АИМ је обустављен, испробајте ове сигурне алтернативе

АИМ је обустављен, испробајте ове сигурне алтернативе

У децембру 2017. заувек је искључен АОЛ Инстант Мессенгер (АИМ). Многи су волели, ово је прва платформа која је понудила онлајн размену тренутних порука, а век трајања му је трајао више од две деценије. Многи ће се подсећати на срамотна имена екрана и везивање телефонских линија својих родитеља, али наравно, свим добрим стварима мора доћи крај. С осталим апликацијама за размјену порука које су заузеле средишњу позорницу, било је једноставно вријеме за цртање завјеса из АИМ ере.

Срећом, мноштво других опција вани је добро опремљено да замени АИМ као свима омиљени мессенгер систем. Заиста, током његовог непрестаног пада последњих година, многи фаворити су се већ појавили, укључујући ВхатсАпп, Мессенгер и Телеграм. Иако већина ових система нуди сигурност бољу од оне АИМ-а, сваки од њих има свој низ предности и недостатака.

У овом посту ћемо открити десет алтернатива АИМ-у и описати шта они могу понудити. Пошто приватност и сигурност схватамо изузетно озбиљно (и верујемо да би и вама требало), додатни ћемо нагласак ставити на оне аспекте сваке платформе. Хајде да почнемо!

Шта тражити у АИМ алтернативама

Пре него што скокнемо до опција тамо, размотрићемо најважније ствари које треба потражити када одаберемо праву.

Сигурност и приватност

У првом плану су сигурност и приватност. Осим што је прва апликација за размену порука која је стекла широку привлачност, АИМ се поносио што нуди шифроване поруке. Иако је то забиљежио метаподатке, као што су вријеме за пријаву и корисничка ИП адреса.

Као и код било које апликације коју данас користите, и ви ћете желети да знате како се с вашим подацима рукује. Не само да су системи за размену порука угрожени од пресретања, већ постоји и опасност да други лични детаљи могу пасти у погрешне руке.

Најважније је погледати да ли одабрана платформа нуди шифрирање од почетка до краја. Са овом функцијом само пошиљалац и прималац могу прегледати садржај сваке поруке. У идеалном случају, чак ни компанија која је власник апликације не може видети шта је ту. Добро је прочитати ситни отисак да бисте били сигурни. Неке апликације оглашавају шифрирање од краја до краја, али заправо само шифрирају одређене облике медија, а не друге. На пример, текст и фотографије могу бити шифровани, али не и гласовни или видео позиви.

Садржај порука није једино што бисте могли да заштитите. Неки провајдери бележе метаподатке као што су ИД пошиљаоца и примаоца и време слања сваке поруке. Ако се те датотеке чувају, потенцијално би их могле да предају или им на други начин приступе трећа лица. Они могу укључивати полицију, оглашиваче или хакере.

Још једна велика карактеристика неких система за размену порука је та што су опен соурце. То значи да свако може прегледати свој код, а заиста су многи велики играчи прегледали стручњаке за безбедност у индустрији.

Популарност и практичност

На страну сигурност и приватност, многи други фактори ће утицати на вашу одлуку о томе који је најбољи систем за коришћење. Ако је за личну употребу, једно од првих питања која ћете себи поставити без сумње ће бити „Шта користе моји пријатељи?“ Ово је важно јер већина апликација захтева и пошиљаоца и примаоца да имају налог.

Штавише, мораћете да се уверите да платформа има клијента компатибилног са уређајем који користите. На пример, неки нуде само апликације за иОС и Андроид и не могу да се користе са десктоп рачунаром. У складу са истим линијама, ако сте склони редовном пребацивању између уређаја, морат ћете знати могу ли се разговори синхронизирати између њих.

Остала разматрања

Коначно, разни системи долазе с низом функција које можда или не сматрате важним. На пример, ако волите да делите видео снимке, морат ћете знати које врсте медија се подржавају. Неки пружаоци услуга нуде различите верзије за пословне или пословне кориснике са додатним погодностима као што су велики капацитет за дељење датотека и конференцијски позиви. На тој биљешци треба узети у обзир и трошкове. Иако је већина услуга личне употребе бесплатна, можда ћете морати да платите премију за алтернативе богате значајкама.

