači da upotrebljavate istu IP adresu kao i drugi VPN korisnici povezani na isti poslužitelj. To dodaje značajan sloj anonimnosti i otežava praćenje bilo koje aktivnosti natrag do jednog korisnika.

Osim što blokiraju IP adrese, VPN-ovi poboljšavaju internetsku sigurnost i mogu vam omogućiti pristup mrežnom sadržaju koji je inače ograničen na određene zemlje ili regije.

Naša glavna preporuka je ExpressVPN, koji poslužuje poslužitelje u 94 zemlje. ExpressVPN je ispred krivulje u odnosu na većinu VPN-a kada je u pitanju i sigurnost i brzina. Jednostavan je za upotrebu i nudi korisničku podršku 24 sata dnevno.

NAJBOLJI VPN za blokiranje vaše IP adrese: ExpressVPN osigurava da vaša stvarna IP adresa nikada ne procuri i radi sa širokim spektrom uređaja. Dolazi s 30-dnevnim jamstvom povrata novca bez rizika.

VPN-ovi mogu biti plaćeni ili besplatni, ali najbolje je izbjegavati besplatne zbog privatnosti i sigurnosti.

2. SOCKS proxy

Socks5 vs VPN

Proxyji SOCKS slični su VPN-ovima, ali ne moraju nužno koristiti bilo kakvo šifriranje. To znači da bi svatko tko preskače vašu vezu prije nego što dođe do proxy poslužitelja, poput vašeg davatelja internetskih usluga (ISP), mogao nadgledati vaše mrežne aktivnosti. Ipak, SOCKS proxy će blokirati vašu IP adresu tako da druga strana u vezi vidi samo IP adresu proxy poslužitelja..

SOCKS5 uključuje podršku za šifriranje, ali to nije uvjet. Šifriranje čini vašu vezu sporijom, ali sigurnijom.

Nadalje, pojedinačne aplikacije moraju biti konfigurirane za upotrebu proxy SOCKS, dok gotovo svaki softver radi s VPN-om. Provjerite postavke aplikacije koju želite koristiti s proxy poslužiteljem da biste je postavili.

Kao VPN-ovi, SOCKS proxyji mogu biti besplatni ili plaćeni, ali predlažem da izbjegavate besplatne.

3. HTTP / S proxy

proširenje preglednika cyberghost

Profili HTTP i HTTPS često se pakiraju kao dodaci ili proširenja za web preglednike poput Firefoxa i Chromea. Ti proxy blokiraju vašu IP adresu prilikom korištenja web preglednika, ali ostale će aplikacije i dalje upotrebljavati izravnu vezu.

HTTP proxyji sakrivaju vašu IP adresu od web mjesta koje posjetite, ali veza nije šifrirana.

HTTPS proxy sadrži SSL enkripciju, tako da su malo sigurniji. Oni se ponekad nazivaju i VPN-ovima.

Nedostatak HTTPS proxyja je što utječu samo na web promet. Čak i ako upotrebljavate samo web preglednik, ipak možete poslati DNS, WebRTC ili druge vrste prometa izvan proxyja koji bi se mogli koristiti za određivanje vaše stvarne IP adrese ili lokacije. Ako to želite izbjeći, preporučujemo vam korištenje VPN-a poput nepropusnosti ExpressVPN.

4. SSH proxy

ssh-2

SSH proxyji nisu baš česti, iako imamo članak koji vam pokazuje kako da ga postavite za sebe. Nazvan i SSH tunelom, SSH proxy usmjerava internetsku vezu preko proxy poslužitelja koristeći SSH protokol. SSH (Secure Shell) koristi snažnu enkripciju, ali nije jako brza i mnogo aplikacija i web stranica možda ne funkcionira ispravno.

5. Tor

repovi koji pokreću tor preglednik

Tor je mreža anonimnosti koja šifrira vašu internetsku vezu i prolazi je kroz nasumični niz čvorova, koji su u osnovi proxy poslužitelji vođeni od strane volontera. Svaki put kada se povežete s web stranicom ili aplikacijom, vaša se veza nekoliko puta šifrira i prolazi kroz najmanje tri različita čvora. Svaki čvor uklanja sloj šifriranja dok ne dođe do "izlaznog čvora".

Web stranice i aplikacije vide samo IP adresu izlaznog čvora. Nijedan čvor u lancu ne može nadzirati odredište, izvor ili sadržaj internetskog prometa, učinkovito blokirajući vašu IP adresu od snajpersa.

Tor je besplatan, ali ima svojih nedostataka. Prilično je spor i prikladan je samo za osnovno pregledavanje weba - nemojte ga upotrebljavati za mučenje ni strujanje HD videozapisa. Nadalje, Tor je često povezan s kriminalnim aktivnostima na tamnom webu, tako da njegovo korištenje može podići crvene zastave za vašeg davatelja internetskih usluga ili za provođenje zakona.

Vidi također: Najbolji VPN za Tor

6. Onemogućite IPv6 ili IPv4

Da biste pristupili internetu, potrebna vam je barem jedna od njih. Možete sakriti svoju IPv6 adresu ili svoju IPv4 adresu, ali ne i jedno i drugo koristeći ovu metodu.

Prilično sve web stranice, aplikacije i usluge rade s IPv4, tako da možete blokirati svoju IPv6 adresu jednostavnim isključivanjem u internetskim postavkama uređaja..

Onemogućavanje IPv4-a može funkcionirati u određenim okolnostima kad je IPv6 održiva alternativa, ali nemojte očekivati ​​da će sve na webu normalno raditi bez njega.

7. Koristite NAT vatrozid kako biste sakrili svoju privatnu IP adresu

NAT vatrozid ne blokira vašu javnu IP adresu, ali će sakriti vašu privatnu IP adresu. Svi uređaji spojeni na usmjerivač s NAT-om dijelit će javnu IP adresu.

Ako se na Internet povežete putem bežičnog usmjerivača, velika je vjerovatnoća da se nalazite iza NAT vatrozida. Najjednostavnije rečeno, NAT vatrozid omogućuje više uređaja na istoj mreži korištenje iste javne IP adrese, ali jedinstvene privatne IP adrese. Prijevod mrežnih adresa (NAT) prosljeđuje zahtjeve i podatke s privatnih IP adresa pojedinih uređaja na njihovo internetsko odredište pod javnom IP adresom usmjerivača..

NAT vatrozidi blokiraju vašu lokalnu IP adresu s drugih računala na internetu, sprječavajući neželjenu komunikaciju. Sav promet koji dođe do usmjerivača bez navođenja lokalne IP adrese se odbacuje. Ipak, javna IP adresa vašeg usmjerivača i dalje će biti vidljiva.

Ne možete blokirati davatelja internetskih usluga da vidi vašu IP adresu

Da biste se mogli povezati s internetom, morate imati IP adresu. Budući da davatelji internetskih usluga zabranjuju IP adrese, nemoguće je blokirati vašu IP adresu od vašeg davatelja internetskih usluga.

Ako je vaš cilj spriječiti da vaš internetski poslužitelj preskače internetsku vezu, najbolja opcija na ovom popisu je VPN. VPN će kriptirati sav internetski promet prije nego što napusti uređaj. Vaš ISP i dalje će moći vidjeti vašu IP adresu, ali neće moći dešifrirati sadržaj šifriranih podataka. VPN i dalje blokira vašu IP adresu od ostalih stranaka na Internetu, poput web stranica i aplikacija.

Ako idete tom rutom, obavezno odaberite pružatelja VPN-a koji ne pohranjuje zapise vaših mrežnih aktivnosti.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − = 7

Adblock
detector