10 сигурних алтернатива АИМ-у

Постоји мноштво апликација за размену порука које ћете одабрати, а права за вас заиста ће зависити од тога како је планирате да користите. Као што је већ поменуто, на врху листе обавезних функција налази се шифрирање од почетка до краја. Све апликације на листи ово им одговарају. Поред тога, сви имају нешто мало другачије да понуде. Погледајмо шта можете очекивати од сваког!

1. Сигнал

Почетна страна сигнала.

Сигнал је познати и високо цењени софтвер за бесплатне поруке од стране угледних Опен Вхиспер Системс. На почетној страници веб странице, ова компанија с поносом показује своје одобрење од стране познатог звиждача и заговорника приватности, Едварда Сновдена.

Један од великих плусева овог је то што је опен соурце. То значи да сваки стручњак може приступити софтверу и прегледати његову компетенцију. Користи војну енкрипцију са новим АЕС кључевима који се користе за сваку појединачну поруку.

Апликације су доступне за Андроид, иОС, МацОС, Виндовс и Линук. Подржавају текст, глас, видео снимке, слике, документе и групе. Једна корисна функција - коју нуди још неколико других на овој листи - је могућност постављања одређених интервала да поруке нестану. Уз то, сваки разговор има „сигурносни број“ који вам омогућава да проверите да ли је контакт сигуран.

2. ВхатсАпп

Веб локација ВхатсАпп.

Нема сумње да је ВхатсАпп победник на првом месту популарности, са 1,3 милијарде корисника од јула 2017. Ова бесплатна апликација, која је у власништву Фацебоока, користи исти протокол као и Сигнал од априла 2016. Међутим, не ради се значи да је једнако безбедан.

Као што је истакнуто у ВхатсАпп политици приватности, он прикупља информације о употреби и записницима. То значи да, иако не може да чита садржај садржаја, он чува податке о вези, укључујући вашу ИП адресу. Поред тога, недавне студије указују да може постојати рањивост у софтверу ВхатсАпп-а која би хакерима могла омогућити улазак у приватне групне четове. Иако ВхатсАпп негира да је то изводљиво. Осим тога, ово није први пут да су ВхатсАпп рањивости донеле вест.

Апликација укључује гласовне и видео позиве, као и текст, видео, слике и гласовне поруке. Има уграђену камеру и диктафон, тако да не морате пребацивати апликације да би слали медије. Капацитет докумената је 100МБ. Групни четови могу да приме до 256 људи, а можете да синхронизујете четове на различитим уређајима. Приметно, синхронизација преко уређаја није нешто што би се могло урадити са шифрованом верзијом друге Фацебоок апликације, Мессенгер.

Верзије су доступне за Андроид, иОС, Виндовс, МацОС и Виндовс Пхоне. Поред тога, разговорима можете приступити путем ВхатсАпп Веб-а скенирањем КР кода са вашим телефоном. ВхатсАпп нуди пословну верзију за Андроид која је углавном усмерена на власнике малих предузећа.

3. Телеграм

Почетна страница Телеграма

Телеграм тренутно доноси вести о свом доласку на тржиште криптовалута. Али много пре тога, стекла је признање као творца сигурног и широко коришћеног система бесплатних порука.

Жалбе ове апликације укључују једноставност употребе и могућност синхронизације на различитим уређајима. Може да обрађује разне врсте медија, укључујући фотографије, видео записе и датотеке. Потенцијална је употреба у пословном окружењу уз могућност стварања група до 75.000 чланова. Поруке можете уништити помоћу тајмера или чувати медије у облаку. Апликације су доступне за Андроид, иОС, Виндовс Пхоне, Виндовс, МацОС и Линук, или се можете пријавити путем веба.

Кад је у питању сигурност, Телеграм тврди да је „сигурнији од гласника масовног тржишта, попут ВхатсАппа и Линеа.“ Ово звучи као мало потешкоћа. Пружа шифрирање од краја до краја, али не и подразумевано. Морат ћете користити функцију „сигурних четова“ и изгубит ћете могућност синкронизације на свим уређајима.

4. Цеерус

Веб локација Цеерус.

Британска компанија СКР Системс пласира Цеерус на пословне и владине клијенте, тако да заиста није опција за појединачне кориснике. Међутим, сигурно је. Она нуди крајње шифрирање за глас, видео и размену порука и користи Микеи-Сакке-а од стране владе Велике Британије за управљање кључевима. Иако је, с обзиром на недавне захтеве владе Велике Британије, његово одобрење можда и није најбоља продајна тачка.

Још једна главна карактеристика Цееруса је употреба компресије да би се осигурала поузданија услуга. Са тим не бисте требали имати проблема са кашњењем с којима се суочавају многе друге говорне и видео услуге.

Можете да користите бесплатну стандардну апликацију која је доступна за иОС и Андроид или да платите накнаду за лиценцирање и створите сопствену прилагођену апликацију која ће одговарати вашем послу..

5. Привати

Привате почетна страница.

Привате тврди да је „једина потпуно сигурна платформа за мобилне енкрипције која омогућава да пословне и личне комуникације остану приватне и без хаковања.“ Користи ЗРТП протокол који је развио креатор ПГП-а Пхил Зиммерман и користи Силент Цирцле (види доле ).

Привате тврди да апсолутно не бележи никакве комуникације, јер нема приступ никаквим информацијама. Помоћу апликације Привате бесплатне су поруке, слике и гласовни позиви. Ако желите да додате видео позиве, то ће коштати 5,62 УСД (3,96 ГБП) месечно. Овај план укључује и друге функције као што су приватна адреса е-поште и сигуран пренос и складиштење датотека.

6. Тишина

Веб локација Силенце

Силенце (раније СМССецуре) је још један софтвер отвореног кода који нуди шифрирање од краја до краја. Слично као и ВхатсАпп, усвојио је протокол шифрирања сигнала. Тишина не прикупља и не преноси личне податке. Чита само контакте, али их никада не преноси са уређаја.

Тренутно је ова апликација доступна за Андроид и радиће само за СМС / ММС поруке. То је далеко од многих конкурената који нуде мултимедијалне поруке и позиве, као и друге интегрисане функције. Са позитивне стране је бесплатно, али прихвата битцоин донације.

7. Тихи телефон

Страница информација о нечујном телефону.

Силент Цирцле је можда најпознатији по свом водећем производу, Блацкпхонеу, паметном телефону изграђеном у потпуности с обзиром на приватност. Иста компанија нуди управљање сигурношћу у облику Силент Манагера и сигурног система за размену порука који се зове Силент Пхоне.

Апликације су доступне за иОС и Андроид, као и за Силент ОС (Силент Цирцле-ов сопствени Андроид-ов софтвер).

Ова апликација вам омогућава да шаљете текстуалне поруке и упућујете гласовне и видео позиве, укључујући конференцијске позиве до шест људи. Датотеке величине до 100 МБ могу се слати и примати. Укључује функцију снимања која значи да можете бирати када се порука брише.

Ово је солидна опција за оне који траже максималну приватност, али долази по цени. За 9,95 УСД (7,00 ГБП) месечно, морали бисте да процените ако бисте се могли договорити за нижи трошак или бесплатну опцију.

Пре него што наставимо даље, постоји још једна ствар коју овај може да понуди. Као додатак, можете одлучити да користите Нечујни телефон са конвенционалним позивима. То значи када зовете мобилне или фиксне бројеве; крај вашег позива биће шифриран тако да не морате бринути о прислушкивању.

8. Вицкр

Веб локација Вицкр.

Вицкр нуди три мессенгер производа у зависности од ваших потреба. Постоје Вицкр Ме за појединачну употребу, Вицкр Про за предузећа и Вицкр Ентерприсе за корпорације већег обима. Прва је бесплатна, а пословне верзије почињу од 25 УСД (17,60 ГБП) по кориснику месечно. Компатибилан је са иОС, Андроид, Виндовс, Мац и Убунту.

Вицкров софтвер за енкрипцију од краја до краја је отворени извор и доступан за јавни преглед. Заиста су га потврдили стручњаци за информациону сигурност. У политици приватности изричито је наведено да не похрањује никакве метаподатке, тако да никада не морате бринути да ће било какве информације процурити.

Слично као и други на листи, ова апликација има функцију самоуништавања, коју је овај добављач назвао "трајном ефемерношћу". Ово вам омогућава контролу времена у коме су ваше поруке и датотеке доступне. Вицкр делује са савршеном тајношћу напред и назад тако да ниједан кориснички садржај не може да се приступи. Свака порука или позив генерише нови кључ.

Вицкр Про нуди неке додатне функције. Омогућава аутентификацију контакта која упозорава кориснике у случају да контакт не буде верификован. Има могућност сигурне собе и омогућава дељење датотека величине до 5 ГБ.

9. Мессенгер

Информације о Мессенгеру.

Слично као Телеграм, користећи подразумевана подешавања, Фацебоок Мессенгер није шифриран од почетка до краја. Уместо тога, можете укључити функцију која се зове „Тајне поруке“ која ће осигурати да су ваше поруке заштићене од пресретања. Пошто се шифровање дешава на нивоу уређаја, нећете моћи да видите тајне поруке на више уређаја. Штавише, групне поруке са енкрипцијом од краја до краја нису подржане.

Ако ручно не укључите тајну функцију, тада се све ваше поруке чувају на Фацебоок-овим серверима. Ипак, са 1,2 милијарде корисника од априла 2017. можда ћете се присилити на ову бесплатну апликацију од пријатеља. Апликације се могу преузети за иОС, Андроид и Виндовс Пхоне, а порукама се може приступити на мрежи.

10. Тхреема

Веб локација Тхреема

Тхреема је вероватно један од најпопуларнијих система на овој листи у погледу онога што може понудити. На површини је сличан осталим по томе што шифрира поруке, гласовне позиве, групне четове и датотеке.

Један од највећих нацрта ове апликације је што ствара насумични Тхреема ИД. Не морате да повежете телефонски број или адресу е-поште са њим осим ако не желите да вас људи лако пронађу. Остале информације попут група и листа контаката налазе се само на корисниковом уређају, а поруке се бришу одмах након испоруке. Нема метаподатака.

Криптографска библиотека Тхреема отворена је и доступна за преглед. Платформа се може користити са иОС, Андроид и Виндовс Пхоне, а Тхреема Веб значи да можете прегледати поруке на мрежи било када. Ако тражите нешто за посао, постоји Тхреема Ворк, који почиње од 1,40 ЦХФ (1,48 УСД или 1,04 ГБП) месечно.

Све ове платформе сигурно надмашују могућности АИМ-а. Вероватно је да сте већ испробали неколико ствари за себе. Многе од ових мрежа временом ће се мењати, посебно када владе донесу нове прописе који се тичу приватности и надзора.

Као такво, важно је бити у току са оним што се дешава у свету безбедности података и ручно одабрати опцију за размену порука која вам одговара. Да ли се ваши пријатељи или колеге устручавају да прате захтев? Сада сте наоружани свим информацијама које су вам потребне да бисте их убедили да пређу!

Савети за безбедну и приватну комуникацију

Поред тражења сигурног система за размену порука, постоји још неколико ствари које можете да урадите да бисте сачували безбедност и приватност комуникације:

  • Користите ВПН: ВПН шифрира ваш промет и усмјерава га преко посредничког сервера. То значи да вашу ИП адресу или треће стране више не могу пратити вашу активност. Доступно је пуно бесплатних опција, мада су плаћени планови типично далеко бољи и неће вам толико вратити.
  • Шифрирајте своју е-пошту: Чак и ако користите системе за размену порука за неке комуникације, велика је вероватноћа да ћете користити е-пошту за друге. Шифровањем е-поште шифрира се његов садржај тако да га, чак и пресретнут, може прочитати само његов предвиђени прималац.
  • Користите јаче лозинке: Са толико лозинки које треба запамтити, примамљиво је користити исте или оне које се лако памте. Очигледно ће ово угрозити сигурност вашег рачуна. Вриједи то да створите јаке лозинке и евентуално користите менаџер лозинки да бисте вам помогли да пратите.
  • Слиједите најбоље праксе током путовања: Без обзира да ли користите циберцафе или приступате јавном вифију током путовања, комуникације су у опасности. Слиједите најбоље праксе за повећање сигурности и приватности. Ово се не односи само на одлазак у иностранство; чак и коришћење вифија у вашем локалном Старбуцксу могло би вас учинити рањивим.

Тектинг”Од Кеитх Ропер под лиценцом под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 6

Adblock
detector